• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Komedi

Filmer inom kategorin komedi ger en grundläggande känsla av glädje, frambringar skratt och har en lättsam framtoning på olika situationer som kan upplevas i livet.

Om man vill se en film som får en att skratta så ska man se en komedi. I en komedi kan allt hända, oväntade situationer uppstår och historien ändras till det man inte förväntat sig.

 

 

Komedifilmer på DVD

Trubbelmakaren kan bli en kärlekskrank pojkvasker som faller blint för en vacker kvinna, det skräckinjagande lejonet kan vara en klumpig talande clown och den framgångsrike affärsmannen bli otursförföljd genom ett barns oskyldiga önskan.

En komedifilm innehåller oftast ett flertal av dessa ingredienser:

 

 • Lättsamhet
 • Ett utmanande språkbruk
 • Omstörtande motiv som framkallar skratt
 • Bedragare och hjältar
 • Komiska scener och repliker
 • Ofta lyckliga slut
 • Kärlekshistorier
 • Udda situationer
 • Lustiga karaktärer
 • Roliga sammanhang
 • Oväntade händelser

 

Komedifilmer ligger inom en kategori filmer vars tyngdpunkt ligger på humor och nöje. Här är syftet att få publiken att skratta genom att bland annat överdriva egenskaper, minspel och kroppsspråk tillsammans med ett verbalt överdrivet språk. Traditionellt sett har dessa filmer ett lyckligt slut, undantaget från så kallat svart komedi. Komedier har oftast en lättsam underton som publiken kan känna att man mår bra av. Grundstämningen i en komedi är lättsam, lättsmält och humoristisk.

Här finns inte ett strikt förhållningssätt till verkligheten och man ger avkall på realismen, det vill säga att man inom komedin inte förhåller sig så strikt till de realistiska förväntningar en tittare kan ha utan snarare tvärtom. Vad individen finner roligt är växlande efter kulturell bakgrund, personliga känslor, upplevelser, åsikter, ålder, hur man vuxit upp eller var man vuxit upp.

I en komedifilm byggs förväntningar upp för att sedan vändas upp och ned på. Förväxlingar och förvecklingar sker samtidigt som karaktärer i filmen ofta förvandlas till djupare och mer personliga individer än vad dessa upplevs som i början av en film.

Ingredienserna i en komedi varierar en hel del, vad som helst kan hända och allt blir inte som man förväntat sig som tittare vilket medför många skratt - både igenkännande och förvånade.

Komedins motiv kan vara olika och i boken Film Comedy beskriver Geoff King detta mycket bra genom sina ord: ”Two different conceptions of comedy are often combined: comedy in the sense of laughter, anarchy and disruption of harmony, and comedy in the sense of a movement towards harmony, integration and the happy ending”.

 

I komedin kan den lilla och inte så modiga individen plötsligen bli hjälten och den omöjliga kärleken kan segra. Men innan det får ske så finns det ofta en rad förvecklingar och händelser som äger rum, och dessa är oftast mycket målande beskrivna på de mest dråpliga sätt rent bildligt samt genom repliker och ljudeffekter och/eller musik.

Komedin går långt tillbaka i människans kulturhistoria. Redan i antikens Rom fanns det komedier som skådespel, och dess syfte var redan då att locka publiken till skratt och väcka glädje. Historiskt sett är komedin motsatsen till tragedin och komedin tar då karaktärerna från ett sämre tillstånd till ofta ett avsevärt bättre. I olika kulturer finner man olika saker och situationer komiska. Komedin har genom detta fått många olika genrer samt arbetssätt. I Grekland och Italien finner man det generellt sett humoristiskt med människor som skrikande förolämpar varandra medan britterna finner John Cleese´s stenansikte komiskt när han levererar sina repliker. I Sverige har vi Gösta Ekman, Robert Gustafsson med flera på vita duken men också "bondhumorn" med buskisteatern (farsen).

Det finns flera olika genrer inom komedin; svart komedi, pinsam humor, slapstick/fysisk komedi, allvarskomedi och sketchkomedi.

Den svarta komedin är en kontroversiell komediform eftersom man lockar publiken att skratta åt något som egentligen inte borde vara roligt. Inom den svarta komedin använder man sig ofta av rasism, våld, död, pedofili, homofobi, utnyttjande av svagare individer i samhället med mera. Inom den senare nämnda genren är Quentin Tarantino en mästare då han klarar galant att locka tittarna att skratta åt de mest grafiska blodbaden på filmduken. Syftet med den svarta komedin är dock inte att locka till exempelvis våldshandlingar utan att faktiskt skratta åt förutfattade meningar eller det absurda som kan förekomma i en seriemördares huvud.

I genren "pinsam humor" är det ofta situationskomik som är det mest förekommande. Inom denna genre uppstår det situationer som publiken själv känner igen sig i genom att de själva varit med om något liknande eller situationer som de själva absolut inte vill vara med om. Här handlar det om saker som att exempelvis bli utelåst naken, säga eller göra något pinsamt, att uttrycka något nedsättande eller skämtsamt om en fest man blivit bjuden till - för att sedan inse att det är värdinnan man pratar med är några av de exempel som finns i denna genre.

Slapstick eller så kallad fysisk komedi, kallas ofta för clownkomedi och är en av de mest utskällda komediformerna. Inom den fysiska komedin handlar det om fysiska uttryck som exempelvis att halka på bananskal, fysisk klumpighet, tappa byxorna med mera men inte verbala repliker.

Inom genren allvarskomedi har karaktärerna gemensamt att de inte uttrycker känslor när repliker och verbala uttryck levereras. Några exempel på skådespelare inom denna genre är Jim Carrey, Charlie Chaplin, John Cleese, Bill Murray och Gösta Ekman.

Sketchkomedin som genre är indelad i korta kapitel och är avdelad från den övriga historien. I dessa korta kapitel finns det också en avslutning, vilket gör kapitlet till en sketch där varje sketch har ett eget skämt som det för en stund byggs vidare på för att sedan avslutas. Monty Pyton är ett typexempel på sketchkomedi, där återfinns visserligen återkommande karaktärer men komiken är indelad i små avsnitt - sketcher.

Nyttan med en komedi är att få publiken att få en förhöjd sinnesstämning, känna glädje och att förhoppningsvis finna något att skratta åt. Olika människor skrattar åt olika saker, situationer, verbala uttryck, fysiska uttryck och händelsesekvenser eller hur något ser ut. Därmed har det skapats så många olika genrer samt filmer som ibland innehåller många olika genrer på en gång. Inom komedin finns det något för de allra flesta att ha nöje av, om så bara för en stund.

Några synonymer till ordet komedi är lustspel, rolig teaterpjäs, fars, spektakel; förställning, hyckleri, spel. Det absoluta motsatsordet är tragedi.

 

En komedifilm är en filmkategori där tyngdpunkten ligger på humor. Dessa filmer är utformade för att få publiken att skratta genom nöjen och fungerar oftast genom att överdriva egenskaper för humoristisk effekt. Filmer i denna stil har traditionellt ett lyckligt slut (svart komedi är ett undantag).

En av de äldsta genrerna i film - och härledd från den klassiska komedin i teatern - några av de tidigaste tysta filmerna var komedier, eftersom slapstick-komedi ofta förlitar sig på visuella skildringar utan att kräva ljud. När ljudfilmer blev vanligare under 1920-talet tog komedifilmerna en ny sväng, eftersom skratt kan bero på burleska situationer men också dialog.
Komedi, jämfört med andra filmgenrer, sätter mycket mer fokus på enskilda stjärnor, med många tidigare stand-up-serier som övergår till filmindustrin på grund av deras popularitet. Medan många seriefilmer är lättsamma berättelser utan någon annan avsikt än att roa, innehåller andra politisk eller social kommentar (som The King of Comedy och Wag the Dog).

 

värsting till syster är en av de populäraste komedierna genom tiderna


Screenwriters Taxonomy hävdar att filmgenrer i grunden är baserade på filmens atmosfär, karaktär och berättelse, och därför är etiketterna "drama" och "komedi" för breda för att kunna betraktas som en genre. Istället hävdar taxonomy att komedifilmer är en ”typ” av film; med minst ett dussin olika undertyper av komedi.

 

king of comedy är en av de roligaste komedierna genom tiderna

 

Se alla våra DVD-filmer

 

klicka här för att komma till våra musikaler

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen