• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Svampbob Fyrkant

Svampbob Fyrkant är en amerikansk animerad komeditv-serie skapad av marinvetenskaplig pedagog och animatör Stephen Hillenburg för Nickelodeon. Serien berättar om titelkaraktärens och hans akvatiska kompisars äventyr och strävanden i den fiktiva undervattensstaden Bikini Bottom.

Den femte längsta amerikanska animerade serien, dess popularitet har gjort den till en mediefranchise. Det är den högst rankade serien som sänds på Nickelodeon och ViacomCBS Domestic Media Networks mest distribuerade fastighet. I slutet av 2017 har mediefranchisen genererat 13 miljarder dollar i merintäkter för Nickelodeon.
Många av seriens idéer har sitt ursprung i The Intertidal Zone, en opublicerad pedagogisk bok som Hillenburg skapade 1989 för att lära sina elever om undervattensliv. Han började utveckla Svampbob Fyrkant till en tv-serie 1996 efter att Rocko's Modern Life avbröts. Han vände sig till Tom Kenny, som hade arbetat med honom i den serien, för att rösta titelkaraktären.
Nickelodeon höll en förhandsvisning för serien i USA den 1 maj 1999, efter att den sändes 1999 Kids 'Choice Awards. Serien hade officiell premiär den 17 juli 1999. Den har fått världsomspännande kritik sedan premiären och hade vunnit enorm popularitet under sin andra säsong. En långfilm, The Svampbob Fyrkant Movie, släpptes på biograferna den 19 november 2004. En andra filmatisering, The Svampbob Movie: Sponge Out of Water, följde den 6 februari 2015. En tredje film och prequel till tv-serien, SpongeBob Movie: Sponge on the Run, släpptes i kanadensiska teatrar den 14 augusti 2020 följt av en premiär på video-on-demand och CBS All Access 2021. År 2018 började serien sända sin tolfte säsong; den förnyades för en trettonde säsong den 17 juli 2019. Från och med den 30 juli 2020 är alla tidigare säsonger av showen tillgängliga på CBS All Access.
Svampbob Fyrkant har vunnit en mängd utmärkelser inklusive: sex Annie Awards, åtta Golden Reel Awards, fyra Emmy Awards, 17 Kids Choice Awards och två BAFTA Children's Awards. En Broadway-musikal baserad på serien öppnade 2017 för kritikerros. Tre spin-off-serier, Kamp Koral: SpongeBob's Under Years, ett namnlöst projekt baserat på karaktären Squidward Tentacles och The Patrick Star Show, är under utveckling från och med 2020.
Serien kretsar kring titelkaraktären och en ensemblebesättning av hans vattenvänner. Svampbob Fyrkant är en energisk och optimistisk havssvamp som bor i en nedsänkt ananas med sin husdjurssnigel Gary, som mjuks som en katt. Svampbob har en barnslig entusiasm för livet, som överförs till sitt jobb som stekkock på en snabbmatsrestaurang som heter Krusty Krab. Hans största mål i livet är att få tillstånd att köra båtmotor. Hans favoritfördriv inkluderar "geléfiske", vilket innebär att man fångar maneter med ett nät på ett sätt som liknar fjärilsfångst och att blåsa såpbubblor i detaljerade former.
Att bo två hus borta från Svampbob är hans bästa vän Patrick Star, en svag men vänlig rosa sjöstjärna som bor under en sten. Trots sina mentala bakslag ser Patrick sig själv som intelligent. Squidward Tentacles, Svampbob granne och medarbetare vid Krusty Krab, är en arrogant, dålig bläckfisk som bor i en påskön moai. Han tycker om att spela klarinett och måla självporträtt men hatar sitt jobb som kassör. Han ogillar inte att bo mellan Svampbob och Patrick på grund av deras barnsliga natur. Ägaren av Krusty Krab är en eländigt röd krabba som heter Mr. Krabs som pratar som en sjöman och driver sin restaurang som om det vore ett piratskepp. Han är ensamstående förälder med en tonårsdotter, en spermahval som heter Pearl, som han vill testamentera sin rikedom till. Pearl vill inte fortsätta familjeföretaget och vill hellre spendera sin tid på att lyssna på popmusik eller arbeta på det lokala köpcentret. En annan av SpongeBobs vänner är Sandy Cheeks, en spännande och atletisk ekorre från Texas, som bär en luftfylld dykdräkt för att andas under vattnet. Hon bor i ett ek som är inneslutet i en klar glaskupol låst av en lufttät, handvänd tätning och är expert på karate, liksom forskare.
Tvärs över gatan från Krusty Krab finns en misslyckad rivaliserande restaurang som heter Chum Bucket. Den drivs av en liten, grön, enögd copepod som heter Plankton och hans datafru, Karen. Plankton försöker ständigt stjäla det hemliga receptet för Mr. Krabs populära Krabby Patty-hamburgare i hopp om att få överhanden och sätta Krusty Krab i konkurs. Karen förser honom med onda planer för att få formeln, men deras ansträngningar är alltid misslyckade och deras restaurang har sällan några kunder. När Svampbob inte arbetar på Krusty Krab tar han ofta båtkörlektioner från fru Puff, en paranoid men tålmodig pufferfish. Svampbob är Mrs. Puffs mest flitiga student och känner till alla svar på de muntliga tentorna han tar, men han får panik och kraschar när han försöker köra en riktig båt. När fru Puff klarar en av Svampbob kraschar eller på annat sätt är rädd, puffar hon upp i en boll.
Speciella avsnitt av showen är värd för en live-action pirat som heter Patchy och hans sällskapsdjur papegoja Potty, vars segment presenteras i en dubbel berättelse med de animerade berättelserna. Patchy porträtteras som president för en fiktiv Svampbob -fanklubb, och hans största ambition är att träffa Svampbob själv. Potty gillar att göra narr av Patchys entusiasm och orsakar problem för honom medan han försöker vara värd för showen. En osedd figur som kallas den franska berättaren introducerar ofta episoder och berättar mellantexterna som om serien var en naturdokumentär om havet. Hans roll och särpräglade sätt att tala är hänvisningar till oceanografen Jacques Cousteau. Återkommande gästkaraktärer dyker upp i hela serien inklusive: de pensionerade superhjältar Mermaid Man och Barnacle Boy, som idoliseras av Svampbob och Patrick; ett piratspöke som kallas flygande holländare den muskulösa livräddaren i Goo Lagoon, Larry the Hobster; och havets människogud, kung Neptunus.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen