• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 49kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

TV-spel

Allting började med idéer om att kunna använda tv-skärmar för att spela spel på under mitten av 1900-talet. Numera spelar människor över hela världen tv-spel på populära spelkonsoler som PlayStation och Nintendo. Det här är föga förvånande med tanke på hur roligt det är att spela tv-spel och vilka fantastiska fördelar det frambringar.

Tv-spel

De flesta gillar nämligen att spela tv-spel och ser det som en rolig och avslappnande underhållning. Förutom att vara underhållande är tv-spel förknippat med en rad fantastiska fördelar som att förbättra ditt minne, problemlösning, rumslig orientering och sociala färdigheter. Att spela tv-spel är långt ifrån stereotypen om att vara en isolerad hobby för nördar, snarare är det tvärtom en hobby som utvecklar dina sociala färdigheter och välmående.

Tv-spel har gått från att ha varit en idé i forskningslaboratorier till att hittas i hem över hela världen. Detta är föga förvånande med tanke på att tv-spel av god kvalitet erbjuder så många oväntade fördelar för såväl barn som vuxna. Den mest uppenbara fördelen är all glädje som det ger och förutom det hur det påverkar din hälsa positivt. Hälsofördelarna med att spela tv-spel sträcker sig nämligen djupare och bredare än vad många människor anar. Bland annat visar den senaste forskningen att det kan förbättra finmotorik, minne, problemlösning och rumslig orientering. Vidare visar flera studier att regelbundet spelande kan förbättra både ditt fysiska och psykiska välmående.

 

Tv-spel har följande fantastiska fördelar:

 

  • Rolig och social form av underhållning.
  • Uppmuntrar till samarbete.
  • Ökar barns självförtroende.
  • Utvecklar färdigheter i problemlösning.
  • Förbättrar finmotorik och öga-hand-koordination.

 

Utan tvekan är tv-spel ett fantastiskt nöje som du kan njuta av tillsammans med familj och vänner. Även om tv-spel kan hittas i de flesta hem idag så började allting i forskningslaboratorier på 1940- och 50-talen. Det var då de första idéerna om tv-spel formades och 1952 skapades luffarschackspelet OXO av professor Sandy Douglas i sin doktorsavhandling. Detta räknas som en milstolpe eftersom det blev en av föregångarna till framtida dataspel och tv-spel. Nästa stora milstolpe blev Tennis for Two som skapades enbart för underhållning av fysikern William Higinbotham 1958. Därefter dröjde det inte länge förrän det utvecklades ett banbrytande spel som kunde spelas på flera datorer, nämligen Spacewar! av Steve Russell från 1962. Faktum är att det inte var förrän på 1960-talet som tv-spel fick sin riktiga start när tv-apparaten hade slagit igenom. Vid denna tidpunkt hade nämligen miljontals människor investerat i en tv-apparat för sina hem. Dock användes dessa TV-apparater endast på ett passivt sätt för att se på nyheter och underhållning.

Ingenjören och pionjären Ralph Baer insåg att TV-apparaten också kunde användas för att spela spel på. Han lyckades utveckla en välkänd prototyp kallad för "The Brown Box" som kunde anslutas till en tv för att spela spel. Detta var ett stort kliv i TV-spelens historia och därför brukar Baer räknas som "TV-spelens fader". Han lät licensiera sin enhet till företaget Magnavox som började sälja den vid namn Odyssey i början av 1970-talet. Odyssey-konsolen blev därmed den första kommersiella spelkonsolen för privatpersoner. Inte nog med det, i Odyssey ingick dessutom 28 spel, av vilka några var en inspiration för framtida spel. Däribland var ett av spelen en inspiration för det populära tv-spelet Pong, utvecklat av Atari 1975.

Fram till början av 1980-talet hade TV-spelindustrin uppnått många fantastiska milstolpar. Det bästa var dock inte förbi, när Nintendo 1985 släppte spelkonsolen Nintendo Entertainment System (NES) överträffade det alla förväntningar. Vid denna tidpunkt fick tv-spel verkligen ett fotfäste och blev omåttligt populärt. Nintendos spelkonsol skulle dock inte vara den sista spelkonsolen som överträffade förväntningarna. Den multinationella koncernen Sony släppte 1995 spelkonsolen PlayStation som snart skulle slå rekord i försäljning. Fem år senare släpptes PlayStation 2 som snabbt blev den dominerande spelkonsolen för hem och den mest sålda genom tiderna. Med sina 158 miljoner sålda konsoler har den därför blivit utdelad Guinness världsrekord som den mest sålda konsolen någonsin.

2001 var ett viktigt år då Microsoft trädde in på tv-spelsmarknaden med Xbox och några år senare Xbox 360. Xbox fick snabbt miljontals fans med sin avancerade grafik och otroliga spel som Halo: Combat Evolved (2001). I samband med att Xbox 360, PlayStation 3 och Nintendos Wii släpptes började också den moderna tidsåldern för högupplösta tv-spel. Numera stöder den nionde generationens spelkonsoler en så kallad 8K upplösning som motsvarar en grafik med 7680 x 4320 pixlar. Med allt mer sofistikerade spelkonsoler har både Microsoft och Sony sina blickar mot virtuell verklighet för att skapa VR-spel. Denna banbrytande teknik har potential att förändra spelarnas upplevelse av tv-spel i grunden.

Tv-spel har sedan starten varit en framgångssaga som bara vuxit i popularitet. Emellertid finns den en gammal och felaktig uppfattning om att spela tv-spel skulle vara ett slöseri med tid – sanningen kan inte vara längre bort från sanningen! Många inser kanske inte alla fantastiska fördelar med att spela tv-spel. Faktum är att tv-spel ger en mängd positiva effekter som att öka barnens inlärning, hälsa och sociala färdigheter. Vidare kan det förbättra en rad kognitiva färdigheter såsom minne, problemlösning och rumslig orientering. Dessutom utesluter inte dessa fördelar tv-spel som innehåller våld.

När det kommer till att utveckla kunskaper i problemlösning så kan strategiska tv-spel hjälpa barn med problemlösning i skolan. I själva verket har det visat sig att ju mer barn spelar tv-spel desto mer förbättras deras betyg. Utöver problemlösning kan även barnens kreativitet förbättras genom att spela tv-spel, inklusive skjutspel. Den som läser dessa goda nyheter kan få uppfattningen att det bara gäller komplexa spel som kräver koncentration. Sanningen är att även enkla spel kan ge fördelar, speciellt när det kommer till hälsa och välmående. Till exempel kan det vara avkopplande, främja humöret och till och med motverka ångest. Så länge det tv-spel du spelar gör dig glad och är lätt att komma ihåg frambringar det flera fördelar. En lite djupare fördel med tv-spel är att det är ett effektivt sätt att bli mer motståndskraftig mot misslyckanden i verkliga livet. Detta är inte så långsökt med tanke på att du oftast inte gör framsteg i tv-spel utan några misslyckanden. Du måste nämligen lära dig av misstagen och bli bättre för att ta dig framåt.

 

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen