• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Star Wars

Star Wars (retroaktivt med titeln Star Wars: Episode IV - A New Hope) är en amerikansk episk rymdfilm från 1977 skriven och regisserad av George Lucas, producerad av Lucasfilm och distribuerad av 20th Century Fox.

I filmen ser vi Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker och Peter Mayhew. Det är den första delen av den ursprungliga Star Wars-trilogin, den första av serien som produceras och det fjärde avsnittet av "Skywalker saga".
Lucas hade idén till en science-fiction-film i Flash Gordons ven runt den tid han avslutade sin första film, THX 1138 (1971) och började arbeta på en behandling efter släppet av American Graffiti (1973). Star Wars fokuserar på resan till Luke Skywalker (Hamill), som tillsammans med Han Solo (Ford) och den trollbundna Jedi-mästaren Obi-Wan Kenobi (Guinness) försöker befria prinsessan Leia (Fisher) från Galactic Empire och Sith-herren Darth Vader (Prowse, uttryckt av Jones). Hjältarna, i liga med Rebel Alliance, försöker förstöra imperiets planetförstörande rymdstation, Death Star.
Star Wars släpptes i ett begränsat antal biografer i USA den 25 maj 1977 och blev snabbt en hit, vilket ledde till att den utvidgades till en mycket bredare release. Filmen hyllades av kritikerna, särskilt för sina banbrytande visuella effekter. Det tjänade totalt 775 miljoner dollar, vilket överträffade Jaws (1975) för att bli den mest intjänande filmen vid den tiden fram till släppet av E.T. den utomjordiska (1982). När det är justerat för inflation är Star Wars den näst bäst inkomstbringande filmen i Nordamerika (efter Borta med vinden) och den fjärde mest vinstbringande filmen i världen. Det fick tio Oscar-nomineringar (inklusive bästa film) och vann sju. 1989 blev det en av de första 25 filmerna som valdes ut av U.S. Library of Congress för bevarande i National Film Registry för att vara "kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefullt". Vid den tiden var det den senaste filmen i registret och den enda som valdes från 1970-talet. År 2004 lades dess soundtrack till U.S.National Recording Registry. Idag betraktas det som en av de viktigaste filmerna i filmens historia.
Filmen har utgått flera gånger med Lucas stöd - mest betydelsefullt med dess 20-årsjubileum "Special Edition" - som innehåller många förändringar inklusive modifierade datorgenererade effekter, förändrad dialog, omredigerade skott, remixade ljudspår och tillagda scener. Filmen blev ett "popkulturellt fenomen" och lanserade en bransch av kopplingsprodukter, inklusive romaner, serier, videospel, nöjesparkattraktioner och varor inklusive leksaker, spel, kläder och många andra avknoppningsarbeten. Filmens framgång ledde till två kritiskt och kommersiellt framgångsrika uppföljare, The Empire Strikes Back (1980) och Return of the Jedi (1983), och senare till en prequel-trilogi, en uppföljartrilogi, två antologifilmer och olika spin-off TV-serier.
Medan filmen var i produktion beställdes en logotyp från Dan Perri, en titelsekvensdesigner som hade arbetat med titlarna för filmer som The Exorcist (1973) och Taxi Driver (1976). Perri utformade en förkortad STAR WARS-logotyp bestående av stora versaler fyllda med stjärnor och snedställda mot en försvinnande punkt. Denna logotypdesign var ursprungligen utformad för att följa samma perspektiv som filmens inledande genomsökning. I slutändan användes inte Perris logotyp för filmens inledande titelsekvens, även om den användes i stor utsträckning på tryckreklam före släpp och på biotält.
Logotypen som så småningom valts ut för användning på skärmen har sitt ursprung i en reklambroschyr som distribuerades av Fox till bioägare 1976. Broschyren designades av Suzy Rice, en ung konstdirektör vid Los Angeles reklambyrå Seiniger Advertising. På ett besök på ILM i Van Nuys instruerades Rice av Lucas att producera en logotyp som skulle skrämma tittaren, och enligt uppgift bad han om att logotypen skulle framstå som "mycket fascistisk" i stil. Ris svar på hennes uppdrag var att använda en beskriven, modifierad Helvetica Black. Efter lite feedback från Lucas bestämde sig Rice för att gå med i S och T för STAR och R och S för WARS. Lucas undertecknade broschyren däremellan tar medan han filmade inlägg för Mos Eisley Cantina-scenen. Gary Kurtz var imponerad av Rices logotyp och valde den över Perris design för filmens öppningstitlar, efter att ha modifierat bokstaven W för att platta de spetsiga spetsarna som ursprungligen designades av Rice.
Star Wars släpptes på nytt på bio 1978, 1979, 1981 och 1982, med undertexten Episod IV - Ett nytt hopp tillkom 1981. Filmen remastrades digitalt med några förändrade scener 1997 för en teateråtergivning, kallad "Special Utgåva." Sedan den ursprungliga utgåvan har filmen också dubbats och textats på flera språk. 2010 meddelade Lucas att alla sex tidigare utgivna Star Wars-filmer skulle skannas och överföras till 3D för en teatralisk utgåva, men endast 3D-versioner av prequel-trilogin slutfördes innan franchisen såldes till Disney 2012.] 2013, Star Krig kallades till Navajo, vilket gjorde det till den första stora filmen översatt till ett indianspråk.
I USA, Frankrike, Västtyskland, Italien och Japan släpptes delar av eller hela filmen på Super 8. Hela filmen släpptes för alla dessa länder (inklusive tysta upplagor och en amerikansk spanskspråkig utgåva), utom för Italien, där det släpptes av IE International som sju korta scener: Battaglia spaziale ("Rymdstrid", Slaget vid Yavin), Duello col laser ("Duell med lasern", [d] Obi-Wan och Darth Vaders duell) , La liberazione di Leia ("Leias befrielse", äventyret på Death Star), Messaggio dallo spazio ("Meddelande från rymden", Leia ger R2-D2 planerna), SOS nella galassia ("SOS i galaxen") och Trappola mortale ("Dödlig fälla", Falken fångas av Death Star).
Star Wars debuterade på Betamax, CED, LaserDisc, Video 2000 och VHS mellan 1980- och 1990-talet av CBS / Fox Video. Den sista utgåvan av den ursprungliga biorutgåvan (pre-Special Edition) till VHS-format inträffade 1995, som en del av "Last Chance to Own the Original" -kampanjen, tillgänglig som en del av en trilogisats och som ett fristående köp. Filmen var släpptes för första gången på DVD den 21 september 2004 i en låda med The Empire Strikes Back, Return of the Jedi och en bonusskiva med kompletterande material. Filmerna återställdes och remastrades digitalt, och fler ändringar gjordes av Lucas. DVD:n har ett kommentarspår från Lucas, Ben Burtt, Dennis Muren och Carrie Fisher. Bonusskivan innehåller dokumentären Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy, tre featuretter, teasers, teatraliska trailers, TV-platser, stillgallerier, en exklusiv förhandsvisning av Episode III: Revenge of the Sith, en spelbar Xbox-demo av LucasArts-spelet Star Wars: Battlefront och en dokumentärfilm om episod III-videospelet. Uppsättningen utfärdades i december 2005 som en del av en boxad uppsättning med tre skivor i begränsad upplaga utan bonusskivan.
Trilogin släpptes på nytt på separata DVD-uppsättningar med två skivor i begränsad upplaga från den 12 september till den 31 december 2006, och återigen i en begränsad upplaga tennlådesats den 4 november 2008; originalversionerna av filmerna lades till som bonusmaterial. Släppet möttes med kritik eftersom de oförändrade versionerna var från de icke-anamorfiska LaserDisc-mästarna 1993 och överfördes inte med moderna videostandarder. Överföringen ledde till problem med färger och digital bildskakning.
Alla sex Star Wars-filmer släpptes av 20th Century Fox Home Entertainment på Blu-ray Disc den 16 september 2011 i tre olika upplagor, med A New Hope tillgängligt i både en låda med originaltrilogin och med alla sex filmer på Star Wars : The Complete Saga, som innehåller nio skivor och över 40 timmar med specialfunktioner. De ursprungliga teaterversionerna av filmerna ingick inte i låduppsättningen. Nya förändringar gjordes i filmerna, vilket framkallade blandade svar.
Den 7 april 2015 meddelade Walt Disney Studios, 20th Century Fox och Lucasfilm gemensamt de digitala utgåvorna av de sex släppta Star Wars-filmerna. Fox släppte A New Hope för digital nedladdning den 10 april 2015. I december 2016 avslöjade Rogue One-regissören Gareth Edwards att Lucasfilm nyligen hade slutfört en 4K-restaurering av Star Wars, men utarbetade inte om den återställda versionen baserades på 1977 original eller en efterföljande re-release.
Walt Disney Studios Home Entertainment gav ut filmen på Blu-ray, DVD och digital nedladdning den 22 september 2019. Denna version av filmen släpptes av Disney på 4K Ultra HD Blu-ray-box den 31 mars 2020.
Star Wars är fortfarande en av de mest ekonomiskt framgångsrika filmerna genom tiderna. Filmen öppnade på en onsdag i 32 teatrar som utvidgades till 43 skärmar på fredagen och tjänade 2556 418 dollar under de första sex dagarna till slutet av Memorial Day-helgen (10,8 miljoner dollar i 2019 dollar). Det lade gradvis till skärmar och byggde upp till $ 7 miljoner helger när det gick in i bred release ($ 29,5 miljoner i 2019 dollar). Det ersatte Jaws som den mest intjänade filmen i Nordamerika bara sex månader efter att den släpptes och så småningom tjänade över 220 miljoner dollar under sin första teaterkörning (928 miljoner dollar i 2019 dollar). Star Wars gick in i internationell release mot slutet av året och 1978 lade den globala rekorden till sin inhemska, och tjänade totalt 410 miljoner dollar (1,699 miljarder dollar i 2018 dollar).
Den 21 juli 1978, medan den fortfarande befann sig i 38 teatrar i USA, utvidgades filmen till en 1744 teater nationell mättnadsupplösning av släpp och satte ett nytt amerikanskt helgrekord på 10 202 726 dollar. Brutto före expansionen var 221 280 804 dollar. Expansionen tillförde ytterligare $ 43,774,911 för att ta sin brutto till $ 265,055,905. Återutgivningar 1979 (22 455 262 $), 1981 (17 247 363 $) och 1982 (17 981 612 $) tog sin kumulativa brutto i USA och Kanada till 323 miljoner dollar och utvidgade sina globala intäkter till 530 miljoner dollar. tills ET Extra Terrestrial slog det rekordet 1983
Efter lanseringen av specialutgåvan 1997 återtog Star Wars kort den nordamerikanska skivan innan den förlorade den igen året därpå mot Titanic. Totalt har filmen tjänat 775 398 007 dollar över hela världen (inklusive 460 998 007 dollar bara i Nordamerika). [Justerat för inflation har den tjänat över 2,5 miljarder dollar över hela världen till 2011-priser, vilket gör den till den mest framgångsrika franchisefilmen genom tiderna. Enligt Guinness World Records , rankas filmen som den tredje mest inkomstbringande filmen när den justerar för inflationen. På det nordamerikanska kassan ligger den på andra plats efter Borta med vinden på den inflationsjusterade listan.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 


Här kan ni läsa mer om Star Wars

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen