WWE

World Wrestling Entertainment, Inc. WWE, är ett amerikanskt integrerat media- och underhållningsföretag som främst är känt för professionell brottning. WWE har också förgrenat sig till andra områden, inklusive filmer, fotboll och olika andra affärssatsningar.

WWE-namnet hänvisar också till den professionella brottkampanjen, som grundades på 1950-talet som Capitol Wrestling Corporation. Det är den största brottkampanjen i världen, med över 500 evenemang per år, med listan huvudsakligen uppdelad i tre globalt resande varumärken, och är tillgänglig för cirka 36 miljoner tittare i mer än 150 länder. Företagets globala huvudkontor ligger i Stamford, Connecticut, cirka 48 km från New York City, med kontor i större städer runt om i världen.


Som i andra professionella brottkampanjer är WWE-show inte legitima tävlingar, utan rent underhållningsbaserad performance-teater, med story-driven, manus och koreograferade matcher, även om matcher ofta innehåller drag som kan utföra artister i risk för skada, till och med död, om det inte utförs korrekt. Detta erkändes först offentligt av WWE: s ägare Vince McMahon 1989 för att undvika skatter från atletiska uppdrag. Sedan 1980-talet har WWE offentligt märkt sin produkt som sportunderhållning och erkänner produktens rötter i konkurrenssport och dramatisk teater.


Bolagets majoritetsägare är dess styrelseordförande och VD, Vince McMahon, som behåller 42% av bolagets utestående aktier och 70,5% av röstetalet.
Den nuvarande enheten, bildad den 21 februari 1980, var tidigare känd som Titan Sports, Inc., som grundades samma år i South Yarmouth, Massachusetts. Det förvärvade Capitol Wrestling Corporation Ltd., holdingbolaget för World Wrestling Federation, 1982.
Titan döptes om till World Wrestling Federation, Inc. 1998, därefter World Wrestling Federation Entertainment, Inc. 1999 och slutligen nuvarande World Wrestling Entertainment, Inc. 2002. Sedan 2011 har företaget officiellt märkt sig enbart som WWE men företagets juridiska namn ändrades inte.
Den 5 maj 2002 meddelade World Wrestling Federation att det ändrade både sitt företagsnamn och namnet på sin brottarkampanj till World Wrestling Entertainment (WWE) efter att företaget förlorat en rättegång som inletts av World Wildlife Fund över WWF-varumärket. Även om det främst orsakades av ett ogynnsamt beslut i sin tvist med World Wildlife Fund angående "WWF" initialism, noterade företaget att det var en möjlighet att betona sitt fokus på underhållning.


Första varumärkesuppdelningen (2002–2011)
I mars 2002 beslutade WWE att skapa två separata listor, där varje grupp av brottare dyker upp på ett av deras huvudprogram, Raw och SmackDown !, på grund av överflödet av talang kvar från Invasion-storyn. Detta kallades "varumärkesförlängningen".
Från och med 2002 hölls ett lotteri nästan varje år för att ställa in listorna, med det första utkastet för att bestämma de inledande delade listorna och efterföljande utkast för att uppdatera listorna för varje show. Den 26 maj 2006 meddelade WWE omlanseringen av ECW som ett tredje WWE-varumärke. Det nya ECW-programmet sändes fram till 16 februari 2010. Alla ECW-brottare vid den tiden blev gratisagenter som kunde skriva antingen Raw eller SmackDown.
Den 7 april 2011 tillkännagav WWE via WWE Corporate-webbplatsen att företaget upphör med att använda det fullständiga namnet World Wrestling Entertainment och hädanefter endast skulle hänvisa till sig själv som WWE, vilket gjorde det senare till en föräldralös initialism. Detta sägs spegla WWE: s globala underhållningsexpansion bort från ringen med det yttersta målet att förvärva underhållningsföretag och fokusera på tv, liveevenemang och filmproduktion. WWE noterade att deras nya företagsmodell trädde i kraft med relanseringen av Tough Enough, eftersom det var ett program utan skript (i motsats till den professionella brottningens skript) och med lanseringen av WWE-nätverket (vid den tid som planerades att lanseras i 2012; senare skjuts tillbaka till 2014). Det juridiska namnet på företaget kvarstår dock som World Wrestling Entertainment, Inc.


Slutet av varumärkesuppdelningen (2011–2016)
Från och med den 29 augusti 2011 avsnittet av Raw meddelades det att Raw skulle innehålla talang från både Raw och SmackDown, och skulle kallas Raw Supershow (suffixet "Supershow" skulle tappas den 23 juli 2012). Tidigare exklusiva mästerskap för en eller annan utställning var tillgängliga för brottare från alla utställningar att tävla om; "Supershow" -formatet skulle markera slutet på varumärkesförlängningen, eftersom alla programmerings- och liveevenemang från det ursprungliga tillkännagivandet till juli 2016 innehöll hela WWE-listan.
År 2013 byggde företaget idrottsmedicinen och träningsanläggningen WWE Performance Center i östra Orange County, Florida i samarbete med Full Sail University från Winter Park, Florida. Träningsanläggningen är inriktad på karriär och atletisk utveckling för företagets brottare. Full Sail är också hemmabas för WWE: s NXT-varumärke, som genom åren har vuxit och expanderat från ett litet utvecklingsområde till ett globalt turneringsmärke i sig. Den 20 augusti 2019 tillkännagavs att NXT skulle ha en veckovis, två-timmars show på onsdagskvällar i USA Network (som började 18 september), varigenom NXT: s utnämning som ett tredje huvudlistmärke blev officiellt.


Andra varumärkessplittringen (2016 – nu)
Den 25 maj 2016 tillkännagav WWE en omstart av varumärkesförlängningen, betecknad som "New Era". Efter detta tillkännagivande har nu Raw och SmackDown sina unika listor, annonsörer, ringset / rep och mästerskap. Ett utkast ägde rum för att avgöra vilka brottare som skulle visas på vilken show. SmackDown flyttade också från torsdagar till tisdagskvällar, som började den 19 juli (natten till ovannämnda utkast), och sänds live istället för det tidigare förinspelade formatet.
Den 29 november 2016 introducerade WWE ett nytt program speciellt för deras cruiserweight-division (wrestlers 205 lbs. Och under) som heter WWE 205 Live. Programmet fokuserar uteslutande på de brottare som kvalificerar sig för divisionen. Cruiserweights - som först blev en fixtur i WWE med Cruiserweight Classic-turneringen - var ursprungligen exklusiva för Raw-varumärket i början av 2016 års varumärkesförlängning, innan de landade sitt eget varumärke.
Den 15 december 2016 tillkännagavs att WWE etablerade ett nytt WWE Storbritannien-mästerskap, där vinnaren bestämdes av en 16-mans turnering att sändas på WWE Network med brottare från Storbritannien och Irland under januari 2017. WWE-chef Paul "Triple H" Levesque sa att den slutliga planen med den nya titeln och turneringen var att etablera ett UK-baserat varumärke med en egen TV-show varje vecka. WWE lanserade därefter sitt brittiska baserade varumärke som en utlöpare för NXT, NXT UK, i juni 2018, med Johnny Saint som tjänstgörande chef.

Klicka här för att se alla våra blurayfilmer

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen