• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Action, äventyr & Fantasy

Actionfilmer, fantasyfilmer och äventyrsfilmer innehåller samma komponenter; huvudpersonen eller huvudpersonerna kastas av olika anledningar in i en serie händelser som vanligtvis inkluderar våld, stridigheter, kamp, fysiska bedrifter och hektiska jakter av olika slag.

Action, Fantasy, och Äventyrsfilmer på DVD

 

Dessa genrer tenderar att innehålla en eller flera hjältar som kämpar mot otroliga odds, som inkluderar livshotande situationer, en eller flera skurkar eller en strävan som vanligtvis slutar i seger för hjälten eller hjältarna (även om ett litet antal filmer i dessa genrer har slutat i seger för skurken eller skurkarna istället). Detta är filmer med lyckliga slut, där den gode vinner över den onde, nästan oavkortat och där det hör till ovanligheterna att ondskan vinner. Här finner du både serier och filmer att se när du törstar efter ett fartfyllt eller fantasieggande äventyr.

I dessa genrer finner du bland annat (och mycket mer):

 

 • 007 Bond
 • Star Wars
 • Jason Bourne
 • Karate Kid
 • 24
 • Magnum
 • Men in Black
 • Bloodshot
 • Mumienfilmerna
 • 300
 • The Originals
 • The Punisher
 • Machete
 • A Discovery of Witches
 • Spiderman
 • Superman
 • Polarexpressen
 • Terminator
 • TinTin
 • Underworld
 • Tremors
 • Vikings
 • Sin City

 

Här finner du både gamla kultrullar och nyare äventyr, men även klassisk fantasy samt Sci-Fi.

I actionfilmsgenren är det vanligt att man blandar in andra filmgenrer men det ingår våld, explosioner, biljakter, slagsmål, en eller flera hjältar som kämpar för ett gott ändamål, specialeffekter och stuntmän. Handlingen är som sagt våldsam och fartfylld, det är inte filmer för den känslige. Hjältarna är ofta individer med problem i sina liv, endera med missbruk eller annan trasslig bakgrund. Relationer kan vara ett problem för dessa hjältar, men samtliga problem som hjältarna har övervinns med lätthet när situationen kräver det. Action blandas gärna med thrillers, drama, komedi och äventyr som genres. I actionfilms genren finns det filmer som Dredd, Mad Max, Face/Off, Terminator, Bondfilmerna, John wick, Speed, Die Hard, Runaway Train, Robocop, Aliens och Matrix bland många många andra. Samtliga filmer är mycket våldsamma.

Äventyrsgenren är en filmgenre där äventyret står i centrum. Det är vanligt att man blandar äventyr med drama, fantasy, komedi, thriller, Sci-Fi och Action. I äventyrsgenren där Sci-Fi ingår föregår äventyret ofta på andra planeter ute i universum. Där den blandats med action förekommer en hel del våld. I denna genre hittar du filmer som Pirates of the Caribbean, Indiana Jones filmerna, Jurassic Park filmerna, King Kong, Tarzan, Sagan om Ringen filmerna, Mad Max, Apornas planet, Bröderna Lejonhjärta, Stardust, Monty Pytons galna värld och Oh brother where art thou? med flera. Som du ser kan många filmer ingå i denna genre, så vill du ha ett äventyr så finns det massor att välja och vraka bland.

Fantasygenren är en kulturell genre där det förekommer en avvikande verklighet, eller fantasivärld om man så vill. Den är fantasieggande, det förekommer ofta magi och övernaturliga företeelser i denna genre. Grunden är alltid fantasivärlden och den liknar ofta en sagovärld eller västvärldens medeltid med inslag av andra tidsepoker eller världsdelar. I denna genre förekommer ofta slott, drakar, häxor, monster, mytologiska varelser, hjältar och fiender. I många fantasybetonade grundhistorier i dessa filmer vandrar historien mellan 2 världar, någon går genom en magisk dörr eller ramlar genom ett magiskt hål för att komma in i en annan värld där äventyret tar fart. Hjälten, som alltid är huvudpersonen, har alltid ett uppdrag som måste slutföras och det är alltid någon eller något som hjälten specifikt söker efter. Berättelsens handling består alltid av vägen till det som hjälten söker, eller uppdraget som hjälten löser. Under berättelsens gång får tittaren följa hur uppdraget fullförs, problemen som uppstår längs vägen och hur problemen blir lösta. Tittaren får se hur hjälten löser alla utmaningar längs uppdragets fortgång, och hur gåtans lösning kommer allt närmre. Fantasygenren är fylld med magi som används på många olika sätt i dessa filmer. Antalet karaktärer är många, både onda och goda där de onda oftast har som mål att redan i början av filmen försöker ta över världen medan de goda kämpar emot genom att skydda världen och i slutändan oftast vinner.

Fantasygenren skiljer sig från Sci-Fi genom sättet genren förhåller sig till realismen. I fantasy sker saker om inte kan ske i den verkliga världen, medan det i Sci-Fi förekommer saker som skulle kunna hända om det inte redan har hänt eller kommer att hända. Medan Sci-Fi är mer vetenskapligt inriktat så är fantasy rent baserad på just fantasin och i fantasins värld finns inga gränser. Det är inte ovanligt att fantasyfilmerna överlappas i sin genre med action, äventyr, Sci-Fi och skräckgenren men till trots för denna överlappning anses fantasygenren tillhöra en egen genre som är åtskild från de andra. Inom fantasygenren kan du hitta både barnfilmer lika mycket som du kan hitta filmer som passar vuxna mer än barn, det beror på hur mycket våld eller skräckinjagande situationer filmerna kan innehålla. Till denna genre hör filmerna bland andra Willow, Sagan om Ringen, Spiderwick, Polarexpressen, Narniafilmerna samt Harry Potter filmerna.

Vill du drömma dig bort en stund till en annan värld, ett äventyr eller en fartfylld händelse så är detta filmgenrer som passar dig. Ibland kan du hitta en film som innehåller fantasy, äventyr och action - andra gånger något ur en renodlad genre som inte överlappar en annan. Här vinner det goda mot det onda, problemen motas bort från hjälten som klarar allt oavsett situation eller uppdrag och du kan glömma vardagens tristess för en stund. Många av dessa filmer har varit så uppskattade av publiken att det ofta finns uppföljare på många av dem, därför kan du också se flera ur densamma filmserien för att få följa din hjälte på hans uppdrag (oavsett i vilken situation eller berättelse det är) om och om igen så många gånger du vill. Många filmer inom dessa genres pratas om som klassiker och kultrullar. För vem har inte hört talas om Ringentrilogin, Star Wars, Die hard-filmerna, Indiana Jones eller James Bond? Har du inte gjort det så är det dags att du tar dig en titt på dessa, för att se efter om de kan vara något för dig med sina många fartfyllda äventyr och lyckliga slut.

 

Actionfilm är en filmgenre där huvudpersonen eller huvudpersonerna kastas in i en serie händelser som vanligtvis inkluderar våld, utökad stridighet, fysiska bedrifter och hektiska jakter. Actionfilmer tenderar att innehålla en hjälte som kämpar mot otroliga odds, som inkluderar livshotande situationer, en skurk eller en strävan som vanligtvis slutar i seger för hjälten (även om ett litet antal filmer i denna genre har slutat i segern för skurk istället).

Framsteg inom CGI har gjort det billigare och enklare att skapa action-sekvenser och andra visuella effekter som tidigare krävde professionella stuntbesättningar. Men reaktioner på actionfilmer som innehåller betydande mängder CGI har blandats, eftersom filmer som använder datoranimationer för att skapa orealistiska, mycket otroliga händelser ofta möts med kritik. Medan action länge har varit en återkommande komponent i filmer, började genren "actionfilm" utvecklas på 1970-talet tillsammans med ökningen av stunts och specialeffekter. Vanliga actionscener i filmer är i allmänhet men inte begränsade till explosioner, biljakter, slagsmål och skjutningar.


Denna genre är nära förknippad med thriller- och äventyrsgenren och de kan också innehålla inslag av drama och spionfiktion.
Manusförfattare och forskare Eric R. Williams identifierar Action Film som en av elva supergenrer i hans manusförfattares taxonomi och hävdar att alla berättande filmer med lång längd kan klassificeras av dessa supergenrer. De andra tio supergenren är Crime, Fantasy, Horror, Romance, Science Fiction, Slice of Life, Sports, Thriller, War och Western.


Under 1970-talet började grumliga detektivhistorier och urbana brottsdrama att utvecklas och smälta samman sig med den nya "action" -stilen, vilket ledde till en rad filmer av poliser, som Bullitt (1968), The French Connection (1971) och The Seven-Ups (1973). Dirty Harry (1971) lyfte i huvudsak sin stjärna, Clint Eastwood, ur sina cowboyroller och ramade in honom som den arketypiska hjälten i den urbana actionfilmen. I många länder hade restriktioner för språk, innehåll för vuxna och våld lossnat och dessa element blev mer utbredda.


På 1970-talet blev kampsportsfilmer från Hong Kong populära bland världsomspännande publik, eftersom Hongkongs actionfilm hade en internationell inverkan med kung fu-filmer och framför allt Bruce Lee-filmer. Den "chopsocky" eller "kung fu-manan" började 1973, med en våg av Hongkongs kampsportsfilmer som toppade det nordamerikanska kassan, med början med Five Fingers of Death (1972) med den indonesiska födda skådespelaren Lo Lieh, följt strax efter av Bruce Lees The Big Boss (1971) och Fist of Fury (1972). Detta inspirerade den första stora samproduktionen i Hong Kong och Hollywood, Bruce Lees Enter the Dragon (1973). Lees död samma år ledde till en våg av "Bruceploitation" -filmer i asiatisk film, en trend som så småningom slutade med framgången med flera kung fu action-komedi-filmer som släpptes 1978: Jackie Chan's Snake in the Eagle's Shadow och Drunken Master och Sammo Hung's Enter the Fat Dragon.


Hongkongs kampsportsfilmers framgång inspirerade en våg av västerländska kampsportsfilmer och tv-program som började på 1970-talet och senare den mer allmänna integrationen av asiatisk kampsport i västerländska actionfilmer och tv-program sedan 1980-talet. Den första stora amerikanska kampsportsstjärnan var Chuck Norris, som ursprungligen gjorde sin filmdebut som antagonisten i Lee's Way of the Dragon (1972), innan han fortsatte att blanda kampsport med "poliser och rånare" i filmer som Good Guys Wear Black (1978) och A Force of One (1979).


Från Japan spelade Sonny Chiba huvudrollen i sin första kampsportsfilm 1973 kallad Karate Kiba. Hans banbrytande internationella hit var The Street Fighter-serien (1974-debut), som etablerade honom som den regerande japanska kampsportsskådespelaren i internationell film. Han spelade också rollen som Mas Oyama i Champion of Death, Karate Bearfighter och Karate for Life (1975–1977). Chibas actionfilmer begränsades inte bara av kampsport utan också actionthriller (Doberman Cop och Golgo 13: Assignment Kowloon - båda från 1977), jidaigeki (Shoguns Samurai - 1978, Samurai Reincarnation - 1981) och science fiction (GI Samurai - 1979).


På 1980-talet producerade Hollywood många stora påkostade filmer med skådespelare som Harrison Ford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Lorenzo Lamas, Michael Dudikoff, Charles Bronson och Bruce Willis. Steven Spielberg och George Lucas hyllade den Bond-inspirerade stilen med Raiders of the Lost Ark (1981). 1982 slog veteranskådespelaren Nick Nolte och den uppåtgående komikern Eddie Murphy rekord med actionkomedin 48 Hrs, krediterad som den första "kompis-filmen" -filmen. Samma år spelade Sylvester Stallone i First Blood, den första delen i Rambo-filmserien som gjorde karaktären John Rambo till en popkulturikon.


I Hongkongs actionbio utvecklades Jackie Chan till sin egen distinkta actionfilm i början av 1980-talet, med början med Dragon Lord (1982) och Project A (1983), med en blandning av kampsport, fysisk komedi och farligt stuntarbete, inklusive Chan som utför många av sina egna stunts. Detta kulminerade i Chans action-brottsfilm Police Story (1985), som anses vara en av de största actionfilmerna genom tiderna. Den innehåller ett antal storskaliga actionscener med detaljerade stunts, inklusive en biljakt genom en liten stad, Chan dras med av en dubbeldäckarbuss och en klimatisk kampscen i ett köpcentrum med många brytande glasrutor, det senare slutar med ett farligt stunt där Chan glider ner på en stolpe täckt med hängande ljus från flera berättelser uppåt, vilket anses vara en av de största stuntsen i actionfilmshistorien.


1984 började Terminator-serien med Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger. Denna berättelse ger en av de smutsigaste rollerna för en kvinna i aktion och Hamilton var tvungen att göra en omfattande ansträngning för att utveckla en stark kroppsbyggnad. 1987: s Lethal Weapon med Mel Gibson, Danny Glover och Darlene Love var en annan betydelsefull actionfilmhit under decenniet , och en annan "buddy-cop" -genreklassiker, som lanserade en franchise som skapade 3 uppföljare.


1988-filmen, Die Hard, var särskilt inflytelserik på utvecklingen av actiongenren. I filmen spelar Bruce Willis en polisdetektiv i New York som oavsiktligt blir inblandad i en terroristövertagande av en höghus i Los Angeles. Användningen av en maverick, resursstark ensam hjälte har alltid varit en röd tråd från James Bond till John Rambo, men John McClane i Die Hard är mycket mer av en "vardaglig" person som omständigheten förvandlas till en motvillig hjälte. Filmen satte ett mönster för en rad imitatorer, som Under Siege (1992) och Sudden Death, som använde samma formel i en annan miljö.
I slutet av 1980-talet kunde påverkan av den framgångsrika actionfilmen kännas i nästan alla genrer.


Precis som den västerländska genren började spionfilmer, såväl som urbana actionfilmer, parodiera sig själva, och med den växande revolutionen inom CGI (datorgenererade bilder) började inställningarna för "verkliga världen" vika för allt mer fantastiska miljöer. Denna nya era av actionfilmer hade ofta budgetar som inte liknade någon i filmens historia. Framgången för de många Dirty Harry- och James Bond-uppföljarna hade bevisat att en enda framgångsrik actionfilm kunde leda till en fortsatt actionfranchise. Således såg 1980- och 1990-talet en ökning av båda budgetarna och antalet uppföljare en film i allmänhet kunde ha. Detta ledde till att ett ökande antal filmskapare skapade ny teknik som gjorde det möjligt för dem att slå tävlingen och ta publiken till nya höjder. Framgången med Tim Burtons Batman (1989) ledde till en rad ekonomiskt framgångsrika uppföljare. Inom ett decennium bevisade de livskraften hos en ny undergenre av actionfilm: serietidningsfilmen.


En annan viktig utveckling i actionfilmerna kom från Hongkong under slutet av 1980-talet till början av 1990-talet: den heroiska blodsutgjutningsgenren (inklusive undergenren "gun fu" och "girls with guns"). John Woos genombrottsfilm A Better Tomorrow (1986) satte i stor utsträckning mallen för den heroiska blodsutgjutningsgenren, som fortsatte att ha en betydande inverkan på Hollywood. Action, stil, troper och sätt att upprätta på 1980-talet Hongkongs heroiska blodsutgjutelsefilmer antogs senare allmänt av Hollywood på 1990-talet, populariserade av Hong Kong inspirerade Hollywood-actionfilmskapare som Quentin Tarantino, [Luc Besson, och så småningom John Woo själv (efter hans övergång till Hollywood).


Actionfilmer blev också viktiga på direkt-till-video-marknaden. Chicago Tribune rapporterade 1994 att Direkt-till-video-actionfilmen är lätt att upptäcka i butikshyllorna eftersom den vanligtvis har "Dead", "Death", "Future" eller "Blood" i titeln. Omslaget på videolådan har vanligtvis en robust man som håller något slags semi-automatiskt vapen mitt i bakgrunden av högteknologisk förstörelse. Tomterna är praktiskt taget utbytbara: Tuff polis spårar brutal seriemördare; tuffa FBI- eller DEA-agenter strider mot sydamerikanska narkotikapinnar tuff CIA-agent tar emot Mellanöstern-terrorister; tuff cyborg polis tävlar med sadistisk cyborg skurk på 25-talet. Kort sagt, fyndkällare Schwarzenegger.


Familjefilmer blev viktigare än sådana actionfilmer på direkt-till-videomarknaden under 1990-talet, eftersom återförsäljare lagerförde fler exemplar av storfilmer istället för fler titlar.


2000-talet
Medan actionfilmerna fortsatte att blomstra som genrefilmen med medelbudget, [exempel behövs] smälte den också samman med tältstångsbilder i andra genrer. Till exempel hade 2009:s Star Trek flera science fiction-troper och begrepp som tidsresor genom ett svart hål. Men det mesta av filmen var strukturerad kring action-sekvenser, många av dem ganska konventionella (hand-till-hand, skytte). Medan den ursprungliga Star Wars innehöll en del av denna typ av strider, fanns det lika mycket tonvikt på stjärnfartygsjakter i yttre rymden. De nyare filmerna innehöll fler ljussabel-dueller, ibland mer intensiva och akrobatiska än originalen. Vissa fanfilmer har också liknande duellscener som prequel-trilogin. Det var action med en science fiction-twist. Trenden med filmer som The Matrix och The Dark Knight-serien är att hand-to-hand strider och asiatiska kampsport tekniker nu används i stor utsträckning i science fiction och superhjälte filmer.


Sylvester Stallones The Expendables använde nostalgi för en uppfattad gyllene tidsålder av actionfilmer genom att göra 80-talets actionstjärnor tillsammans med nya skådespelare i genren som Jason Statham.
I The Fast and the Furious-serien är händelsefilmen i biljakten den centrala storyn som den hade varit i Smokey och Bandit-filmerna på 1970-talet.
2010-talet
Korsningen av action med science fiction fortsätter med många Marvel Comics-karaktärer och inställningar som används för stora budgetfilmer. Traditionella actionfilmer som The Fast and the Furious-serien är fortfarande populära.

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar


Se alla våra DVD-filmer

 

Se våra dokumentärer

Produkten har blivit tillagd i varukorgen