• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Toy Story

Toy Story är en amerikansk datoranimerad film från 1995 producerad av Pixar Animation Studios och släppt av Walt Disney Pictures. John Lasseters långfilmsregissörsdebut, det var den första helt datoranimerade långfilmen, liksom den första långfilmen från Pixar.

Manuset skrevs av Joss Whedon, Andrew Stanton, Joel Cohen och Alec Sokolow från en berättelse av Lasseter, Stanton, Pete Docter och Joe Ranft. Filmen innehåller musik av Randy Newman, producerades av Bonnie Arnold och Ralph Guggenheim och producerades av Steve Jobs och Edwin Catmull. Den innehåller rösterna från Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Jim Varney, Annie Potts, R. Lee Ermey, John Morris, Laurie Metcalf och Erik von Detten. Plottet äger rum i en värld där antropomorfa leksaker kommer till liv när människor inte är närvarande, och handlingen fokuserar på förhållandet mellan en gammaldags pull-string cowboy docka som heter Woody och en astronaut actionfigur, Buzz Lightyear, när de utvecklas från rivaler som konkurrerar för deras ägares Andy Davis kärlek till vänner som arbetar tillsammans för att återförenas med honom efter att ha separerats från honom.
Efter framgången med Pixars kortfilm Tin Toy från 1988, kontaktades företaget av Disney för att producera en datoranimerad långfilm berättad ur en liten leksaks perspektiv. Lasseter, Stanton och Docter skrev tidiga berättelsebehandlingar, som avvisades av Disney, som ville att filmens ton skulle vara "edgier". Efter flera katastrofala historierullar stoppades produktionen och manuset skrevs om för att bättre återspegla tonen och temat som Pixar önskade: "toys deeply want children to play with them, and [...] this desire drives their hopes, fears, and actions". Studion, som då bestod av ett relativt litet antal anställda, producerade filmen under endast mindre ekonomiska begränsningar.
Toy Story hade premiär på El Capitan Theatre i Los Angeles, Kalifornien, den 19 november 1995 och släpptes på teatrar i Nordamerika den 22 november 1995. Det var den mest intjänande filmen under öppningshelgen och tjänade så småningom över 373 $ miljoner på det globala kassakontoret. Det hyllades av kritiker och publik, som berömde den tekniska innovationen av 3D-animationen, den manuella och tematiska sofistikering av manus, musikpartituren och Hanks och Allens sångföreställningar; det anses av många vara en av de bästa animerade filmerna som någonsin gjorts. Filmen fick tre Oscar-nomineringar (bästa originalmanus, bästa originalsång för "You've Got a Friend in Me" och Best Original Score) samt vann en Special Achievement Academy Award. År 2005, det första året av stödberättigande, infördes det i National Film Registry för att vara "culturally, historically, or aesthetically significant"..
Förutom hemmamedia och bioreleaser innehåller Toy Story-inspirerat material leksaker, videospel, temaparkattraktioner, spin-offs, varor och tre uppföljare - Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010) Toy Story 4 (2019) - som alla fick kommersiell framgång och kritikerros. En avknoppnings-TV-serie som heter Buzz Lightyear of Star Command sändes från 2000 till 2001, med början med en direktfilm, Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins.
Den 2 oktober 2009 släpptes filmen på nytt i Disney Digital 3-D. Filmen släpptes också med Toy Story 2 som en dubbelfunktion för en två veckors körning som förlängdes på grund av dess framgång. Dessutom släpptes filmens andra uppföljare, Toy Story 3, också i 3-D-format. Lasseter kommenterade den nya 3-D-releasen:
Toy Story-filmerna och karaktärerna kommer alltid att ha en mycket speciell plats i våra hjärtan och vi är så glada att få tillbaka den här utmärka filmen för publiken att njuta av på ett helt nytt sätt tack vare det senaste inom 3D-teknik. Med Toy Story 3 som ett nytt stort äventyr för Buzz, Woody och gänget från Andys rum, tyckte vi att det skulle vara fantastiskt att låta publiken uppleva de två första filmerna igen och på ett helt nytt sätt.
Att översätta filmen till 3-D innebar att man granskade den ursprungliga datan och praktiskt taget placerade en andra kamera i varje scen, vilket skapade vyer från vänster öga och höger öga som behövs för att uppnå djupuppfattningen. Unikt för datoranimering hänvisade Lasseter till denna process som "digital arkeologi. Processen tog fyra månader, samt ytterligare sex månader för de två filmerna att lägga till 3-D. Den ledande stereografen Bob Whitehill övervakade denna process och försökte uppnå en effekt som påverkade filmens emotionella berättande:
När jag tittade på filmerna som helhet skulle jag söka efter skäl för att använda 3D på olika sätt. I Toy Story, till exempel när leksakerna var ensamma i sin värld, ville jag att den skulle kännas konsekvent för en säkrare värld. Och när de gick ut till den mänskliga världen, det var då jag verkligen blåste ut 3-D för att få det att kännas farligt och djupt och överväldigande.
Till skillnad från andra länder fick Storbritannien filmerna i 3-D som separata utgåvor. Toy Story släpptes den 2 oktober 2009. Toy Story 2 släpptes istället den 22 januari 2010. Re-release sålde bra på bio och öppnade med $ 12 500 000 under öppningshelgen och placerade sig på tredje plats efter Zombieland och Det regnar köttbullar. Bozen drog in 30,7 miljoner dollar i sin fem veckors släpp.
Toy Story släpptes av Walt Disney Home Video på VHS och LaserDisc den 29 oktober 1996, utan bonusmaterial. Under den första veckan av denna utgåva uppgick VHS-uthyrningen till 5,1 miljoner dollar, med Toy Story som veckans nummer 1-video. Över 21,5 miljoner VHS-exemplar såldes det första året. En deluxe-upplagd widescreen LaserDisc 4-skivboxuppsättning släpptes den 18 december 1996. Den 11 januari 2000 släpptes filmen på nytt på VHS, men den här gången som den första videon som ingår i Walt Disney Gold Classic Collection med bonus kortfilmen Tin Toy. Denna version såldes i två miljoner exemplar.
Filmen släpptes för första gången på DVD den 17 oktober 2000 i en tvåpack med sin första uppföljare Toy Story 2. Samma dag släpptes en 3-skivs "Ultimate Toy Box" -serie med Toy Story, Toy Story 2 och en tredje skiva med bonusmaterial. Twin-pack-utgåvan släpptes senare individuellt den 20 mars 2001. DVD-tvåpaketet, Ultimate Toy Box-uppsättningen, Gold Classic Collection VHS och DVD och original-DVD: n placerades alla i Disney Vault den 1 maj, 2003. Den 6 september 2005 släpptes en 2-skiva "10th Anniversary Edition" med mycket av bonusmaterialet från "Ultimate Toy Box", inklusive en retrospektiv special med John Lasseter och en helt ny DTS-ljudmix. Denna DVD gick tillbaka i Disney Vault den 31 januari 2009 tillsammans med Toy Story 2. 10-årsjubileet var den sista versionen av Toy Story som släpptes innan den togs ur Disney Vault-serien tillsammans med Toy Story 2. Också i september 6, 2005, en UMD för Toy Story med några borttagna scener, en filmskapares reflektion och en ny "Legacy of Toy Story" släpptes för Sony PlayStation Portable.
Filmen var tillgänglig för första gången på Blu-ray i ett specialutgåva Combo Pack som innehöll två skivor, Blu-ray och DVD-versionerna av filmen. Denna combo-utgåva släpptes av Walt Disney Studios Home Entertainment den 23 mars 2010, tillsammans med dess uppföljare. Den 11 maj 2010 släpptes enbart DVD-skivan. Ytterligare en "Ultimate Toy Box", som förpackade Combo Pack med båda uppföljarna, blev tillgänglig den 2 november 2010. Den 1 november 2011 blev de tre första leksakerna Berättelsesfilmer släpptes på nytt tillsammans, var och en som ett DVD / Blu-ray / Blu-ray 3D / Digital Copy-kombinationspaket (fyra skivor vardera för de två första filmerna och fem för den tredje filmen). De släpptes också på Blu-ray 3D i en komplett trilogipaketuppsättning. Toy Story släpptes på 4K Blu-ray den 4 juni 2019.

Se alla våra merchandise

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen