• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Sagan om ringen

Sagan om ringen är en filmserie med tre episka fantasy-äventyrsfilmer regisserade av Peter Jackson, baserad på romanen skriven av J. R. R. Tolkien. Filmerna har undertexten The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) och The Return of the King (2003).

Producerad och distribuerad av New Line Cinema med samproduktion av WingNut Films, det är ett internationellt företag mellan Nya Zeeland och USA. Filmerna har en ensemblebesättning med bland annat Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Christopher Lee, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Andy Serkis och Sean Bean .
Filmerna spelar sig i Middle-earths fiktiva värld och följer hobbiten Frodo Baggins när han och Fellowship inleder en strävan efter att förstöra One Ring, för att säkerställa förstörelsen av dess tillverkare, Dark Lord Sauron. Fellowship delar sig så småningom och Frodo fortsätter strävan med sin lojala följeslagare Sam och den förrädiska Gollum. Under tiden förenar sig Aragorn, exil i arv till Gondors tron, tillsammans med Legolas, Gimli, Boromir, Merry, Pippin och trollkarlen Gandalf för att samla de fria folken i Mellan jorden i Ringkriget för att hjälpa Frodo genom att distrahera Saurons uppmärksamhet.
De tre filmerna spelades in samtidigt och helt i Jacksons hemland Nya Zeeland från den 11 oktober 1999 till den 22 december 2000, med hämtningsbilder gjorda från 2001 till 2004. Det var ett av de största och mest ambitiösa filmprojekten som någonsin genomförts, med en budget på 281 miljoner dollar. Den första filmen i serien hade premiär på Odeon Leicester Square i London den 10 december 2001; den andra filmen hade premiär på Ziegfeld Theatre i New York City den 5 december 2002; den tredje filmen hade premiär på Embassy Theatre i Wellington den 1 december 2003. En utökad upplaga av varje film släpptes på hemmavideo ett år efter dess teatralska.
Ringenes herre betraktas allmänt som en av de största och mest inflytelserika filmserier som någonsin gjorts. Det var en stor ekonomisk framgång och är en av de mest intäktsfulla filmserierna genom tiderna med 2 981 miljarder dollar i världskvitton. Varje film var kritikerrosad och fick höga utmärkelser, och serien vann 17 av sina 30 Oscar-nomineringar.


Ringens brödraskap
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
I Mellanjordens andra tidsålder får herrarna till älvor, dvärgar och män ringar av makt. Om de inte känner till dem, smider Dark Lord Sauron den ena ringen i Mount Doom och sätter in en stor del av hans makt för att dominera de andra ringarna så att han kan erövra Mellanjorden. En slutlig allians av män och alver kämpar mot Saurons styrkor i Mordor. Isildur of Gondor sårar Saurons finger och ringen med det och förstör därmed hans fysiska form. Med Saurons första nederlag börjar tredje jordens ålder. Ringens inflytande korrumperar Isildur, som tar det för sig själv. Isildur dödas senare av Orcs och ringen går förlorad i en flod i 2500 år tills den hittas av Gollum, som äger den i fem århundraden. Ringen hittas sedan av en hobbit som heter Bilbo Baggins, som inte är medveten om dess historia.


Sextio år senare firar Bilbo sin 111-årsdag i Shire och återförenas med sin gamla vän, trollkarlen Gandalf the Grey. Bilbo avslöjar att han avser att lämna Shire för ett sista äventyr, och han lämnar sitt arv, inklusive ringen, till sin brorson Frodo. Gandalf undersöker ringen, upptäcker dess sanna natur och får reda på att Gollum fångades och torterades av Saurons orkar och avslöjade två ord under hans förhör: "Shire" och "Baggins." Gandalf återvänder och varnar Frodo för att lämna Shire. När Frodo avgår med sin vän, trädgårdsmästaren Samwise Gamgee, åker Gandalf till Isengard för att träffa trollkarlen Saruman, men får veta att han har gått samman med Sauron, som har skickat ut sina nio odöda Nazgûl-tjänare för att hitta Frodo.
Frodo och Sam får sällskap av andra hobbyer Merry och Pippin, och de undviker Nazgûl innan de anländer till Bree, där de är avsedda att träffa Gandalf. Men Gandalf anländer aldrig, efter att ha tagits till fånga av Saruman. Hobbiterna får sedan hjälp av en Ranger som heter Strider, som lovar att eskortera dem till Rivendell; emellertid bakhålls de av Nazgûl på Weathertop, och deras ledare, Witch-King, stöter på Frodo med ett Morgul-blad. Arwen, en älva och Striders förlovade, lokaliserar Strider och räddar Frodo och kallar till flodvatten som sveper bort Nazgûl. Hon tar honom till Rivendell, där han botas av älvorna. Frodo träffar Gandalf, som flydde Isengard med hjälp från Gwaihir the Great Eagle genom att be om honom med en mal. Den natten återförenas Strider med Arwen och de bekräftar sin kärlek till varandra.


Arwens far, Lord Elrond, inser att både Sauron och Saruman kommer för ringen och bestämmer sig för att hålla den kvar i Rivendell länge. Han har ett råd av alver, män och dvärgar, som också deltog i Frodo och Gandalf, som beslutar att ringen måste förstöras i branden på Mount Doom. Frodo frivilliga att ta ringen, tillsammans med Gandalf, Sam, Merry, Pippin, Elf Legolas, Dwarf Gimli, Boromir of Gondor och Strider, som avslöjas vara Aragorn, Isildurs arving och den rättmätiga kungen av Gondor. Sammantaget är de kända som Fellowship Of The Ring. Bilbo, nu bosatt i Rivendell, ger Frodo sitt svärd, Sting.
Ringsamhället sätter iväg över berget Caradhras och avser att använda passet från Caradhras, men Saruman kallar en storm som tvingar dem att resa genom Morias gruvor. Efter att ha hittat alla dvärgarna i Moria har dödats attackeras stipendiet av orkar och ett grotttroll. De håller på dem men konfronteras med Durins Bane, en Balrog som bor i gruvorna. Gandalf kastar Balrog i en stor avgrund, efter att ha ropat "DU SKALL INTE GÅ", men det drar honom ner i mörkret. Det förstörda stipendiet når Lothlórien, styrt av älvdrottningen Galadriel och hennes man Celeborn. Galadriel informerar privat Frodo om att bara han kan fullfölja uppdraget och att en av hans vänner i gemenskapen kommer att försöka ta ringen. Under tiden skapar Saruman en armé av Uruk-hai i Isengard för att spåra och döda stipendiet.


Fellowship reser med flod till Parth Galen. Frodo vandrar iväg och konfronteras av Boromir, som försöker ta ringen som Lady Galadriel hade förutspått. Gemenskapen bakhålls sedan av Uruk-hai. Merry och Pippin tas till fångenskap, och Boromir såras dödligt av Uruk-hövdingen Lurtz. Aragorn anländer, dödar Lurtz och ser Boromir dö. Rädd för att ringen förstör sina vänner bestämmer Frodo att ensam resa till Mordor, men omprövar sedan genom att låta Sam komma efter att ha hört sitt löfte från Gandalf. Aragorn, Legolas och Gimli bestämmer sig för att rädda Merry och Pippin efter att ha upptäckt att de saknas.

De två tornen
Huvudartikel: The Lord of the Rings: The Two Towers
Frodo Baggins och Samwise Gamgee vaknar från en dröm om Gandalf som kämpar mot Balrog i Moria och befinner sig förlorade i Emyn Muil nära Mordor och upptäcker att de spåras av Gollum, en före detta bärare av One Ring. Frodo, som fångar Gollum, har medlidande och låter honom vägleda dem och påminner Sam om att de kommer att behöva Gollums hjälp för att infiltrera Mordor.
Aragorn, Legolas och Gimli förföljer ett band av Uruk-hai för att rädda sina kamrater Merry och Pippin och går in i kungariket Rohan. Uruk-hai bakhålls av en grupp Rohirrim, vilket gör att hobbiterna kan fly in i Fangorn Forest. Möt Aragorns grupp förklarar Rohirrims ledare Éomer att han och hans män har förvisats av Rohans kung, Théoden, som är under kontroll av Saruman och hans tjänare Gríma Wormtongue. Éomer tror att Merry och Pippin dödades under raidet, men lämnar gruppen två hästar. Aragorns grupp söker efter hobbiterna i Fangorn och möter Gandalf, som avslöjar att han efter sin kamp mot Balrog uppstod som Gandalf the White för att rädda Mellanjorden.


Gandalf leder trioen till Rohans huvudstad, Edoras, där Gandalf befriar Théoden från Sarumans kontroll. Aragorn hindrar Théoden från att avrätta Wormtongue, som flyr. Théoden lär sig om Sarumans planer på att förstöra Rohan med sin Uruk-hai-armé och evakuerar sina medborgare till fästningen i Helms Djup. Gandalf avgår för att hitta Éomer och hans anhängare i hopp om att de ska kämpa för sin återställda kung. Aragorn blir vän med Théodens systerdotter, Éowyn, som blir förälskad i honom. När flyktingarna som reser till Helms djup attackeras av Sarumans Warg-ridande orkar, faller Aragorn från en klippa och antas vara död. Han avslöjas för att ha överlevt och rider till Helms djup och bevittnar Sarumans armé som marscherar till fästningen.
I Rivendell får Arwen besked av sin far Elrond att Aragorn inte kommer tillbaka. Han påminner henne om att om hon stannar kvar i Middle-earth, kommer hon att överleva Aragorn i tusentals år, och hon reser motvilligt mot Valinor. Elrond kontaktas av Galadriel från Lothlórien, som övertygar honom om att älvorna ska hedra deras allians mot män, och de skickar en armé av älvor till Helms djup.


I Fangorn möter Merry och Pippin Treebeard, en Ent. Övertyga Trebeard att de är allierade, de fördes till ett Ent Council, där Ents beslutar att inte delta i det kommande kriget. Pippin ber Treebeard ta dem i riktning mot Isengard, där de bevittnar avskogningen orsakad av Sarumans krigsansträngning. Upprörd överträffar Treebeard och Ents Isengard och fångar Saruman i sitt torn.


Aragorn anländer till Helms Deep och avslöjar att Sarumans armé är nära och Théoden måste förbereda sig för strid, trots de överväldigande Uruk-hai-siffrorna. Elves armé från Lothlórien anländer, liksom Sarumans armé, och en nattstrid följer. Uruk-hai bryter mot ytterväggen med sprängämnen och dödar elvens befälhavare, Haldir. Försvararna drar sig tillbaka till fästningen, där Aragorn övertygar Théoden att möta Uruk-hai i en sista anklagelse. I gryningen, när försvararna är överväldigade, anländer Gandalf och Éomer med Rohirrim och vann striden. Den överlevande Uruk-hai flyr in i Fangorn Forest och dödas av Ents. Gandalf varnar för att Sauron kommer att vedergälla.
Gollum leder Frodo och Sam genom de döda träskarna till Black Gate, men rekommenderar att de går in i Mordor på en annan väg. Frodo och Sam fångas av Rangers of Ithilien ledd av Faramir, bror till den sena Boromir. Frodo hjälper Faramir att fånga Gollum för att rädda honom från att dödas av Rangers. Lärande om den ena ringen, Faramir tar sina fångar till Gondor för att ta ringen till sin far Denethor. Passerar genom den belägna gondorianska staden Osgiliath, och Frodo försöker förklara för Faramir den sanna naturen i ringen, och Sam förklarar att Boromir blev galna av sin makt. En Nazgûl fångar nästan Frodo, som faller under ringens makt och attackerar tillfälligt Sam, som påminner honom om att de kämpar för det goda som fortfarande finns kvar i Mellan jorden. Imponerad av Frodos beslutsamhet släpper Faramir dem. Gollum bestämmer sig för att förråda Frodo och återta ringen genom att leda gruppen till "Hennes" när han anländer till Cirith Ungol.


Konungens återkomst
Huvudartikel: The Lord of the Rings: The Return of the King
Två hobbiter, Sméagol och Déagol, fiskar när Déagol upptäcker den ena ringen i floden. Sméagol förtrollas av ringen och dödar sin vän för det. Han drar sig tillbaka in i Misty Mountains när ringen vrider hans kropp och sinne tills han blir varelsen Gollum.
Århundraden senare, under ringkriget, leder Gandalf Aragorn, Legolas, Gimli och kung Théoden till Isengard, där de återförenas med Merry och Pippin. Gruppen konfronterar därefter Saruman vid hans torn, där Théoden försöker vädja till sin förrädiska tjänare Gríma Wormtongue i uppror mot Saruman. När Saruman avfärdar detta och träffar Wormtongue, svarar den senare genom att sticka Saruman tills Legolas dödar Wormtongue genom att skjuta en båge mot honom; Saruman dör sedan när han faller av tornet till sin död. Kort därefter hämtar Gandalf Sarumans palantír och gruppen lämnar Isengard för att fortsätta sin resa. Pippin tittar snart in i synstenen och ses av Sauron. Från Pippins beskrivning av sina visioner antar Gandalf att Sauron kommer att attackera Gondors huvudstad Minas Tirith. Han åker dit för att varna Gondors förvaltare Denethor och ta Pippin med sig.


Gollum leder Frodo Baggins och Samwise Gamgee till Minas Morgul, där de ser häxakungen av Angmar, ledare för de nio Nazgûl, leda en armé av orkar mot Gondor. Hobbiterna börjar klättra upp en trappa huggen i klippans yta som leder till en hemlig tunnel in i Mordor, omedveten om att Gollum planerar att döda dem och ta ringen. Häxkungen och hans styrkor slår till och överväldiger Osgiliath och tvingar Faramir och hans garnison att dra sig tillbaka till Minas Tirith.
Gollum avyttrar Hobbits mat och skyller på Sam. I sin tro på att Sam önskar ringen ber Frodo honom att gå hem innan han och Gollum fortsätter till tunneln som leder till Mordor. Gollum lurar honom att våga sig in i hallen till den jätte spindeln Shelob. Frodo flyr smalt och konfronterar Gollum och säger till honom att han måste förstöra ringen för båda skull. Gollum attackerar Frodo men faller ner i en avgrund. Frodo fortsätter, men Shelob upptäcker, förlamar och binder honom. Sam återvänder och skadar Shelob och driver henne bort men gömmer sig när Orcs dyker upp och tar Frodo med sig. Orkerna förbereder sig för att avrätta Frodo, men de slutar slåss med varandra om äganderätten till Frodos mithril; distraktionen gör att Sam kan rädda Frodo, och de flyr innan de fortsätter sin resa.


När kung Théoden samlar Rohirrim-armén får Aragorn veta av Elrond att Arwen dör, efter att ha vägrat att lämna Middle Earth för att vara med Aragorn efter att ha sett en vision om sin framtida son. Arwen övertygade en motvillig Elrond att beordra att skärvorna av kung Elendils svärd, Narsil, skulle återföras till Andúril så att Aragorn kan återfå sin födelserätt och få förstärkning från de spöklika döda männen i Dunharrow. Aragorn ansluter sig till Legolas och Gimli och reser till de döda mäns lager och lovar att befria dem från Isildurs odöda förbannelse om de skulle komma Gondors hjälp.
Faramir skadas allvarligt efter ett meningslöst försök att återta Osgiliath; tro att hans son är död, hamnar Denethor i galenskap. Gandalf lämnas för att försvara staden mot Orc-armén, ledd av Gothmog. När Gothmogs armé tvingar sig in i staden försöker Denethor döda sig själv och Faramir på en bål. Pippin varnar Gandalf och de räddar Faramir, men en brinnande Denethor hoppar till sin död från toppen av Minas Tirith strax innan Théoden och hans brorson, Éomer, anländer med Rohirrim. Under den efterföljande striden överväldigas de av den Oliphaunt-ridande Haradrim och Witch-King dödar sårat Théoden. Precis som häxkungen förbereder sig för att avsluta Théoden, kämpar hans systerdotter Éowyn och lyckas döda häxkungen med Merrys hjälp; Éowyn tenderar i efterhand till Théoden efteråt och de tar farväl innan Théoden dör framför sin systerdotter. Aragorn anländer sedan med de döda armén, som övervinner Saurons styrkor och vinner striden; därefter befriar Aragorn de döda männen från deras förbannelse.


Aragorn bestämmer sig för att marschera mot Black Gate som en distraktion så att Frodo och Sam kan nå Mount Doom. Aragorns armé drar ut Saurons kvarvarande styrkor och tömmer Mordor, så att Frodo och Sam når vulkanen, men Gollum attackerar dem precis när de når Mount Doom. När Frodo står på kanten över den vulkaniska elden, svikar han för ringen och hävdar den som sin egen och lägger den på fingret. Gollum hittar den osynliga Frodo och attackerar honom och biter av fingret för att återta ringen. Frodo attackerar Gollum i ett försök att återta ringen, och i den efterföljande kampen faller de båda bort från avsatsen. Gollum faller i lavan med ringen och dör. Frodo håller fast vid sidan av avsatsen och räddas av Sam när ringen sönderfaller i lavan. När Frodo och Sam flyr besegras Sauron - tillsammans med sina orkar och Nazgûl - när Mordor smuler och slutligen förstör Sauron en gång för alla.
Gandalf flyger in med örnar i stridens efterdyningar för att rädda hobbiterna, som vaknar i Minas Tirith och återförenas med det överlevande stipendiet. Aragorn kronas till kung av Gondor och tar Arwen som sin drottning. Hobbiterna återvänder hem till Shire, där Sam gifter sig med Rosie Cotton. Några år senare lämnar Frodo Middle Earth for the Undying Lands med sin farbror Bilbo, Gandalf och Elves. Han lämnar Sam den röda boken i Westmarch, som beskriver deras äventyr. Sam återvänder till Shire, där han omfamnar Rosie och deras barn. De sista orden i både boken och filmen är desamma - "Well, I'm back."

 

Klicka här för att komma till våra steelbooks


Howard Shore komponerade, orkestrerade, dirigerade och producerade trilogins musik. Shore besökte uppsättningen 1999 och komponerade en version av Shire-temat och Frodos tema innan Jackson började skjuta. I augusti 2000 besökte han scenen igen och såg monteringsskärningarna av The Fellowship of the Ring och The Return of the King. I musiken inkluderade Shore många (85 till 110) ledmotiv för att representera olika karaktärer, kulturer och platser - den största katalogen med ledmotiv i filmhistorien och överträffade - för jämförelse - den för hela Star Wars-filmserien. Till exempel finns det flera ledmotiv bara för hobbiterna och Shire. Även om den första filmen hade en del av sin poäng inspelad i Wellington, spelades praktiskt taget hela trilogins poäng in i Watford Town Hall och blandades i Abbey Road Studios. Jackson planerade att ge råd om poängen i sex veckor varje år i London, men för The Two Towers stannade han i tolv.


Partituren spelas främst av London Philharmonic Orchestra, allt från 93 till 120 spelare under hela inspelningen. London Voices, pojkekören Schola i London Oratory School och många artister som Ben Del Maestro, Enya, Renée Fleming, James Galway, Annie Lennox och Emilíana Torrini bidrog. Till och med skådespelarna Billy Boyd, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Miranda Otto (endast förlängda snitt för de två senare) och Peter Jackson (för ett enda gongljud i den andra filmen) bidrog till poängen. Fran Walsh och Philippa Boyens fungerade som librettister och skrev texter till olika musik och sånger, som David Salo översatte till Tolkiens språk. Den tredje filmens slutsång, "Into the West", var en hyllning till en ung filmskapare Jackson och Walsh blev vän med Cameron Duncan, som dog av cancer 2003.


Shore komponerade ett huvudtema för gemenskapen snarare än många olika karaktärsteman, och dess styrka och svagheter i volym visas på olika punkter i serien. Utöver detta kom enskilda teman samman för att representera olika kulturer. Beryktat ökade mängden musik Shore varje dag för den tredje filmen dramatiskt till cirka sju minuter. Musiken för serien har utsetts till bästa filmljudspår genom tiderna under sex år i rad och passerat Schindlers List (1993), Gladiator (2000), Star Wars (1977) respektive Out of Africa (1985).
Filmens musikredaktör var Suzana Peric.


De två första filmerna släpptes på standard-DVD-skivor med två skivor som innehåller förhandsvisningar av nästa film. Framgången med teaterklippningarna medförde utökade upplagor med fyra skivor, med ny redigering, extra specialeffekter och musik. Jackson kom på idén om en utökad klippning för LaserDisc- och DVD-format medan han var i förproduktion. Han kunde sätta in en del av det våld som han trodde att han skulle behöva trimma för att få en PG-13-betyg för teatern, och han kunde skräddarsy tempot efter kraven på den lilla skärmen, som han sa var "completely different." Han konstaterade att de utökade nedskärningarna "ultimately seen as the more definitive versions of the films."


De utvidgade filmerna och de inkluderade specialfunktionerna (märkta "Appendices" som en hyllning till böckerna) var spridda över två skivor och en begränsad samlarupplaga släpptes också. The Fellowship of the Ring släpptes den 12 november 2002, innehållande 30 minuters mer film, en Alan Lee-målning av Fellowship som kom in i Moria och Moria Gate på baksidan av ärmen; en Argonath-utformad bokstöd inkluderades i Collector's Edition. The Two Towers, släppt den 18 november 2003, innehöll 46 minuters extra bilder och en Lee-målning av Gandalf White's entré; Collector's Edition innehöll en Sméagol-staty, med en grymare staty av hans Gollum-person som var tillgänglig på beställning under en begränsad tid.


Kungens återkomst släpptes den 14 december 2004, med 52 minuter mer film, en Lee-målning av Grey Havens och en modell av Minas Tirith för Collector's Edition, med Minas Morgul tillgänglig på beställning under en begränsad tid. Specialutökade DVD-utgåvorna hade också kartor över stipendiernas resor. De har också spelat på biografer, framför allt under en maratonvisning den 16 december 2003 (kallad "Trilogy Tuesday") som kulminerade i en sen film på tredje eftermiddagen. Deltagarna i "Trilogy Tuesday" fick en minnesuppgift i begränsad upplaga från Sideshow Collectibles innehållande en slumpmässig filmram från var och en av de tre filmerna. Båda versionerna sattes ihop i en begränsad version av "branching" -versionen, plus en ny dokumentärfilm från Costa Botes. Hela serien släpptes i en uppsättning med sex skivor den 14 november 2006.


Warner Bros. släppte trilogins teaterversioner på Blu-ray i en box den 6 april 2010. En Blu-ray-boxuppsättning i förlängd upplaga gjordes tillgänglig för förbeställning från Amazon.com i mars 2011 och släpptes den 28 juni 2011 Varje films utökade Blu-ray-version är identisk med den utökade DVD-versionen. den totala tiden är längre på grund av tillagd kreditsekvens som listar namnen på "The Lord of the Rings fan-club members" som bidrog till projektet.
År 2014 släpptes helt nya Blu-ray steelbook-utgåvor av de fem skivorna Extended Editions. Den första, The Fellowship of the Ring, släpptes den 24 mars 2014. Skivorna är identiska med dem som hittades i föregående Blu-ray-set med fem skivor.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen