• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Terminator

Terminator är en amerikansk mediefranchise skapad av James Cameron och Gale Anne Hurd. Franchisen omfattar en serie science fiction-actionfilmer, serier, romaner och ytterligare media som rör strider mellan Skynets syntetiska intelligenta maskinnätverk och John Connors motståndskrafter med resten av mänskligheten.

Skynets mest kända produkter i sina folkmordsmål är de olika terminatormodellerna, som T-800, som porträtterades av Arnold Schwarzenegger från den ursprungliga Terminator-filmen 1984. År 2010 hade franchisen genererat 3 miljarder dollar i intäkter.
Det centrala temat för franchisen är kampen om överlevnad mellan den nästan utdöda mänskliga rasen och den världsomspännande syntetiska intelligensen som är Skynet. Skynet positioneras i den första filmen The Terminator (1984) som ett amerikanskt strategiskt "Global Digital Defense Network" -system av Cyberdyne Systems som blir självmedveten. Strax efter aktivering uppfattar Skynet alla människor som ett hot mot dess existens och formulerar en plan för att systematiskt utplåna mänskligheten själv. Systemet initierar en första kärnvapenstrejk mot Ryssland och säkerställer därmed en förödande andra strejk och en kärnkraftsförintelse som utplånar mycket av mänskligheten i det resulterande kärnkriget. I den postapokalyptiska efterdyningen bygger Skynet senare upp sin egen autonoma maskinbaserade militära förmåga som inkluderar de terminatorer som används mot individuella mänskliga mål och fortsätter därför att utföra ett ihållande totalt krig mot de överlevande elementen i mänskligheten, av vilka några har militärt organiserat själva till ett motstånd. Vid någon tidpunkt i denna framtid utvecklar Skynet förmågan att resa i tid, och både den och motståndet försöker använda denna teknik för att vinna kriget; antingen genom att ändra eller påskynda tidigare händelser eller genom att förhindra den apokalyptiska tidslinjen.
En infografik som illustrerar kontinuiteten mellan de olika tidslinjerna i Terminator-franchisen.
I franchisen kallas domedagen (en hänvisning till den bibliska domedagen) det datum då Skynet blir självmedveten, beslutar att utrota mänskligheten och inleder en kärnvapenattack på Ryssland för att provocera en kärnvapenmotstrejk mot Förenta staterna. På grund av tidsresor och därmed förmågan att förändra framtiden anges flera olika datum för domedagen. I Terminator 2: Judgment Day (1991) säger Sarah Connor att Judgment Day kommer att inträffa den 29 augusti 1997. Detta datum är dock försenat efter attacken mot Cyberdyne Systems i den andra filmen.
Judgment Day har olika datum i de retroaktivt raderade tidslinjerna för den tredje, fjärde, femte och sjätte filmen, liksom i tv-serien, vilket skapar en uppsättning multivers. I Terminator 3: Rise of the Machines (2003) och Terminator Salvation (2009) skjöts Judgment Day till juli 2003. I Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008–2009) försenade attacken mot Cyberdyne Systems i den andra filmen Judgment Dag till 21 april 2011. I Terminator Genisys (2015), den femte filmen i franchisen, skjöts domens dag till en ospecificerad dag i oktober 2017, tillskriven förändrade händelser i både framtiden och det förflutna. Sarah och Kyle Reese reser genom tiden till år 2017 och tycks besegra Skynet men systemkärnan, som finns i ett underjordiskt sprängskydd, överlever okänt för dem, vilket försenar domstolsdagen snarare än att förhindra. I Terminator: Dark Fate (2019), den direkta uppföljaren till Terminator 2: Judgment Day, ges ett exakt datum inte för den nya Judgment Day även om det heter som sådant av Grace.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen