• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 49kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Kalle Anka

Kalle Anka är en tecknad figur skapad 1934 på Walt Disney Productions. Donald är en antropomorf vit anka med en gul-orange näbb, ben och fötter. Han bär vanligtvis en sjömansskjorta och mössa med en fluga. Donald är känd för sitt halvförståeliga tal och sin elaka och temperamentsfulla personlighet.

Tillsammans med sin vän Musse Pigg togs Donald med på TV Guides lista över de 50 största tecknade figurerna genom tiderna 2002. Han har medverkat i fler filmer än någon annan Disney-karaktär och är den mest publicerade serietecknet i världen utanför. av superhjältegenren.

Kalle Anka uppträdde i komiska roller i animerade tecknade serier. Donalds första officiella framträdande var i The Wise Little Hen (1934), men det var hans andra framträdande i Orphan's Benefit som introducerade honom som en temperamentsfull komisk folie till Musse Pigg. Under de kommande två decennierna uppträdde Kalle i över 150 filmer, varav flera erkändes vid Oscar-utmärkelsen. På 1930-talet uppträdde han vanligtvis som en del av en komisk trio med Musse och Långben och fick sin egen filmserie med början med Don Donald (1937). Dessa filmer introducerade Kalles kärleksintresse och permanenta flickvän Kajsa och inkluderade ofta hans tre brorsöner Knatte, Fnatte och Tjatte. Efter filmen Chips Ahoy (1956) uppträdde Kalle Anka främst i pedagogiska filmer innan han så småningom återvände till filmen i Mickey's Christmas Carol (1983). Hans sista framträdande i en film var i Fantasia 2000 (1999). Sedan dess har Kalle dykt upp i direkt-till-video-funktioner som Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers (2004), tv-serier som Musse piggs klubbhus (HotFrog) och videospel som QuackShot (1991 ).

Utöver animering är Kalle främst känd för sina framträdanden i serier. Kalle drogs mest känt av Al Taliaferro, Carl Barks och Don Rosa. I synnerhet Barks krediteras för att ha utvidgat "Kalle Anka-universum", den värld där Kalle lever, och skapat många ytterligare karaktärer som Donalds rika farbror Farbror Joakim. Kalle har varit en populär karaktär i Europa, särskilt i Norden där hans veckotidning Kalle Anka & Co var serietidningen med den högsta upplagan från 1950-talet till 2009. I Italien är Kalle Anka en stor karaktär i många serier i som hans unga version Paperino Paperotto och hans superhjälte alter ego Paperinik (Duck Avenger i USA och Superduck i Storbritannien) skapades.

Kalle Ankas två dominerande personlighetsdrag är hans glödande temperament och hans optimistiska attityd till livet. Många Kalle-kortfilmer börjar med Kalle på ett gott humör, utan problem i världen tills något kommer och förstör hans dag. Hans ilska är en stor orsak till lidande i hans liv. Vid flera tillfällen har det fått honom att komma in över huvudet och förlora tävlingar. Det finns tillfällen när han kämpar för att hålla sitt humör i schack, och han lyckas ibland att göra det tillfälligt, men han återvänder alltid till sitt normala arga jag till slut.

Kalles onda natur har dock sina fördelar. Medan det ibland är ett hinder och till och med ett handikapp, har det också hjälpt honom i tider av nöd. När han ställs inför ett hot av något slag, till exempel Petes försök att skrämma honom, är han initialt rädd, men hans rädsla ersätts av ilska. Som ett resultat slåss han i stället för att fly - med spöken, hajar, bergsgetter, jättedrakar och till och med naturens krafter. Oftare än inte, när han slåss, kommer han ut på toppen.

Kalle är något av en skojare, och som ett resultat kan han ibland stöta på som en mobbning, särskilt på det sätt han ibland behandlar Piff & Puff och Knatte, Fnatte och Tjatte, hans brorsöner. Som animatören Fred Spencer har uttryckt det:

Ankan får en stor kick av att påtvinga andra människor eller irritera dem, men han tappar omedelbart sitt humör när borden vänds. Med andra ord kan han dela ut det, men han kan inte ta det.

Men med några få undantag finns det sällan någon skada i Kalles upptåg. Han har nästan aldrig för avsikt att skada någon, och när hans pranks går för långt är han alltid mycket ursäktande. I Truant Officer Donald, till exempel, när han luras att tro att han av misstag har dödat Knatte, Fnatte och Tjatte visar han stor ånger och skyller på sig själv. Hans brorsöner uppträder i form av änglar, och han klarar gärna en spark av en av dem - det vill säga naturligtvis tills han inser att han har lurats, varefter han omedelbart tappar sitt humör.
Kalle är också lite av en poseur. Han gillar att skryta, särskilt om hur duktig han är på något. Han har faktiskt många färdigheter - han är något av en Jack-of-all-trades. Han är bland annat en begåvad fiskare och en kompetent hockeyspelare. Men hans kärlek till skryt leder ofta till att han överskattar sina förmågor, så att när han bestämmer sig för att göra gott på sina skryter, kommer han in över huvudet, vanligtvis till rolig effekt.
En annan av hans personlighetsdrag är uthållighet. Även om han ibland kan vara en latmask och gillar att säga att hans favoritplats är i en hängmatta, när han har åtagit sig att åstadkomma något går han för det 100 procent, ibland tillgriper extrema åtgärder för att nå sitt mål.
Kalle Anka är älskad i Norden som Kalle Anka i Sverige, Anders And i Danmark, Andrés Önd på Island, Donald Duck i Norge och Aku Ankka i Finland.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen