• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Svenska filmer

Svensk film har kommit att förknippas med kvalitet, realism, sensualism och autencitet. Ända sedan stumfilmens dagar, fram till och med idag, har svensk film haft en mer eller mindre framträdande roll inom utländsk filmproduktion, inte minst i Europa och USA (Hollywood).

Svenska skådespelare, regissörer, filmfotografer, dokumentärfilmare med flera har blivit prisade och prisbelönade för sina insatser.

Svenska filmer

Med begreppet "svensk film" avses svenska filmer som visas på biografer, i TV, via filmkanaler och filmklubbar samt liknande distributionskanaler. Detta omfattar genrer som spelfilm, TV-film, animerad film, musikfilm, dokumentärfilm, independentfilm med flera.
 

 

Från stumfilm till Hollywood


Några av dem har gått, och kommer att gå, till historien som några av de största namnen inom filmens värld: Ingrid Bergman, Lasse Hallström, Greta Garbo, Stellan Skarsgård, Ingemar Bergman, Lena Olin, Alicia Wikander, Noomi Rapace, Max von Sydow, Ruben Östlund med flera.

Egenskaper som kännetecknar svensk film

- kvalitet

- autencitet

- öppenhet ("den svenska synden")

- vardagsrealism

- vackert foto

- situationskomik

- vemod ("det svenska vemodet")

- politik

 

 

Varför svensk film?


Oavsett om man är intresserad av filmhistoria eller inte finns det många vinster med att titta på film, inte minst på svensk film. Inom genrer som vardagskomedi, dokumentär, indie och drama finns det en uppsjö med svenska filmer som både berör och manar till skratt.

Filmtitlar som Sällskapsresan (1980), Fanny och Alexander (1982), Mitt liv som hund (1985), Tillsammans (2000) och Ondskan (2003) anses numera tillhöra några av de "svenska klassikerna" som man bör ha sett. Men varför just dessa filmer?

Var och en av dem var banbrytande på sitt sätt och inom sin genre när de kom. De bygger på en slags situationskomik som i sin tur bygger på igenkänning - något som de flesta kan ta till sig och många tycker om.

När Lasse Hallström regisserade filmen om pojken Ingemar i filmen Mitt liv som hund kunde vi känna igen oss i den svenska sommaren, relationen till en nära anhörig som är sjuk, känslan av att vara kär för första gången, vilsenheten i att växa upp och så vidare.

Även Mikael Hofströms Ondskan handlar om vardagsnära och allvarstyngda ämnen som pennalism, maktstrukturer och våld i hemmet, det vill säga ämnen som människor kan ta till sig eftersom de är verklighetstrogna och autentiskt skildrade.

Att Sällskapsresan blev en sån fantastisk succé beror bland annat på det trendbrott den stod för när den kom. Från svärta, djup och sorg till lättja, karikatyr och gapskratt - Hur mycket vi än tycker om att se mörker gestaltas på vita duken så förlänger trots allt ett gott skratt livet!

 

 

Den svenska synden


Begreppet "den svenska synden", på engelska "the Swedish sin" har blivit ett internationellt vedertaget begrepp som betecknar svenskarnas naturligt liberala inställning och syn på nakenhet och sexualitet.

På vita duken är det filmer som "Hon dansade en sommar", "Sommaren med Monika", "Jag är nyfiken – en film i gult" och "Fäbodjäntan" som har varit starkt bidragande till att "den svenska synden" har blivit ett vida känt begrepp.

 

 

Det svenska vemodet


Bellman, Taube, Lundell, Vreeswijk, Östlund, Bergman, Troell... Många är de folkkära trubadurer och regissörer som bär, eller burit, på ett drag av vemod som appellerar till något djupt rotat i den svenska folksjälen.

Begrepp som "sorg”, ”melankoli” och "nedstämdhet" är sådant vi svenskar talar om som något självklart. Det är också begrepp som står för en slags sinnesstämning som kännetecknas av nedstämdhet, sorg och/eller saknad. Begrepp som beskriver "det svenska vemodet".

Det svenska vemodet sägs vara som starkast på våren då det blir tydligt att allt till sist ska ta slut. Vi gläds visserligen över både ljuset, värmen och blomningen men sorgen och saknaden över att det snart är över är starkt närvarande för många.

På filmduken har det svenska vemodet har gestaltats genom filmer som Fanny och Alexander, Jungfrukällan, Du Levande, Spring Uje, spring, Sånger från andra våningen, En underbar jävla jul, En man som heter Ove och Scener ur ett äktenskap. Bland många andra.

 

 

Svenska filmer från 2019


Musikalkomedin "En del av mitt hjärta", regisserad av Edward af Sillén

En film baserad på artisten Tomas Ledins musikaliska verk och med svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman i huvudrollen.

Dramat "Jag kommer hem igen till jul", regisserad av Ella Lemhagen och Peter Jöback

Jöbacks regidebut om en världsstjärna som återvänder hem för att fira jul med familjen. Medverkar gör bland andra Peter Jöback, Suzanne Reuter och Johannes Kuhnke.

Dramadokumentären "438 dagar", regisserad av Jesper Ganslandt

Ett drama baserat på händelserna kring fängslande av Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien.

Komedin "Sune - Best Man", regisserad av Jon Holmberg

Med Elis Gerdt som tjejtjusaren Sune och Lily Wahlsteen som barndomskärleken Sofie.

 

 

Svenska filmer från 2020


Dramat "Catwalk", regisserad av Johan Skog

Med musik komponerad av Laleh och med bland andra Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson och Nicklas Hillberg från Glada Hudikteatern i rollerna.

Självbiografin "Spring Uje, spring", regisserad av Henrik Schyfferts (regidebut)

En självbiografisk film om Uje Brandelius, före detta frontman i Doktor Kosmos, och om hans liv med Parkinsons sjukdom.

Komedin "Jönssonligan", regisserad av Tomas Alfredson

Jönssonligan är tillbaka fast nu i ny tappning, med bland andra Henrik Dorsin (Charles-Ingvar), Hedda Stiernstedt (Doris) och David Sundin (Dynamit-Harry) i rollerna.

Dramat "Breaking Surface", regisserad av Joachim Hedén

En film om två svensk/norska halvsystrar som åker till Nordnorge för ett traditionsenligt vinterdyk som får oanade konsekvenser.

Dramat "Min Pappa Marianne", regisserad av Mårten Klingberg

Rolf Lassgård spelar prästen på den lilla orten som tar modet till sig och lever som han egentligen vill leva.

 

 

Kommande svenska filmer


"Utvandrarna", i regi av Erik Poppe

En av svensk films största satsningar på flera år, med bland andra Gustaf Skarsgård och Tove LO i rollerna.

"Sune – Uppdrag midsommar" i regi av Erland Beskow

I den här filmen ska Sune, som spelas av Elis Gerdt, och resten av familjen Andersson fira Midsommar. Vad kan gå fel?

"Bröllop, begravning och dop – filmen" i regi Colin Nutley

En film baserad på TV-serien med samma namn, med Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Marie Göranzon, Johan H:son Kjellgren, Andreas T Olsson och Alexander Karim med flera i rollerna.

"Snabba Cash" i regi av Jesper Ganslandt

En utveckling av Jens Lapidus böcker om JW och dennes dubbelliv som bland annat kretsar kring Stockholms kriminella värld. Denna gång med Evin Ahmad i huvudrollen (som Leya).

 

när karusellerna sover är en av de populäraste julkalendrarna genom tiderna

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen