• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Saw

Saw är en amerikansk skräckfranchise skapad av James Wan och Leigh Whannell. Den består av nio långfilmer och ytterligare media. Franchisen kretsar främst kring John Kramer, även kallad "Jigsaw Killer" eller helt enkelt "Jigsaw".

Han introducerades kort i Saw och utvecklades mer detaljerat i Saw II och de efterföljande filmerna. I stället för att döda sina offer direkt, fångar Kramer dem i situationer som han kallar "test" eller "spel" för att testa deras vilja att leva genom fysisk eller psykisk tortyr och tror att om de överlever kommer de att "rehabiliteras". Trots det faktum att Kramer mördades i Saw III fortsätter filmerna att fokusera på det postuuma inflytandet från Jigsaw Killer och hans lärlingar genom att utforska hans karaktär via flashbacks.
2003 gjorde Wan och Whannell en kortfilm för att hjälpa till med att sätta upp ett potentiellt långfilmskoncept. Deras tonhöjd var i slutändan framgångsrik och 2004 debuterade den första delen på Sundance Film Festival. Filmen släpptes teatraliskt den oktober av Lionsgate. Den första av många uppföljare blev omedelbart grönbelyst efter filmens oerhört framgångsrika öppningshelg. Fem regissörer [a] har arbetat med serien: Wan, Darren Lynn Bousman, David Hackl, Kevin Greutert och The Spierig Brothers, medan Whannell, Bousman, Patrick Melton, Marcus Dunstan, Josh Stolberg och Peter Goldfinger skrev handskrifterna för separata filmer i serien. Varje film släpptes därefter varje oktober, fredagen före Halloween, mellan 2004 och 2010. Båda skaparna var kvar med franchisen som verkställande producenter.
Den 22 juli 2010 bekräftade franchiseproducenten Mark Burg att den sjunde filmen, Saw 3D, är den sista delen av serien. År 2012 uttryckte Lionsgate enligt uppgift intresse för att fortsätta franchisen med en omstart. I november 2013 rapporterades att de aktivt utvecklade en uppföljare. En åttonde film, Jigsaw, släpptes så småningom i oktober 2017. År 2019 tillkännagavs en nionde film, Spiral, med komikern och skådespelaren Chris Rock knuten till stjärnan, producera och co-skriva.
Franchisen tjänade mer än 1 miljard dollar från biljettförsäljningen och detaljhandeln fram till 2009, och filmerna har kollektivt tjänat över 976 miljoner dollar på den globala kassan från och med 2018. Filmserien som helhet har mest blandats till negativa recensioner av kritiker, men har varit en ekonomisk framgång på kassan och är en av de mest intäktsfulla skräckfilmfranchisen genom tiderna. Medan filmerna har klassificerats som tortyrporr av vissa kritiker, är skaparna av Saw inte överens med den termen.
Flashbacks från Saw IV avslöjar seriens rötter och presenterar John Kramer som en framgångsrik civilingenjör och hängiven man till sin fru Jill Tuck, som öppnade en rehabiliteringsklinik för narkomaner. Jill förlorade sitt ofödda barn, Gideon, på grund av de oavsiktliga handlingarna från en drogmissbrukare vid namn Cecil, som flydde från platsen. Saw VI visade senare att en annan drogmissbrukare, Amanda Young, också hade en oavsiktlig roll i Gideons död. John bedrövade förlusten av sitt barn och distanserade sig från sina vänner och hans fru.
John och Jill drev så småningom isär och skilde sig. Efter denna händelse befann sig John fångad av sin egen självbelåtenhet tills han fick diagnosen obrukbar cancer. Extremt bitter över sitt slösade liv och förlusten av sin ofödda son, började John iaktta andras liv och blev ännu mer deprimerad när han såg de omkring sig slösar bort gåvan att han just nekats. John gick till en man vid namn William Easton för att få pengar för en cancerbehandling, men nekades. Återblick från Saw II visar att John, efter att ha överlevt ett självmordsförsök där han körde sin bil från en klippa, "återföddes" och vårdade idén att det enda sättet för någon att förändra är att de byter själva. Sedan, i Saw IV-flashbacks, designade han den första fällan och testet för Cecil och bestämde sig för att använda resten av sin existens för att designa fler av dessa "test" eller "spel" som en form av "omedelbar rehabilitering" som skulle förändra världen, "en person i taget". John fick snart namnet "The Jigsaw Killer" (eller "Jigsaw"), för att han tog bort en pusselbitformad bit kött från dem som inte undgick hans fällor. John uppgav att detta namn fick honom av media, och att det skurna köttstycket var tänkt att representera att dessa offer var och en saknade något - vad han kallade "överlevnadsinstinkt".
Få av Jigsaws offer kan överleva hans brutala mekaniska fällor, som ofta är ironiskt symboliska framställningar av problemen i offrets liv och kräver att de genomgår allvarlig fysisk och / eller psykisk tortyr för att fly.
Jigsaw visar Johns första stora spel som involverar flera personer, alla mördare, antingen avsiktligt eller oavsiktligt. Spelet lämnar dem alla döda, förutom Logan Nelson, som av misstag märkte Johns röntgenbilder och orsakade att hans cancer blev odiagnostiserad tills det var för sent. Efter att ha förändrat sig räddar John Logan, som hade gjort ett ärligt misstag, och rekryterar honom som sin första lärling. Logan hjälper John att bygga några av de fällor som han kommer att använda i framtida spel, inklusive Reverse Bear Trap från den första filmen, men slutligen anlitar sig i den amerikanska armén och lämnar för att slåss i Irak-kriget.
I Saw V avslöjas polislöjtnant Mark Hoffmans band med John i en serie flashbacks under filmen. Under Jigsaws första aktivitetsår mördades Hoffmans syster av sin pojkvän, Seth Baxter. Seth arresteras; emellertid tillät en tekniskhet att han kunde släppas, och Hoffman, som kände att Seth inte hade fullgjort sin fulla kapacitet, dödade honom i en oundviklig fälla som var utformad för att se ut som en av Jigsaw och lade skulden på honom. Jigsaw kidnappar sedan Hoffman och utpressar honom till att bli hans lärling i hans "rehabiliterings" -metoder. Även om han initialt tvingades hjälpa, blir Hoffman senare en villig lärling, och avslöjas för att ha hjälpt till att ställa in Johns tester från nästan början, inklusive några av testerna från den första filmen.
Amanda Young, den första kända överlevande från ett pusselspel, kommer att se John som en hjälte som i slutändan förändrade sitt liv till det bättre. På Johns begäran blir Amanda hans protegé och nästa lärling. John visar hennes rehabilitering för Jill, som blir medveten om sina fällor och blir något av en medbrottsling också.
I Saw kedjer Jigsaw mannen som diagnostiserade sin cancer, Dr. Lawrence Gordon, i ett förfallet industriellt tvättrum med Adam Stanheight, en fotograf som har svängt läkaren på grund av tron att han fuskar på sin fru. Lawrence har instruktioner att döda Adam klockan sex, annars dödas hans fru och dotter. Flashbacks visar detektiverna David Tapp och Steven Sing, som misstänker att Lawrence är Jigsaw, efter ett spår av ledtrådar från andra Jigsaw-fällor. Syngs död från en hagelfälla efter att ha räddat ett offer som heter Jeff får Tapp att besätta över att fånga Jigsaw. Senare jagar han Zep Hindle, som övervakar Adam och Lawrens tester, och skjuts i bröstet. Så småningom sågar Lawrence av sin egen fot för att fly och lämnar Adam i badrummet medan Lawrence försöker rädda sin familj och få hjälp för Adam. Det ses senare i Saw 3D att Lawrence hittade ett ångande hett rör och cauteriserade sitt sår, stoppade blödningen och slutligen överlevde fällan. John kommer ikapp Lawrence och gör honom till sin nästa lärling, ett faktum som han döljer för sina andra medbrottslingar. Återblick från Saw III visar att Amanda kidnappade Adam och senare återvände för att kväva honom som en handling av "nåddödande".
Saw II börjar med att polisen spårar en kraftigt försvagad sticksåg till sitt lager. Ett annat test är dock på plats, eftersom han och Amanda har kidnappat sonen till detektiv Eric Matthews och fångat honom och en grupp av sju fängslade, tidigare inramade av Eric, i ett hus som sakta fylls med saringas, med Amanda Young. bland dem. Han kommer att byta Daniel Matthews liv för Erics tid och prata med honom tills spelet är avslutat. Eric tappar tålamodet och överfaller Jigsaw och tvingar honom att ta honom till huset, bara för att upptäcka att videoflöden inifrån huset hade spelats in i förväg, och händelserna ägde rum mycket tidigare; Erics son låstes i ett kassaskåp i Jigsaws lager och förvarades vid liv med en syretank. Eric slås medvetslös av en maskerad figur och vaknar fängslad i badrummet från Saw, som är en del av grunden till huset. Amanda avslöjar sig för Eric som Jigsaws protégée innan hon lämnar honom att dö. I en flashback från Saw III lyckas Eric fly undan badrummet genom att bryta foten. Han konfronterar och slår Amanda och kräver att få veta var hans son är. Amanda kämpar för honom och lämnar honom för död. En flashback från Saw IV visar att Hoffman senare drar Eric till en fängelsecell och håller honom vid liv för ett framtida spel.
Händelserna i Saw III och Saw IV inträffar samtidigt. Saw III börjar med Jigsaw, försvagad och nära döden, begränsad till en provisorisk sjukhussäng. Amanda har tagit över sitt arbete och designat egna fällor; dessa fällor är emellertid oundvikliga, eftersom Amanda är övertygad om att Jigsaws fällor inte har någon effekt och att människor inte förändras. En kidnappad läkare tvingas hålla Jigsaw vid liv medan ytterligare ett test utförs på Jeff, en man som är besatt av hämnd mot den berusade föraren som dödade sin son. Jigsaw, som inte vill låta en mördare fortsätta sitt arv, designar också ett test för Amanda; slutligen misslyckas hon, och det resulterar i dödsfallet för både Jigsaw och Amanda. Saw IV kretsar under tiden kring tester som är avsedda för officer Daniel Rigg, som övervakas av Hoffman. Rigg misslyckas med sitt test, vilket resulterar i Eric Matthews död. Rigg får blöda till döds av Hoffman, som senare upptäcker kropparna hos Jigsaw och Amanda. När en obduktion utförs på Jigsaw, finns ett kassettband belagt med vax i magen; bandet informerar Hoffman om att han har fel att tro att det är över bara för att Jigsaw är död, och att han inte borde förvänta sig att bli oproverad.
Händelserna i Saw V visar ett av Hoffmans första solotester: fem personer kopplade av olika roller i en katastrofal eld som dödade flera andra sätts i fyra sammanlänkade tester av lagarbete och dödar en person i varje fälla. De två återstående testpersonerna inser vid den sista fällan att varje tidigare fälla var tänkt att kompletteras av var och en av de fem personerna som gjorde en liten del, snarare än att döda en person per fälla. Med denna kunskap arbetar de två tillsammans och lyckas knappt fly. De hittas levande av specialagenten Erikson. Samtidigt har Hoffman inrättat FBI-agent Peter Strahm som verkar vara Jigsaws medbrottsling, medan Strahm förföljer Hoffman och så småningom dödas på grund av hans oförmåga att följa Hoffmans regler och lämnar Hoffman fritt att fortsätta Jigsaws "arbete".
Saw VI börjar med att Hoffman ställer in ett spel enligt Johns instruktioner som lämnats i en ruta för Jill under Saw V. Detta spel är inriktat på försäkringsansvarig vid namn William Easton som övervakar ett lag som ansvarar för att avvisa två tredjedelar av alla försäkringsanspråk. När William går igenom fyra tester sparar han så många människor han kan och får reda på det fel som han valde att avvisa så många policyer som i sig "dödar" de avvisade. Hans sista test avslöjades vara ett test av förlåtelse av familjen till Harold Abbott, en man som William avvisade en politik tidigare, vars son till slut väljer att döda William med fluorvätesyra. Under tiden söker agent Erickson och den tidigare tänkta döda agenten Lindsey Perez efter agent Strahm med hjälp av Hoffman. Efter att ha upptäckt oegentligheter i tidigare mordscener upptäcker Perez och Erickson Hoffmans identitet, men dödas av honom innan de kan offentliggöras med hans engagemang. Hoffman reser tillbaka till platsen för Williams test där Jill attackerar honom för att lyda Johns slutliga begäran. Hon lämnar Hoffman i en ny omvänd Beartrap som lämnas av John, men lämnar inte en nyckel för att han ska kunna befria sig. Han kan manipulera fällan och fly sårad.
Saw 3D plockar upp med Jill och Hoffman som kämpar för kontroll över Jigsaws arv. När Jill går in i skyddande vårdnad och offentliggör Hoffmans sanna identitet, sätter Hoffman upp ett nytt spel som involverar skinheads för att hitta ett sätt att komma till Jill. Under tiden fångas Bobby Dagen, ett bedrägeri som har skrivit en bok om att fly en pusselfälla som han aldrig upplevt, och tvingas konfrontera människor som visste att han ljög om att vara i en fälla. Tre av Dagens vänner dör och hans test avslutas med att han tvingas återuppta fällan som han påstod ha överlevt tidigare. Han misslyckas, vilket resulterar i att hans fru dör. Samtidigt har Hoffman poserat som ett lik och dödat flera officerare för att infiltrera polisstationen. Han hittar och dödar Jill med hjälp av Reverse Beartrap. Hoffman försöker lämna staden men fångas av Lawrence Gordon och hans medbrottslingar och placeras sedan i badrummet från den första filmen. Jigsaw avslöjas ha hjälpt Lawrence efter sitt spel och i gengäld hjälpte Lawrence honom med efterföljande fällor. Gordon lämnar Hoffman bojade i badrummet för att dö.
Jigsaw börjar nästan tio år efter Johns död i Saw III, när en ny mördare med samma modus operandi initierar ett nytt spel. Under polisutredningen misstänker detektiv Halloran misstänka Logan (som har återvänt från Irak år tidigare och blev patolog) och hans assistent Eleanor Bonneville (som är en jungfru av Jigsaw och har byggt repliker av många av hans fällor i hennes ateljé). Efter att ha hittat en kropp i Eleanors studio kräver Halloran att hon och Logan grips, men den senare övertygar detektiv Keith Hunt att istället undersöka Hallorans hus, där han finner inkriminerande bevis som innebär att Halloran är den nya Jigsaw-mördaren. Under tiden hittar Logan och Eleanor spelets plats och följs där av Halloran. Eleanor flyr medan Logan och Halloran båda fångas. De vaknar i krage riggade med laserskärare när Johns röst berättar för dem att erkänna sina synder för att överleva och att de får välja vem som går först. Halloran tvingar Logan att gå först, men även om han erkänner blir han till synes dödad. Halloran medger då att låta brottslingar gå fritt för personlig vinning och hans krage avaktiveras innan Logan avslöjar för honom att han fortfarande lever och också mördaren. Logan förklarar att en av de brottslingar Halloran släppte dödade sin fru, så han krävde hämnd genom att inrama Halloran som den nya Jigsaw-mördaren och återskapade Johns första spel, som han var en del av, med andra brottslingar som släpptes av Halloran som offer. Logan berättar sedan för Halloran att han bröt spelets regler genom att tvinga honom att gå först och återaktivera kragen, som skär upp Hallorans huvud.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Här finns Saw VI att köpa

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen