• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Scarface

Scarface är en amerikansk brottsdramafilm från 1983 regisserad av Brian De Palma, skriven av Oliver Stone, producerad av Martin Bregman och distribuerad av Universal Pictures. Det är en remake av filmen från 1932 och berättar historien om den kubanska flyktingen Tony Montana (Al Pacino) som anländer på 1980-talet Miami utan ingenting och reser sig för att bli en mäktig drogherre.

I rollerna finns även Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio och Robert Loggia.
Pacino blev intresserad av en ny version av 1932-versionen efter att ha sett den, och han och producenten Martin Bregman började utveckla den. Sidney Lumet anställdes ursprungligen för att regissera filmen men ersattes av De Palma, som anställde Stone för att skriva manuset. Filminspelningen ägde rum från november 1982 till maj 1983. Filmen spelades mestadels i Los Angeles. Filmens soundtrack komponerades av Giorgio Moroder. De Palma ägnade denna version av Scarface åt författarna till originalet, Howard Hawks och Ben Hecht.
Scarface hade premiär i New York City den 1 december 1983 och släpptes den 9 december 1983. Filmen tjänade 45 miljoner dollar på det inhemska kassakontoret och 66 miljoner dollar över hela världen. Initialt kritiskt mottagande var negativt på grund av dess överdrivna våld, svordomar och grafiska droganvändning. Några kubanska utlänningar i Miami motsatte sig filmens framställning av kubaner som brottslingar och narkotikasmugglare. Under åren som följde har dock kritiker omprövat det och det anses nu av vissa vara en av de bästa filmerna i brottgenren och en av de största nyskapningarna som någonsin gjorts. Manusförfattare och regissörer som Martin Scorsese har berömt filmen, och den har i stor utsträckning hänvisats till i popkulturen, särskilt inom hiphop-musik samt serietidningar, tv-program och videospel, även om filmen genom åren har ansetts som en kultfilm.
1980 anländer kubansk flykting och före detta fängelse Tony Montana till Miami, Florida, som en del av Mariel-båtliften, där han skickas till ett flyktingläger med vännerna Manny Ray, Angel och Chi Chi. De fyra släpps och får gröna kort i utbyte mot att mörda en före detta kubansk general på begäran av Miamis läkemedelsherre Frank Lopez. De blir diskmaskiner på ett matställe, men en missnöjd Tony förkunnar att han är avsedd för större saker.
Franks högra hand, Omar, skickar de fyra för att köpa kokain från colombianska återförsäljare, men affären går dåligt. Angel är uppdelad med motorsåg, medan Manny och Chi Chi räddar Tony och dödar colombianerna. Misstänker att Omar ställer upp dem, Tony och Manny insisterar på att personligen leverera de återvunna drogerna och pengarna till Frank. Under deras möte lockas Tony av Franks fru, Elvira. Frank anställer Tony och Manny. Tony återförenas med sin mor och yngre syster Gina, av vilken han är överbeskyddande. Avskräckt av hans brottliv kastar hans mor honom ut. Manny lockas av Gina, men Tony säger till honom att hålla sig borta från henne.
Frank skickar Tony och Omar till Cochabamba, Bolivia för att träffa kokainkungen Alejandro Sosa. Tony förhandlar fram en affär utan Franks godkännande, vilket gör Omar ilskna. Sosa hävdar att Omar är polisinformation och att Frank har dålig bedömning. Tony bevittnar en misshandlad Omar hängd i en helikopter. Tony instämmer för Franks organisation, och Sosa, som tycker om Tony, går med på avtalet, men inte innan han varnade Tony för att aldrig förråda honom.
Tillbaka i Miami är Frank rasande av Omars bortgång och det obehöriga avtalet som Tony slog, medan Tony startar sin egen oberoende kokainoperation. På en nattklubb försöker Bernstein, en krokig polis på Franks löner, att pressa ut pengar från Tony i utbyte mot polisskydd. I klubben upptäcker Tony Gina broderskap med en man och slår dem båda när han ser honom famla henne. Hitmen försöker sedan mörda Tony när han sitter i klubben, men han flyr. Tony, säker på att Bernstein och hitmen skickades av Frank, konfronterar honom. Under pistol erkänner Frank sitt försök till träff och ber om sitt liv, men han och Bernstein dödas av Manny respektive Tony. Tony gifter sig med Elvira och blir distributör av Sosas produkt. Han bygger ett imperium på flera miljoner dollar och bor i en stor, starkt bevakad egendom.
År 1983 leder ett tillslag från federala agenter till att Tony anklagas för skatteflykt, med ett oundvikligt fängelsestraff. Sosa erbjuder sig att använda sina regeringsförbindelser för att hålla Tony utanför fängelset, men bara om Tony mördar en journalist som avser att avslöja Sosas narkotikahandel. Under en offentlig middag anklagar Tony Manny för att ha orsakat sin arrest och Elvira för att vara en infertil junkie, vilket orsakat Elvira att lämna honom.
Tony reser till New York City för att utföra mordet med Sosas hantlangare, Shadow, som planterar en radiostyrd bomb under journalistens bil. Emellertid åtföljs journalisten oväntat av sin fru och barn. Denna uppenbarelse får Tony att avbryta hit, men när Shadow fortsätter dödar Tony honom innan han kan detonera bomben. Tony återvänder till Miami, där en upprörd Sosa kallar Tony att lova vedergällning efter att journalisten har avslöjat sin drogverksamhet. Tony, på sin mammas begäran, spårar Gina och hittar henne med Manny; i raserianfall skjuter Tony Manny död, varefter Gina tårar åt Tony att de gifte sig dagen innan. En upprörd Tony återvänder till sin egendom med Gina och börjar en massiv kokainbinge på sitt kontor.
Medan dussintals Sosas män börjar infiltrera gården, anklagar Gina Tony för att vilja ha henne själv medan han skjuter på honom, men hon dödas av en av Sosas män som i sin tur dödas av Tony. Alla Tonys män dödas. Med lönnmördare utanför sitt kontor vänder Tony ett gevär med granatkastare på dem och slåtter ner många. Tony skjuts upprepade gånger av de återstående angriparna, men fortsätter att håna dem tills han skjuts dödligt bakifrån av The Skull. Tonys lik faller i en fontän nedanför, framför en staty med inskriptionen "The World is Yours".
Scarface släpptes ursprungligen av MCA Home Video på VHS, CED Videodisc, Laserdisc och Beta sommaren 1984 - en tvåbandsuppsättning i 1.33: 1 pan och skanningsförhållande - och blev snabbt en bästsäljare. En bredbilds-VHS på 2.39: 1 skulle följa år senare 1998 för att sammanfalla med DVD-utgåvan i specialutgåvan. Den senaste VHS-utgåvan var 2003 för att motsvara DVD-skivan om 20-årsjubileet. DVD-skivan från 2003 remastrerades och släpptes igen genom Universal Records.
TV-versionen av Scarface hade premiär på ABC den 7 januari 1989. 32 minuter av våld, svordomar och sex redigerades och mycket av dialogen, inklusive den ständiga användningen av ordet "fan", som dämpades efter början av "f-" eller ersatt med mindre stötande alternativ.
Filmen fick en nordamerikansk DVD-utgåva på filmens femtonde årsdag 1998, med en icke-anamorfisk widescreen-överföring, en "Making of" -dokumentär, uttag, produktionsanteckningar och film- och besättningsbiografier. Detta släpp var inte framgångsrik, och många fans och granskare klagade på sin oöverträffade videoöverföring och röriga ljud och beskrev det "one of the worst big studio releases out there". År 2003 innehöll Music Music Inspired by Scarface, ett samlingsalbum för Def Jam Recordings, låtar av olika hiphop-artister som antingen hämtar direkt inspiration från filmen eller innehåller ämnen som kan relatera till filmen.
Scarface släpptes på Blu-ray den 6 september 2011, i en steelbook med två skivor, i begränsad upplaga: uppsättningen kritiserades för sin dåliga bildkvalitet på grund av användning av en gammal master skapad från DVD-utgåvan. Skiva två är en DVD av Scarface 1932, med en TMC-producerad introduktion av Robert Osborne och en alternativ slut. Bonusfunktioner inkluderar The Making of Scarface-dokumentären och en ny retrospektiv dokumentär: The Scarface Phenomenon.
En speciell presentuppsättning, begränsad till 1 000 exemplar, innehåller Blu-ray-setet i en cigarraskr, designad av hantverkaren Daniel Marshall.
En standard 4K Ultra HD Blu-ray-uppsättning och begränsad upplaga släpptes den 15 oktober 2019. Uppsättningen med begränsad upplaga innehåller en specialgjord staty, en nyligen remastrad överföring och, för första gången på Blu-ray, originalet från 1932. Det finns också en standarduppsättning som innehåller samma 4K-överföring och en remastered 1080p-disk men inte 1932-versionen. En månad senare den 19 november fick originalet från 1932 sin egen individuella release. 4K släpper portar över alla de gamla specialfunktionerna och lägger till en ny, vilket är en återföreningsspecial i hyllning till 35-årsjubileet för filmens släpp.

Se alla våra merchandise

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

 

klicka här för att se alla våra Steelbooks

Produkten har blivit tillagd i varukorgen