• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Jurassic Park

Jurassic Park, senare även kallad Jurassic World, är en amerikansk science fiction-mediefranchise som är inriktad på ett katastrofalt försök att skapa en temapark med klonade dinosaurier. Det började 1990 när Universal Pictures och Amblin Entertainment köpte rättigheterna till romanen av Michael Crichton innan den publicerades.

Boken lyckades, liksom Steven Spielbergs filmatisering från 1993. Filmen fick en teatralisk 3D-releasing 2013 och valdes ut 2018 för bevarande i United States National Film Registry av Library of Congress som "kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefullt".
En uppföljarroman, The Lost World, publicerades 1995, följt av en filmanpassning 1997. Efterföljande filmer i serien, inklusive Jurassic Park III (2001), är inte baserade på romanerna. Många videospel och serietidningar baserade på franchisen har skapats sedan 1993-filmen släpptes, och flera vattenturer har öppnats i olika Universal-temaparker. Från och med 2000 hade franchisen genererat 5 miljarder dollar i intäkter, vilket gjorde den till en av de mest intäktsfulla mediefranchisen genom tiderna.
Den fjärde filmen, Jurassic World, var ursprungligen planerad att släppas 2005, men försenades flera gånger och släpptes slutligen i juni 2015. Den blev den första filmen som tog över 500 miljoner dollar över hela världen under sin öppningshelg och tjänade över 1,6 miljarder dollar. genom dess teatralska, vilket gör den till den tredje mest intjänande filmen vid den tiden. Det var också den näst mest intjänande filmen 2015. Justerad för monetär inflation är Jurassic World den näst bäst intjänande filmen i franchisen efter Jurassic Park. Sedan filmen släpptes har franchisen fortsatt att använda namnet Jurassic World.
En femte film, Jurassic World: Fallen Kingdom, släpptes i juni 2018. Filmen tjänade över 1,3 miljarder dollar över hela världen, vilket gjorde den till den tredje Jurassic-filmen som klarade miljarder dollar. Det är den tredje mest intjänande filmen från 2018 och den 13: e mest intjänande filmen någonsin. En sjätte film, med titeln Jurassic World: Dominion, är planerad att släppas den 10 juni 2022. Lego har producerat flera animerade projekt baserade på Jurassic World-filmerna, inklusive en miniserie som släpptes 2019. DreamWorks Animation släppte också en animerad serie Jurassic World Camp Cretaceous, den 18 september 2020.
John Hammond (Richard Attenborough) är ägare till Jurassic Park, en nöjespark belägen på Isla Nublar. När en incident med en velociraptor leder till att en anställd dör, tar Hammond in tre specialister för att logga ut i parken för att lugna investerare. Specialisterna, paleontologen Alan Grant (Sam Neill), paleobotanisten Ellie Sattler (Laura Dern) och kaosteoretikern Ian Malcolm (Jeff Goldblum) är förvånade över att se öparkens huvudattraktion är levande andande dinosaurier, skapade med en blandning av fossiliserat DNA och genetisk korsavel / kloning. När ledande programmerare Dennis Nedry (Wayne Knight) stänger av parkens makt för att smyga ut med prover av dinosaurieembryon för att sälja till en företagsrival, bryter dinosaurierna sig loss och de överlevande tvingas hitta ett sätt att sätta på strömmen igen och gör det levande. I filmen spelar även Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Ariana Richards, Joseph Mazzello och Samuel L. Jackson.
Spielberg citerade Godzilla som en inspiration för Jurassic Park, särskilt Godzilla, King of the Monsters! (1956), som han växte upp och tittade på. Under produktionen beskrev Spielberg Godzilla som "the most masterful of all the dinosaur movies because it made you believe it was really happening."
Jurassic Park betraktas som ett landmärke i användningen av datorgenererade bilder och fick positiva recensioner från kritiker, som berömde effekterna, även om reaktioner på andra delar av bilden, som karaktärsutveckling, var blandade. Under utgivningen tjänade filmen mer än 914 miljoner dollar över hela världen, blev den mest framgångsrika filmen som släpptes fram till den tiden (överträffade ET Extra Terrestrial och överträffades 4 år senare av Titanic), och den är för närvarande den 17: e mest intjänade långfilmen ( med hänsyn till inflationen är det den 20: e högst intjänande filmen i Nordamerika). Det är den mest ekonomiskt framgångsrika filmen för NBCUniversal och Steven Spielberg.
Jurassic Park hade två återutgåvor: Den första den 23 september 2011 i Storbritannien och den andra där den omvandlades till 3D den 5 april 2013 för 20-årsjubileet, vilket resulterade i att filmen passerade 1 miljard dollar världen över.
Innan The Lost World publicerades var en filmadaptation redan i förproduktion, med dess release i maj 1997. Filmen var en kommersiell framgång och slog många kassarekord när den släpptes. Filmen hade blandade recensioner, liknande sin föregångare när det gäller karakterisering. Precis som den första filmen gjorde The Lost World: Jurassic Park ett antal förändringar i handlingen och karaktärer från boken, och ersatte företagets rivaler med en intern maktkamp och förändrade rollerna eller karakteriseringarna hos flera huvudpersoner.
När en semesterfamilj snubblar på dinosaurierna på Isla Sorna, en sekundär ö där djuren föddes upp massor och fick växa innan de transporterades till parken, kallas Ian Malcolm (Jeff Goldblum) in av John Hammond (Richard Attenborough) leda ett team för att dokumentera ön för att förvandla den till ett reservat, där djuren kan vandra fritt utan störningar från omvärlden. Malcolm går med på att gå när han upptäcker att hans flickvän, paleontolog Sarah Harding (Julianne Moore) redan är på ön, samtidigt som Hammonds brorson, Peter Ludlow (Arliss Howard), har tagit över sin farbrors företag och leder ett team av jägare för att fånga varelserna och föra dem tillbaka till en nöjespark i San Diego. De två grupperna kolliderar och tvingas slutligen att arbeta tillsammans för att undvika de rovliga varelserna och överleva den andra ön. I filmen spelar också Pete Postlethwaite, Richard Schiff, Vince Vaughn, Vanessa Lee Chester, Peter Stormare och en ung Camilla Belle.
Joe Johnston hade varit intresserad av att styra uppföljaren till Jurassic Park och kontaktade sin vän Steven Spielberg om projektet. Medan Spielberg ville regissera den första uppföljaren, gick han med på att om det någonsin fanns en tredje film kunde Johnston regissera. Spielberg förblev ändå involverad i den här filmen genom att bli dess verkställande producent. Produktionen började den 30 augusti 2000 med filminspelningar i Kalifornien och de hawaiiska öarna Kauai, Oahu och Molokai. Det är den första Jurassic Park-filmen som inte bygger på en roman. Filmen var en ekonomisk framgång men fick blandade recensioner från kritiker.
När deras son försvinner när han parasailing på Isla Sorna, anställer Kirbys (William H. Macy och Téa Leoni) Alan Grant (Sam Neill) under falska förevändningar för att hjälpa dem att navigera på ön. Han tror att det inte är något annat än att se och att han kommer att fungera som en dinosaurieguide från säkerheten för deras plan, och han är förvånad över att hitta dem landa på marken, där de förföljs av en Spinosaurus, som förstör deras plan . När de letar efter Kirbys son, blir situationen allvarlig när Velociraptors jagar sin grupp och de måste hitta en väg från ön. I filmen spelar även Alessandro Nivola, Michael Jeter, Trevor Morgan, Mark Harelik och Laura Dern.
Steven Spielberg tog fram en berättelseidé för en fjärde film 2001, under produktion av Jurassic Park III. 2002 anställdes William Monahan för att skriva manuset, med filmens släpp planerad till 2005. [Monahan avslutade det första utkastet till manuset 2003, med filmens plot som kretsade kring dinosaurier som flydde till fastlandet Sam Neill och Richard Attenborough sattes för att återge sina karaktärer, medan Keira Knightley var i samtal för två separata roller. År 2004 skrev John Sayles två utkast till manuset. Sayles första utkast involverade ett team av Deinonychus som utbildades för användning i räddningsuppdrag. Hans andra utkast involverade genetiskt modifierade legosoldater med dinosaurier. Båda utkasten skrotades. 2006 arbetade man på ett nytt manus. Laura Dern kontaktades för att återuppta sin roll, och filmen förväntades släppas 2008. Filmen försenades ytterligare av strejken Writers Guild of America 2007–08. Mark Protosevich skrev två filmbehandlingar 2011, som avvisades. Rise of the Planet of the Apes manusförfattare Rick Jaffa och Amanda Silver anställdes 2012 för att skriva ett tidigt utkast till manuset. 2013 tillkännagavs Colin Trevorrow som regissör och medförfattare, med filmen planerad att släppas den 12 juni 2015. Filmen spelades in i Univisium 2.00: 1 och fick generellt positiva recensioner.
Filmen har en ny park, Jurassic World, byggd på resterna av den ursprungliga parken på Isla Nublar. Filmen ser parken som drivs av Simon Masrani (Irrfan Khan) och Masrani Corp, och har återkomst av Dr. Henry Wu (BD Wong) från den första filmen. Chris Pratt, Bryce Dallas Howard och Jake Johnson spelar en roll medan Vincent D'Onofrio porträtterar huvudantagonisten Vic Hoskins. I rollerna ingår även Lauren Lapkus, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy och Judy Greer. Den primära dinosaurantagonisten är Indominus rex, en genetiskt modifierad hybrid av Tyrannosaurus rex och flera andra arter, inklusive Velociraptor, bläckfisk, trädgroda och groporm.
En uppföljare till Jurassic World släpptes den 22 juni 2018. Filmen var regisserad av J. A. Bayona och skriven av Trevorrow och Connolly, med Trevorrow och Spielberg som verkställande producenter. I filmen spelar Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Ted Levine, BD Wong, Isabella Sermon och Geraldine Chaplin, med Jeff Goldblum som repriserar sin roll som Dr. Ian Malcolm.
Under tidiga samtal på Jurassic World berättade Spielberg för Trevorrow att han var intresserad av att göra flera fler filmer. I april 2014 tillkännagav Trevorrow att uppföljare till Jurassic World hade diskuterats "We wanted to create something that would be a little bit less arbitrary and episodic, and something that could potentially arc into a series that would feel like a complete story." Trevorrow, som sa att han skulle regissera filmen om han frågades, berättade senare för Spielberg att han bara skulle fokusera på att regissera en film i serien. Trevorrow trodde att olika regissörer kunde ge olika kvaliteter till framtida filmer. Bayona ansågs en gång styra Jurassic World, men han avböjde eftersom han kände att det inte fanns tillräckligt med tid för produktion. Inspelningen ägde rum från februari till juli 2017 i Storbritannien och Hawaii.
Tidigare Jurassic World-chef Claire Dearing och Velociraptor-hanteraren Owen Grady deltar i ett uppdrag för att rädda Isla Nublars dinosaurier från ett vulkanutbrott genom att flytta dem till ett nytt öreservat. De upptäcker att uppdraget är en del av ett system för att sälja de fångade dinosaurierna på den svarta marknaden för att finansiera partiets genetiska forskning. De fångade dinosaurierna fördes till ett gods i norra Kalifornien, där flera av varelserna auktioneras ut och sedan skickas till sina nya ägare. En ny hybriddinosaurie, Indoraptor (en av de främsta antagonisterna i filmen), flyr och terroriserar människor på gården och tvingar Owen och Claire att överleva kaoset och härjningen i gården. Det finns också en delplott om mänsklig kloning. Fallen Kingdom, liknande den andra delen, The Lost World, utforskar teman om efterdyningarna av dinosaurieparkens bortgång på Isla Nublar och dinosaurier som används för exploatering av människor, som att utnyttja dem för militaristiska applikationer och andra användningsområden.
Jurassic World: Dominion är planerad att släppas den 10 juni 2022. Det regisseras av Trevorrow, med ett manus skrivet av honom och Emily Carmichael, baserat på en berättelse av Trevorrow och Connolly. Trevorrow och Spielberg fungerar som verkställande producenter för filmen, med Frank Marshall och Patrick Crowley som producenter. I filmen spelar Chris Pratt och Bryce Dallas Howard, som återvänder från tidigare Jurassic World-filmer. Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum återger också sina karaktärer för stora roller och markerar triones första filmutseende tillsammans sedan den ursprungliga Jurassic Park-filmen. Dessutom återger Justice Smith, Daniella Pineda, Jake Johnson och Omar Sy sina roller från de två föregående filmerna. Andra skådespelare inkluderar Mamoudou Athie, DeWanda Wise, Dichen Lachman och Scott Haze. Campbell Scott kommer att skildra karaktären Lewis Dodgson från den första filmen, ursprungligen spelad av Cameron Thor.
Planeringen för filmen dateras till 2014. Trevorrow och Carmichael skrev manuset från och med april 2018. Trevorrow sa att filmen skulle fokusera på dinosaurierna som gick öppen källkod efter att ha sålts och spridit sig över hela världen i Jurassic World: Fallen Kingdom, så att människor tillåts andra än Dr. Henry Wu för att skapa sina egna dinosaurier. Trevorrow uppgav att filmen skulle spelas runt om i världen och sa att idén om Henry Wu som den enda personen som vet hur man skapar en dinosaurie var långsökt "after 30 years of this technology existing" inom filmens universum. Dessutom skulle filmen fokusera på dinosaurierna som frigjordes i slutet av Jurassic World: Fallen Kingdom, men den skulle inte skildra dinosaurier som terroriserar städer och går i krig mot människor; Trevorrow ansåg sådana idéer orealistiska. Istället var Trevorrow intresserad av en värld där "dinosaur interaction is unlikely but possible—the same way we watch out for bears or sharks." Vissa scener och idéer angående integrationen av dinosaurier i världen togs i slutändan bort från Jurassic World: Fallen Kingdom-manus för att sparas till den tredje filmen.
Inspelningsplatser inkluderar Kanada, Englands Pinewood Studios och Malta. Jurassic World: Dominion började filma i februari 2020, men satt på paus flera veckor senare som en säkerhetsåtgärd på grund av COVID-19-pandemin. Produktionen återupptogs den 6 juli 2020 med många hälsoförsiktighetsåtgärder, inklusive COVID-19-testning och social distansering. Filmningen är planerad att avslutas i slutet av oktober 2020. Filmningen stoppades tillfälligt igen den 7 oktober 2020, efter att flera personer testat positivt för COVID-19. Även om individerna senare testade negativa krävde filmens säkerhetsprotokoll en karantänperiod på två veckor.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

en av de populäraste filmerna i serien är Jurassic Park III

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen