• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
 • 100% officiell merch
 • 30 dagars öppet köp
 • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Drama

Dramafilmer är fiktion, eller semi-fiktion, i berättande eller så kallad narrativ form. Denna filmgenre håller en mer allvarlig än humoristisk ton och dess nytta är att följa en berättelse eller historia som har någon form av bakgrund rent historiskt, teatraliskt, eller som en rent påhittad berättelse.

 

 

Dramafilmer på DVD

Det är inom denna filmgenre några av de främsta skådespelarna vunnit priser och fått bäst kritik, och inom denna genre har filmer vunnit många Oscar.

En dramafilm kan tillhöra någon annan subgenre som exempelvis dramakomedi, historiskt drama, romantiskt drama eller actiondrama. Termerna är beroende av de händelser som uppvisas i filmen. Inom filmgenren drama är karaktärerna realistiska och hanterar olika känslomässiga teman där karaktärerna utvecklas personligen eller sinsemellan varandra.

Dramafilmen tillhör de filmgenrer som har bredast spektra, och kan ta upp ett flertal olika teman. En dramafilm kretsar ofta runt helt vanliga människor där man får följa deras vardag i en tidsperiod där dessa ställs inför en rad omständigheter eller frågor samt relationer. Ibland handlar det om något dödsfall, en omvälvande förvandling av en relation eller en orolig politisk period som ställer allt i någons tillvaro på sin spets. I en dramafilm möter man individer (huvudsakligen människor) som är mitt i den intrig som just där och då berättas om genom filmskaparen. En dramafilm handlar alltid om människorna, individerna, som hamnat i en situation och hur dessa människor hanterar just den situationen och sina relationer. Dramafilmen handlar inte om händelsen som sådan, den handlar om individen.

Ett drama innehåller ofta någon eller flera av dessa ingredienser:

 

 • Någon form av emotionell kris
 • Relationer mellan individer på en djupare nivå
 • Karaktärens personliga utveckling
 • Klassklyftor
 • Någon form av våld
 • Krigshändelser eller politiska förändringar
 • Fattigdom
 • Sexuellt utnyttjande, drogmissbruk, misshandel
 • Korruption
 • Historiska händelser
 • Personliga resolutioner eller oro som leder karaktären i någon känslomässig riktning
 • Psykologiska förändringar och händelser
 • Starka känslomässiga utryck
 • Moraliska dilemman

 

I ett drama fokuserar man på en eller flera karaktärer som står i någon form av konflikt med sig själv eller andra i någon viktig händelse av deras liv. Här finner man ofta tragik, känslomässigt smärtsamma händelser samt berör de allra djupaste känslor som finns hos människor. Under filmens gång kommer det oftast en mer eller mindre väntad tvist eller händelse som leder berättelsen framåt och ger upphov till det avsedda slutet.

En regissör för en dramafilm har som syfte att verkligen beröra tittaren och dra med tittaren emotionellt i filmens berättelse. Här vill filmskaparen att dramat ska krypa in under huden på tittaren, att tittaren ska känna filmen och dess känslomässiga förvandlingar inuti sig själv. Syftet är att filmen ska vara tankeväckande och att tittaren ska kunna ställa frågor kring sig själv, känna igen sig i situationerna i filmen samt kunna relatera till berättelsen i filmen. Drama används även i andra medier som i exempelvis tecknad film för att väcka tittarens intresse som genom dramat får en känsla för berättelsen även om det är en tecknad film man ser på för tillfället.

Inom denna genre kan man finna filmer som Livet är Underbart, Fanny och Alexander, Gudfadern 2, Room, Brokeback Mountain, Titanic, Stolthet och Fördom, Taxi Driver, Wild, Gilbert Grape, Ciderhusreglerna, Scarface, Borta med vinden, Harry Potter och Dödsrelikerna del 2 med flera. Utbudet är stort, och många filmer har genom tiderna skapats inom denna genre. Dramafilmen har inga tydliga begränsningar som genre, vilket gör att i stort sett alla filmer kan komma att på ett eller annat sätt bli insorterat i just denna genre. Men i det stora hela lägger dramafilmen mer fokus på själva berättelsen, och ger mer känslomässigt djup och karaktär än vad filmer inom andra mer specifika genrer gör. Andra genrer kan vara inblandade i dramafilmen som exempelvis drama-komedi, actiondrama, skräckdrama, kostymdrama osv. Den gemensamma nämnaren är dock att det alltid är karaktärerna som är i en specifik livssituation och vars relationer eller känslomässiga särdrag gås in på djupet för att tittaren verkligen ska bli emotionellt berörd av filmen eller kunna relatera till den på ett eller annat sätt.

De första dramafilmerna finner vi bland 1920-talets stumfilmer där skådespelare som Greta Garbo, Charlie Chaplin och Buster Keaton var bland de största och mest välkända. Det var under 1920-talet som stumfilmen vann sin storhetsperiod, innan andra världskriget var det Frankrike som var den främsta producenten bland stumfilmerna. Sedan utvecklade USA flera ledande filmbolag i projektform som lever kvar än idag bland de allra största filmbolagen inom bland annat dramafilmsproduktion.

När de första filmerna med ljud utvecklades i slutet av 1920-talet var det flera av de stora skådespelarna som inte klarade övergången, deras tal lät inte tillräckligt trovärdigt och/eller snyggt för rolltolkningen.

Till dramafilmen som genre finns, som tidigare nämnts här ovan, en rad olika subgenrer. Här följer några få exempel på sådana samt vilka karaktäristiska ingredienser dessa oftast innehåller:

I ett kostymdrama gestaltas en eller flera karaktärer i en specifik historisk tidsperiod. I denna genre spelar skådespelarnas kostymer och scenografin stor roll för att filmen ska få ett för tidsperioden autentiskt uttryck. Några kända exempel på kostymdraman är Braveheart, Elizabeth, Ett rum med utsikt, Marie Antoinette, Howards end, Moulin Rogue och My Fair Lady.

I genren skräckdrama finner vi exempelvis Nurse Ratched som ett utmärkt exempel, där vi får möta Gökboets legendariska sjuksköterska och gå in på djupet i hennes existens.

I ett actiondrama förekommer våld i kombination med djuplodande känslomässiga relationer. Två exempel på Actiondramafilmer kan vara Taxi driver eller Gudfadern 2.

I dramafilmer spelar filmmusiken en stor roll då den ger händelseförloppet i filmen extra styrka och emotionell kraft. Ibland lägger man inte märke till musiken eller ljuden i filmen, medan man andra gånger registrerar dessa mycket tydligt. Det är inte ovanligt att filmmusiken till dramafilmer vinner fina priser precis som dramafilmerna i sin helhet hyllas av kritikerna samt vinner priser. Detta visar att dramafilmer och musik har en naturlig samhörighet och är de mest populära hos filmpubliken samt kritikerna.

Synonymer för drama är skådespel, pjäs, teater; skakande olycka, upprörande händelse, hemsk händelse, tragedi och intrig. Alla dessa går utmärkt att använda för att beskriva det som sker, eller kan ske innehållsmässigt, i en dramafilm.

 

I film och tv är drama en kategori av narrativ fiktion (eller semi-fiktion) som är avsedd att vara mer allvarlig än humoristisk i ton. Drama av detta slag är vanligtvis kvalificerade med ytterligare termer som specificerar dess speciella genre såsom "historiskt drama" eller "dramakomedi".

 

Dessa termer tenderar att indikera en viss inställning eller ämne, annars kvalificerar de den annars allvarliga tonen i ett drama med element som uppmuntrar ett bredare utbud av stämningar.
Alla former av film eller TV som involverar fiktiva berättelser är former av drama i vidare mening om deras berättande uppnås med hjälp av skådespelare som representerar (mimesis) karaktärer. I denna vidare bemärkelse är drama ett läge som skiljer sig från romaner, noveller och berättande poesi eller sånger. Under den moderna eran före film- eller tv-födelse var "drama" inom teatern en typ av lek som varken var en komedi eller en tragedi. Det är denna smalare känsla som film- och tv-branschen tillsammans med filmstudier antog. "Radiodrama" har använts i båda betydelserna - ursprungligen överfördes i en liveframträdande, det har också använts för att beskriva den mer höga och allvarliga slutet på radions dramatiska produktion.

Se alla våra DVD-filmer

 

Se våra familje- och barnfilmer här

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen