• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Actionfilm

Det råder ingen tvekan om att actionfilmer bäst avnjuts med hjälp av bra teknik. Ett av de bästa sätten att ta del av en actionfilm på är genom att se den via bluray. På det sättet får du både en fantastisk film och en fantastisk upplösning som tillåter dig att se detaljer som du kanske annars skulle gå miste om.

 

Actionfilmer

 

Begreppet actionfilm kommer från engelskans ord för handling, action. På sätt och vis sammanfattar ordet handling hela genren. Generellt har actionfilmer ett högt tempo och huvudpersonen eller huvudpersonerna ställs ofta inför svåra utmaningar. Actionfilmen som genre är känd för att innehålla en del våld, både närkamper och stora strider. Samtidigt innehåller den här typen av filmer också hjälten, de goda och de onda. I modern actionfilm är biljakter, extrema sporter och andra snabba fordon också vanligt förekommande inslag.

Det är inte konstigt att bland de hundra mest framgångsrika filmerna genom tiderna så är många av dem actionfilmer. Actionfilmer passar de allra flesta och det finns actionfilmer för både vuxna, barn och unga. Det gör att alla kan hitta filmer inom genren som passar dem. En actionfilm är verkligen en upplevelse utöver det vanliga, oavsett vilken film inom genren du väljer. Om du dessutom satsar lite extra på att göra filmupplevelsen till en upplevelse utöver det vanliga, då har du knäckt koden för en riktigt bra filmkväll.

 

Vad är en actionfilm?

Actionfilmen som genre handlar oftast om en eller flera huvudpersoner som hamnar i konflikt med något eller någon. Oftast baserar sig filmer inom den här genren på det klassiska upplägget med hjälten, protagonisten, som har ett uppdrag och den onda, antagonisten, som ska stoppa det här uppdraget. På samma sätt går det också att beskriva de närbesläktade genrerna äventyr och fantasy. Samtidigt innefattar de flesta filmgenrer någon form av protagonist och antagonist. Det som skiljer actionfilmen från andra genrer är att vägen som protagonisten måste ta sig genom ofta är kantad av en rad utmaningar, äventyr och gärna en eller flera våldsamma strider.

I folkmun kallas genrer ofta bara för action, även om begreppet actionfilm är vanligt förekommande också.

 

Actionfilmens viktigaste egenskaper genom historien

En actionfilm kan handla om allt ifrån stora strider och utmaningar till mindre närkamper och personliga strider. Det vill säga, filmerna kan handla om allt ifrån att rädda världen från dess undergång till den enskilda familjens interna konflikter. Moderna actionfilmer innehåller ofta en rad olika specialeffekter, stunts och annat som bidrar till att öka intensiteten i handlingen.

Actionfilmen som genre har funnits med i filmhistorien sedan start. Redan bland gamla stumfilmer går det att hitta inslag av action. Även om genren kanske inte fick sitt stora genomslag förrän ljudfilmen blev en del av industrin. Ett exempel på en tidig actionfilm är I sista minuten av Alfred Hitchcock. Den filmen hade premiär redan 1959.

I slutet av 60-talet kom en annan viktig film för genren, nämligen den första filmen om James Bond. Nedan hittar du en lista över några av de viktigaste filmerna inom genren.

 

  • James Bond

Den här filmserien har utan tvekan lämnat ett stort avtryck på actionfilmen som genre. Inte nog med att de här filmerna har bidragit till att en allt större publik fått upp ögonen för genren, de har dessutom blivit viktiga riktmärken för genrens utveckling genom historien.

 

  • Den gode, den onde, den fule

Den här filmen har verkligen gett spagettivästern ett ansikte. Den är dessutom ett bra exempel på hur actionfilmer ofta kombinerar olika typer av genrer i samma film. I det här fallet är det en actionfilm som utspelar sig under vilda västern-eran, vilket gör den till en kombination av en västernfilm och en actionfilm. Andra exempel på genrer som ofta går ihop med action är actionthrillers eller actionfilmer med komiska inslag, actionkomedier.

 

  • The Terminator

Den här actionfilmen är också en riktig klassiker inom genren. Även om den precis som många andra actionfilmer också bygger på mer än en filmgenre. Det här är en science fiction-actionfilm utan motstycke. Filmen har många av de element som är klassiska inom genren, samtidigt som den också innehåller element som är typiska för science fiction-filmer.

 

Actionfilmer blir bäst på bluray

Oavsett vilken form av actionfilm som du föredrar finns det en sak som förenar dem samtliga. Alla actionfilmer blir bättre av den teknik som du väljer att se filmen i. Det finns inget tråkigare än att se actionfilmer av dålig kvalitet på en liten skärm. Om du vill ta din filmkväll till en helt ny nivå bör du se till att du kan spela upp dina favoritfilmer på en bra skärm och i ett bra format. Ett exempel på ett format som verkligen är anpassat för actionfilmer är bluray.

 

Kort om bluray

Bluray är ett format för att lagra film eller andra medier av olika slag. I det här sammanhanget handlar det om att bluray fungerar som vilken annan skiva som helst med film på. Men det som framför allt skiljer bluray från exempelvis DVD:n är att det får plats betydligt mycket mer material på skivan och det blir dessutom mycket bättre kvalitet på filmen.

Tekniken som bluray bygger på jobbar med en blå laser istället för den klassiska röda lasern som används för de flesta andra skivor som lagrar media. Det gör att det ryms mer material på en bluray-skiva än exempelvis en DVD-skiva. På det viset kan det få plats mer än en film på en bluray-skiva eller extra mycket extramaterial.

Genom att välja en actionfilm i bluray-format får du både mer film och extramaterial för pengarna. I vissa fall släpps det till och med blurayskivor med flera actionfilmer på. Exempelvis kan du få flera James Bond-filmer på samma skiva. På samma sätt kan du få bättre kvalitet på filmerna om du väljer att investera i en upplaga i bluray-format. Det beror bland annat på att det ryms mer material på skivan och det gör att filmen inte behöver komprimeras på samma sätt. Dessutom är bluray ett så pass modernt format att kvaliteten i sig generellt är bättre än andra äldre format.

Om du vill få ut det mesta av de bästa actionfilmerna bör du välja att köpa och se filmen på bluray.

 

Klicka här för att se alla våra blurayfilmer

 

här hittar du våra animefilmer

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen