• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Filmposters

Filmposters och filmaffischer är en stor och viktig del bakom marknadsföringen av en film, men det kan också vara en snygg inredningsdetalj.

Filmpostern är många gånger det första vi kommer i kontakt med när vi ser att en ny film ska ha premiär. En poster som är välgjord kan väcka uppmärksamhet och ett första intresse.

 

 

Filmaffischer och posters

Oavsett om filmaffischen hänger i en busskur på stan, utanför en biograf när vi ska välja film eller är det första man möts av i ett hem så kan det vara ett sätt för människor att bryta tystnaden och mötas i ett samtal kring film.

Det vi som konsumenter kanske inte är medvetna om är hur mycket jobb det ligger bakom att ta fram en filmposter eftersom det finns mycket som skaparna behöver tänka på. I bara en bild ska skaparna bakom filmens poster lyckas summera vad filmen handlar om, samtidigt som den inte får ge bort för mycket utan ska göra konsumenterna nyfikna på att se filmen. Om inget intresse fångas så är det ju ingen som kommer att se filmen. Därför är det avgörande att filmen har en bra poster för att folk ska köpa biljetter eller filmen. 

 

Här är några anledningar till varför en filmposter är viktig:

  • För marknadsföringen - en poster är ansiktet utåt för en film
  • Väcker intresse - fler biljetter och filmer säljs
  • En inredningsdetalj - filmfans tenderar att köpa filmer, men också deras poster och har dem som inredningsdetalj.


Som du säkert förstått vid det här laget så är filmpostern en grundläggande del bakom en films marknadsföring. Förutom trailers så är postern det som det läggs mest krut på när filmbolagen ska marknadsföra en film. Skillnaden är att med en trailer får de ett par minuter på sig att presentera filmen och fånga vårt intresse. Vid en posters första anblick handlar det om sekunder att lyckas fånga en potentiell tittares intresse. På dessa få sekunder ska konsumenten få reda på vilken sorts film det är och om det är värt att lägga sina pengar på att se den.

En bild säger mer än 1000 ord sägs det ju, och det stämmer verkligen när det kommer till en filmposter. Bilder drar desto mer uppmärksamhet än vad ord gör. En film som inte har någon poster, eller har en som inte fångar intresse går det inte lika bra för. Fast en film som har en riktigt misslyckad poster kan ju också bli en snackis. Men risken finns att folk som ser en misslyckad poster också tror att filmen är desamma och därför inte lägger ner sin tid och pengar på att se filmen. Och tvärtom. En riktigt snygg filmaffisch kan sälja även de allra uslaste filmerna.

Oavsett om filmaffischen består av en enkel bild, till exempel Wes Andersons film the grand Budapest hotel som enbart visar ett hotell på sin poster eller om det är en bild där det händer mycket i och visar fulla ensemblen så kan postern göra dig intresserad av filmen. En riktigt bra poster får konsumenten att föreställa sig hur filmen kommer att vara.


 

 

Viktig del av merchandise

Förutom att filmposters är en viktig del för en films marknadsföring, så är den en del av merchandise. Merchandise, som på svenska kan kallas för varumärkeslicensiering eller kringprodukter är särskilda produkter som tas fram i syfte att lyfta ett varumärke, artist, fiktiv person eller en film. Marknaden för merchandise är enorm. De som är ett stort fan av något visar mer än gärna upp det, det kan vara allt från att bära kläder till att ha det som inredning - till exempel så kan man ha en filmaffisch av en film man tycker om istället för att ha en tavla.

Filmaffischer har dessutom ett stort samlarvärde. Det finns de som har en hel samling bestående enbart av filmaffischer. En del väljer att sälja dem vidare. Begagnade posters går att få tag på både på hemsidor som specialiserat sig på gamla filmposters eller på auktioner och annonssidor som tradera och blocket. Den dyraste filmpostern som någonsin har sålts är postern för filmen Metropolis från år 1927 som såldes för 1,2 miljoner dollar år 2005. Det ryktas om att köparen kan ha varit filmskådespelaren och Oscars vinnaren Leonardo Dicaprio. Det är framför allt de äldre filmpostrarna som säljs för större summor eftersom det finns kvar så få exemplar av dom.
Men populära och eftertraktade moderna filmposters kan du också tjäna en hacka på, kanske inte en miljon men väl en tusenlapp. Sveriges största samling av filmaffischer består av ungefär 30 000 stycken och finns på det svenska finansinstitutet. Att museum ställer ut filmaffischer är inte heller helt ovanligt. Det har till exempel gjorts av både Nationalmuseum och det tekniska museet i Stockholm.

En filmposter är en personlig och snygg inredningsdetalj. Om du hälsar på hos någon för första gången och ser att denne har filmposters så vet du vad personen gillar och att hen har ett intresse av film. Är du riktigt modern så följer du trenden som just nu är att göra tavelväggar. Varför inte ha en hel vägg i vardagsrummet eller i hemmabion som består enbart av filmposters?

En annan fördel som filmaffischer som inredningsdetalj har är att det är en bra present att ge bort och kommer garanterat att uppskattas. Vet du till exempel ett barn som gillar Disneyfilmen frost kan du köpa en poster till denne i present och du blir genast mer populär!

Filmaffischer och posters går att få tag på både i fysiska butiker men också i de som finns online.

Filmaffischer kommer i olika storlekar: 27 x 40 tum är standard vilket i centimeter motsvarar 68,6 x 100,2 och kallas för "one sheet". Men det finns också posters i något mindre versioner där storlekarna i tum är 22 x 28 och kallas för "half sheet”, 14 x 36 som kallas för "insert" och en större version som är indelad i tre delar som kallas för "three sheet" och är 41 x 81. Sedan finns också "six sheet" som är kvadratisk och är totalt 81 tum samt "24 sheet" som i meter är 6,25 x 2,74. I Sverige är standardmåtten på filmposters 70 x 80 centimeter eller 30 x 70 centimeter.

 

Fördelar med filmposters

I den här artikeln kommer du att få veta mer om fördelarna med att köpa hem filmposters och ha dem i ditt hem eller på ditt kontor.

 

Mer unikt

Posters har blivit synonymt med modern inredning. Marknaden för posters beståendes av olika motiv är stor och det finns ett motiv som passar alla stilar och smaker. Denna typ av posters är billiga att köpa och är därmed något som de flesta människor har råd med. Även fast dessa posters kan vara fina så är de sällan särskilt unika. Om du vill vara unik och gillar film kan det vara en bra idé att köpa en filmposter istället för en vanlig poster. Då sticker din inredning ut lite mer i mängden.

 

Samtalsämne

En annan stor fördel med att inreda med hjälp av en eller flera filmposters är att det är ett bra samtalsämne. När du kommer hem till någon bekant för första gången och ser att personen delar ditt filmintresse har du ett bra samtalsämne. Att ha posters med sina favoritfilmer är ett bra sätt att bryta isen och ni har något att diskutera vilket kan vara början på en lång vänskap.

 

Stöd dina favoriter

Om du har en eller flera favoritfilmer, skådespelare eller regissörer och vill aktivt visa att du är ett stort fan av deras verk kan du köpa filmposters för att visa ditt stöd. När du inreder ditt hem med hjälp av filmposters får du både en snygg och unik inredningsdetalj samtidigt som du visar ditt stöd för dina favoriter.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen