Western

Många västernfilmer använder en story för att skildra ett brott och visar sedan förföljelsen av förövaren och slutar med hämnd och vedergällning, som ofta fördelas genom en skjutspelet eller en snabbdragande duell.

Western har erkänts som den mest populära Hollywood-filmgenren i början av 1900-talet genom 1960-talet. Västernfilmer blev populära först på 1930-talet. John Fords landmärke Western Western Stagecoach (1939) blev en av årets största hits och gjorde John Wayne till en vanlig filmstjärna. Westerns popularitet fortsatte att växa på 1940-talet, med filmer som The Ox-Bow Incident (1943), My Darling Clementine (1946), Fort Apache (1948) och Red River (1948). 1950-talet har beskrivits som "Western Age's Golden Age" och såg filmer som Broken Arrow (1950), High Noon (1952), Shane (1953), Wichita (1955), The Searchers (1956) och Rio Bravo (1959). Fantastiska västernfilmer som släpptes på 1960-talet är t.ex. Cat Ballou (1965), The Good, the Bad and the Ugly (1966), The Wild Bunch (1969) och Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969).
Klassiska västernfilmer som dessa har varit inspiration för olika filmer om västernkaraktärer i samtida miljöer, som Junior Bonner (1972), som spelades ut på 1970-talet och The Three Burials of Melquiades Estrada (2005), som spelades ut på 2000-talet. .
American Film Institute definierar västernfilmer som de "som finns i det amerikanska väst som [förkroppsligar] andan, kampen och den nya gränsens bortgång." Termen Western, som används för att beskriva en berättande filmgenre, verkar ha sitt ursprung i en artikel från juli 1912 i tidningen Motion Picture World. De flesta kännetecknen för västernfilmer var en del av populär västern fiktion från 1800-talet och var på plats innan film blev en populär konstform. Västernfilmer innehåller ofta huvudpersoner som cowboys, revolvermän och lönnmördare, som ofta avbildas som semi-nomadiska vandrare som bär Stetsonhattar, bandannas, sporer och buckskins, använder revolvrar eller gevär som vardagliga verktyg för att överleva - och som ett medel för att lösa tvister med "gränsrättvisa". Huvudpersoner rider mellan dammiga städer och nötkreatursanläggningar på sina pålitliga hästar.
Västernfilmer var oerhört populära under stumfilmens era (1894-1927). Med tillkomsten av ljud 1927-28 övergav de stora Hollywood-studiorna snabbt västernfilmer och lämnade genren till mindre studior och producenter. Dessa mindre organisationer slog ut otaliga funktioner och serier med låg budget på 1930-talet. I slutet av 1930-talet ansågs den västerländska filmen allmänt som en "massa" -genre i Hollywood, men dess popularitet återupplivades dramatiskt 1939 av stora studioproduktioner som Dodge City med Errol Flynn, Jesse James med Tyrone Power, Union Pacific med Joel. McCrea, Destry Rides Again med James Stewart och Marlene Dietrich, och släppet av John Fords landmärke västra äventyr Stagecoach, som blev en av årets största hits. Stagecoach släpptes genom United Artists och gjorde John Wayne till en mainstream-skärmstjärna i kölvattnet av ett årtionde av rubriken B Westerns. Wayne hade introducerats på skärmen tio år tidigare som den ledande mannen i regissören Raoul Walshs spektakulära widescreen The Big Trail, som misslyckades vid biljettkontoret trots att han sköts på plats över det amerikanska väst inklusive Grand Canyon, Yosemite och jätte redwoods, delvis på grund av utställarnas oförmåga att byta till widescreen under den stora depressionen. Efter västerns förnyade kommersiella framgångar i slutet av 1930-talet fortsatte västerns popularitet att stiga till dess topp på 1950-talet, då antalet producerade västernfilmer överträffade alla andra genrer tillsammans.
Västra filmer visar ofta konflikter med indianer. Medan tidiga eurocentriska västerlänningar ofta skildrar "Injuns" som oärliga skurkar, gav de senare och mer kulturellt neutrala västerns indianerna en mer sympatisk behandling. Andra återkommande teman i västern inkluderar västra vandringar (t.ex. The Big Trail) eller farliga resor (t.ex. Stagecoach) eller grupper av banditer som terroriserar små städer som i The Magnificent Seven.
Tidiga västerlänningar filmades mestadels i studion, liksom i andra tidiga Hollywoodfilmer, men när platsinspelning blev vanligare från 1930-talet använde västerländska producenter öde hörn av Arizona, Kalifornien, Colorado, Kansas, Montana, Nevada, New Mexico, Oklahoma , Texas, Utah eller Wyoming. Dessa inställningar gav filmskapare möjlighet att skildra stora slätter, hotande berg och episka kanjoner. Produktioner filmades också på plats på filmranches.
Ofta blir det stora landskapet mer än en levande bakgrund; det blir en karaktär i filmen. Efter tidigt 1950-tal använde olika bredbildsformat som Cinemascope (1953) och VistaVision skärmens utökade bredd för att visa spektakulära västerländska landskap. John Fords användning av Monument Valley som ett uttrycksfullt landskap i sina filmer från Stagecoach (1939) till Cheyenne Autumn (1965) "ger oss en mytisk vision av slätterna och öknarna i det amerikanska väst, som förkroppsligas mest minnesvärt i Monument Valley, som tornar sig över männen på hästryggen, oavsett om de är bosättare, soldater eller indianer ".
Under 1960- och 1970-talet uppstod en väckelse av västvärlden i Italien med "Spaghetti Westerns", även känd som "Italo-Westerns". Den mest kända av dem är The Good, the Bad and the Ugly (1966), den tredje filmen av Dollartrilogin. Många av dessa filmer är lågbudgetaffärer, inspelade på platser (till exempel den spanska ökenregionen Almería) som valts för deras billiga besättning och produktionskostnader samt deras likhet med landskap i sydvästra USA. Spaghetti-westerns kännetecknades av närvaron av mer handling och våld än Hollywood-västernfilmer. Huvudpersonerna handlade vanligtvis utifrån mer själviska motiv (pengar eller hämnd är de vanligaste) än i de klassiska västernfilmer. Till exempel är dollartrilogin i sig mycket olik andra "vanliga västernfilmer", som sheriffen (i en handfull dollar och för några dollar mer), vilket sätter både unionen och förbundet i tvetydiga moraliska positioner (Den gode, den onde och den fule), och inte med indianer (förutom ett kort omnämnande i En handfull dollar).
De västernfilmer som regisserade av Sergio Leone ansågs av vissa ha en annan ton än Hollywood Westerns. Veteranamerikanska skådespelare Charles Bronson, Lee Van Cleef och Clint Eastwood blev berömda genom att spela i Spaghetti Westerns, även om filmerna också gav en utställning för andra kända skådespelare som James Coburn, Henry Fonda, Rod Steiger, Klaus Kinski och Jason Robards. Eastwood, tidigare ledande i tv-serien Rawhide, befann sig oväntat i katapulten i framkant av filmindustrin av Leones A Fistful of Dollars (den första i Dollartrilogin).

 

här hittar du våra övriga västerfilmer

 

här kan du hitta populära dollartrilogin

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen