• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Predator

Predator är en amerikansk science fiction action-skräckfilm regisserad av John McTiernan från 1987 och skriven av bröderna Jim och John Thomas, med Arnold Schwarzenegger som ledare för ett elitparamilitärt räddningsteam på uppdrag att rädda gisslan i gerillahållet territorium i Centralamerika som möter den dödliga rovdjuret (Kevin Peter Hall), en tekniskt avancerad utomjording som stjälkar och jagar dem.

Predator skrevs 1984 under arbetstiteln Hunter. Filmningen pågick från mars – juni 1986 med varelseeffekter som tagits fram av Stan Winston; budgeten var cirka 15 miljoner dollar. 20th Century Fox släppte filmen den 12 juni 1987 i USA, där den tjänade 98,3 miljoner dollar. De första recensionerna tenderade mot det negativa, men filmen har sedan omvärderats som en klassiker av actiongenren.
Predators framgång skapade en mediefranchise av filmer, romaner, serietidningar, videospel och leksaker. Det skapade tre direktuppföljare: Predator 2 (1990), Predators (2010) och The Predator (2018). En crossover med Alien-serien producerade Alien vs. Predator-filmerna, som inkluderar Alien vs. Predator (2004) och Aliens vs. Predator: Requiem (2007).
Ett rymdfarkost flyger nära jorden och släpper ut ett föremål som kommer in i atmosfären. Någon tid senare, i en centralamerikansk djungel, får den amerikanska arméns specialoperationssoldat och vietnamsveteranen "holländare" och hans elit legosoldaträddningsteam - Mac, Billy, Blain, Poncho och Hawkins - uppdrag av nederländska före detta befälhavare, general Philips, med att rädda en utrikesminister och hans assistent som gisslan av upprorare. CIA-officer Dillon, en gammal holländsk vän från Vietnamkriget, har till uppgift att följa laget över holländarnas invändningar.
Teamet upptäcker vraket från en helikopter och tre skinnade lik, identifierade av holländare som Green Berets från Fort Bragg som han kände personligen. Holländares lag når fiendens läger och dödar alla upprorerna, inklusive sovjetiska underrättelsetjänstemän. Konfronterad av holländare erkänner Dillon att uppdraget var en inställning för att hämta underrättelse från fångade agenter och att den döda militära enheten försvann veckor tidigare i en misslyckad räddning.
Efter att ha fångat Anna, den enda överlevande gerillan, fortsätter laget till dess utvinningspunkt, omedveten om att det spåras med termisk avbildning av en osynlig observatör. Anna flyr och jagas av Hawkins, men de bakhålls av varelsen. Det sparar Anna men dödar Hawkins och drar bort kroppen. Holländska organiserar en sökning efter Hawkins kropp, under vilken varelsen dödar Blain med sitt plasmavapen. Upprörd, Mac initierar en brandbekämpning där varelsen såras och avslöjar självlysande grönt blod. Enheten omgrupperas och inser att något i djungeln förföljer dem. Dillon tror att fler gerillor är ansvariga, men Billy är övertygad om att förövaren inte är mänsklig, ett påstående som möts med skepsis. Teamet läger för natten och sätter fällor i alla riktningar.
Den kvällen är fällorna avskjutna, och Mac dödar en vild gris och misstänker det som varelsen. I förvirringen stjäl varelsen Blains kropp och holländska inser att deras fiende använder träden för att resa, vilket gör deras fällor ineffektiva. Ett andra försök att fånga varelsen med ett nät lyckas tillfälligt, men det flyr snabbt och lämnar Poncho skadad. Mac och Dillon försöker sträva efter det, men de främmande manövrerna och dödar dem. Varelsen hämtar sedan de andra, dödar Billy och Poncho och sårar holländare. Att förverkliga varelsen riktar sig inte mot obeväpnat byte eftersom det inte finns "någon sport" i det, holländare skickar Anna till helikoptern obeväpnad. Varelsen förföljer holländskt i en flod och rör sig inom några meter från en lera-täckt holländare. Hans termiska signatur minskade, holländska förblir osedda av varelsen och den går vidare. Holländare inser att han kan använda lera som kamouflage.
Medan varelsen samlar in troféer från de döda legosoldaterna, fäller holländska hantverk och vapen och lockar varelsen till honom. Han inaktiverar varelsens maskeringsanordning och tillfogar mindre skador men faller i vattnet och tappar leraöverdraget och fastnar av varelsen. Genom att erkänna holländare som en värdig fiende och vill bekämpa honom på lika villkor kastar varelsen sin mask och vapen och engagerar honom i hand-till-hand-strid. Holländska är nästan misshandlad men lyckas krossa varelsen under en fällas motvikt. När varelsen ligger döende aktiverar den en självförstörande enhet. Holländska tar skydd strax innan enheten exploderar och räddas senare av Philips och Anna med en helikopter.
Predator släpptes på DVD den 26 december 2000, filmen släpptes senare på Blu-Ray den 15 april 2008. Predator släpptes på Blu-Ray 3D den 17 december 2013. Predator släpptes på 4K UHD Blu-Ray den 7 augusti 2018.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen