• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Power Rangers

Power Rangers är en amerikansk underhållningsfranchise byggd kring en live-action-superhjälte-tv-serie, baserad på den japanska tokusatsu-franchisen Super Sentai. Producerad först av Saban Entertainment, andra av BVS Entertainment, senare av Saban Brands, och idag av SCG Power Rangers och Hasbro, tar Power Rangers TV-serie mycket av sina bilder från TV-serien Super Sentai, producerad av Toei Company.

Det första Power Rangers-inträdet, Mighty Morphin Power Rangers, debuterade den 28 augusti 1993 och hjälpte till att starta Fox Kids-programmeringsblocket på 1990-talet, under vilket det katapulterades i populärkulturen tillsammans med en serie actionfigurer och andra leksaker av Bandai. År 2001 hade mediefranchisen genererat över 6 miljarder dollar i leksaksförsäljning.

Trots inledande kritik att dess våld riktade mot barngrupper, har franchisen varit kommersiellt framgångsrik. Från och med 2019 består Power Rangers av 27 TV-säsonger med 20 olika temaserier och tre teaterfilmer som släpptes 1995, 1997 och 2017.

År 2010 återfick Haim Saban, skaparen av serien, ägandet av franchisen efter sju år under The Walt Disney Company. År 2018 utsågs Hasbro till den nya mästare-licensinnehavaren. Kort därefter meddelade Saban Brands och Hasbro att den senare skulle förvärva franchisen och resten av de förstnämnda underhållningstillgångarna i en affär på 522 miljoner dollar, med de första produkterna från Hasbro som blev tillgängliga i början av 2019.

 

Eftersom Power Rangers hämtar det mesta av sina bilder från Super Sentai-serien, har den många kännetecken som skiljer den från andra superhjältserier. Varje serie kretsar kring ett team av ungdomar som rekryterats och tränats av en mentor för att förvandlas till de eponyma Power Rangers, som kan använda speciella krafter och styra enorma attackmaskiner, kallade Zords, för att övervinna de periodiska antagonisterna. I originalserien Mighty Morphin rekryterar trollkarlen Zordon "tonåringar med attityd" mot Rita Repulsa.

När "morphed" blir rangersna kraftfulla superhjältar som bär färgkodade hudtäta spandexdräkter och hjälmar med ogenomskinliga visirer; identiska utom i individuella rangers färg, hjälmdesign och mindre styling som att inkludera en kjol. Morphed Rangers har i allmänhet förbättrad styrka, hållbarhet, smidighet och stridsförmåga. Vissa har övermänskliga eller psykiska förmågor som superhastighet, elementmanipulation, extra-sensorisk perception eller osynlighet. Dessutom har varje enskild ranger ett unikt vapen, liksom vanliga vapen som används för markstrid. När fiender växer till otrolig storlek (som nästan alla gör) använder Rangers enskilda Zords som kombineras till ett större Megazord.

Rangers-lag arbetar i lag om tre till fem, med fler Rangers som kommer till laget senare. Varje team av Rangers, med några få undantag, följer en allmän uppsättning konventioner, som beskrivs i början av Mighty Morphin och antydda av mentorer i många av de andra serierna: Power Rangers kanske inte använder sina Ranger-krafter för personlig vinning eller för att eskalera en slåss (såvida inte fienden gör det), och Power Rangers får inte heller avslöja sin identitet för allmänheten. Påföljden för att inte följa dessa regler är förlusten av deras makt.

Precis som i Super Sentai, ändrar färgpaletten för varje Power Rangers-team varje serie. Endast rött och blått dyker upp i varje Ranger-lag, medan en Yellow Ranger har varit närvarande varje säsong utom Power Rangers Dino Charge. Andra färger och beteckningar visas också genom hela serien. En Rangers färgbeteckning påverkar också deras garderob genom hela serien: civila kläder matchar ofta Ranger-färg.

 

Idén att anpassa Sentai-serien för Amerika uppstod i slutet av 1970-talet efter överenskommelsen mellan Toei Company och Marvel Comics om att utbyta koncept för att anpassa dem till deras respektive publik. Toei, med Marvel Productions, skapade den japanska tv-serien Spider-Man och producerade tre Super Sentai-serier, som hade stor framgång i Japan. Marvel och Stan Lee försökte sälja Sun Vulcan-serien till amerikanska tv-stationer inklusive HBO, men fann inga köpare och avtalet slutade.

Flera år senare började en annan idé att anpassa Super Sentai på 80-talet när Haim Saban gjorde en affärsresa till Japan, där det enda som sändes på sin TV under sin vistelse på hotellet var den japanska serien Super Sentai . Vid den tiden fascinerades Saban av konceptet 5 personer maskerade i spandexdräkter som bekämpar monster, så 1985 producerade han pilotavsnittet av Bio-Man, en amerikansk anpassning av Choudenshi Bioman, som avvisades av flera av de största amerikaner TV-stationer. Hans idé började först 1992 när Saban kom till Fox Kids, vars president Margaret Loesch tidigare hade hjälpt Marvel Productions och därmed var bekant med Super Sentai.

Produktion av Power Rangers-avsnitt involverar omfattande lokalisering av och revision av originalt Super Sentai-källmaterial för att införliva amerikansk kultur och uppfylla amerikanska tv-standarder. I stället för att göra en engelsk dub eller översättning av den japanska filmen, består Power Rangers-program av scener med engelsktalande skådespelare med scener med antingen japanska skådespelare dubbade till engelska eller actionscener från Super Sentai-serien med Rangers som slåss mot monster eller gigantisk robot (Zord och Megazord) strider med engelsk dubbning. I vissa serier filmas originalkampscener för att införliva karaktärer eller föremål som är unika för Power Rangers-produktionen. Liksom många av Saban Entertainment tidigare satsningar på att lokalisera japansk tv för en västerländsk publik, handlingen, karaktärsnamn och andra namn skiljer sig vanligtvis mycket från källan, även om några säsonger har hållit sig nära historien om den ursprungliga Super Sentai-säsongen. Den amerikanska armen av Bandai, som samproducerade Sentai-showen och tillverkade sina leksaker, arbetade med anpassningen av de japanska namnen. En brainstorming bland chefer ledde till "Power Rangers", och för den specifika showen som skulle göras, framkallade Mighty Morphin Power Rangers transformationssekvenser. Mötet tog också upp termen "Zord" för de gigantiska robotarna, för att åberopa både svärdet som Megazord bar och de dinosaurier som var lagets tema.

Tillsammans med att anpassa skurkarna från Super Sentai-motsvarigheterna, har de flesta Power Rangers-serien också skurkar utan Sentai-motsvarighet. Generellt sett är den primära antagonisten i en Power Rangers-serie (till exempel Lord Zedd, Divatox, etc.) inte anpassad från Sentai. Undantag från detta inkluderar Mighty Morphin, Zeo, Lightspeed Rescue och några andra som bara använder skurkar anpassade från de japanska showerna.

Serien som startade franchisen, Mighty Morphin Power Rangers (en amerikansk anpassning av den japanska Super Sentai-serien 1992, Kyōryū Sentai Zyuranger), började sända som en del av Fox Kids-blocket av programmering som sändes på FOX-nätverket. Det varade i tre säsonger (från 1993 till 1996).

Hasbro tillkännagav National Power Rangers Day att firas årligen den 28 augusti.

 

Saban Entertainment distribuerade Power Rangers från 1993 till slutet av 2001, och Fox sände serien fram till hösten 2002. Walt Disney Company köpte franchisen som en del av en buyout av Fox Family Worldwide som ägde rum 2001. Fox Family Worldwide därefter blev ABC Family Worldwide Inc. Denna uppköp ledde också till att Saban Entertainment blev BVS Entertainment 2002, från News Corporation, Foxs moderbolag och Haim Saban. Showen fortsatte att sändas på Fox Kids tills den ersattes av 4Kids Entertainment-producerade "FoxBox. Från september 2002 hade serien sänts i olika Disney-ägda nätverk, inklusive ABC Kids-programblocket, ABC Family, Toon Disney och Jetix -märkta försäljningsställen över hela världen. När Wild Force slutade flyttade Disney produktionen av franchisen från Los Angeles till Nya Zeeland. Detta resulterade i att MMPR Productions stängdes och många medlemmar i produktionen avskedades. Jetix-block skulle sändas i USA på ABC Family och Toon Disney. Den 12 februari 2009 ersattes Toon Disney med Disney XD, där Power Rangers togs bort från den nya kanalens sortiment. Flera ABC-sändningsgrupper, inklusive Hearst Television, vägrade att sända serien på grund av bristen av FCC-kompatibelt utbildnings- och informationsinnehåll.

Saban-era säsongerna använde monikern "Saban's Power Rangers". Även om Mighty Morphin, Zeo och Turbo ibland använde ordmärket Saban Entertainment (om än mest för reklam) blev detta inte vanligt förrän i rymden. Wild Force använde också "Saban's Power Rangers" moniker förproduktion innan Disney buyout innan produktionen började. Sedan Saban återförvärvade Power Rangers 2010 har denna praxis fortsatt igen med början med Samurai och kommer att fortsätta med Hasbro-era säsonger.

Från 2005 till dess att den upphörde 2007, sände Jetix serier av serier, märkta som Power Rangers Generations, och visar utvalda avsnitt från Mighty Morphin genom Dino Thunder.

2008 Power Rangers Jungle Fury var ursprungligen inställd på att vara den sista säsongen, men på grund av skyldigheter med Bandai producerade Disney ytterligare en säsong: Power Rangers RPM. En artikel i The New Zealand Herald publicerades den 7 mars 2009, identifierade RPM som den sista säsongen av Power Rangers-körningen. Produktionschef Sally Campbell sade i en intervju, "... i detta skede kommer vi inte att skjuta ytterligare en säsong." En revision den 1 september 2009 av Disney A till Z: The Official Encyclopedia av Disneys huvudarkivar Dave Smith säger att "produktionen av nya avsnitt [av Power Rangers] upphörde 2009". Produktionen av Power Rangers upphörde och den sista serien av BVS Entertainment, RPM, slutade den 26 december 2009.

Den 1 oktober 2009 släppte Bandai ett pressmeddelande att Disney skulle återutsända Mighty Morphin Power Rangers med början i januari 2010 på ABC Kids i stället för en ny serie med bilder från Super Sentai-tv-serien 2009. En ny leksakslinje åtföljde serien och dök upp i butiker under senare delen av 2009. Den 14 augusti 2010 slutade ABC: s övervakade Power Rangers-sändningar i nätverkets dotterbolag på västkusten på grund av programmeringsförbud. nätverket slutade sända programmet helt två veckor senare den 28 augusti och returnerade därefter programmets tidslucka till dess dotterbolag.

Den 12 maj 2010 köpte Haim Saban tillbaka Power Rangers-serien från Disney för 43 miljoner dollar och meddelade planer på att producera en ny säsong av tv-serien. Den artonde säsongen, Samurai, började sändas på Nickelodeon den 7 februari 2011, med tidigare avsnitt som började sändas på Nicktoons senare samma år. Det tillkännagavs också att Saban planerar att göra en ny Power Rangers-film.

Den 2 juli 2012 tillkännagavs att Saban Brands skulle lansera en lördag morgon tecknad filmblock på The CW, kallad Vortexx, den 25 augusti 2012, som skulle sända Power Rangers Lost Galaxy. Serien togs bort innan säsongen till och med slutade och slutade göra det på Vortexx-webbplatsen. Själva blocket slutade hösten 2014.

För att fira seriens 20-årsjubileum började Nickelodeon sända Power Rangers Megaforce den 2 februari 2013, med alla tidigare rangers från seriens 20-åriga historia i säsongens sista avsnitt. Den 1 oktober 2013 meddelade Saban Brands att de hade förlängt avtal med Nickelodeon och Bandai America Incorporated fram till 2016 för sin globalt erkända Power Rangers-franchise. 90-talet sände Mighty Morphin Power Rangers som en del av Mighty Morphin Weekend 2013.

I maj 2014 meddelade Saban Brands och Lionsgate att de planerar att producera en ny Power Rangers-långfilm och förhoppningsvis kommer att starta en Power Rangers-filmfranchise. Filmen, med titeln helt enkelt Power Rangers, släpptes den 24 mars 2017, med blandade recensioner och ett misslyckande på biljettkontoret, som ett resultat är framtiden för ett filmuniversum för franchisen osäker. RJ Cyler, som spelade i Power Rangers uppgav den 20 augusti 2018 att Hasbro ännu inte har meddelat några planer för en filmuppföljare. Den 11 juli 2019, under en Reddit AMA, avslöjade Dacre Montgomery att studion hade planer på att producera en andra omstart, utan att han och resten av rollerna och regissören återvände. Den 13 december 2019 rapporterades att Jonathan Entwistle är i tidiga samtal för att styra omstart, med Patrick Burleigh som är inställd på att skriva manus. Handlingen kommer enligt uppgift att omfatta tidsresor och kommer att ske under 1990-talet.

I januari 2016 förlängde Saban och Nickelodeon sitt sändningspartnerskap till och med 2018. I februari 2018 meddelade företagen att Power Rangers skulle fortsätta att sändas på Nickelodeon fram till 2021.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen