• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

friends

Vänner är en amerikansk tv-sitcom, skapad av David Crane och Marta Kauffman, som sändes på NBC från 22 september 1994 till 6 maj 2004 och varade i tio säsonger. Med en ensemblebesättning med Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer, kretsar showen kring sex vänner i 20- och 30--årsåldern som bor i Manhattan, New York City.

Serien producerades av Bright / Kauffman / Crane Productions, i samarbete med Warner Bros. Television. De ursprungliga verkställande producenterna var Kevin S. Bright, Kauffman och Crane.
Kauffman och Crane började utveckla vänner under titeln Insomnia Cafe mellan november och december 1993. De presenterade idén för Bright, och tillsammans lade de en sju-sidig behandling av showen till NBC. Efter flera manusomskrivningar och ändringar, inklusive titeländringar till Six of One och Friends Like Us, fick serien slutligen namnet Friends.
Inspelningen ägde rum i Warner Bros. Studios i Burbank, Kalifornien. Alla tio säsonger av vänner rankas bland de tio bästa i de sista tv-säsongens betyg det nådde slutligen nummer ett i sin åttonde säsong. Seriefinalen sändes den 6 maj 2004 och sågs av cirka 52,5 miljoner amerikanska tittare, vilket gjorde den till den femte mest tittade seriefinalen i tv-historien och till den mest sågade tv-episoden på 2000-talet.
Vänner fick hyllning under hela sin körning och blev en av de mest populära tv-programmen genom tiderna. Serien nominerades till 62 Primetime Emmy Awards och vann utmärkelsen Outstanding Comedy Series 2002 för sin åttonde säsong. Showen rankades nr. 21 på TV Guides 50 största TV-program genom tiderna, och nr. 7 i Empire magazine's The 50 Greatest TV Shows of All Time. 1997 rankades avsnittet "The One with the Prom Video" som nr. 100 på TV Guides 100 största episoder genom tiderna. År 2013 rankade Friends nr. 24 på Writers Guild of America's 101 Best Written TV Series of All Time, och nr. 28 på TV Guides 60 bästa TV-serier genom tiderna.
• Jennifer Aniston som Rachel Green:
En modeentusiast och Monica Gellers bästa vän från barndomen. Rachel flyttar först in med Monica under säsong ett efter att nästan ha gift sig med Barry Farber. Rachel och Ross Geller är senare inblandade i ett om-och-igen-förhållande under hela serien. Rachel träffar andra män under serien, som en italiensk granne, Paolo, i säsong ett; Joshua Bergin, en klient från Bloomingdale, i säsong fyra; Tag Jones, hennes assistent, under säsong sju; och Joey Tribbiani under säsong tio. Rachels första jobb är som servitris på kaféet Central Perk, men hon blir senare assistentköpare på Bloomingdales under säsong tre och köpare hos Ralph Lauren under säsong fem. Rachel och Ross har en dotter som heter Emma i "The One Where Rachel Has a Baby, Part Two" i slutet av säsong åtta. I det sista avsnittet av serien erkänner Ross och Rachel sin kärlek till varandra och Rachel ger upp ett jobb i Paris för att vara med honom.
• Courteney Cox som Monica Geller:
Gruppens moderhöna och en kock, känd för sin perfektionistiska, bossiga, konkurrenskraftiga och tvångsmässiga karaktär. Monica var överviktig som barn. Hon arbetar som kock på olika restauranger under hela showen. Monicas första seriösa förhållande är med en långvarig familjevän Richard Burke, som är tjugoen år gammal. De två upprätthåller en stark relation under en tid tills Richard uttrycker att han inte vill ha barn. Monica och Chandler inleder senare ett förhållande efter att ha tillbringat en natt med varandra i London under säsong fyra-finalen, vilket leder till deras äktenskap i säsong sju och adoption av tvillingar i slutet av serien.
• Lisa Kudrow som Phoebe Buffay:
En massör och självlärd musiker. Som barn bodde Phoebe i staten New York tillsammans med sin mor tills hon begick självmord och Phoebe gick ut på gatorna. Hon skriver och sjunger sina egna konstiga låtar och följer med sig själv på gitarr. Hon har en identisk tvilling som heter Ursula, som delar Phoebes egenskaper. Phoebe har tre seriösa relationer under showens gång: David, en forskare, under säsong ett, som hon bryter med när han flyttar till Minsk på ett forskningsbidrag; Gary, en polis vars märke hon hittar, under säsong fem; och ett on-and-off förhållande med Mike Hannigan under säsongerna nio och tio. Under säsong nio går Phoebe och Mike ihop på grund av hans önskan att inte gifta sig. David återvänder från Minsk, vilket leder till att de två kommer tillbaka igen, men så småningom avvisar han honom för Mike när de båda föreslår för henne. Phoebe och Mike gifter sig under säsong tio.
• Matt LeBlanc som Joey Tribbiani:
En kämpande skådespelare och matälskare som blir känd för sin roll på tvålopera Days of Our Lives som Dr Drake Ramoray. Joey har många kortvariga flickvänner. Trots sin kvinnojagande är Joey oskyldig, omtänksam och välmenande. Joey använder ofta hämtningsfrasen "Hur mår du?" i hans försök att vinna över de flesta kvinnor han möter. Joey rum med sin bästa vän Chandler i flera år och senare med Rachel. Han blir kär i Rachel under säsong åtta, men Rachel berättar artigt för Joey att hon inte delar hans känslor. De går så småningom kort under säsong tio, men efter att ha insett att det inte kommer att fungera på grund av deras vänskap och Rachels komplicerade förhållande till Ross, återvänder de till att vara vänner.
• Matthew Perry som Chandler Bing:
En chef för statistisk analys och datakonfiguration för ett stort, multinationellt företag. Chandler hatar det här jobbet, även om det lönar sig bra. Han försöker sluta under säsong ett men lockas tillbaka med ett nytt kontor och en löneökning. Han slutade slutligen detta jobb under säsong nio på grund av en övergång till Tulsa. Han blir junior copywriter på en reklambyrå senare samma säsong. Chandler har en märklig familjehistoria som son till en erotisk författaremor och en homosexuell, korsande Las Vegas-stjärnfader. Chandler är känd för sin sarkastiska humor och otur i relationer. Chandler gifter sig med Monica under säsong sju, och de adopterar tvillingar i slutet av serien. Innan hans förhållande med Monica daterade Chandler med Janice Hosenstein under säsong ett och bröt sedan upp med henne många gånger.
• David Schwimmer som Ross Geller:
Monica Gellers äldre bror, en paleontolog som arbetar vid Museum of Natural History, och senare en fast professor i paleontologi vid New York University. Ross är inblandat i ett om och om igen förhållande med Rachel genom hela serien. Han har tre misslyckade äktenskap under serien: Carol Willick, en lesbisk som också är mor till sin son, Ben Geller; Emily Waltham, som skiljer sig från honom efter att han av misstag säger Rachels namn istället för hennes under deras bröllopslöften; och Rachel, som de två berusade gifter sig i Las Vegas. Hans skilsmässor blir ett löpande skämt i serien. Efter en nattstund har han och Rachel en dotter, Emma, i slutet av säsong åtta. Till slut erkänner de att de fortfarande är kär i varandra i seriens final.
• James Michael Tyler framträder som Gunther, en barista på Central Perk under varje säsong av showen, men krediteras bara som gäststjärna. Gunther har en mestadels hemlig djup kärlek till Rachel genom hela serien. Han blir vid ett tillfälle chef för kaffehuset. Det avslöjas att Gunther pratar holländska utöver engelska, liksom att vara en tidigare såpoperaskådespelare.
I sina ursprungliga kontrakt för första säsongen fick castmedlemmar 22 500 dollar per avsnitt. Besättningsmedlemmarna fick olika löner under andra säsongen, från $ 20 000 till $ 40 000 per avsnitt. Innan deras löneförhandlingar för den tredje säsongen beslutade rollbesättningen att gå in i kollektiva förhandlingar, trots Warner Bros. ' preferens för enskilda erbjudanden. Skådespelarna fick lönen för den minst betalda rollmedlemmen. Stjärnorna fick 75 000 dollar per avsnitt i säsong tre, 85 000 dollar i säsong fyra, 100 000 dollar i säsong fem, 125 000 dollar i säsong sex, 750 000 dollar i säsonger sju och åtta och 1 miljon dollar i säsonger nio och tio, vilket gjorde Aniston, Cox och Kudrow till högst betalda TV-skådespelerskor genom tiderna. Besättningen fick också syndikatroyalties som började 2000 efter omförhandlingar. Vid den tiden hade den ekonomiska fördelen med en del av showens lukrativa back-end vinster endast ges ut till stjärnor som hade äganderätt till en show, som Jerry Seinfeld och Bill Cosby.
Seriens skapare David Crane ville att alla sex skådespelare skulle vara lika framträdande, och serien ansågs vara "den första sanna" ensemble-showen. " Besättningsmedlemmarna ansträngde sig för att behålla ensembleformatet och inte tillåta en medlem att dominera; de gick in i samma skådespelarkategorier för utmärkelser, valde kollektiva löneförhandlingar och bad att visas tillsammans på tidningsomslag under första säsongen. Besättningsmedlemmarna blev också bästa vänner utanför skärmen, så mycket att återkommande gäststjärna Tom Selleck rapporterade att han ibland kände sig utelämnad.
Besättningen förblev goda vänner efter seriens körning, särskilt Cox och Aniston, med Aniston som gudmor till Cox och David Arquettes dotter, Coco. I den officiella avskedsminnesbok Friends 'Til the End erkände var och en separat i intervjuer att rollerna hade blivit deras familj.
Rachel Green, en skyddad men vänlig kvinna, flyr från sin bröllopsdag och sitt rika men ändå ouppfyllande liv och hittar barndomsvän Monica Geller, en tätt sårad men omtänksam kock. Efter att Rachel blivit servitris på West Village-kaféet Central Perk blir hon och Monica rumskamrater i Monicas lägenhet ovanför Central Perk, och Rachel går med i Monicas grupp ensamstående i mitten av 20-talet: Tidigare rumskompis Phoebe Buffay, en excentrisk, oskyldig massör ; granne Joey Tribbiani, en svag men lojal kämpande skådespelare och kvinnlig; Joey's rumskompis Chandler Bing, en sarkastisk, självföraktande IT-chef; och hennes äldre bror och Chandlers rumskompis Ross Geller, en sötmodig men osäker paleontolog.
Avsnitt skildrar kompisarnas komiska och romantiska äventyr och karriärfrågor, som Joey som audition för roller eller Rachel söker jobb i modebranschen. De sex karaktärerna har vardera många datum och seriösa förhållanden, som Monica med Richard Burke och Ross med Emily Waltham. Ross och Rachels intermittenta förhållande är den mest återkommande berättelsen; under showens tio årstider går de upp och går upprepade gånger. Ross gifter sig kort med Emily, Ross och Rachel har ett barn tillsammans efter en övernattning, Chandler och Monica träffas och gifter sig med varandra, och Phoebe gifter sig med Mike Hannigan. Andra ofta återkommande karaktärer inkluderar Ross och Monicas föräldrar Jack och Judy Geller från Long Island; Ross ex-fru Carol Willick, deras son Ben Geller och Carols lesbiska partner Susan Bunch; Central Perks barista Gunther; Chandlers före detta flickvän Janice Goralnik; och Phoebes tvillingsyster Ursula.
Det handlar om sex, kärlek, relationer, karriärer, en tid i ditt liv när allt är möjligt. Och det handlar om vänskap, för när du är singel och i staden är dina vänner din familj.
- Den ursprungliga behandlingen som Crane, Kauffman och Bright använde för att sätta serien till NBC.
David Crane och Marta Kauffman började utveckla tre nya tv-piloter som skulle ha premiär 1994 efter att deras sitcom Family Album avbröts av CBS 1993. Kauffman och Crane bestämde sig för att lägga upp serien om "sex personer i 20-talet som gjorde sin väg på Manhattan" till NBC eftersom de trodde att det skulle passa bäst där. Crane och Kauffman presenterade idén för sin produktionspartner Kevin Bright, som hade tjänstgjort som verkställande producent i deras HBO-serie Dream On. Idén för serien blev tänkt när Crane och Kauffman började tänka på den tid då de hade avslutat college och började bo ensamma i New York; Kauffman trodde att de tittade på en tid då framtiden var "mer ett frågetecken". De tyckte att konceptet var intressant, eftersom de trodde "alla känner den känslan" och för att det också var så de kände för sina egna liv på den tiden. Teamet betecknade serien Insomnia Cafe och lade upp idén som en sju-sidig behandling till NBC i december 1993.
Samtidigt sökte Warren Littlefield, dåvarande president för NBC Entertainment, en komedi som involverade ungdomar som bodde tillsammans och delade utgifterna. Littlefield ville att gruppen skulle dela minnesvärda perioder i sina liv med vänner, som hade blivit "nya, surrogatfamiljer." Men Littlefield hade svårt att leva upp konceptet och tyckte att de manus som NBC utvecklade var hemska. När Kauffman, Crane och Bright slog Insomnia Cafe, blev Littlefield imponerad av att de visste vem deras karaktärer var. NBC köpte idén som en put-pilot, vilket innebär att de riskerade ekonomiska påföljder om piloten inte filmades. Kauffman och Crane tog tre dagar på att skriva pilotmanuset till en show som de titeln Friends Like Us. Littlefield ville att serien skulle "representera Generation X och utforska en ny typ av stambindning", men resten var inte överens. Crane hävdade att det inte var en serie för en generation och ville producera en serie som alla skulle tycka om att titta på. NBC gillade manuset och beställde serien. De ändrade titeln till Six of One, främst för att de kände att Friends Like Us var för lika ABC-sitcom These Friends of Mine.
När det blev klart att serien var ett favoritprojekt på NBC rapporterade Littlefield att han fick samtal från alla agenter i stan och ville att deras klient skulle vara en del av serien. Auditions för huvudrollerna ägde rum i New York och Los Angeles. Gjutningschefen listade 1000 skådespelare som hade ansökt om varje roll ner till 75. De som fick en återuppringning läste framför Crane, Kauffman och Bright. I slutet av mars hade antalet potentiella skådespelare minskat till tre eller fyra för varje del, och dessa skådespelare ombads att läsa för Les Moonves, dåvarande president för Warner Bros. Television.
Efter att ha arbetat med David Schwimmer tidigare skrev seriens skapare Ross karaktär med honom i åtanke, och han var den första skådespelaren. Cox ville spela rollen som Monica eftersom hon gillade den "starka" karaktären, men producenterna hade henne i åtanke att spela Rachel på grund av hennes "glada, optimistiska energi", vilket inte var så de föreställde sig Monica; efter Cox audition kom Kauffman överens med Cox och hon fick rollen. När Matt LeBlanc prövade för Joey satte han en "annorlunda snurr" på karaktären. Han spelade Joey enklare än tänkt och gav karaktären hjärta. Även om Crane och Kauffman inte ville ha LeBlanc för rollen vid den tiden, fick de uppmanas av nätverket att besätta honom. Jennifer Aniston, Matthew Perry och Lisa Kudrow spelades baserat på deras auditions.
Fler förändringar inträffade i seriens berättelser under gjutningsprocessen. Författarna fann att de var tvungna att anpassa karaktärerna som de hade skrivit för att passa skådespelarna, och upptäckten av karaktärerna inträffade under den första säsongen. Kauffman erkände att Joey karaktär blev "denna helt nya varelse", och att "det var inte förrän vi gjorde det första Thanksgivingavsnittet att vi insåg hur roligt Monicas neuroser är."
Skrivande
Under veckorna efter NBC: s plockning av Friends, Crane, Kauffman och Bright granskade inlämnade manus som författare ursprungligen hade förberett för andra serier, främst oproducerade Seinfeld-avsnitt. Kauffman och Crane anställde ett team av sju unga författare för att "When you're 40, you can't do it anymore. The networks and studios are looking for young people coming in out of college." Skaparna kände att användning av sex lika tecken, snarare än att betona en eller två, skulle möjliggöra "otaliga historier och ge showen ben." Majoriteten av berättelserna kom från författarna, även om skådespelarna lade till idéer. Även om författarna ursprungligen planerade att den stora kärlekshistorien skulle vara mellan Joey och Monica uppstod idén om ett romantiskt intresse mellan Ross och Rachel under den tid då Kauffman och Crane skrev pilotmanuset.
Under pilotprojektionen begärde NBC att manuset skulle ändras till att innehålla en dominerande berättelse och flera mindre, men författarna vägrade och ville behålla tre berättelser med samma vikt. NBC ville också att författarna skulle inkludera en äldre karaktär för att balansera de unga. Crane och Kauffman tvingades följa och skrev ett utkast till ett tidigt avsnitt med "Pat the Cop". som skulle användas för att ge råd till de andra karaktärerna. Crane tyckte att berättelsen var hemsk, och Kauffman skämtade "You know the kids [sic] book, Pat the Bunny? We had Pat the Cop." NBC gav så småningom upp och släppte idén.
Varje sommar skulle producenterna beskriva berättelserna för nästa säsong. Innan ett avsnitt gick i produktion skulle Kauffman och Crane revidera manuset som skrevs av en annan författare, främst om något som rör antingen serien eller en karaktär kändes främmande. De svåraste avsnitten att skriva var alltid "the first one and the last one of each season." Till skillnad från andra berättelser bestämdes idén för ett förhållande mellan Joey och Rachel halvvägs genom den åttonde säsongen. Skaparna ville inte att Ross och Rachel skulle komma ihop så snart, och medan de letade efter ett romantiskt hinder föreslog en författare Joey's romantiska intresse för Rachel. Historien införlivades i säsongen; emellertid när skådespelarna fruktade att storyn skulle göra deras karaktärer ogillar, var storyn lindad, tills den återupptäcktes igen i säsongens final. Under den nionde säsongen var författarna osäkra på hur mycket historien de skulle ge till Rachels barn, eftersom de ville att showen varken skulle kretsa kring en bebis eller låtsas att det inte fanns någon. Crane sa att det tog dem ett tag att acceptera idén om en tionde säsong, som de bestämde sig för att göra eftersom de hade tillräckligt med historier kvar att berätta för att motivera säsongen. Kauffman och Crane skulle inte ha skrivit på för en elfte säsong, även om alla medlemmar i rollerna hade velat fortsätta.
Episodens titelformat - "The One ..." - skapades när producenterna insåg att episodtitlarna inte skulle presenteras i de inledande krediterna och därför skulle vara okänt för de flesta av publiken. Episodstitlar börjar officiellt med "The One ..." förutom titeln på pilotavsnittet och seriefinalen "The Last One."
Den första säsongen spelades in på etapp 5 i Warner Bros. Studios i Burbank, Kalifornien. NBC-chefer hade orolig för att kaféinställningen var för hipp och bad om att serien skulle sättas i en matsal, men så småningom samtyckte till kafékonceptet. Den inledande titelsekvensen filmades i en fontän vid Warner Bros. Ranch klockan 4:00, medan det var särskilt kallt för en Burbank-morgon. I början av den andra säsongen flyttade produktionen till den större scenen 24, som döptes om till "The Friends Stage" efter seriens final. Inspelningen av serien började sommaren 1994 inför en live publik, som fick en sammanfattning av serien för att bekanta sig med de sex huvudpersonerna; en hyrd komiker underhöll studion publiken mellan tar. Varje 22-minuts avsnitt tog sex timmar att filma - dubbelt så lång som de flesta sitcom-inspelningar - främst på grund av manuskriptets flera omtag och omskrivningar.
Även om producenterna alltid ville hitta de rätta berättelserna för att dra nytta av att vara på plats, sköt Friends aldrig i New York. Bright kände att filmning utanför studion gjorde episoder mindre roliga, även när man fotograferade på partiet utanför, och att den levande publiken var en integrerad del av serien. När serien kritiserades för att felaktigt skildra New York, med den ekonomiskt kämpande grupp vänner som hade råd med stora lägenheter, noterade Bright att uppsättningen måste vara tillräckligt stor för att kamerorna, belysningen och "för publiken skulle kunna se vad som händer "; lägenheterna behövde också ge plats för skådespelarna att utföra de roliga manusen. Fjärde säsongsfinalen spelades in på plats i London eftersom producenterna var medvetna om seriens popularitet i Storbritannien. Scenerna spelades in i en studio med tre publik som vardera består av 500 personer. Dessa var showens största publik under hela sin körning. Femte säsongsfinalen, som spelades i Las Vegas, filmades i Warner Bros. Studios, även om Bright träffade människor som trodde att det spelades in på plats.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen