• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Skönheten och odjuret

Skönheten och odjuret är en amerikansk animerad musikalisk romantisk fantasyfilm från 1991 producerad av Walt Disney Feature Animation och släppt av Walt Disney Pictures. Den 30:e Disney-animerade långfilmen och den tredje som släpptes under Disney-renässansperioden, den är baserad på den franska sagan med samma namn från 1756 av Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Jeanne-Marie Leprince de Beaumont som bara krediterades i den franska dubben och idéer från 1946 franska filmen med samma namn regisserad av Jean Cocteau. Skönheten och odjuret fokuserar på förhållandet mellan Odjuret (röst görs av Robby Benson), en prins som magiskt förvandlas till ett monster och hans tjänare till hushållsobjekt som straff för sin arrogans, och Belle (Paige O'Haras röst), en ung kvinna som han fängslar i sitt slott. För att bryta förbannelsen måste Odjuret lära sig att älska Belle och tjäna sin kärlek i gengäld innan det sista kronbladet faller från en förtrollad ros, annars kommer Odjuret att förbli ett monster för alltid. Filmen innehåller också rösterna från Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers och Angela Lansbury.

Walt Disney försökte först anpassa Skönheten och odjuret till en animerad film under 1930- och 1950-talet, men lyckades inte. Efter framgången med The Little Mermaid (1989) bestämde Walt Disney Pictures sig att anpassa sagan, som Richard Purdum ursprungligen uppfattades som en icke-musikal. Disneys ordförande Jeffrey Katzenberg avfärdade så småningom Purdums idé och beordrade att filmen istället skulle likna den lilla sjöjungfrun. Filmen var regisserad av Gary Trousdale och Kirk Wise i deras regiedebut, med ett manus av Linda Woolverton berättelse först krediterad Roger Allers. Textförfattaren Howard Ashman och kompositören Alan Menken skrev filmens låtar. Ashman, som dessutom fungerade som filmens verkställande producent, dog av AIDS-relaterade komplikationer sex månader före filmens släpp, och filmen är alltså tillägnad hans minne.

Skönheten och odjuret hade premiär som en oavslutad film på New York Film Festival den 29 september 1991, följt av dess teatraliska utgåva som en färdig film på El Capitan Theatre den 13 november. Filmen tjänade 425 miljoner dollar på kassan över hela världen en budget på 25 miljoner dollar och fick stor kritik av sin romantiska berättelse, animering (särskilt balsalsscenen), karaktärer och musikaliska nummer. Skönheten och odjuret vann Golden Globe Award för bästa film - musikal eller komedi, den första animerade filmen som någonsin vann den kategorin. Det blev också den första animerade filmen som nominerades till Oscar för bästa film vid 64: e Academy Awards, där den vann Oscar för bästa originalpoäng och bästa originalsång för sin titelsång och fick ytterligare nomineringar för bästa originallåt och Bästa ljudet. I april 1994 blev Skönheten och odjuret Disneys första animerade film som anpassades till en Broadway-musikal. Filmens framgång skapade tre uppföljningar direkt till video: Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas (1997) och Beauty and the Beast: Belle's Magical World (1998) och Belle's Tales of Friendship (1999), alla varav äger rum före originalet. Detta följdes av en spin-off tv-serie, Sing Me a Story with Belle.

En IMAX-version av filmen släpptes 2002 och inkluderade "Human Again", en ny fem minuters musikalisk sekvens som tidigare ingick i 1994 års musikal. Samma år valdes filmen ut för bevarande i National Film Registry av Library of Congress för att vara "kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefullt". Efter framgången med 3D-re-release av The Lion King, utfärdades filmen i 3D 2012. En live-action-anpassning av filmen regisserad av Bill Condon släpptes den 17 mars 2017.

Den 30 oktober 1992 släppte Walt Disney Home Video (för närvarande känd som Walt Disney Studios Home Entertainment) i USA och Kanada filmen till VHS och LaserDisc som en del av Walt Disney Classics-serien och satte den senare på moratorium på Den 30 april 1993 ingick den inte i serien Walt Disney Masterpiece Collection. Denna version innehåller en mindre redigering av filmen: dödskallar som visas i Gastons elever i två bilder under hans höjdpunkt till hans död togs bort för den ursprungligavideoversionen. Ingen sådan redigering gjordes för senare utgåvor av filmen. "Work-in-progress" -versionen som visades på New York Film Festival släpptes också på VHS och LaserDisc just nu. dock var nämnda version den enda tillgängliga på det senare formatet fram till hösten 1993, då den färdiga teaterversionen släpptes. Denna åtgärd syftade till att minska hotet från att videopirater skulle göra kopior härrörande från LaserDisc (som inte är kopieringsskyddade) och sälja dem på internationella marknader, där filmen ännu inte var tillgänglig för hemrelease. 1993 släpptes filmen också på hemmavideo i olika länder, inklusive Storbritannien den 20 september samma år.
Skönheten och odjuret: Special Edition, som den förbättrade versionen av filmen släpptes i IMAX / storformat kallas, släpptes på två skivor "Platinum Edition" DVD och VHS den 8 oktober 2002. DVD-setet har tre versioner av filmen: den utökade IMAX Special Edition med "Human Again" -sekvensen tillagd, den ursprungliga teaterversionen och New York Film Festival "work-in-progress" -version. Denna utgåva gick till "Disney Vault" -status i januari 2003, tillsammans med dess direkt-till-video-uppföljningar Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas och Belle's Magical World. Special Edition DVD släpptes den 2 november 2002 i Storbritannien, medan den släpptes i de andra 50 internationella ländernahösten 2002 som "Special Limited Edition".
Filmen släpptes från valvet den 5 oktober 2010 som den andra av Disneys Diamond Editions, i form av en tre-skivor Blu-ray Disc och DVD-kombinationspaket - den första utgåvan av Skönheten och odjuret på video i hög -definitionsformat. Denna utgåva består av fyra versioner av filmen: den ursprungliga bioversionen, en utökad version, New York Film Festival-version endast för storyboard och en fjärde iteration som visar storyboards via bild-i-bild tillsammans med den ursprungliga bioversionen. Vid den första veckan som släpptes sålde Blu-ray 1,1 miljoner enheter och toppade Blu-ray-försäljningstabellen och slutade på tredje plats på det kombinerade Blu-ray- och DVD-försäljningsdiagrammet för veckan som slutade den 10 oktober 2010. Det var den näst bästsäljande Blu-ray 2010, bakom Avatar. En DVD-utgåva med två skivor släpptes den 23 november 2010. Ett kombinationspaket med fem skivor, med Blu-ray 3D, Blu-ray 2D, DVD och en digital kopia, släpptes den 4 oktober 2011. 3D-kombinationspaketet är identisk med den ursprungliga Diamond Edition, förutom den tillagda 3D-skivan och den digitala kopian. Blu-ray-utgåvan gick in i Disney Vault tillsammans med de två uppföljarna den 30 april 2012.
En 25-årsjubileumssignaturutgåva släpptes på Digital HD den 6 september 2016 och följdes av Blu-ray / DVD-kombinationspaket den 20 september 2016. Vid den första veckan som släpptes på hemmamedia i USA toppade filmen Blu -ray skivförsäljningstabell, och debuterade som nummer 3 i Nielsen VideoScan First Alert-tabellen, som spårar den totala skivförsäljningen, bakom Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows och Captain America: Civil War. Filmen släpptes på 4K digital nedladdning och Ultra HD Blu-ray den 10 mars 2020.
Skönheten och odjuret är en amerikansk musikalisk romantisk fantasifilm 2017 regisserad av Bill Condon från ett manus av Stephen Chbosky och Evan Spiliotopoulos. Co-producerad av Walt Disney Pictures och Mandeville Films, filmen är en live-action-anpassning av Disneys animerade film från 1991 med samma namn, i sig en anpassning av Jeanne-Marie Leprince de Beaumonts 1756-version av sagan. Den har en ensemblebesättning med Emma Watson och Dan Stevens som de samma namnen, med Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Audra McDonald, Gugu Mbatha-Raw, Ian McKellen och Emma Thompson i biroll.
En live-action Beauty and the Beast remake tillkännagavs först i april 2014, med Condon anställd för att regissera den; Watson, Stevens, Evans och resten av rollerna undertecknade mellan januari och april 2015. Huvudfotografering varade från maj till augusti 2015 och ägde rum i Shepperton Studios i England. Med en beräknad budget på cirka 255 miljoner dollar är det en av de dyraste filmerna som någonsin gjorts.
Filmen hade premiär på Spencer House i London den 23 februari 2017 och släpptes teatraliskt i USA i standardformat, Disney Digital 3-D, RealD 3D, IMAX och IMAX 3D-format, tillsammans med Dolby Cinema den 17 mars 2017 Beauty and the Beast fick generellt positiva recensioner från kritiker, och många berömde dess trohet mot den ursprungliga animerade filmen, liksom element från Broadway-musikalen, framträdanden av rollerna (särskilt Watson och Stevens), visuell stil, musikaliska poäng, sånger. , kostymdesign och produktionsvärden, även om kritik drogs mot några av karaktärsdesignerna och dess överdrivna likhet med originalet.
Filmen tjänade över 1,2 miljarder dollar över hela världen och blev den mest intjänande musikaliska live-actionfilmen, vilket gör den till den näst mest sålda filmen 2017 och till den tio mest sålda filmen genom tiderna. Filmen fick fyra nomineringar vid 23: e Critics 'Choice Awards och två nomineringar vid 71: a British Academy Film Awards. Det fick också Oscar-nomineringar för bästa produktionsdesign och bästa kostymdesign vid 90: e Oscar-utmärkelsen. En spin-off / prequel TV-serie, Little Town, är under utveckling.
Skönheten och odjuret släpptes på Blu-ray, DVD och Digital HD den 6 juni 2017. Filmen debuterade som nummer 1 på NPD VideoScans övergripande skivförsäljningstabell, med alla andra titlar i topp 20, som tillsammans sålde bara 40% lika många enheter som Skönheten och odjuret. Filmen återfick topplaceringen på de nationella försäljningslistan under sin tredje vecka. Skönheten och odjuret släpptes på 4K Blu-Ray den 10 mars 2020 tillsammans med den ursprungliga animerade filmen.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen