• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

DVD filmer

DVD var från början det format med högst bild- och ljudkvalité för allmän hemkonsumtion. Än idag används varan för att få en säkrare tillgång till filmer, ljudet och bildkvalitén är fortfarande fungerande med dagens standard och den drar mindre energi än vad streaming gör.

 

DVD-spelaren

 

 

DVD:ns historia


Filmhistoriens start dateras 1895 i och med kinematografen, en maskin som kunde projicera bilder tillräckligt snabbt för att skapa en illusion av rörelse. Både möjligheten att skapa film och kapaciteten att projicera den har ända sedan dess legat i händerna på stora bolag och inte på enskilda individer, vilket den till stor del gör än idag.

I och med introducerandet av TV-apparaten på 1950-talet kom film in i människors hem. Filmen var nämligen en mycket populär attraktion som TV-bolagen var villiga att betala dyra rättigheter för att visa. Ungefär två decennium senare utvecklades videobandet (senare helt dominerad av VHS-kassetten), en teknik som gjorde det möjligt att spela in materialet från TV:n.

Det viktigaste för att förstå motiven bakom DVD:n är att filmbolagen aldrig var riktigt nöjda med videobandet. Visserligen innebar tekniken att de kunde släppa sina filmer igen efter att de hade gått på bio, men det innebar också att människor (olagligt) kunde sprida eller till och med läcka deras material. Det slutgiltiga svaret var ett nytt sätt att köpa och spela upp film och TV-serier. Resultatet var DVD-spelaren och den släpptes 1996.


 

 

DVD-spelarens egenskaper


För att få människor att byta till det nya formatet erbjöd man det bästa den dåvarande tekniken hade att erbjuda (för hemkonsumtion), en kvalité som än idag inte är alltför daterad. Att skivan var kopplad till ett fast material (istället för ett som kunde spelas över) gjorde också att filmdistributörerna kunde lägga in en meny som tillät konsumenten att navigera sig runt i DVD-filmerna. Innan man såg filmen kunde man välja mellan flera olika språk och undertexter. I filmen kunde man hoppa mellan olika scener och även gå tillbaka till menyn om man missat något. Efter filmen fanns det ofta bonusmaterial att titta på.

DVD:n hade också en mycket snyggare pausfunktion än vad VHS-kassetten hade. VHS-kassetten stannade analogt genom att man bokstavligen stannade bandet. Det fyller sin funktion rent praktiskt men det ser bokstavligen vedervärdigt ut då man ofta hamnar mellan olika bildrutor som behöver spelas upp i ett jämt flöde för att forma filmen. DVD:n pausar istället med en laserfunktion som väljer föregående bildruta. Den som ser en DVD-film kan därför stanna upp och studera detaljer eller gå tillbaka till saker man såg i blickfånget. Överlag leder till att man kan studera film och dess bakomliggande element mer djupgående.


 

 

DVD vs. VHS

 

 

 • Mycket bättre bild och ljudkvalité.
 • Tar mindre utrymme och har lägre vikt.
 • Snyggare pausfunktion som gör det möjligt att se detaljer.
 • Tillgång till meny:

1. Olika språk och undertexter.
2. Möjlighet att hoppa mellan olika scener.
3. Ofta bonusmaterial. 

 

DVD-filmer: fördelar gentemot streaming

 

 

Bild och ljudkvalité


Trots att formatet är runt 25 år gammalt är DVD-filmer inte särskilt daterade när det gäller deras bild och ljudkvalité. Anledningen till det beror på samma princip som varför vinylskivor fortfarande har ett eftertraktat ljud. När innehållet skapas av en fysisk produkt så sker överföringen av det materiella innehållet direkt. Men om det ska kodas om till ettor och nollor för att därefter skickas digitalt behöver materialet komprimeras.

I en konkret jämförelse så är mängden pixlar för DVD knappa hälften av standard HD, men skillnaden är betydligt mindre då den har en bättre kontrast på färgerna som gör att varje pixel inte märks av lika mycket. Ljudspåret är ännu mer likt dagens standard och till och med lättare att koppla till högtalarsystem. Om man dessutom inkluderar dess uppföljare bluray (som släpptes internationellt 2006) finns det ingen digital tjänst för film som ger samma kvalité på ljud och bild, även om det går att komma ganska nära.


 

 

Ägande


Vissa filmer är svåra, om inte omöjliga att hitta lagliga på nätet. Där är DVD-filmer ett mycket bra komplement. Men förutom det otillgängliga materialet innebär DVD-filmer också en säkerhet om att man äger det som finns och att den situationen inte kommer förändras. Det är viktigt eftersom streamingtjänster ofta roterar sitt material som en del av sina marknadsstrategier.

Om du generellt är en samlare så har DVD-filmer också många delar som gör dem tillfredsställande. DVD-filmer ger dig äganderätt över ett material som ett flertal människor har lagt ner en ansenlig del av sina liv för att skapa, för att sedan komprimera till ett par timmar av deras allra bästa. Det finns en särskild känsla kopplad till att ha ett exemplar av ett sådant material, särskilt det du själv tycker mycket om. Du kan också sortera filmer på flera olika sätt, exempelvis utefter genre, ursprungsland eller regissör.


 

 

Miljö


Att streama film drar många gånger mer ström än att se dem på en DVD. Det är ingenting som kommer att synas på elräkningen då den stora skillnaden inte sker hemma hos dig utan i det datacenter som tar emot och bearbetar dina kommandon. Men för miljöpåverkan är det mycket bättre att använda DVD (eller liknande tekniker) än att streama filmer, särskilt om du redan har en DVD och köper begagnade DVD-filmer.

Matematiken är dessutom sådan att ju högre kvalité du vill ha på ditt streamande desto mer el kommer det att dra i ditt datacenter. Anledningen är följande: det som framför allt avgör kvalitén på bilden är hur många pixlar den har (vilket också är den delen du själv kan styra över). Då varje enskild pixel är en separat enhet leder fler pixlar till en ökad mängd information som behöver skickas mellan dig och ditt datacenter. Datacentret behöver därmed ta emot och hämta mer information vilket kräver en ökad mängd elektricitet.

I korthet: Vill du ha både en privat biosalong och en miljövänlig livsstil bör du leta efter analoga tekniker för att spela upp film. Är allt detta underställt andra kvalitéer mediet har är DVD ett utmärkt sätt att se på film.

 

 

DVD vs. streaming

 

 

 • Tillgång till materialet när du vill.
 • Ägande av den fysiska varan.
 • Ofta tillgång till bonusmaterial.
 • Kräver ingen uppkoppling mot internet.
 • Drar mindre ström.
 •  

En DVD är en skiva, ungefär 4,72 tum i diameter, som används för att lagra digitaliserat ljud, video eller foton. DVD: n introducerades på 1990-talet som nästa generation inom optisk lagring och i slutändan som en ersättning för CD-skivor. En DVD liknar en CD-skiva; de har båda ungefär samma dimensioner och de skapas på ungefär samma sätt. En optisk skiva har miljontals gropar anordnade i en spiral från centrum till utsidan av skivan. Dessa gropar är ordnade i spår. Området mellan groparna kallas ett land. Land och gropar representerar nollor och en för digital information. En laser i CD- eller DVD-spelaren läser sedan den digitala informationen på skivan.

 

DVD är standardformatet. Du behöver en DVD- eller blurayspelare  för att kunna se filmen.

 

en värsting till syster är en populär koemdi


1997 kunde uppfinnarna av DVD-skivan minska groplängden på en CD. De skapade också laserteknik som kunde läsa dessa mindre stötar. Kort sagt ökade uppfinnarna tätheten hos groparna som gjorde det möjligt att lagra mer information på en optisk skiva. En ensidig DVD rymmer nu sju gånger kapaciteten för en CD. En dubbelsidig version med dubbla lager kan lagra ungefär 24 gånger så mycket information som en vanlig CD. I maj 1997 dök de första DVD-skivorna och DVD-spelarna på marknaden.

 

Den nakna pistolen är en av de populäraste komedierna genom tiderna


Förkortningen DVD stod ursprungligen för Digital Video Disc, men vissa medlemmar i branschen ansåg att DVD borde stå för Digital Versatile Disc, på grund av enhetens många icke-videoapplikationer. Inget samförstånd har någonsin uppnåtts.

 

här hittar du populära filmen för några få dollar mer a few dollars more

 

klicka här för att se The world is not enough

 

Dimhöljda bergens gorillor är en av våra mest populära filmer

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen