• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Draktränaren

Draktränaren är en amerikansk datoranimerad actionfilm från 2010, löst baserad på 2003-boken med samma namn av den brittiska författaren Cressida Cowell, producerad av DreamWorks Animation och distribuerad av Paramount Pictures. Filmen var regisserad av Chris Sanders och Dean DeBlois från ett manus av Will Davies, Sanders och DeBlois, och spelar rösterna från Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller och Kristen Wiig. Berättelsen äger rum i en mytisk vikingavärld där en ung vikingtonåring som heter Hicke strävar efter att följa sin stamtradition att bli drakdödare. Efter att till slut ha fångat sin första drake, en Nattfasa, och med sin chans att äntligen få stammens acceptans, finner han att han inte längre vill döda draken och istället blir vän med den.

Draktränaren hade premiär på Gibson Amphitheatre den 21 mars 2010, och släpptes i USA fem dagar senare den 26 mars. Det var en kritisk och kommersiell framgång och tjänade nästan 500 miljoner dollar över hela världen. Filmen berömdes för sin animering, röstskådespel, skrift, musikaliska poäng och 3D-sekvenser. Det nominerades till Oscar för bästa animerade funktion och bästa originalpoäng vid 83: e Oscar, men förlorade mot Toy Story 3 respektive The Social Network. Draktränaren vann också tio Annie Awards, inklusive bästa animerade funktion.
Två uppföljare, Draktränaren 2 och Draktränaren: den gömda världen, släpptes den 13 juni 2014 respektive 22 februari 2019. I likhet med sin föregångare berömdes båda uppföljare och blev framgångar i kassan. Filmens framgång har också inspirerat andra varor, inklusive ett videospel och en tv-serie.
Draktränaren hade premiär i USA den 21 mars 2010 vid Gibson Amphitheatre i Universal City, Kalifornien, och släpptes på bio den 26 mars 2010 i USA.Det var ursprungligen planerat att släppas den 20 november 2009, men drevs tillbaka för att undvika konkurrens med trånga familjefilmer som släpptes i november. Filmen blev digitalt omgjord till IMAX 3D och släpptes till 186 nordamerikanska IMAX-teatrar och cirka 80 IMAX-teatrar utanför Nordamerika.
Vikingabyn Berk, som ligger på en avlägsen ö, attackeras ofta av drakar som tar boskap, skadar egendom och äventyrar liv. Hicke, den obekväma femtonåriga sonen till byhövdingen, Stoick the Vast, anses vara för skrämmande och svag för att bekämpa drakar, så han skapar istället mekaniska apparater under sin lärling hos Gobber, byns smed, även om Hickes uppfinningar ofta baktändning. Under en attack använder Hicke ett vapen för att skjuta ner en Nattfasa, en farlig och sällsynt drake av vilken lite är känt, men ingen tror på honom, så han letar efter den fallna draken på egen hand. Han hittar draken i skogen, trasslig i nätet, men kan inte ta sig själv för att döda honom och befriar honom istället.
Stoick sätter ihop en flotta för att hitta drakarnas bo och går in i Hicke i en drakkampsskola som Gobber undervisar med de andra tonåringarna, Fishlegs, Snotlout, Ruffnut, Tuffnut och Astrid, en tuff vikingatjej som Hicke har en förälskelse på att träna medan han är borta. Hicke återvänder till skogen och hittar Nattfasa fortfarande där, oförmögen att flyga eftersom Hickes vapen av misstag slet av halva svansfenan. Hicka blir vän med draken genom att erbjuda fisk och ge honom namnet 'Tandlöse', efter hans infällbara tänder. Hicke känner sig skyldig för att ha förlamat Tandlöse och designar en sele rigg och en protesfena som gör att draken kan flyga, men bara med Hicke ridning och kontrollerar protesen.
Hicke lär sig om drakens beteende när han arbetar med Tandlöse och kan subtilt och icke-våldsamt dämpa de fångna drakarna under träning och förtjänar honom beundran för sina kamrater men får Astrid att bli alltmer avundsjuk och misstänksam mot sitt beteende. Under tiden kommer Stoicks flotta hem utan framgång, även om Stoick uppmuntras av Hickes oväntade framgång i drakträning. Hicke bedöms vara vinnaren av sin träningsklass och måste döda en drake för sin slutprov. Han försöker springa iväg med Tandlöse, bara för att följas av Astrid i skogen. Hicka tar Astrid för ett flyg för att visa att draken är vänlig. När Astrid påminner Hicka om provet, tar Tandlöse oväntat paret till drakarnas bo, där de upptäcker en gigantisk drake som heter Röd Död. De mindre drakarna matar kontinuerligt levande mat i stället för att själva ätas; de två inser att drakarna har angripit Berk under tvång. Astrid vill berätta för byn om deras upptäckt, men Hicke avråder från att skydda tandlösa.
Tillbaka i byn nästa dag möter Hicke en fängslad mardrömsdrake i sitt slutprov. Istället för att döda honom försöker han dock döda honom i ett försök att bevisa att drakar kan vara fredliga. När Stoick oavsiktligt vred draken att attackera, kommer Tandlöse för att skydda Hicke, men fångas av vikingarna i processen. Hicka avslöjar av misstag för Stoick att Tandlöse känner till platsen för drakarnas bo. Stoick avfärdar sin son och ger sig iväg till boet med Tandlöse kedjad till ledningsfartyget som guide. När vikingarna har lämnat är Hicke nedstämd, men Astrid uppmanar honom att komma till insikten att han skonade tandlöse av medkänsla och empati, inte svaghet. Hicke återfår sedan sitt självförtroende att gå efter Tandlöse och rädda honom tillsammans med Astrid och de andra tonåringarna.
Vikingangriparna lokaliserar och bryter upp drakens bo, vilket får de flesta drakar att flyga ut, men också väcker den röda döden, som snart överväcker vikingarna. Hicka, Astrid och deras vänner flyger in, rider på Berks fängslade träningsdrakar, ger täckbrand och distraherar den röda döden medan Hicka frigör tandlösa. Hicka drunknar nästan medan han gör det, men Stoick räddar dem båda och försonar med sin son. Tandlös och Hicka förstör den röda döden genom att punktera dess vingmembran och sedan lura odjuret att göra ett dopp som det inte kan dra upp efter att ha skjutit en eldkula i munnen. Hicke skadas i striden och förlorar sitt nedre vänstra ben. Hicke vaknar tillbaka på Berk och upptäcker att Gobber har format honom till en protes, och han beundras nu av sin by, inklusive Astrid, som kysser honom. Berk börjar en ny era, med människor och drakar som lever i harmoni.
En månad före lanseringen protesterade DreamWorks Animation CEO Jeffrey Katzenberg mot Warner Bros. ' beslut att konvertera Clash of the Titans från 2D till 3D och sedan släppa det en vecka efter How to Train Your Dragon. Underhållningsreporter Kim Masters beskrev 3D-släppschemat runt mars 2010 som en "trafikstockning" och spekulerade i att bristen på tillgänglighet för 3D-skärm skulle kunna skada Katzenbergs utsikter trots att han stöder 3D-formatet.
I mars 2010 anklagade teaterindustrins chefer Paramount Pictures (som distribuerade filmen på uppdrag av DreamWorks) för att använda högtrycks taktik för att tvinga teatrar för att visa Draktränaren snarare än konkurrerande 3D-utgåvor, Clash of the Titans och Tim Burton's Alice i Underlandet. Eftersom teatermultiplex ofta bara hade en 3D-skärm kunde teatrarna inte ta emot mer än en 3D-presentation åt gången.
How to Train Your Dragon toppade det nordamerikanska biljettkontoret med 43,7 miljoner dollar under sin första släpphelg. Filmen tjänade 217 581 231 dollar i USA och Kanada och 277 297 528 dollar i utlandet med totalt 494 878 759 dollar. Hur man tränar din drake är DreamWorks Animations film med högst intäkter i den amerikanska och kanadensiska kassan än Shrek-filmerna. Det är den femte mest intjänade animerade filmen 2010 med 494,8 miljoner dollar, bakom Toy Story 3 med 1 063,2 miljoner dollar, Shrek 4 med 752,6 miljoner dollar, Trassel med 576,6 miljoner dollar och Dumma mej med 543,1 miljoner dollar och den 10: e högsta intäkterna 2010. Från och med 2019 har Draktränaren-serien tjänat in över 1 miljard dollar över hela världen.
Draktränaren fick mycket beröm när den släpptes.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Se alla våra merchandise

 

En annan populär barnfilm är Shrek 4 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen