• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 49kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

dokumentärfilm på blu-ray

Vad som kännetecknar en dokumentärfilm är att den baseras i det verkliga livet eller världen. Det är alltså inte en fiktion eller något som utspelas efter ett manuskript. Så länge dessa regler följs har man i stort sett fria tyglar när det kommer till en dokumentär.

Dessa filmer kan dessutom handla om varierande ämnen, som vilda djur, en viss kultur, kändisar eller historiska händelser. Här på Filmhyllan finns det ett brett utbud med dokumentärer för dig som letar efter något intressant, vare sig det gäller för skojs skull eller för att du skulle vilja lära dig mer om någonting.


Dokumentärer - en av de äldsta genrerna
Dokumentärgenren går att spåra tillbaka till när den första filmen producerades, vilket sägs vara strax före år 1900. Några av de första filmerna visade typiska vardagssituationer och handlade oftast om dokumentärkaraktärer. En av de allra första dokumentärerna skapades dock år 1922. Det var Robert J. Flahertys film Nanook of the North, som handlar om hur arktiska jägare och hur de levde. Sedan dess har det dock skapats en rad med andra verklighetsbaserade filmer, som handlar om lite allt möjligt. Idag kan du enkelt hitta ett enormt utbud av filmer från denna genre. Det är endast din fantasi som sätter gränser för vilka dokumentärer du kan fördjupa dig i.


Hitta dina favoriter här
Här hos Filmhyllan finner du ett brett utbud med dokumentärfilmer. Du kan alltså hitta precis den filmen som fångar din uppmärksamhet. Du kan hitta både svenska och utländska dokumentärfilmer. Dessutom finns det både helt nya filmer för en billigare peng, och även begagnade för en ännu billigare. Utbudet fylls även på då och då i samband med när vi får in fler filmer. På grund av detta rekommenderas det att du tar en titt ibland så att du inte missar dina favoriter när de dyker upp i utbudet.

 

 

Dokumentärer på bluray

Det finns mängder av bra dokumentärfilmer på bluray som öppnar upp ögonen för helt nya aspekter av verkligheten. En bra dokumentär visar helt enkelt på en ny del av världen man inte tidigare har funderat över.

 

Dokumentärens egenskaper

Människor har alltid haft en vilja att berätta och dela med sig av olika historier. I takt med den tekniska utvecklingen har även berättandets konst förändrats. Det dokumentära berättandet sträcker sig långt bak, från grottmålningar till dagens dokumentärfilm på bluray. En bra dokumentärfilm ska uppmärksamma tittarna på något nytt och gärna berätta från ett klarsynt perspektiv. Med en dokumentärfilm vill man, till motsats från spelfilmen, fokusera in verkligheten. De viktigaste egenskaperna är:

 

  • Att ge en så pass neutral bild som möjligt av ämnet den fokuserar på.
  • Att lyfta upp en frågeställning på ett sätt som gör att betraktaren själv kan ta ställning.
  • Att ge liv åt en berättelse, som gör skildringen levande för tittaren, utan att den för den skull upplevs fiktiv som en spelfilm.

 

 

Nyttan med dokumentärfilmer

Det finns ofta en viss förväntning på dokumentärfilmer, som gör att de ofta ser likadana ut. Men det finns förstås stora skillnader, som inom allt filmskapande. Förväntningarna rör ofta etik, framställning och vad den representerar. Man tänker sig att den representerar verkligheten. Därför är det ett stort ansvar som dokumentärfilmaren förfogar över. Nyttan med dokumentärfilmer är att de är bra på att skildra saker som annars riskerar att hamna i skymundan. Genom en spelfilm kan vissa saker gärna förskönas för att skapa en så underhållande film som möjligt. En dokumentärfilm strävar vanligen inte, och behöver inte heller, underhålla på samma sätt. Det kan vara svårt att göra en exakt gränsdragning mellan just dokumentärfilm och vanlig spelfilm. Dokumentärfilmning har till viss del en hel del likheter med reportaget, men behöver inte på samma sätt ha en rakt igenom journalistisk utgångspunkt. Förutom dokumentärfilm finns även något man kallar dramadokumentär. Det här kan gälla ämnen där man helt enkelt saknar bildmaterial. Det kan vara en skildring av gamla kungar, och man använder då skådespelare för att göra en visuell tolkning av historien. Då bygger detta vanligen på skrifter och annan fakta man har att luta sig mot.

 

Myntades redan 1926

Själva ordet dokumentär myntades faktiskt redan 1926 av dokumentärskaparen John Grierson. Han recenserade själv då en film som han ansåg hade “documentary value”, vilket kan översättas till ungefär dokumentärt värde. Det här begreppet började sedan användas mer brett och beskrev allt mer filmer som försökte dokumentera verkligheten mer eller mindre som den är. Ordet dokument kommer från franskan och står för “skriftlig bevisning”, vilket kan ge filmerna en viss status som att vara sanningsbärare. Här kommer några bra dokumentärfilmer som är ett måste i blurayhyllan hemma.

 

Svensk dokumentärfilm

En av de stora namnen i Sverige under 1900-talet var Arne Sucksdorff (1917-2001). Han gjorde bland annat filmen Människor i stad, 1947. En av de lärjungar som fanns vid Suckdorff var Stefan Jarl som kanske mest har blivit känd för dokumentärfilmen Dom kallar oss mods. Denna film skildrar människor i Stockholm och har även fått uppföljare. På 1970-talet kom många nya svenska dokumentärfilmare fram, bland annat eftersom en till tv-kanal, TV2, kom till och breddade möjligheterna för filmare. Idag är det betydligt lättare att få ut en dokumentär, men i grunden är det samma hantverk som krävs för att nå en publik på rätt sätt. Dokumentärfilmen har en särskild ställning bland filmmakare och anses vara ett svårt hantverk att bemästra fullt ut.

 

Planet Earth (BBC, 2006)

Detta är en brittisk dokumentärserie som försöker visa hela planetens mångfald. Ett inte så litet åtagande. Varje avsnitt har sitt tema och inleds med en berättarröst. En serie som är ett absolut måste för den som är intresserad av allmänbildning, människor och kultur. Serien är känd för sina fina bilder och ljudlandskap.

 

March of the Penguins / Pingvinresan

I pingvinresan från 2005 dokumenteras kungspingvinerna och deras årliga vandring som de gör mot sina häckningsplatser. Gösta Ekman står för berättarrösten i den svenska versionen. Den här dokumentärfilmen fick en Oscar 2006, och har fått fantastisk kritik från många filmkritiker. Filmskaparna tillbringade hela 13 månader på en forskningsstation för att fånga dessa ögonblick som går att njuta av på en blurayskiva i hemmets trygga vrå.

 

Klicka här för att se alla våra blurayfilmer

 

våra dramafilmer hittar du här

 

Importfilmerna har en leveranstid på ca 4-9 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen