• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Pussel och spel

Det finns många fina egenskaper med pussel och spel av olika slag. De ger bland annat tillfälle till tidsfördriv, de kan vara pedagogiska samt skapa gemenskap och sprida glädje över generationer. Dessutom hjälper de vår hjärna att hålla sig spänstig vilket är nog så viktigt. Intresset av att samlas kring en regelbok har blivit stort och verkar inte avta.

 

Nyttan av pussel och spel

 

 

Egenskaper som engagerar

Bra spel eller pussel blir använda om och om igen. De kan finnas i många hushåll och man kan hitta tidlösa spel i gamla och nya upplagor, en del har blivit tejpade i kanterna eller har ersatta spelpjäser just för att de är så flitigt använda. Något som gör spel och pussel populära är hur enkelt de kan engagera sina användare och samtidigt behålla en nerv i spelet tills det tar slut. En viktig faktor är utformningen av regler, de ska vara tydliga och ge lite plats för tolkning för att undvika schismer. Efter det följer layout och igenkänningsfaktorn som viktiga egenskaper vilket är särskilt viktigt hos barn som vill ha ett mått av trygghet i det de är vana vid när de ska utmanas i något nytt.
Om man efter avslutat spel eller färdigt pussel har känslan av att vilja fortsätta spela lite till eller genast börja lägga mer pusselbitar, ja då har speltillverkaren verkligen lyckats.

 

 

Fördelar med pussel och spel

 • Socialt
 • Ger tidsfördriv
 • Pedagogiskt
 • Utmanande
 • Utvecklande
 • Glädjefyllt
 • Strategiskt
 • Tränar minnet
 • Samlar olika åldrar
 • Tävlingsinriktat
 • Fantasifullt


 

 

Spela för att utvecklas

Att engagera sig i ett spel är inget modernt påfund som kommit av att senare generationer har för mycket tid över, nej det finns dateringar till mer än 4000 år tillbaka på brädspel och tärningsspel även om tärningar var annorlunda utformade då än vad de är idag. Det kunde till och med vara ben som kastades och landade i olika formationer. Grunden i många av spelen finns kvar och de utvecklas ständigt för att mer passa in i den tid vi lever nu. Ett exempel på denna utveckling är att flera brädspel som har fiktiva pengar involverade har övergått till kortbetalning och priser på olika föremål har höjts eller bytt valuta. Ett annat exempel är att många av de populära spelen också går att spela online vilket gör att spelarna inte måste vara fysiskt nära varandra.
Det finns många brädspel där spelarna förflyttas till en fantasivärld och tampas med drakar, troll och utomjordingar. Detta triggar fantasin och lockar ung som gammal till en stunds verklighetsflykt med förhoppning om en segrande utgång.

Den passionerade brädspelaren uppskattar samhörigheten och engagemanget hos sina med- och motspelare. Ett spel kan vara pedagogiskt på samma gång som det är hysteriskt roligt och att lämna en spelkväll med skrattkramper i magen ger en fin eftersmak. Likaså kan man få gnugga geniknölarna ordentligt om man spelar ett strategispel eller ett kunskapsspel.
Att låta sina sinnen få engageras ger positiva effekter på hjärnan eftersom man får träna minnet, öva på problemlösning och vara koncentrerad och snabbtänkt. Dessa effekter sitter i även då man blir äldre och det är aldrig försent att börja ge sig in i spelens underbara värld. Forskare har kommit fram till att dessa positiva effekter ges genom fysiska spel och även när man spelar via dator även om man då missar det fysiska sällskapet. Människan är flockdjur och vi är beroende av att umgås med varandra för att utvecklas som grupp och som individ. Vi får möjlighet att utveckla empati, interagera med varandra och lära oss att hantera både vinster och förluster.

Just detta med förluster är ett intressant fenomen och förtjänar ett eget stycke. Många spelplaner och tärningar har säkerligen flugit genom luften under dessa tusentals år där personer förlorat pengar, mark och det bittraste av allt; äran av att stå som segrare. Önskan av att få en revansch kan bli stor om man förlorat med minsta möjliga marginal. En person som inte tycker det är så viktigt att vinna blir inte en lika kraftfull motståndare vilket i sin tur kan ta bort udden av spänningen i spelet. Barn, och även vuxna för den delen, utvecklar ovan nämnda flockegenskaper om de tidigt får lära sig att de inte alltid kan vinna. Som vuxen vinner man inte alltid på att låta någon annan vinna för att göra någon annan glad.

En annan viktig aspekt av att samlas fysiskt är förmånen att kunna ta en kopp kaffe eller äta en bit mat tillsammans med sina motståndare. Denna förmån går till viss mån förlorad då man ses online även om man självklart kan inta någon form av föda framför sin skärm. Möjligheten att få en lång kväll eller dag i goda vänners lag ökar med intag av föda mellan omgångarna.

När det kommer till pussel så finns det ett mycket stort utbud av varierande svårighetsgrad, antal bitar och storlek. Motiven kan vara fantasifulla, vackra, enfärgade, igenkännande och en del sätts samman på höjden eller som en boll. Man kan till och med skapa egna av fotografier vilket kan vara en uppskattad present och ett fint minne.
Ett pussel kan samla och engagera flera personer, det kan vara ett tidsfördriv och ge sysselsättning åt den ensamma. Det finns till och med olika tävlingar där alla deltagare på en viss tid, eller snabbast ska färdigställa det de fått tilldelat. För att öka svårighetsgraden finns pussel där man inte ser motivet utan får använda fantasin lite extra. Sammantaget kan man säga att det finns ett pussel för alla intressen och åldrar.
När man samlas kring bitarna får man också tid att samtala om stort som smått som rör livet i övrigt. Det kan vara barriärbrytande och avslappnande att ha något att sysselsätta sina händer med om man i övrigt känner sig osäker i sammanhanget man befinner sig i.
Pussel kan vara platskrävande eftersom man gärna vill ha en överblick över bitarna och kanske sortera dem i olika kategorier. Det finns speciella mattor som man kan använda för att förvara alla bitar och smidigt rulla ihop för att lägga undan då de inte används.
Att låta sig dras med in i denna värld kan vara förtrollande och en resa värd att färdas om och om igen.

 

Se alla våra merchandise

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen