Thriller

Thrillerfilm, även känd som spänningsfilm eller spännande thriller, är en bred filmgenre som väcker spänning och spänning hos publiken. Spänningselementet som finns i de flesta films intriger utnyttjas särskilt av filmskaparen i denna genre.
 

Spänning skapas genom att fördröja vad publiken ser som oundvikligt och byggs genom situationer som är hotfulla eller där fly verkar omöjliga.
Att täcka över viktig information från tittaren och slåss och jaga scener är vanliga metoder. Livet hotas vanligtvis i en thrillerfilm, till exempel när huvudpersonen inte inser att de går in i en farlig situation. Thrillerfilmens karaktärer strider mot varandra eller med en yttre kraft, som ibland kan vara abstrakt. Huvudpersonen är vanligtvis mot ett problem, till exempel en flykt, ett uppdrag eller ett mysterium.
Manusförfattare och forskare Eric R. Williams identifierar Thriller Films som en av elva undergenrer i sina manusförfattares taxonomi och hävdar att alla berättande filmer med lång längd kan klassificeras efter dessa undergenrer. De andra tio undergenrena är Action, Crime, Fantasy, Horror, Romance, Science Fiction, Slice of Life, Sports, War och Western. Thrillerfilmer hybridiseras vanligtvis med andra undergenrer; hybrider som ofta inkluderar: actionthrillers, fantasy- och science fiction-thrillers. Thrillerfilmer delar också ett nära förhållande med skräckfilmer, vilket båda framkallar spänning. I berättelser om brott fokuserar thrillerfilmer mindre på brottslingen eller detektiven och mer på att generera spänning. Vanliga teman inkluderar terrorism, politisk konspiration, jakt och romantiska trianglar som leder till mord.
År 2001 gjorde American Film Institute sitt urval av de 100 bästa amerikanska "hjärtslagande" och "adrenalinframkallande" filmerna genom tiderna. De 400 nominerade filmerna måste vara amerikanskgjorda filmer vars spänning har "upplivat och berikat Amerikas filmarv". AFI bad också jurymedlemmar att överväga "den totala adrenalinframkallande effekten av filmens konstnärskap och hantverk".
På 1970-talet ökade våldet i thrillergenren, med början med den kanadensiska regissören Ted Kotcheff's Wake in Fright (1971), som nästan helt överlappade skräckgenren, och Frenzy (1972), Hitchcocks första brittiska film på nästan två decennier, som fick R-betyg för sin onda och explicita strypningsscen.
En av de första filmerna om att ett fan är oroande besatt av deras idol var Clint Eastwoods regidebut, Play Misty for Me (1971), om en skivjockey i Kalifornien som förföljs av en störd kvinnlig lyssnare (Jessica Walter). John Boormans befrielse (1972) följde det farliga ödet för fyra södra affärsmän under en helgs resa. I Francis Ford Coppolas The Conversation (1974) avslöjade en expert på bugging-enheter (Gene Hackman) systematiskt ett hemligt mord medan han själv spionerades.
Alan Pakulas The Parallax View (1974) berättade om en konspiration, ledd av Parallax Corporation, kring mordet på en presidentkandidat amerikansk senator som bevittnades av den utredande journalisten Joseph Frady (Warren Beatty). Peter Hyams science fiction-thriller Capricorn One (1978) föreslog en regeringskonspiration för att fejka det första uppdraget till Mars.
Brian De Palma hade vanligtvis teman för skuld, voyeurism, paranoia och besatthet i sina filmer, såväl som sådana plotelement som att tidigt döda en huvudperson, byta synvinkel och drömliknande sekvenser. Hans anmärkningsvärda filmer inkluderar Sisters (1973); Obsession (1976), som var lite inspirerad av Vertigo; Dressed to Kill (1980); och mördarens thriller Blow Out (1981).
I början av 1990-talet hade thrillers återkommande element av besatthet och fångade huvudpersoner som måste hitta ett sätt att undkomma skurkens klor - dessa apparater påverkade ett antal thrillers under de följande åren. Rob Reiner's Misery (1990), baserad på en bok av Stephen King, presenterade Kathy Bates som ett obalanserat fan som terroriserar en handikappad författare (James Caan) som är i hennes vård. Andra filmer inkluderar Curtis Hansons The Hand That Rocks the Cradle (1992) och Unlawful Entry (1992), med Ray Liotta i huvudrollen. [10]
Detektiver / FBI-agenter som jagade en seriemördare var ett annat populärt motiv på 1990-talet. Ett känt exempel är Jonathan Demmes bästa filmvinnande krimthriller The Silence of the Lambs (1991) - där den unga FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) engagerar sig i en psykologisk konflikt med en kannibalistisk psykiater som heter Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) medan han spårar ner seriemördaren Buffalo Bill - och David Finchers brotthriller Seven (1995), om sökandet efter en seriemördare som återaktiverar de sju dödssynderna.
Ett annat anmärkningsvärt exempel är Martin Scorseses neo-noir psykologiska thriller Shutter Island (2010), där en amerikansk marskalk måste undersöka en psykiatrisk anläggning efter att en av patienterna oförklarligt försvinner.
Under de senaste åren har thrillers ofta överlappat skräckgenren med mer grovt / sadistiskt våld, brutalitet, terror och skrämmande scener. De senaste filmerna där detta har inträffat inkluderar Disturbia (2007), Eden Lake (2008), The Last House on the Left (2009), P2 (2007), Captivity (2007), Vacancy (2007) och A Quiet Place ( 2018). Actionscener har också blivit mer detaljerade i thrillergenren. Filmer som Unknown (2011), Hostage (2005) och Cellular (2004) har gått över till actiongenren.

Klicka här för att se alla våra blurayfilmer

 

Våra Westernfilmer på bluray finns här

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen