• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Dumbo

Dumbo är en amerikansk animerad film från 1941 producerad av Walt Disney Productions och släppt av RKO Radio Pictures. Den fjärde Disney-animerade långfilmen, den är baserad på en story skriven av Helen Aberson och Harold Pearl, och illustrerad av Helen Durney för prototypen av en nyhetsleksak ("Roll-a-Book").

Huvudpersonen är Jumbo Jr, en halvantropomorf elefant som har grymt smeknamnet "Dumbo", som i "dum". Han blir förlöjligad för sina stora öron, men faktiskt kan han flyga genom att använda öronen som vingar. Under det mesta av filmen är hans enda sanna vän, förutom sin mor, musen Timothy - ett förhållande som parodierar den stereotypa fiendskapen mellan möss och elefanter.

Dumbo släpptes den 23 oktober 1941; gjord för att få tillbaka de ekonomiska förlusterna för både Pinocchio (film från 1940) och Fantasia, var det en avsiktlig strävan efter enkelhet och ekonomi för Disney-studion. På 64 minuter är det en av Disneys kortaste animerade funktioner. Ljud spelades in konventionellt med hjälp av RCA-systemet. En röst syntetiserades med Sonovox-systemet, men det spelades också in med RCA-systemet.

År 2017 valdes filmen för konservering i United States National Film Registry av Library of Congress som"culturally, historically and aesthetically significant".
En live-action-anpassning av filmen regisserad av Tim Burton släpptes den 29 mars 2019.
Tillsammans med Alice i underlandet var Dumbo den första av Disneys kanon av animerade filmer som släpptes på video. Filmen släpptes ursprungligen den 26 juni 1981 på VHS och Betamax, vilket följdes med en release på Laserdisc och CED i juni 1982. Den släpptes igen på VHS och Betamax som en del av Walt Disney Classics-serien den 6 november. 1985. Filmen släpptes på nytt på VHS och Laserdisc den 12 juli 1991. Den följdes av ytterligare en nyutgåva på VHS och Laserdisc den 28 oktober 1994 som en del av Walt Disney Masterpiece Collection. Den 23 oktober 2001 släpptes en 60-årsjubileumsversion i VHS- och DVD-format.
2006 släpptes en "Big Top Edition" av filmen på DVD. En 70-årsjubileumsutgåva av filmen släpptes i USA den 20 september 2011. 70-årsjubileumsutgåvan producerades i två olika paket: ett 2-skivs Blu-ray / DVD-kombinationspaket och en 1-disc-DVD. Filmen släpptes också som filmnedladdning. Alla versioner av 70th Anniversary Edition innehåller raderade scener och flera bonusfunktioner, inklusive "Taking Flight: The Making of Dumbo" och "The Magic of Dumbo: A Ride of Passage", medan Blu-ray-versionen med 2 skivor dessutom innehåller spel , animerade kortfilmer och flera exklusiva funktioner. Filmen släpptes på nytt på Blu-ray och DVD den 26 april 2016 för att fira 75-årsjubileum.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen