• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

dokumentärfilm på dvd

Vad som kännetecknar en dokumentärfilm är att den baseras i det verkliga livet eller världen. Det är alltså inte en fiktion eller något som utspelas efter ett manuskript. Så länge dessa regler följs har man i stort sett fria tyglar när det kommer till en dokumentär.

Dessa filmer kan dessutom handla om varierande ämnen, som vilda djur, en viss kultur, kändisar eller historiska händelser. Här på Filmhyllan finns det ett brett utbud med dokumentärer för dig som letar efter något intressant, vare sig det gäller för skojs skull eller för att du skulle vilja lära dig mer om någonting.


Dokumentärer - en av de äldsta genrerna
Dokumentärgenren går att spåra tillbaka till när den första filmen producerades, vilket sägs vara strax före år 1900. Några av de första filmerna visade typiska vardagssituationer och handlade oftast om dokumentärkaraktärer. En av de allra första dokumentärerna skapades dock år 1922. Det var Robert J. Flahertys film Nanook of the North, som handlar om hur arktiska jägare och hur de levde. Sedan dess har det dock skapats en rad med andra verklighetsbaserade filmer, som handlar om lite allt möjligt. Idag kan du enkelt hitta ett enormt utbud av filmer från denna genre. Det är endast din fantasi som sätter gränser för vilka dokumentärer du kan fördjupa dig i.


Hitta dina favoriter här
Här hos Filmhyllan finner du ett brett utbud med dokumentärfilmer. Du kan alltså hitta precis den filmen som fångar din uppmärksamhet. Du kan hitta både svenska och utländska dokumentärfilmer. Dessutom finns det både helt nya filmer för en billigare peng, och även begagnade för en ännu billigare. Utbudet fylls även på då och då i samband med när vi får in fler filmer. På grund av detta rekommenderas det att du tar en titt ibland så att du inte missar dina favoriter när de dyker upp i utbudet.

 

Kom nära verkligheten med dokumentärer på DVD

Dokumentärfilmer speglar en verklighet många inte kommer nära. Genom filmen kan vi uppleva, förstå och lära om det samhälle och den natur som omger oss i vår värld. Vi får också genom dokumentärfilmen ta del av hur vår historia har format vår nutid.

Att se en dokumentärfilm på DVD är praktiskt då tittaren själv kan välja när och var den ska spelas förutsatt att det finns en DVD-spelare. Skivorna är små och får lätt plats i packningen vilket gör dom lätta att ta med. Även DVD-spelare finns som små portabla kassetter och kan utgöra ett intressant tidsfördriv på exempelvis en resa. Nyttan med dokumentärfilm är att få en djupare insikt i en miljö som man annars är fjärran i från, geografiskt eller ur ett samhällsperspektiv. Dessa dokumentärer är ofta gjorda av proffsiga reportrar och filmskapare och kan kräva år av forskning, filmande och bearbetning innan den färdiga produkten visas för publiken. Resultatet blir en resa, ett äventyr för den som tittar.


 

 

Positiva egenskaper

 • Tillgängligt och portabelt
 • Kräver ingen uppkoppling
 • Lärorikt
 • Samhällsnyttigt
 • Pedagogiskt
 • Underhållande
 • Engagerande
 • Verklighetsanknutet
 • Nära fast långt borta


 

 

Dokumentärfilmens fantastiska värld

Välgjorda dokumentärfilmer tål att ses om och om igen. En god eftersmak, en intressant vinkling, eller viktig upplysning om världsläget är värt att ytterligare fördjupa sig i och sprida vidare till andra. En DVD gör detta möjligt då den fysiskt finns nära. Den behöver inte laddas ner utan kan smidigt köpas i butik eller online och sedan kan rekommendationerna om dokumentärfilmen gå vidare.
Utbudet av dokumentärfilmer har under senare år ökat genom utvecklade tekniker, mer lättillgänglig natur och efterfrågan på vad som sker i samhället.
Något som förenklar inspelningar i tuffa miljöer är en utveckling av kamerautrustning där små kameror kan gömmas hos djur och avläsas på annan plats. Dolda kameror med bra ljudupptagning underlättar utredningar där fiffel förekommer. Även bildkvaliteten utvecklas ständigt så färger och nyanser blir otroliga. Digitaliseringen har verkligen gynnat filmskaparna.

Dokumentärfilm som spelas in i extrema miljöer kräver mycket av fotograferna. Förutom deras professionella kunskaper inom foto måste de också ha god fysik och vara bekanta med miljön de arbetar i. En film som inspelas under vatten kräver god dykarvana, liksom en film som speglar livet i regnskogen kräver kunskap om lokalbefolkning och djurliv. Till listan av egenskaper hos fotografen kan läggas tålamod då det kan ta veckor innan djuret syns genom grenverket, eller ljuset blir perfekt. Som naturfotograf krävs också ett intresse för att hitta beteenden, instinkter, förändringar hos djur och växter som kan förklara naturens cykler och låta publiken förundras över naturens styrkor och återhämtningsförmågor. Resultatet av detta tålamod genererar filmer med årstidsväxlingar, klimatförändringar, djurlivets cykler. Det finns mycket som fascinerar och är häpnadsväckande i naturen.

En annan genre av dokumentärfilm är de som speglar verkligheten i vårt samhälle, de som avslöjar missförhållanden, korruption, lagbrott. Dessa filmer kan vara skrämmande och chockerande fast så viktiga för demokratin eftersom dessa missbruk av andras integritet och rättigheter behöver avslöjas. Även här krävs god fysik, stort mod och lokalkännedom hos fotografer och reportrar då de kan behöva fly eller på andra sätt försvara sin närvaro. De måste kunna röra sig bekvämt bland lokalbefolkning och samhällsstrukturer och vara modiga att konfrontera det obekväma för att avslöja sanningen. Den sanningen får vi sedan ta del av genom en DVD. Dokumentärfilmer likt dessa har förändrat livet för många.

Avsikten med en dokumentärfilm är att spegla verkligheten, redogöra för fakta om hur något förhåller sig nu eller historiskt. Många dokumentärfilmer handlar om historiska händelser såsom krig, naturkatastrofer och liknande som format och förändrat framtiden för mänskligheten. Dessa filmer ger svar på många frågor och kan ge en djupare förståelse för samhällsutvecklingen. DVD-filmer med ett historiskt innehåll lämpar sig lika bra i undervisning som ett komplement till läromedlet som till vardagsrummet och den privata sfären. Dokumentärfilmer av historisk karaktär bör vara objektiva där andras ekonomiska intressen inte ska få styra innehållet. Det förekommer subjektiva dokumentärer där organisationer eller företag vill mörklägga verkligheten, därför behöver man också vara observant på syftet med dokumentärfilmen.
Dokumentärfilmer på DVD tar oss med till platser vi själva inte kan besöka, de upplyser oss om verkligheten om fascinerande platser i rymden, i djupet, i djungeln och ger oss en upplevelse att bevara och begrunda.

 

Se alla våra DVD-filmer

 

Klicka här för att komma till våra animefilmer

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen