• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

4K UHD Bluray

Med en TV som använder kraften i 4K UHD Bluray kan man se riktigt högupplösta filmer med ett större kontrastomfång och bildkvalité än någonsin tidigare.

Nu kommer det mängder av spelfilmer som använder den nya tekniken. Det går att se filmer med upplösning på hela 3840 x 2160. Färgrymden 4K UHD Bluray blir otroligt häftiga.

 

4K UHD Bluray

Till skillnad från tidigare Blurayfilmer blir framför allt bildkvalitén bättre, även om ljudet kommer att förbättras några snäpp.

 

Vad är 4K UHD Bluray?

Detta handlar precis som namnet avslöjar om en ny typ av Blu-ray spelare. Även om skivorna man spelar till mångt och mycket liknar vanliga Blurayskivor, är skillnaden väldigt stor. Dessa nya skivor hanterar en upplösning på hela 3840 x 2160, och erbjuds i tre olika storlekar. De viktigaste egenskaperna är:

 

  • Grymt bra bild, med en bildupplösning i 3840 x 2160
  • De nya spelarna är helt bakåtkompatibla och kan därför spela upp gamla Blurayfilmer samt DVD-filmer.
  • Hanterar ljud med Dolby Atmos och DTS:X.

 

 

 

En kraftfull teknik

Skivorna kommer i tre olika storlekar: 50 GB som har en överföringshastighet på 82 Mbit/s, samt 66GB / 108 Mbit/s, och 100 GB /128 Mbit/s. Med den nya tekniken får man en Blurayspelare som går att använda med de gamla Blurayskivorna och DVD-skivor. Man bör dock tänka på att de nya 4K UHD Bluray inte går att spela i gamla Blurayspelare. När det kommer till ljudkvalitén är den utöver det vanliga. Här gäller ett objektbaserat ljud som styrs av tekniken bakom Dolby Atmos och DTS:X. Här är det ljudkvalité när den är som bäst, som gäller.

Ljudbilden är viktig för att få en levande bild och tillsammans med bra högtalare kommer 4K UHD Bluray tekniken verkligen att höja på ögonbrynen hos dem som tittar. Den stora nyttan av 4K UHD Bluray-tekniken är att möjligheten till mer skarpa detaljer blir mycket större och djupet i bilden möjliggör även fler av dem. Kort och gott blir alltså bilden mer verklighetstrogen och upplevs djupare och mer levande.

För att verkligen se den stora nyttan bör tekniken användas på minst 50 tum stora skärmar. Små TV-skärmar kan vara så pass små att inga egentligen skillnader går att se med blotta ögat. Den som genast går från en vanlig HD-TV till en 4K-TV skulle dock omedelbart se en stor skillnad, oavsett storlek. Är man sugen på den nya tekniken ska man genast besöka en elektronikaffär och se på skillnaden. Chansen är att man blir otroligt överraskad över hur stor den faktiskt är.

 

Vad behövs för att dra nytta av 4K Ultra HD Blu-ray filmer?

Man behöver givetvis en TV/projektor och en spelare som stödjer tekniken bakom 4K UHD Bluray. Därtill behövs filmer som är inspelade på 4K UHD Bluray skivor. Har man kommit så långt, har man lagt själva grunden för att kunna dra nytta av den nya filmtekniken. Man bör dessutom ha en HDMI kabel som är av bästa kvalité. Här kan en optisk kabel vara att föredra, särskilt om man har tänkt sig längder längre än tio meter.

Det finns flera olika vägar man kan gå för att koppla sin 4K UHD Blurayspelare, exempelvis direkt till sin hemmabio-anläggning. Men det kan vara ett knepigt företag om man inte har nog kunskap. På en välsorterad elektronikaffär har man de sladdar man behöver och förmodligen vet man hur de kopplas ihop. På nätet finner man mängder av videor som förklarar hur man går tillväga. Viktigt att komma ihåg är att man inte tummar på kvalitén när det kommer till sladdar. Ofta lägger man stora summor pengar på både spelare och skärm, men slarvar med de mindre delarna som sladdar och kopplingar. Det fina slutresultatet är dock summan av de många delarna. Man vill inte ha någon flaskhals som förstör.

 

Kan man använda 3D tillsammans med sin 4K UHD Bluray?

När 3D såg ljuset var det verkligen i ropet, och de flesta experter trodde att det skulle slå igenom större än vad det gjorde. Det här är en teknik som de senaste åren inte ha utvecklats särskilt mycket för hemmabruk. Det har inte riktigt funnit sin naturliga plats. Istället har utvecklingen gått mot bättre skärmar och upplösningar. Det finns i dagsläget inte stöd för 3D med 4K UHD Bluray, men helt vanliga 3D filmer gjorda för 1080p går att spela upp om nu någon har det behovet.

 

Köpa filmer eller streama?

Idag är det massor av människor som hellre streamar sina filmer än köper dem på skiva. Detta är fullt begripligt och man kan ställa sig frågan varför man skulle köpa filmer på skiva idag. De största skillnaderna är bild- och ljudskillnader. Vill man ha den bästa kvalitén, är det från en skiva man får den. Har man tänkt streama högupplösta 4K filmer behöver internetuppkopplingen vara riktig hög och stabil. Med en skiva blir man garanterad den fina upplevelse man förväntar sig, utan risk för att bilden svajar, eller blir grynig emellanåt. En riktig bioupplevelse helt enkelt.

 

Vad är egentligen 4K?
Utan att bli för komplicerad är 4K en skärmupplösning.
Upplösning är helt enkelt antalet pixlar som en skärm kan visa, något som översätts direkt till detaljnivån en bild har. Normalt beskrivs detta genom att ange antalet pixlar över skärmens bredd respektive höjd.


1080p-upplösningen är till exempel för skärmar som visar 1920 pixlar horisontellt och 1080 vertikalt. Men hur är det med 4K? Utan att krångla till det allt för mycket, är 4K för hemanvändaren en skärm som visar 3840 pixlar horisontellt och 2160 vertikalt.
Det betyder att den har fyra gånger så många pixlar än en 1080p-skärm (som var den gamla HD-standarden).


Precis som det låter handlar det helt enkelt om Blu-ray-spelare och filmer som hanterar 4K Ultra HD-upplösning. Vid en första anblick ser en 4K Ultra HD Blu-rayspelare och dess skivor väldigt lika ut jämfört med dagens Blu-ray om man endast går på utseendet, men det är å andra sidan den enda riktiga likheten.
Filmerna är standard 120 mm i diameter men hanterar en upplösning på 3840 x 2160, större färgrymd och HDR, samt high frame rate (upp till 60 bilder/sekund). Skivorna görs i tre olika storlekar: 50 GB med 82 Mbit/s i överföringshastighet, 66 GB med 108 Mbit/s i överföringshastighet, samt 100 GB med 128 Mbit/s i överföringshastighet. Vilka filmer som använder sig av de olika storlekarna är oklart men oavsett hur stora skivorna är så kan man räkna med att få en avsevärd bättre bildkvalitet än tidigare Blu-ray-filmer. De nya spelarna är bakåtkompatibla vilket innebär att dina äldre Blu-ray-och DVD-filmer funkar att spela upp utan problem, däremot kommer det inte funka att spela de nyare 4K Ultra HD Blu-ray-filmerna i en vanlig 1080p Blu-ray-spelare.
Se till så du har en bra High Speed HDMI-kabel som hanterar signalen och överföringen bättre.


TV:n (och hembioreceivern om du har detta) behöver ha stöd för HDCP 2.2, det senaste kopieringsskyddet som ser till att alla prylar funkar ihop och följer rätt standard. På TV-sidan är det relativt vanligt idag med HDCP 2.2, på hembioreceivers dök detta upp som en nyhet under 2015 bland de större märkena som Pioneer, Onkyo, Yamaha och Marantz. På det viset kan du koppla en 4K Ultra HD Blu-ray-spelare direkt till din hembioanläggning utan att behöva tänka på att separera bild och ljud.
4K Ultra HD innebär 4 gånger bättre upplösning än vanlig bluray och ca 20 gånger bättre bild än DVD. Störst nytta av denna höga upplösning har du på stora bildskärmar.


Ultra HD blurayspelare kan spela vanliga blurayskivor, DVD och CD skivor. Både vanliga blurayskivor och DVD filmer blir uppskalade till UHD på en 4K UHD TV.
Ultra HD blurayspelade kan också skala ner Ultra HD blurayskivor för att fungera på 1080p Full-HD TV
Vi kan rekommendera: Sony UBP-X700 ifall ni ska köpa en 4K blurayspelare. Vi tycker att den ger bra bild.


Här kan ni se en recension: https://www.whathifi.com/sony/ubp-x700/review.
Den finns t.ex. att köpa på Ljudfokus.se: https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/sony-ubp-x700-bluray-spelare.html


Bakom stängda dörrar vid CES 2007 avslöjade Ritek att de framgångsrikt hade utvecklat en HD-optisk skivprocess som utökade skivkapaciteten till tio lager, vilket ökade skivornas kapacitet till 250 GB. De noterade dock att det största hindret var att nuvarande läs- / skrivteknologi inte tillät ytterligare lager. JVC utvecklade en treskiktsteknologi som gör det möjligt att lägga både standard-definition DVD-data och HD-data på en BD / (standard) DVD-kombination. Detta skulle ha gjort det möjligt för konsumenten att köpa en skiva som kan spelas på DVD-spelare och kan också avslöja dess HD-version när den spelas på en BD-spelare. Den japanska tillverkaren av optisk skiva Infinity tillkännagav den första "hybrid" Blu-ray-skivan / (standard) DVD-combo, som släpps 18 februari 2009. Denna skivuppsättning i TV-serien "Code Blue" innehöll fyra hybridskivor som innehöll ett enda Blu-ray-skivlager (25 GB) och två DVD-lager (9 GB) på samma sida på skivan.


I januari 2007 ställde Hitachi upp en 100 GB Blu-ray-skiva, bestående av fyra lager innehållande 25 GB vardera. Till skillnad från TDK: s och Panasonics 100 GB-skivor hävdade de att den här skivan är läsbar på standard Blu-ray-skivenheter som för närvarande är i omlopp, och man tror att en firmwareuppdatering är det enda kravet för att göra den läsbar för nuvarande spelare och enheter. Oktober 2007 avslöjade de en 100 GB Blu-ray-skivenhet. I december 2008 presenterade Pioneer Corporation en 400 GB Blu-ray-skiva (innehållande 16 datalager, 25 GB vardera) kompatibel med nuvarande spelare efter en firmwareuppdatering. Dess planerade lansering var under tidsperioden 2009–10 för ROM och 2010–13 för omskrivbara skivor. Pågående utveckling pågår för att skapa en 1 TB Blu-ray-skiva.


Vid CES 2009 presenterade Panasonic DMP-B15, den första bärbara Blu-ray Disc-spelaren, och Sharp introducerade serien LC-BD60U och LC-BD80U, de första LCD HDTV-apparaterna med integrerade Blu-ray Disc-spelare. Sharp meddelade också att de skulle sälja HDTV med integrerade Blu-ray Disc-inspelare i USA i slutet av 2009. Set-top box-inspelare såldes inte i USA av rädsla för obehörig kopiering. Emellertid fanns persondatorer med Blu-ray-inspelningsenheter tillgängliga. I oktober 2009 demonstrerade TDK en 320 GB Blu-ray-skiva med 10 lager. Den 1 januari 2010 tillkännagav Sony i samarbete med Panasonic planer på att öka lagringskapaciteten på sina Blu-ray-skivor från 25 GB till 33,4 GB via en teknik som kallas i-MLSE (Maximal sannolikhetssekvensbedömning). Skivorna med högre kapacitet skulle enligt Sony kunna läsas på befintliga Blu-ray-skivspelare med en firmwareuppgradering. Denna teknik användes senare på BDXL-skivor.


Den 20 juli 2010 tillkännagav forskargruppen från Sony och japanska Tohoku University den gemensamma utvecklingen av en blåviolett laser för att skapa Blu-ray-skivor med en kapacitet på 1 TB med endast två lager (och eventuellt mer än 1 TB med ytterligare skiktning). Som jämförelse uppfanns den första blå lasern 1996, med de första prototypskivorna som kom fyra år senare.
Den 7 januari 2013 tillkännagav Sony att de skulle släppa "Mastered in 4K" Blu-ray Disc-titlar från 4K och kodade vid 1080p. "Mastered in 4K" Blu-ray Disc-titlar kan spelas på befintliga Blu-ray Disc-spelare och har ett större färgutrymme med användning av xvYCC.Den 14 januari 2013 uppgav Blu-ray Disc Association-president Andy Parsons att en arbetsgrupp skapades tre månader innan en studie genomfördes om en förlängning av Blu-ray Disc-specifikationen som skulle lägga till förmågan att innehålla 4K Ultra HD-video.


Den 5 augusti 2015 meddelade Blu-ray Disc Association (BDA) att de skulle börja licensiera Ultra HD Blu-ray-format från och med den 24 augusti 2015. Ultra HD Blu-ray-formatet levererade innehåll med högt dynamiskt omfång som avsevärt utvidgade intervall mellan de ljusaste och mörkaste elementen, utökat färgintervall, hög bildhastighet (upp till 60 bilder per sekund) och upp till 3840 × 2160 upplösning, objektbaserat ljudformat och en valfri "digital bro" -funktion. Nya spelare var tvungna att spela detta format, som kunde spela både DVD-skivor, traditionella Blu-strålar och det nya formatet. Nya Ultra HD Blu-ray-skivor rymmer upp till 66 GB och 100 GB data på skivor med dubbla och tredubbla lager.


Blu-ray-specifikationer för fysiska system och filsystem är offentligt tillgängliga på Blu-ray-skivföreningens webbplats.
Vissa 4K-upplösningar, som 3840 × 2160, kallas ofta tillfälligt 2160p. Detta namn följer från den tidigare namngivningskonventionen som användes av HDTV- och SDTV-format, som hänvisar till ett format med antalet pixlar / linjer längs den vertikala axeln (som "1080p" för 1920 × 1080 progressiv skanning, eller "480i" för 480-linjes interlaced SDTV-format) snarare än det horisontella pixelantalet (≈4000 eller "4K" för 3840 × 2160).


Uttrycket "2160p" kan tillämpas på vilket format som helst med en höjd av 2160 pixlar, men det används oftast med hänvisning till 4K UHDTV-upplösningen 3840 × 2160 på grund av dess koppling till de välkända 720p och 1080p HDTV-format. Även om 3840 × 2160 både är en 4K-upplösning och en 2160p-upplösning kan dessa termer inte alltid användas omväxlande eftersom inte alla 4K-upplösningar är 2160 pixlar höga och inte alla 2160p-upplösningar är are4000 pixlar breda. Vissa företag har dock börjat använda termen "4K" för att beskriva enheter med stöd för en upplösning på 2160p, även om den inte är nära 4000 pixlar bred. Till exempel stöder många "4K" -streckkameror endast en upplösning på 2880 × 2160 (4∶3); även om detta är en 2160p-upplösning är det inte en 4K-upplösning. Omvänt släppte Samsung en 5120 × 2160 (64∶27) TV, men marknadsförde den som en "4K" -TV trots dess upplösning i 5K-klass.
Även om de upplevde snabba prisfall från början av 2013 för visningsenheter såg marknaden för digitala videoprojektorer för hemmabio liten expansion, med endast ett fåtal tillverkare (endast Sony från och med 2015) som erbjuder begränsade 4K-kompatibla uppställningar, med inbyggda 4K-projektorer som har fem siffror prislappar långt in i 2015 innan vi äntligen bryter 10 000 dollar-barriären. Kritiker hävdar att vid normal TV-storlek och betraktningsavstånd är de extra pixlarna av 4K överflödiga för normal mänsklig syn. Hemmabioprojektorer använder å andra sidan mycket större skärmstorlekar utan att nödvändigtvis öka visningsavståndet till skalan. JVC har använt en teknik som kallas "e-shift" för att extrapolera extra pixlar från 1080p-källor för att visa 4K på skärmar genom uppskalning eller från inbyggda 4K-källor till ett mycket lägre pris än native 4K-projektorer. Denna teknik för icke-native 4K gick in i sin fjärde generation för 2016. JVC använde samma teknik för att tillhandahålla 8K flygsimulering för Boeing som nådde gränserna för 20/25 synskärpa.
Pixelförskjutning, som beskrivs här, var banbrytande i konsumentutrymmet av JVC och senare i det kommersiella utrymmet av Epson. Som sagt, det är inte samma sak som "sann" 4K. På senare tid hävdar vissa DLP-projektorer 4K UHD (som JVC och Epsons inte gör anspråk på).


Som nämnts ovan är DCI 4K 4096 × 2160, medan 4K UHD är 3840 × 2160, vilket ger en liten skillnad i bildförhållande snarare än en signifikant skillnad i upplösning. Traditionella skärmar, till exempel LCD eller OLED, är 3840 pixlar över skärmen, med varje pixel 1/3840 av skärmbredden. De överlappar inte varandra - om de gjorde det skulle de drabbas av mindre detaljer. Diametern på varje pixel är i princip 1/3840: e av skärmens bredd eller 1/2160: e av skärmhöjden - antingen ger samma pixel i storlek. Att 3840 × 2160 fungerar till 8,3 megapixlar, den officiella upplösningen på 4K UHD (och därmed Blu-ray UHD-skivor).


4K UHD-standarden anger inte hur stora pixlarna är, så en 4K UHD-projektor (Optoma, BenQ, Dell, et al.) Räknas eftersom dessa projektorer har en 2718 × 1528 pixelstruktur. Dessa projektorer bearbetar den sanna 4K-datan och projicerar den med överlappande pixlar, vilket är vad pixelförskjutning är. Tyvärr är var och en av dessa pixlar mycket större: var och en har 50% mer yta än äkta 4K. Pixelförskjutande projektorer projicerar en pixel, flyttar den upp till höger, med en halv diameter och projicerar den igen, med modifierad data, men den andra pixeln överlappar den första.
Med andra ord kan pixelförskjutning inte producera intilliggande vertikala linjer med RGBRGB eller andra färger där varje rad är en pixel (1/3840: e på skärmen) bred. Intilliggande röda och gröna pixlar skulle sluta se ut som gula, med en frans på ena sidan av rött, på den andra av grönt - förutom att nästa rad av pixlar också överlappar varandra och ändrar färgen på den fransen. 4K UHD eller 1080p pixelförskjutning kan inte avslöja de fina detaljerna i en äkta 4K-projektor som de Sony-fartygen (företag, utbildning och hemmamarknader). JVC har också en äkta 4K-projektor som kostar 35 000 USD (från mitten av 2017).


Så medan 4K UHD låter som om det har en pixelstruktur med 1/4 av 1080p, så händer det inte med pixelförskjutning. Endast en riktig 4K-projektor erbjuder den upplösningsnivån. Det är därför som "sanna" 4K-projektorer kostar så mycket mer än 4K UHD-projektorer med annars liknande funktionsuppsättningar. De producerar mindre pixlar, finare upplösning, utan att kompromissa med detaljer eller färg från överlappande pixlar. Som jämförelse är den lilla skillnaden i bildförhållande mellan DCI och 3840 × 2160 pixeldisplayer utan överlappning obetydlig i förhållande till detaljmängden.
I november 2014 blev den amerikanska satellitleverantören DirecTV den första betal-TV-leverantören som erbjuder tillgång till 4K-innehåll, men begränsat till utvalda video-on-demand-filmer. I augusti 2015 lanserade det brittiska sportnätverket BT Sport ett 4K-flöde, med sin första sändning 2015 FA Community Shield fotbollsmatch. Två produktionsenheter användes, som producerade den traditionella sändningen i HD och en separat 4K-sändning. Eftersom nätverket inte ville blanda 4K-filmer med uppkonverterade HD-filmer, innehöll denna utsändning inte traditionella studiosegment vid förspel eller halvtid, utan de som var värd för arenan av matchkommentatorerna med en 4K-kamera. BT såg för sig att om tittarna ville titta på studioanalys, skulle de byta till HD-sändningen och sedan tillbaka för spelet. Film komprimerades med H.264-kodare och överfördes till BT Tower, där de sedan överfördes tillbaka till BT Sport-studior och dekomprimeras för distribution via 4K-kompatibla BT TV-digitalboxar på en kvalificerad BT Infinity-internetplan med minst en 25 Mbit / s-anslutning.
I slutet av 2015 och januari 2016 meddelade tre kanadensiska tv-leverantörer - inklusive Quebec-baserade Videotron, Ontario-baserade Rogers Cable och Bell Fibe TV, att de skulle börja erbjuda 4K-kompatibla digitalboxar som kan strömma 4K-innehåll,


Vad är 4K?
I grund och botten är det en typ av skärmupplösning.
Och vad är upplösningen?
När det gäller skärmar och skärmar är upplösningen helt enkelt antalet pixlar (AKA-färgade prickar) de kan visa. Detta översätts direkt till detaljnivån som en bild har.
Normalt beskrivs detta genom att ange antalet pixlar över skärmens bredd respektive höjd. 1080p-upplösningen är till exempel för skärmar som visar 1920 pixlar horisontellt och 1080 vertikalt.


Enkelt, eller hur?
Så vad är 4K-upplösning?


Även om detta kan verka som en enkel fråga, är svaret lite mer komplicerat än du kanske tror. I grund och botten finns det två accepterade 4K-format: ett som används i TV-apparater och ett som används i bio.
Tv-standarden - som är den du troligen kommer att stöta på - har en upplösning på 3 840 x 2 160. Tekniskt kallas detta faktiskt "UHD" eller "ultra high definition." Det är därför du ofta ser TV-apparater märkta som 4K UHD snarare än bara 4K.
Den andra definitionen av 4K kommer från biografen. 4K-projektorer har inte en horisontell upplösning på 3 840 som TV-apparater. Istället har de en bredd på 4 096 pixlar. Detta anges av Digital Cinema Initiatives (DCI), som är en organisation som bildats av stora filmstudior för att försöka standardisera den moderna bioupplevelsen.


Intressant är att eftersom filmer kan spelas in i olika bildförhållanden, finns det ingen begränsning för antalet vertikala pixlar på en 4K-projektor.
Så, helt enkelt, vad är 4K-upplösning på TV-apparater?
För att upprepa är det en skärm som visar 3 840 pixlar horisontellt och 2160 vertikalt. Det betyder att den har fyra gånger så många pixlar än en 1080p-skärm (som var den gamla HD-standarden).


Och varför heter det 4K?
Återigen är det här en svårare fråga att svara än du kanske tror. Som vi nämnde har 4K-bioformatet som anges av DCI en bredd på 4 096 pixlar, ergo "4K."
TV-apparater har å andra sidan bara 3 840 pixlar på den horisontella axeln - vilket betyder att de inte är tekniskt 4K. Men eftersom det låter coolt, hänvisar nästan alla till det som 4K, men de slår regelbundet på ovannämnda "UHD" för lite mer detaljer.
Det kan också vara lite förvirrande att vi gick från 720p och 1080p upplösningar (det här är mätningar av mängden vertikala pixlar) till 4K (vilket är mängden horisontella pixlar). För konsekvensens skull borde 4K ha kallats 2160p.
Men varför är det inte? Det enda svaret som är vettigt är 4K låter fantastiskt och futuristiskt, medan 2160p inte gör det.

 

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen