• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Thriller

Dags för spänning? Stäng av telefonen, dämpa belysningen och ta fram en mysig filt. Följ med i jakten på en mördare eller utforska det okända med en thriller på DVD.

Thriller är filmgenren där stämningen gradvis byggs upp till något som kan bli nästintill olidligt spännande.

 

 

Thrillerfilm på DVD

I denna genre får vi vanligtvis följa en eller flera personer vars livsöde kan avgöras vilken minut som helst. Det finns flera inriktningar inom thriller, så som science fiction, psykologisk thriller och action. Filmerna kan också tillhöra två genrer, t.ex. thriller och kriminalfilm. Här blandas vanligtvis sådant som tillhör publikens vardag med sådant som är okänt eller skrämmande.

Människan har alltid fascinerats av det som uppfattas lite skrämmande och obehagligt. Den gamle grekiske författaren Homeros skrev sitt verk Odysséen redan 700 f.Kr. I grund och botten liknar Odysséens handling det som förknippas med thriller idag.

 

 

De bästa med en thriller på DVD:

 • Säljs ofta till ett rimligt pris
 • Thriller på DVD ger bättre ljud och ljudeffekter än streaming
 • Det finns stort utbud eftersom formatet funnits länge
 • Thriller på DVD tar ibland upp ämnen som berör
 • Genren är spännande
 • Stor vikt på effekter så som ljud, färger, bild, scenografi och händelser
 • Dessa filmer kan tillhöra andra genrer också
 • Ett format som alltid kan spelas oavsett uppkopplingsmöjligheter
 • Dessa filmer kan spelas i bilen
 • En thriller DVD är perfekt i sommarstugan
 • Dessa filmer kan du låna ut till en vän utan att ge bort lösenord
 • En thriller på DVD är en bra present till filmentusiasten

 

 

Har du svårt att bestämma dig?

Du är inte ensam. Många betalar för dyra streamingtjänster utan att någonsin titta på filmerna. Utbudet är stort, men samtidigt osammanhängande och spretigt när det kommer till kvalitet. Ett sätt att verkligen kunna fokusera på film är att bli en finsmakare. Att helt enkelt bestämma sig för en genre, bygga upp en samling på DVD och beta av den bit för bit. Samlingen kan sorteras enligt någon av underkategorierna i rubrikerna nedan.
 

 

Psykologisk thriller

I en psykologisk thriller så är det den underliggande stämningen som berättelsen bygger på. Om våld sker så visar man, till skillnad från många skräckfilmer, så lite som möjligt av det. Det är istället en fin balans av ljudeffekter, färgsättning, scenografihändelser som fångar publiken. Miljöer och situationer som är fullt rimliga och förklarliga blandas med skrämmande händelser. Exempel: Insomnia och American Psycho.
 

 

En science fiction

Science fiction utspelar sig vanligtvis i en annan tid eller i en tillvaro med andra teknologiska förutsättningar. De kan också utspela sig i nutid tillsammans med någon uppfinning eller händelse. I en science fiction är det vanligt att själva hotet består av utomjordingar, virus eller uppfinningar som spårat ur och blivit ett direkt hot mot mänskligheten.
 

 

Action

Denna subgenre innehåller sånt som vi är vana vid att se i renodlade actionfilmer. Det kan röra sig om skjutvapen, explosioner och snabba fordon. En gemensam nämnare för dessa filmer är att de håller raskt tempo och ger högt adrenalinpåslag. Exempel på filmer: Mad Max, Oceans Eleven, The Watch och Fight Club.
 

 

Konspiration

En thriller i denna underkategori bygger på någon slags konspiration som hotar mänskligheten eller huvudpersonerna. Denna genre kan vara väldigt verklighetstrogen och fungera som ett bra sätt att utforska skillnaderna mellan olika tidsperioder. Exempel: Da Vinci-Koden.
 

 

Vad skapar en bra thriller?

En stark början
En berättelse som griper tag i tittaren och håller hög nivå hela vägen från början till slut. I handlingen är det viktigt med minst en tydlig vändning som förändrar förutsättningarna för karaktärerna. Vanligtvis innehåller en thriller flera vändningar, vilket brukar öka på spänningen.

 

 

En händelserik början

Om berättelsen väcker intresse tidigt så är det bra då en thriller kräver full fokus.
 

 

En huvudperson som är lätt att gilla

Det är vanligt att en thriller bygger mycket på den gamla devisen med "onda" och "goda" karaktärer. Tittaren vet tidigt vem eller vilka som är de goda i filmen. Är det en person som bär på egenskaper som publiken tycker om så blir antagonisten mer hemsk och skrämmande. Det finns också exempel på filmer i genren som väljer att vända på perspektiven och gör det till en uppenbar del av berättelsen. Då byggs stämningen upp med en oförutsägbarhet som har ett filosofisk och psykologisk laddning.
 

 

Cliffhangers eller rysare

Scener och vyer växlar ibland snabbt och bygger på så vis upp en spännande lucka. Tomrummet låter fantasin flöda fritt. Att sedan fylla detta tomrum med något spektakulärt, skrämmande, humoristiskt, otänkbart eller ovanligt förutsägbart är olika sätt att skapa en spännande thriller.
 

 

En kamp mot tiden

Det är inte helt ovanligt att en thriller innehåller en kamp mot tiden som avgör en eller flera personers överlevnad. Inom action rör det sig ofta om en tidsinställd bomb eller något annat som kan återfinnas i vår verklighet. Inom science fiction är det vanligare att det handlar om ett datorvirus eller ett främmande föremål från rymden som hotar hela mänsklighetens existens.
 

 

En riktigt otäck fiende

I motsats till huvudpersonen bör fienden vara något som skrämmer och väcker avsky på något sätt. De återupprepade mönstren som utgör genren är påtalande tydliga på den här fronten. Ingen thriller utan något eller någon att fly och frukta.
 

 

Karaktärers utveckling

Att själva handlingen vänder är något som redan nämnts. En annan faktor som hänger ihop med detta är karaktärernas utveckling. Karaktärsutveckling innebär huvudpersonen går igenom något som förändrar förmågan att påverka och möta problemet eller hotet. Det kan handla om ett läkemedel, ett möte med någon som ger mod och beslutsamhet eller ökad förståelse för hotets ursprung.
 

 

Ett oförglömligt slut

En riktigt bra thriller får gärna sluta på ett sätt som ger publiken ytterligare perspektiv på de händelser som just inträffat. Ett vanligt scenario är att huvudpersonen lyckas övervinna hotet med en hårsmån. Ibland fylls tittaren av förundran, andra gånger väcks en känsla av lättnad. Faran är äntligen över.
 

 

Fyll hyllan

Bland thriller på DVD finns ett enormt utbud av kvalitetsfilmer. Regniga dagar, sömnlösa nätter, en dejt eller en helg på landet. Tillfällena då en thriller på DVD kan vara intressant att titta på är många, så finns alltid utrymme för en till film i DVD-hyllan.

 

Thrillerfilm, även känd som spänningsfilm eller spännande thriller, är en bred filmgenre som väcker spänning och spänning hos publiken. Spänningselementet som finns i de flesta films intriger utnyttjas särskilt av filmskaparen i denna genre.

 

Spänning skapas genom att fördröja vad publiken ser som oundvikligt och byggs genom situationer som är hotfulla eller där fly verkar omöjliga.
Att täcka över viktig information från tittaren och slåss och jaga scener är vanliga metoder. Livet hotas vanligtvis i en thrillerfilm, till exempel när huvudpersonen inte inser att de går in i en farlig situation. Thrillerfilmens karaktärer strider mot varandra eller med en yttre kraft, som ibland kan vara abstrakt. Huvudpersonen är vanligtvis mot ett problem, till exempel en flykt, ett uppdrag eller ett mysterium.
Manusförfattare och forskare Eric R. Williams identifierar Thriller Films som en av elva undergenrer i sina manusförfattares taxonomi och hävdar att alla berättande filmer med lång längd kan klassificeras efter dessa undergenrer. De andra tio undergenrer är Action, kriminalare, Fantasy, rysare, romantik, Science Fiction, sport, krig och Western. Thrillerfilmer hybridiseras vanligtvis med andra undergenrer; hybrider som ofta inkluderar: actionthrillers, fantasy- och science fiction-thrillers. Thrillerfilmer delar också ett nära förhållande med skräckfilmer, vilket båda framkallar spänning. I berättelser om brott fokuserar thrillerfilmer mindre på brottslingen eller detektiven och mer på att generera spänning. Vanliga teman inkluderar terrorism, politisk konspiration, jakt och romantiska kärlekstrianglar som leder till mord.


År 2001 gjorde American Film Institute sitt urval av de 100 bästa amerikanska "hjärtslagande" och "adrenalinframkallande" filmerna genom tiderna. De 400 nominerade filmerna måste vara amerikanskgjorda filmer vars spänning har "upplivat och berikat Amerikas filmarv". AFI bad också jurymedlemmar att överväga "den totala adrenalinframkallande effekten av filmens konstnärskap och hantverk".
På 1970-talet ökade våldet i thrillergenren, med början med den kanadensiska regissören Ted Kotcheff's Wake in Fright (1971), som nästan helt överlappade skräckgenren, och Frenzy (1972), Hitchcocks första brittiska film på nästan två decennier, som fick R-betyg för sin onda och explicita strypningsscen.
En av de första filmerna om att ett fan är oroande besatt av deras idol var Clint Eastwoods regidebut, Play Misty for Me (1971), om en skivjockey i Kalifornien som förföljs av en störd kvinnlig lyssnare (Jessica Walter). John Boormans befrielse (1972) följde det farliga ödet för fyra södra affärsmän under en helgs resa. I Francis Ford Coppolas The Conversation (1974) avslöjade en expert på bugging-enheter (Gene Hackman) systematiskt ett hemligt mord medan han själv spionerades.


Alan Pakulas The Parallax View (1974) berättade om en konspiration, ledd av Parallax Corporation, kring mordet på en presidentkandidat amerikansk senator som bevittnades av den utredande journalisten Joseph Frady (Warren Beatty). Peter Hyams science fiction-thriller Capricorn One (1978) föreslog en regeringskonspiration för att fejka det första uppdraget till Mars.
Brian De Palma hade vanligtvis teman för skuld, voyeurism, paranoia och besatthet i sina filmer, såväl som sådana plotelement som att tidigt döda en huvudperson, byta synvinkel och drömliknande sekvenser. Hans anmärkningsvärda filmer inkluderar Sisters (1973); Obsession (1976), som var lite inspirerad av Vertigo; Dressed to Kill (1980); och mördarens thriller Blow Out (1981).


I början av 1990-talet hade thrillers återkommande element av besatthet och fångade huvudpersoner som måste hitta ett sätt att undkomma skurkens klor - dessa apparater påverkade ett antal thrillers under de följande åren. Rob Reiner's Misery (1990), baserad på en bok av Stephen King, presenterade Kathy Bates som ett obalanserat fan som terroriserar en handikappad författare (James Caan) som är i hennes vård. Andra filmer inkluderar Curtis Hansons The Hand That Rocks the Cradle (1992) och Unlawful Entry (1992), med Ray Liotta i huvudrollen. 
Detektiver / FBI-agenter som jagade en seriemördare var ett annat populärt motiv på 1990-talet. Ett känt exempel är Jonathan Demmes bästa filmvinnande krimthriller The Silence of the Lambs (1991) - där den unga FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) engagerar sig i en psykologisk konflikt med en kannibalistisk psykiater som heter Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) medan han spårar ner seriemördaren Buffalo Bill - och David Finchers brotthriller Seven (1995), om sökandet efter en seriemördare som återaktiverar de sju dödssynderna.


Ett annat anmärkningsvärt exempel är Martin Scorseses neo-noir psykologiska thriller Shutter Island (2010), där en amerikansk marskalk måste undersöka en psykiatrisk anläggning efter att en av patienterna oförklarligt försvinner.
Under de senaste åren har thrillers ofta överlappat skräckgenren med mer grovt / sadistiskt våld, brutalitet, terror och skrämmande scener. De senaste filmerna där detta har inträffat inkluderar Disturbia (2007), Eden Lake (2008), The Last House on the Left (2009), P2 (2007), Captivity (2007), Vacancy (2007) och A Quiet Place ( 2018). Actionscener har också blivit mer detaljerade i thrillergenren. Filmer som Unknown (2011), Hostage (2005) och Cellular (2004) har gått över till actiongenren.

Se alla våra DVD-filmer

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen