• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Western film

När man letar efter en bra westernfilm på DVD brukar man vilja ha några särskilda egenskaper. Det ska förstås finnas en huvudhjälte och en särskild skurk som på ett eller annat sätt ska besegras. Handlingen utspelar sig förstås i slutet av 1800-talet i dåtidens Nordamerika. I filmen "Den gode, den onde och den fule" finns alla ingredienser som gör en westernfilm.

 

 

 

Westernfilmer på DVD

Letar du efter westernfilm på DVD att köpa, har du kommit rätt. Här finns många tips på temat westernfilm. Vi listar också de klassiska westernfilmerna.
 

 

Vad kännetecknar en westernfilm?

"Den gode, den onde och den fule" kan närmast ses som en standard för vad en westernfilm ska innehålla. I en klassisk sådan brukar det finnas:

 

  • Salooner och barer.
  • Vidsträckta landskap och solnedgångar.
  • Häftig hästridning.
  • En snäll eller elak sheriff.
  • Dueller mellan olika huvudpersoner.
  • Revolvermän som söker efter skatter, rånar tåg eller jagar en förrymd fånge.
  • Inbördeskrig och möten med urbefolkningen.

 

 

Vilken är den bästa westernfilmen att köpa på DVD?

När det kommer till att ta redan på vilken film som är den bästa, så finns det förstås lika många smaker som det finns människor som har dem. I punktlistan ovanför finns vad som vanligen utgör en klassisk westernfilm på DVD men det finns förstås variationer på temat. I en klassisk spaghettiwestern, gärna med Clint Eastwood i huvudrollen, får man tillgodosett det mest grundläggande på temat. Anledningen till att det kallas just spaghettiwestern, om nu någon undrat, kommer av att filmerna regisserades av Italienare under 60-talet och 70-talet. Många av de största westernfilmerna kommer ifrån denna genre. Ofta handlar Westernfilmerna om en helt fiktiv värld som utspelar sig någonstans på Nordamerikanska kontinenten. Inte helt ovanligt var att inspelningsplatsen kunde vara någon helt annan stans. Hela städer kunde vara uppbyggda med kulisser som enbart hade en framsida. En av de största namnen inom genren är regissören
John Ford, vars filmer ofta skildrade ett tidigt Amerika under 1800-talets senare del. Här förekom ofta filmer med John Wayne som blev en slags galjonsfigur för det naturliga, och barska samhälle som växte fram under de här tidiga formerna av Nordamerika. Självklart var det ibland en något romantiserad bild. Typiskt för westernfilmer är alltifrån kortspel, dueller med revolver, drickandet av Whiskey, och olika laglösa gäng som bråkar om makten. Inte så sällan ställs ont mot gott och däremellan ska en sheriff försöka förmedla. Det är just kampen mellan gott och ont, och vad som uppstår där emellan som lyfter många av dessa filmer.

 

 

Uppgång under 1990 talet

Genren fick en stark nedgång under det sena 1900 talet, men i slutet, närmare 1990, kom en uppgång. Främst var det filmer som försökte ta genren till en ny nivå som förde det hela framåt. Hit kan nämnas bland annat filmen De skoningslösa från 1992 med Clint Eastwood. Sedan dess har många bra westernfilmer kommit ut på DVD och i princip stöpt om hela begreppet westernfilm. Här kommer en genomgång på vilka westernfilmer på DVD man verkligen inte får missa:
 

 

The Wild Bunch (1969)

Den här filmen brukar sägas vara Sam Peckinpahs absolut största mästerverk. Filmen räkans även som en av de bästa westernfilmerna. Det är en våldsam historia och tittaren kastas oavkortat in i Nordamerika i början av 1900-talet. Här är det ett laglöst gäng som som vill göra ett sista äventyr tillsammans innan de drar sig tillbaka. Men planerna går inte riktigt som man tänkt sig. Det blir en blodig sammanstötning med ett annat gäng och man får bland annat fly ner till Mexico. En westernfilm som är ett måste på DVD.
 

 

Den gode, den onde, den fule (1966)

"Den onde, den gode, den fule" är så kallad spaghettiwestern när den är som bäst. En sann älskare av westernfilmer kan inte komma undan utan att ha sett den. Ett måste att ha i sin DVD hylla. Det är även en av de mest kända filmerna i alla kategorier. Här är det vida panoramavyer och tysta män som gäller. De få meningar som utbytts är hårda och konkreta. Mängder av olika eldstrider och coola citat gör filmen till ett äventyrligt eldorado. Ganska snart får tittaren klart för sig varifrån filmen har fått sin titel. Som ett bra alternativ på DVD för denna film kan nämnas Once Upon a Time in the wild West från 1968. Den innehåller samma typ av intrig.
 

 

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Här är en film för de som vill se både Brad Pitt och Casey Affleck skjuta med puffror tillsammans. Här är det historien om den laglöse Jesse James som står i centrum för filmberättandet. Brad Pitt gör verkligen en av sin karriärs bästa filmroller när han gestaltar den unge rebellen och även våldsverkaren.
 

 

Red River (1948)

En riktig "oldies" på listan, med den klassiska skådespelaren John Wayne. En far och son är bönder som far fram med sin boskap över prärien. Det blir en tvekamp mot den farlige Thomas Dunson som har andra planer för boskapen. Vacker naturscenografi och en riktigt gammal och ikonisk känsla i denna filmen.
 

 

7 vågade livet, 1960

Ingen DVD hylla är komplett utan denna rulle med självaste Steve McQueen. Western när det är som mest action. Sju revolvermän tar på sig uppdraget att skydda en by i Mexico som attackerats av en banditliga. En av Steve McQueens bästa filmer enligt många experter.
 

 

De skoningslösa,1992

Här en av de nyare filmerna med Clint Eastwood som spelar Bill Munny. Han är en före detta skurk som har börjat ångra sig på ålderns höst. Han hjälper sin partner som hamnat i en knipa. Spänning på högsta nivå, och en av de filmer som lyfte denna genre efter att den fått ett dåligt rykte under andra halvan av 1900-talet. En film väl värd att ha på DVD.
 

 

Diligensen, 1939

Vill man verkligen uttrycka sitt intresse för vilda westernfilmer bör man ha denna svartvita klenod i sin DVD hylla. Det är John Fords genombrottsfilm, där han verkligen satte skåpet för hur en vilda västern rulle ska göras. Här finns en blandning av dramatik, våld och romantik, allt presenterat på ett sätt som bara westernfilmer lyckas åstadkomma.

 

Många västernfilmer använder en story för att skildra ett brott och visar sedan förföljelsen av förövaren och slutar med hämnd och vedergällning, som ofta fördelas genom en skjutspelet eller en snabbdragande duell.

Western har erkänts som den mest populära Hollywood-filmgenren i början av 1900-talet genom 1960-talet. Västernfilmer blev populära först på 1930-talet. John Fords landmärke Western Western Stagecoach (1939) blev en av årets största hits och gjorde John Wayne till en vanlig filmstjärna. Westerns popularitet fortsatte att växa på 1940-talet, med filmer som The Ox-Bow Incident (1943), My Darling Clementine (1946), Fort Apache (1948) och Red River (1948). 1950-talet har beskrivits som "Western Age's Golden Age" och såg filmer som Broken Arrow (1950), High Noon (1952), Shane (1953), Wichita (1955), The Searchers (1956) och Rio Bravo (1959). Fantastiska västernfilmer som släpptes på 1960-talet är t.ex. Cat Ballou (1965), The Good, the Bad and the Ugly (1966), The Wild Bunch (1969) och Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969).


Klassiska västernfilmer som dessa har varit inspiration för olika filmer om västernkaraktärer i samtida miljöer, som Junior Bonner (1972), som spelades ut på 1970-talet och The Three Burials of Melquiades Estrada (2005), som spelades ut på 2000-talet. .
American Film Institute definierar västernfilmer som de "som finns i det amerikanska väst som [förkroppsligar] andan, kampen och den nya gränsens bortgång." Termen Western, som används för att beskriva en berättande filmgenre, verkar ha sitt ursprung i en artikel från juli 1912 i tidningen Motion Picture World. De flesta kännetecknen för västernfilmer var en del av populär västern fiktion från 1800-talet och var på plats innan film blev en populär konstform. Västernfilmer innehåller ofta huvudpersoner som cowboys, revolvermän och lönnmördare, som ofta avbildas som semi-nomadiska vandrare som bär Stetsonhattar, bandannas, sporer och buckskins, använder revolvrar eller gevär som vardagliga verktyg för att överleva - och som ett medel för att lösa tvister med "gränsrättvisa". Huvudpersoner rider mellan dammiga städer och nötkreatursanläggningar på sina pålitliga hästar.


Västernfilmer var oerhört populära under stumfilmens era (1894-1927). Med tillkomsten av ljud 1927-28 övergav de stora Hollywood-studiorna snabbt västernfilmer och lämnade genren till mindre studior och producenter. Dessa mindre organisationer slog ut otaliga funktioner och serier med låg budget på 1930-talet. I slutet av 1930-talet ansågs den västerländska filmen allmänt som en "massa" -genre i Hollywood, men dess popularitet återupplivades dramatiskt 1939 av stora studioproduktioner som Dodge City med Errol Flynn, Jesse James med Tyrone Power, Union Pacific med Joel. McCrea, Destry Rides Again med James Stewart och Marlene Dietrich, och släppet av John Fords landmärke västra äventyr Stagecoach, som blev en av årets största hits. Stagecoach släpptes genom United Artists och gjorde John Wayne till en mainstream-skärmstjärna i kölvattnet av ett årtionde av rubriken B Westerns. Wayne hade introducerats på skärmen tio år tidigare som den ledande mannen i regissören Raoul Walshs spektakulära widescreen The Big Trail, som misslyckades vid biljettkontoret trots att han sköts på plats över det amerikanska väst inklusive Grand Canyon, Yosemite och jätte redwoods, delvis på grund av utställarnas oförmåga att byta till widescreen under den stora depressionen. Efter västerns förnyade kommersiella framgångar i slutet av 1930-talet fortsatte västerns popularitet att stiga till dess topp på 1950-talet, då antalet producerade västernfilmer överträffade alla andra genrer tillsammans.


Västra filmer visar ofta konflikter med indianer. Medan tidiga eurocentriska västerlänningar ofta skildrar "Injuns" som oärliga skurkar, gav de senare och mer kulturellt neutrala västerns indianerna en mer sympatisk behandling. Andra återkommande teman i västern inkluderar västra vandringar (t.ex. The Big Trail) eller farliga resor (t.ex. Stagecoach) eller grupper av banditer som terroriserar små städer som i The Magnificent Seven.


Tidiga västerlänningar filmades mestadels i studion, liksom i andra tidiga Hollywoodfilmer, men när platsinspelning blev vanligare från 1930-talet använde västerländska producenter öde hörn av Arizona, Kalifornien, Colorado, Kansas, Montana, Nevada, New Mexico, Oklahoma , Texas, Utah eller Wyoming. Dessa inställningar gav filmskapare möjlighet att skildra stora slätter, hotande berg och episka kanjoner. Produktioner filmades också på plats på filmranches.
Ofta blir det stora landskapet mer än en levande bakgrund; det blir en karaktär i filmen. Efter tidigt 1950-tal använde olika bredbildsformat som Cinemascope (1953) och VistaVision skärmens utökade bredd för att visa spektakulära västerländska landskap. John Fords användning av Monument Valley som ett uttrycksfullt landskap i sina filmer från Stagecoach (1939) till Cheyenne Autumn (1965) "ger oss en mytisk vision av slätterna och öknarna i det amerikanska väst, som förkroppsligas mest minnesvärt i Monument Valley, som tornar sig över männen på hästryggen, oavsett om de är bosättare, soldater eller indianer".


Under 1960- och 1970-talet uppstod en väckelse av västvärlden i Italien med "Spaghetti Westerns", även känd som "Italo-Westerns". Den mest kända av dem är The Good, the Bad and the Ugly (1966), den tredje filmen av Dollartrilogin. Många av dessa filmer är lågbudgetaffärer, inspelade på platser (till exempel den spanska ökenregionen Almería) som valts för deras billiga besättning och produktionskostnader samt deras likhet med landskap i sydvästra USA. Spaghetti-westerns kännetecknades av närvaron av mer handling och våld än Hollywood-västernfilmer. Huvudpersonerna handlade vanligtvis utifrån mer själviska motiv (pengar eller hämnd är de vanligaste) än i de klassiska västernfilmer. Till exempel är dollartrilogin i sig mycket olik andra "vanliga västernfilmer", som sheriffen (i en handfull dollar och för några dollar mer), vilket sätter både unionen och förbundet i tvetydiga moraliska positioner (Den gode, den onde och den fule), och inte med indianer (förutom ett kort omnämnande i En handfull dollar).


De västernfilmer som regisserade av Sergio Leone ansågs av vissa ha en annan ton än Hollywood Westerns. Veteranamerikanska skådespelare Charles Bronson, Lee Van Cleef och Clint Eastwood blev berömda genom att spela i Spaghetti Westerns, även om filmerna också gav en utställning för andra kända skådespelare som James Coburn, Henry Fonda, Rod Steiger, Klaus Kinski och Jason Robards. Eastwood, tidigare ledande i tv-serien Rawhide, befann sig oväntat i katapulten i framkant av filmindustrin av Leones A Fistful of Dollars (den första i Dollartrilogin).

 

här hittar du våra övriga västerfilmer

 

här kan du hitta populära dollartrilogin

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen