• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Scooby Doo

Scooby-Doo är en amerikansk animerad franchise som består av många animerade tv-serier producerade från 1969 till nutid, samt deras derivatmedia. Författarna Joe Ruby och Ken Spears skapade originalserien Scooby-Doo, Where Are You! För Hanna-Barbera Productions 1969. Denna lördagsmorgon tecknade serie presenterade tonåringarna Fred Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley och Norville "Shaggy" Rogers och deras talande bruna Great Dane som heter Scooby-Doo, som löser mysterier som involverar förmodligen övernaturliga varelser genom en serie av upptåg och felsteg.

Efter framgången med originalserien har Hanna-Barbera och dess efterträdare Warner Bros. Animation producerat ett flertal uppföljnings- och spin-off-animerade serier och flera relaterade verk, inklusive tv-specialerbjudanden och tv-filmer, en serie direkta -videofilmer och två Warner Bros.-producerade teaterfilmer. Vissa versioner av Scooby-Doo har variationer på showens övernaturliga tema och inkluderar karaktärer som Scooby-Doos kusin Scooby-Dum och brorson Scrappy-Doo förutom, eller istället för, några av de ursprungliga karaktärerna.

Scooby-Doo sändes ursprungligen på CBS från 1969 till 1976, när den flyttade till ABC. ABC sände olika versioner av Scooby-Doo tills den avbröts 1985 och presenterade en spin-off med karaktärerna som barn som heter A Pup Named Scooby-Doo från 1988 till 1991. Två Scooby-Doo-omstarter sändes som en del av Kids WB på WB och dess efterträdare The CW från 2002 till 2008. Ytterligare omstart producerades för Cartoon Network från och med 2010 och fortsätter fram till 2018. Upprepningar av de olika Scooby-Doo-serierna sänds ofta på Cartoon Networks systerkanal Boomerang i USA. som andra länder. Den nuvarande Scooby-Doo-serien, Scooby-Doo och Guess Who?, Hade premiär den 27 juni 2019 som en originalserie på Boomerangs streamingtjänst.

År 2013 rankade TV Guide Scooby-Doo som den femte största TV-tecknad film någonsin.

 

V-filmer, omspelningar och direkt-till-videofilmer

Från 1987 till 1988 producerade Hanna-Barbera Productions Hanna-Barbera Superstars 10, en serie syndikerade TV-filmer med deras mest populära karaktärer, inklusive Yogi Bear, Huckleberry Hound, The Flintstones och The Jetsons. Scooby-Doo, Scrappy-Doo och Shaggy spelade in i tre av dessa filmer: Scooby-Doo Meets the Boo Brothers (1987), Scooby-Doo and the Ghoul School (1988) och Scooby-Doo and the Refuctant Werewolf (1988). Dessa tre filmer tog sin ton från början av 1980-talet Scooby-Doo och Scrappy-Doo-poster, och presenterade karaktärerna som stöter på faktiska monster och spöken snarare än maskerade människor. Scooby-Doo och Shaggy framträdde senare som berättarna för den gjorda TV-filmen Arabian Nights, som ursprungligen sändes av TBS 1994, Don Messicks sista utflykt som Scooby-Doos ursprungliga röst.

Omgångar av Scooby-Doo har varit i syndikering sedan 1980 och har också visats i kabel-tv-nät som TBS Superstation (fram till 1989) och USA Network (som en del av USA Cartoon Express 1990-1994). 1993 började A Pup med namnet Scooby-Doo, som nyligen avslutat sin nätverkskörning på ABC, omprogrammeringar på Cartoon Network. När Turner Broadcasting köpte Hanna-Barbera 1991, blev Scooby-Doo-serien 1994 exklusiv för Turner-nätverken: Cartoon Network, TBS Superstation och TNT. Kanadensiska nätverket Teletoon började sända Scooby-Doo, var är du! 1997, med den andra Scooby-serien som snart följer. När TBS och TNT avslutade sina sändningar av HB-teckningar 1998 blev Scooby-Doo den exklusiva egenskapen för både Cartoon Network och systerstation Boomerang.

 

Med Scooby-Doos återställda popularitet i omspelningar på Cartoon Network började Warner Bros. Animation och Hanna-Barbera (då ett dotterbolag till Warner Bros. efter sammanslagningen av Time Warner och Turner Entertainment 1996) att producera en ny Scooby-Doo direkt till videofilm ett år som börjar 1998. Dessa filmer innehöll en något äldre version av den ursprungliga rollen med fem karaktärer från Scooby-Doo, Where Are You! dagar. De första fyra DTV-posterna var Scooby-Doo på Zombie Island (1998), Scooby-Doo! and the Witch's Ghost (1999), Scooby-Doo and the Alien Invaders (2000) och Scooby-Doo and the Cyber ​​Chase (2001). Frank Welker var den enda ursprungliga röstbesättningen som återvände till dessa produktioner. Don Messick hade avlidit 1997 och Casey Kasem, en strikt vegetarian, avstod rollen som Shaggy efter att ha fått rösten för en Burger King-reklam från 1995. Därför tog Scott Innes över som både Scooby-Doo och Shaggy (Billy West uttryckte Shaggy i Scooby-Doo på Zombie Island). B.J. Ward tog över som Velma, och Mary Kay Bergman uttryckte Daphne fram till sin död i november 1999 och ersattes av Gray DeLisle.

Dessa fyra första direkt-till-videofilmer skilde sig från originalets serieformat genom att placera karaktärerna i tomter med en mörkare ton och sätta dem mot faktiska övernaturliga krafter. Scooby-Doo på Zombie Island, presenterade det ursprungliga gänget från 1969, som återförenades efter år av att ha varit ifrån varandra och kämpat mot voodoo-dyrkande kattvarelser i Louisiana Bayou. Scooby doo! och Witch's Ghost presenterade en författare (Tim Currys röst) som återvände till sin hemstad med gänget för att ta reda på att en händelse hemsöks av författarens döda förfader Sarah, som var en verklig häxa. The Witch's Ghost introducerade ett gothrockband som kallades The Hex Girls, som blev återkommande karaktärer i Scooby-Doo-serien.

Scooby-Doo och Cyber ​​Chase var den slutliga produktionen av Hanna-Barbera-studion, som absorberades i moderbolaget Warner Bros. Animation efter William Hannas död 2001. Warner Animation fortsatte produktionen av direkt-till-videoserien samtidigt som producerar nya Scooby-Doo-serier för TV.

Direkt-till-videoproduktionerna fortsatte att produceras samtidigt med minst ett bidrag per år. Två av dessa poster, Scooby-Doo! och legenden om vampyren och Scooby-Doo! och Monster of Mexico (båda 2003) producerades i en retrostil som påminner om originalserien, och presenterade Heather North och Nicole Jaffe som Daphne respektive Velmas röster. Senare poster som producerades mellan 2004 och 2009 gjordes i stil med What's New, Scooby-Doo, med hjälp av showens röstbesättning. Inlägg från 2010 använder de ursprungliga 1969-designerna och har Matthew Lillard som Shaggys röst, karaktären Lillard porträtteras i live-action teater Scooby-Doo-filmer. Två Scooby-Doo! filmer släpptes 2016, med namnet Lego Scooby-Doo! Haunted Hollywood och Scooby-Doo! och WWE: Curse of the Speed ​​Demon.

Dessutom en live-action TV-film, Scooby-Doo! Mysteriet börjar, släpptes på DVD och sändes samtidigt på Cartoon Network den 13 september 2009, 40-årsjubileet för seriens debut. I filmen spelade Nick Palatas som Shaggy, Robbie Amell som Fred, Kate Melton som Daphne, Hayley Kiyoko som Velma och Frank Welker som Scooby-Doos röst. En andra live-TV-film, Scooby-Doo! Curse of the Lake Monster, behöll samma rollbesättning och sändes den 16 oktober 2010 och en direkt-till-video-spin-off Daphne & Velma 2018. De tre filmerna fungerar som prequeller som äger rum före händelserna i 2002-filmen.

 

Live-action filmer

En långfilmversion av Scooby-Doo släpptes av Warner Bros. Pictures den 14 juni 2002. Regisserad av Raja Gosnell, filmen spelade Freddie Prinze Jr. som Fred, Sarah Michelle Gellar som Daphne, Matthew Lillard som Shaggy och Linda Cardellini som Velma. Scooby-Doo, uttryckt av Neil Fanning, skapades på skärmen av datorgenererade specialeffekter. Scooby-Doo var en ekonomiskt framgångsrik release med en inhemsk kassa på över 130 miljoner US-dollar.

En uppföljare, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed, följde i mars 2004 med samma roll och regissör. Scooby-Doo 2 tjänade 84 US $ (55,98 €) miljoner på amerikanska kassan. En tredje film planerades, men senare skrotades efter Warner Bros. ' besvikelse över återkomsten från Scooby-Doo 2.

Från och med 2013 utvecklade Warner Bros. Pictures en helt animerad Scooby-Doo-film med Atlas Entertainment. Charles Roven och Richard Suckle, som producerade de två första live-actionfilmerna, producerade den animerade filmen och Matt Lieberman skrev filmen. 2014 startade Warner Bros. om filmserien med Randall Green som skrev en ny film. Från och med 2015 fick Warner Bros. Tony Cervone regissera en animerad film, med Allison Abbate som producent och Dan Povenmire som verkställande producent. Ursprungligen planerad för en 21 september 2018-release, sköts den senare tillbaka till 15 maj 2020, med Dax Shepard medregissering och medskrivning. Hollywood Reporter tillkännagav att Frank Welker kommer att återuppta sin röstroll som Scooby, och att han kommer att få sällskap av Will Forte och Gina Rodriguez som uttrycker Shaggy och Velma, medan Tracy Morgan kommer att uttrycka kapten Caveman, från Hanna-Barbera-serien Captain Caveman och Teen Angels and Deadline rapporterade att Zac Efron och Amanda Seyfried kommer att rösta Fred och Daphne. Dessutom kommer Ken Jeong att uttrycka Dynomutt, Dog Wonder från Hanna-Barbera-serien med samma namn och Kiersey Clemons kommer att rösta Dee Dee Sykes, en karaktär från Captain Caveman and the Teen Angels. Dick Dastardly, från Hanna-Barberas Wacky Races, kommer att bli filmens främsta antagonist. [39] I mars 2020 försenades filmens teatralska på obestämd tid på grund av COVID-19-pandemin. Den 22 april 2020 tillkännagav Warner Bros. att Scoob! hade annullerats, med filmen släpptes istället på Premium Video On Demand i USA och Kanada den 15 maj 2020, det ursprungliga släppdatumet. I juli 2020 bekräftade Warner Bros. att filmen fortfarande skulle spela på teatrar i utvalda länder med avslappnade COVID-19-begränsningar.

Barnens WB-år (2002–08) 

Vad är nytt, Scooby-Doo?

År 2002, efter framgångarna med Cartoon Network-omprogrammeringar, direkt till videofranchise och den första långfilmen, återvände Scooby-Doo till lördag morgon för första gången på 17 år med What's New, Scooby-Doo ?, som sändes på Kids 'WB från 2002 till 2006. Producerad av Warner Bros. Animation, visar showen formatet på den ursprungliga serien men placerar den på 2000-talet, med en kraftig marknadsföring av modern teknik (datorer, DVD, Internet, mobiltelefoner) och kultur.

Från och med denna serie tog Frank Welker över som Scoobys röstskådespelare, samtidigt som han fortsatte att tillhandahålla Fredens röst. Casey Kasem återvände som Shaggy, under förutsättning att karaktären avbildades som en vegetarian som Kasem själv. Gray DeLisle fortsatte att rösta Daphne, och den tidigare fakta om Life-stjärnan Mindy Cohn uttryckte Velma. Serien producerades av Chuck Sheetz, som hade arbetat på The Simpsons.

 

Shaggy & Scooby-Doo Få en aning! 

Efter tre säsonger ersattes What's New, Scooby-Doo i september 2006 med Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!, En större förnyelse av serien som debuterade på The CW's Kids 'WB lördag morgon programmeringsblock. I den nya förutsättningen ärver Shaggy pengar och en herrgård från en farbror, en uppfinnare som har gömt sig för skurkar som försöker stjäla sin hemliga uppfinning. Skurkarna, ledda av "Dr. Phibes" (baserade främst på Dr. Evil från Austin Powers-serien, och uppkallad efter Vincent Price karaktär från The Abominable Dr. Phibes), använder sedan olika scheman för att försöka få uppfinningen från Shaggy och Scooby, som hanterar tomterna ensam. Fred, Daphne och Velma är normalt frånvarande, men gör ibland uppträdanden för att hjälpa till. Karaktärerna designades om och konststilen reviderades för den nya serien. Scott Menville uttryckte Shaggy i serien, med Casey Kasem som Shaggy's Uncle Albert. Shaggy & Scooby-Doo Få en aning! sprang två säsonger på The CW.

Cartoon Network och Boomerang år (2010 – nu)

Scooby doo! Mystery Incorporated

Nästa Scooby-serie, Scooby-Doo! Mystery Incorporated, hade premiär på Cartoon Network den 5 april 2010. [46] Den första Scooby-serien som produceras för kabel-tv, Mystery Incorporated, är en omstart av franchisen och återupprättar karaktärernas relationer, personligheter och platser och utvidgar deras värld till att innehålla sina föräldrar, gymnasium och grannar. Serien lånade också bitar från många delar av Scooby-Doos långa historia, liksom karaktärer och element från andra Hanna-Barbera-shower för att bilda sin historia och baserna för några av dess episoder. Matthew Lillard fördes över från direkt-till-videoserien som den nya rösten för Shaggy, medan Welker, Cohn och DeLisle fortsatte i sina respektive roller. Patrick Warburton, Linda Cardellini, Lewis Black, Vivica A. Fox, Gary Cole, Udo Kier, Tim Matheson, Tia Carrere och Kate Higgins tillsattes som nya semi-vanliga rollmedlemmar. Casey Kasem framträdde i en återkommande roll som Shaggys far, en av hans sista roller innan han gick på pension på grund av sjunkande hälsa.

Serien, medan den fortfarande följer det grundläggande mysteriumslösningsformatet för sina föregångare, sändes som en animerad tv-roman med 52 kapitel och innehöll element som liknar live-actionmysterium / äventyrsserier som Buffy the Vampire Slayer och Lost. Ett övergripande mysterium kring gängets hemstad Crystal Cove, Kalifornien, blev seriens huvudsakliga berättelsebåge, med bitar till mysteriet som utvecklas avsnitt för episod. Dessutom presenterades romantiska intrasslingar och interpersonell konflikt mellan huvudpersonerna. Serien gick i 52 avsnitt över två säsonger, med en tredelad final som sänds över 4 och 5 april 2013 - exakt tre år från debuten.

Var cool, Scooby-Doo!

Den 10 mars 2014 tillkännagav Cartoon Network flera nya serier baserade på klassiska tecknade serier, inklusive en ny Scooby-Doo animerad serie med titeln Be Cool, Scooby-Doo !. Showen visar gänget som "lever upp det" sommaren efter gängets högsta år på gymnasiet. Längs vägen stöter de på monster och kaos. Serien hade premiär 5 oktober 2015 på Cartoon Network och avslutades den 18 mars 2018.

Scooby-Doo och gissa vem? [

Den 23 maj 2018 meddelade Boomerang att en ny Scooby-Doo-serie med titeln Scooby-Doo and Guess Who? skulle släppas någon gång under 2019. Serien sänds för närvarande på Boomerang-streamingtjänsten och -appen sedan den hade premiär den 27 juni 2019. Serien innehåller Mystery Inc.-gänget som samarbetar med en mängd gäststjärnor för att lösa mysterier. Bekräftade gäststjärnor inkluderar Halsey, Sia, Bill Nye, Mark Hamill, Neil deGrasse Tyson, Ricky Gervais, Kenan Thompson och Chris Paul. Serien inkluderar också fiktiva gäststjärnor, inklusive Jaleel White som Steve Urkel, Kevin Conroy som Batman, Wonder Woman, The Flash och Sherlock Holmes.

 

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen