• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Tillbaka till framtiden

Tillbaka till framtiden är en amerikansk science fiction-film från 1985 regisserad av Robert Zemeckis och skriven av Zemeckis och Bob Gale. Michael J. Fox spelar en tonåring Marty McFly, som av misstag reser tillbaka i tiden till 1955, möter sina framtida föräldrar och blir sin mors romantiska intresse.

Christopher Lloyd porträtterar Martys vän Doctor Emmett & Doc Brown, en excentrisk forskare och uppfinnare av den tidsresande DeLorean-bilen, som hjälper Marty att reparera historien och återvända till 1985. I rollerna ingår även Lea Thompson, Crispin Glover och Thomas F. Wilson .Zemeckis och Gale skrev manuset efter att Gale funderade över tanken på om han skulle ha blivit vän med sin far om de hade gått i skolan tillsammans. Filmstudior avvisade det tills den ekonomiska framgången med Zemeckis Romancing the Stone. Zemeckis kontaktade Steven Spielberg, som gick med på att producera projektet på Amblin Entertainment med Universal Pictures som distributör. Fox var det första valet att spela Marty, men Eric Stoltz var gjutna efter att Fox inte kunde begå på grund av schemaläggningskonflikter med sin tv-serie Family Ties. Efter att filmskapare bestämt att Stoltz hade fel i rollen slogs en överenskommelse som gjorde det möjligt för Fox att filma Back to the Future utan att avbryta hans tidigare åtaganden. Tillbaka till framtiden släpptes den 3 juli 1985. Den mottogs väl och placerade sig på toppen av försäljningslistorna i elva veckor och tjänade in över 381 miljoner dollar över hela världen för att bli den mest intjänande filmen 1985. Den vann Hugo Award för bästa dramatiska presentation, Saturn Award för bästa science fiction-film och Oscar för bästa ljudeffektredigering. Det fick tre Oscar-nomineringar, fem BAFTA-nomineringar och fyra Golden Globe-nomineringar, inklusive bästa film (musikal eller komedi). År 2007 valde kongressbiblioteket det för konservering i National Film Registry, och i juni 2008 utsåg American Film Institutes speciella AFI: s 10 topp 10 det till den 10: e bästa science fiction-filmen. Filmens framgång ledde till en franchise med två uppföljare, Tillbaka till framtiden II (1989) och Tillbaka till framtiden III (1990), en åkattraktion , en animerad serie, flera videospel, en serie serietidningar, och en scenmusikal.
1985, Hill Valley, Kalifornien, Marty McFly besöker hem och laboratorium för sin vän Emmett Doc Brown, en excentrisk forskare. Även om han saknas i flera dagar ringer Doc till labbet och ber Marty att hämta lite utrustning för ett speciellt experiment senare samma natt.I skolan träffar Marty sin flickvän, Jennifer Parker, och efter att ha blivit utskälld av rektorn för att ha blivit sen igen och misslyckades med sin audition för Battle of the Bands, litar han på Jennifer om rädslan att bli som sina föräldrar trots hans ambitioner. Hemma trakasseras Martys fega far George av sin handledare, Biff Tannen, medan hans mor Lorraine är en överviktig, deprimerad alkoholist. Lorraine påminner om hur hon träffade George när hennes far slog honom med sin bil och hon sjuksköter honom därefter tillbaka till hälsa. Marty möter Doc vid ett köpcentrums parkeringsplats kl. 1:18. den 26 oktober presenterar Doc en tidsmaskin byggd av en modifierad DeLorean och drivs av plutonium stulen från libyska terrorister. Medan Marty visade kontrollerna ställde Doc in datumet till 5 november 1955 - dagen då han tänkte sig en tidsreseapparat. Terroristerna anländer oväntat och öppnar eld mot dem och dödar Doc. Marty flyr i DeLorean och aktiverar oavsiktligt tidsmaskinen i processen. Marty befinner sig transporterad till 5 november 1955 utan att någon plutonium återvänder. Han möter den tonåriga George och upptäcker att Biff har mobbat honom sedan gymnasiet. Efter att Marty räddat George från Lorraines fars bil, slås han medvetslös och vaknar för att lindras av Lorraine, som blir förälskad i honom. Marty letar upp Docs yngre jag för hjälp. Utan plutonium förklarar Doc att den enda kraftkällan som kan generera den erforderliga 1,21 GW el för tidsmaskinen är en blixt. Marty visar Doc ett insamlingsblad från framtiden som dokumenterar ett kommande blixtnedslag i stadens tingshus. Doc instruerar Marty att undvika att lämna sitt hus och interagera med andra, eftersom han oavsiktligt kan förändra framtiden, men de inser att han kanske redan har. Att rädda George tidigare hindrade hans föräldrar från att träffas.
Doc varnar för att Marty kan misslyckas med att existera om Lorraine inte blir kär i George. Tidiga försök att introducera sina föräldrar misslyckas och Lorraines förälskelse i Marty fördjupas bara under en konfrontation med Biff. Marty döljer också en handskriven anteckning som varnar Doc om det framtida mötet med terrorister.
Efter att Lorraine har bett Marty till skoldansen, planerar Marty en plan med George: han kommer att fördjupa olämpliga framsteg på Lorraine, så att George kan komma in och "rädda" henne. Planen går fel när en berusad Biff Tannen försöker tvinga sig på Lorraine medan hans gäng tar Marty och låser honom i bagageutrymmet. George anländer för att genomföra planen, bara för att hitta Biff; emellertid blir han upprörd över Biffs beteende och slår ut honom. Han vinner över Lorraine som följer med honom till dansgolvet. Bandet frigör Marty som slutar spela med dem. George och Lorraine kysser på dansgolvet och återställer Martys framtida existens.
När stormen anländer återvänder Marty till klocktornet. Doc hittar den dolda anteckningen och sliter upp den och säger att ingen borde veta för mycket om sitt eget öde. Blixtnedslag slår Marty tillbaka till 1985 ögonblick före hans ursprungliga avgång. Efter att ha sett Doc bli skjuten igen, sörjer han tills Doc sätter sig upp och avslöjar att han hade på sig en skottsäker väst och hade tejpat Martys anteckning tillbaka. Han tar Marty hem och avgår till framtiden. Marty vaknar nästa morgon för att upptäcka att hans far nu är en framgångsrik författare full av självförtroende, hans mamma är vältränad och glad. När Marty återförenas med Jennifer återkommer Doc plötsligt med DeLorean och insisterar på att de återvänder med honom för att hjälpa sina framtida barn. Trion går ombord på DeLorean, som nu flyger och reser in i framtiden.
Efter Stoltz avgång bestod Fox schema under vardagar av att filma annat under dagen och tillbaka till framtiden från 18:30 till 02:30. Han fick i genomsnitt fem timmars sömn varje natt. Under fredagar filmade han från 22:00 till 06:00 eller 07:00 och fortsatte sedan med att filma exteriörscener under hela helgen, eftersom först då var han tillgänglig under dagtid. Fox tyckte att det var ansträngande, men "det var min dröm att vara i film- och tv-branschen, även om jag inte visste att jag skulle vara i dem samtidigt. Det var bara denna konstiga åktur och jag gick vidare." Zemeckis instämde och dubbade tillbaka till framtiden "filmen som inte skulle slå in". Han minns att för att de sköt natt efter natt var han alltid "halvt sömnig" och den "fetaste, mest out-of-form och sjuk jag någonsin var".

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Biff Tannen är en av karaktärerna

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen