• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Nightmare on elm street

A Nightmare on Elm Street är en amerikansk slasherfilm från 1984 skriven och regisserad av Wes Craven och producerad av Robert Shaye. Det är den första delen i filmserien A Nightmare on Elm Street och spelar Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakley, Robert Englund som Freddy Krueger och Johnny Depp i sin filmdebut.

Handlingen handlar om fyra tonåringar som bor på en gata i den fiktiva staden Springwood, Ohio [N 1], som invaderas och dödas i sina drömmar och därmed dödas i verkligheten av en bränd mördare med en läderhandske.
Craven filmade A Nightmare on Elm Street med en beräknad budget på 1,8 miljoner dollar. Filmen släpptes den 9 november 1984 och tjänade 57 miljoner dollar över hela världen. En mardröm på Elm Street möttes av grymma kritiska recensioner och anses vara en av de största skräckfilmerna som någonsin gjorts, och lekte en franchise bestående av sex uppföljare, en tv-serie, en crossover med fredagen den 13: e och olika andra varor. En remake med samma namn släpptes 2010. Och förutom Stunts, Polyester och Alone in the Dark var det en av de första filmerna producerade av New Line Cinema, som vid den tidpunkten mest distribuerade filmer, vilket ledde företaget till blivit en framgångsrik filmstudio fram till 2008. och fick till och med smeknamnet "The House that Freddy Built".
Filmen krediteras för att ha använt många av de troper som finns i skrämfilmer med låg budget på 1970- och 1980-talet som härstammar från John Carpenters Halloween (1978) och ledde till att denna undergenre skulle kallas slasher-filmen. Filmen innehåller en moralpjäs där sexuellt promiskuösa tonåringar dödas. Kritiker och filmhistoriker säger att filmens premiss är kampen för att definiera skillnaden mellan drömmar och verklighet, som manifesteras av tonårenas liv och drömmar i filmen. Kritiker idag berömmer filmens förmåga att överträffa "gränserna mellan det imaginära och det verkliga" och leka med publikens uppfattningar. Filmen följdes av A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge.

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen