• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Nightmare before christmas

The Nightmare Before Christmas (även känd som Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) är en amerikansk stop-motion animerad musikalisk mörk fantasifilm från 1993 regisserad av Henry Selick och producerad och tänkt av Tim Burton. Den berättar historien om Jack Skellington, kungen av "Halloween Town" som snubblar genom en portal till "Christmas Town" och blir besatt av att fira högtiden.

Danny Elfman skrev sångerna och noterade och tillhandahöll Jacks sångröst. Den främsta röstbesättningen inkluderar även Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Ken Page, Paul Reubens, Glenn Shadix och Ed Ivory.

The Nightmare Before Christmas har sitt ursprung i en dikt skriven av Burton 1982 medan han arbetade som animatör på Walt Disney Productions. Med framgången för Vincent samma år började Burton överväga att utveckla The Nightmare Before Christmas som antingen en kortfilm eller 30-minuters tv-special till ingen nytta. Under åren återvände Burtons tankar regelbundet till projektet och 1990 gjorde han ett utvecklingsavtal med Walt Disney Studios. Produktionen startade i juli 1991 i San Francisco; Disney släppte filmen genom Touchstone Pictures eftersom studion trodde att filmen skulle vara "för mörk och läskig för barnen".

Filmen fick både kritisk och ekonomisk framgång och tjänade 89,1 miljoner dollar sedan den första utgåvan och fick en kultföljare. Det nominerades till Oscar för bästa visuella effekter, en första för en animerad film. Filmen har sedan dess utgivits på nytt av Walt Disney Pictures och släpptes årligen på nytt i Disney Digital 3-D från 2006 till 2009, vilket gör den till den första stop-motion animerade funktionen som helt konverterats till 3D.

 

Halloween Town är en fantasivärld fylld med olika monster och övernaturliga varelser associerade med semestern. Jack Skellington, "Pumpkin King" och ledare för staden, leder dem till att organisera de årliga Halloween-firandet. Privat har dock Jack blivit trött på samma rutin år efter år och vill ha något nytt. Vandra i skogen morgonen efter Halloween snubblar han över sju träd som innehåller dörrar som leder till städer som representerar olika helgdagar och öppnar en portal till julstaden. Förbluffad över den obekanta semestern återvänder Jack till Halloween Town för att visa invånarna sina resultat, men de misslyckas med att förstå idén om jul och jämför allt med deras idéer om Halloween, även om de relaterar till en julstads karaktär; en röd hummerliknande kung som flyger på natten med namnet "Sandy Claws". Jack samlar sig själv i sitt torn för att studera jul och hitta ett sätt att rationellt förklara det, men kan inte. Han beslutar i slutändan att det är orättvist för julstaden ensam att njuta av semestern och meddelar att han och medborgarna i Halloween Town kommer att ta över julen i år.

Jack tilldelar medborgarna i Halloween Town-jobb med jultema, inklusive sångsånger, gör presenter och bygger en släde som dras av skelettren. Sally, en vacker trasdockakvinna som i hemlighet är kär i Jack, upplever en vision att deras ansträngningar kommer att sluta i katastrof, men Jack avfärdar detta och tilldelar henne uppgiften att sy honom en röd kappa att bära. Han uppmanar också Lock, Shock and Barrel, en trio av busiga trick-or-treat-barn, att bortföra jultomten och föra honom tillbaka till Halloween Town. Jack berättar för jultomten att han kommer att ta jul till världen på sin plats i år. Jack beordrar trion att hålla jultomten säker, men barnen levererar istället jultomten till Oogie Boogie, en spelberoende skurk, som planerar att spela ett spel med tomtens liv på spel. Sally försöker rädda jultomten så att han kan stoppa Jack, men Oogie fångar henne också.

Jack avgår för att leverera presenter till världen, men de Halloween-stiliga gåvorna skrämmer och attackerar befolkningen. Medan media skickar meddelande via radio om Santa-bedragaren, vidtar militären åtgärder och skjuter ner Jack och får honom att krascha på en kyrkogård. Medan de ödelagda invånarna i Halloween Town tror att han har sprängts och dödats, har Jack överlevt, och medan han beklagar katastrofen han gjort av julen, finner han att han åtnjöt upplevelsen av att skrämma barnen ändå, och återuppta sin kärlek till Halloween. Men först inser han att han måste vidta åtgärder för att fixa sin röra. Jack återvänder till Halloween Town och hittar Oogies lager. Oogie försöker döda Jack, men Jack sliter sönder tråden som håller ihop sin tygform och avslöjar en massiv hög med buggar som faller ner i Oogies gryta och uppenbarligen dödar honom. Jack ber om ursäkt till jultomten för sina handlingar och jultomten, medan han fortfarande är arg på Jack för att ha förstört julen och inte lyssnat på Sallys varningar, försäkrar honom att han kan fixa saker och återvänder till julstaden.

 

När jultomten ersätter Halloween-presenten med äkta, firar stadsborna i Halloween Town Jacks överlevnad och återkomst. Santa besöker sedan Halloween Town och ger dem ett snöfall för invånarna att leka med, vilket på ett sätt uppfyller Jacks ursprungliga dröm. När han flyger bort ropar jultomten: "God Halloween!" och Jack svarar genom att ropa, "God jul!". På kyrkogården förklarar Jack och Sally sin kärlek till varandra.

 

Selick och hans team av animatörer började producera i juli 1991 i San Francisco, Kalifornien med en besättning på över 120 arbetare och använde 20 ljudsteg för filmning. Joe Ranft anställdes från Disney som storyboard-handledare, medan Eric Leighton anställdes för att övervaka animering. Vid produktionen toppade 20 olika scener samtidigt för filmning. Totalt togs 109.440 bilder för filmen. Arbetet med Ray Harryhausen, Ladislas Starevich, Edward Gorey, Étienne Delessert, Gahan Wilson, Charles Addams, Jan Lenica, Francis Bacon och Wassily Kandinsky påverkade filmskaparna. Selick beskrev produktionsdesignen som en pop-up-bok. Dessutom sade Selick, "När vi når Halloween Town är det helt tysk expressionism. När Jack går in i julstaden är det en upprörande dr. Seuss-esque setpiece. Slutligen, när Jack levererar presenter i den" verkliga världen ", är allt enkel, enkel och perfekt anpassad. " Vincent Price, Don Ameche och James Earl Jones ansågs ge berättelsen för filmens prolog; dock visade sig det svårt att casta, och producenterna anställde istället den lokala röstartisten Ed Ivory. Patrick Stewart tillhandahöll prologberättelsen för filmens soundtrack.

På filmens riktning reflekterade Selick: "Det är som om han [Burton] lade ägget, och jag satt på det och kläckte ut det. Han var inte inblandad i ett praktiskt sätt, men hans hand ligger i det. Det var mitt jobb att få det att se ut som "en Tim Burton-film", som inte skiljer sig så mycket från mina egna filmer. "På frågan om Burtons engagemang hävdade Selick," Jag vill inte ta bort från Tim, men han var inte i San Francisco när vi gjorde det. Han kom upp fem gånger under två år och tillbringade högst åtta eller tio dagar totalt. " Walt Disney Feature Animation bidrog med lite traditionell animation i andra lag. Burton tyckte att produktionen var något svår eftersom han samtidigt spelade in Batman Returns och förproduktion av Ed Wood.

Filmskaparna konstruerade 227 dockor för att representera karaktärerna i filmen, med Jack Skellington med "runt fyra hundra huvuden", vilket möjliggör uttryck för alla möjliga känslor. Sallys munrörelser "animerades genom utbytesmetoden. Under animationsprocessen togs [...] bara Sallys ansiktsmask bort för att bevara ordningen på hennes långa röda hår. Sally hade tio ansiktsarter, vardera gjorda med en serie med elva uttryck (t.ex. ögon öppna och stängda och olika ansiktspositioner) och synkroniserade munrörelser. " Stop-motion-figuren av Jack återanvänds i James and the Giant Peach (även regisserad av Selick) som kapten Jack.

 

Med år av framgångsrik hemvideoförsäljning nådde Nightmare senare en kultfilm. Touchstone Home Video släppte filmen först på VHS den 30 september 1994 och på DVD den 2 december 1997. DVD-utgåvan innehöll inga specialfunktioner. Nightmare släpptes andra gången den 3 oktober 2000 som en specialutgåva. Släppet innehöll en ljudkommentar av Selick och filmfotograf Pete Kozachik, en 28-minuters framställning av dokumentär, ett galleri med konceptkonst, storyboards, testfilmer och raderade scener. Burtons Vincent och Frankenweenie ingick också. Båda DVD-skivorna var icke-anamorfa widescreen-utgåvor.

Walt Disney Studios Home Entertainment släppte filmen på DVD igen (den här gången med en anamorf överföring) och på Blu-ray Disc (för första gången) den 26 augusti 2008 som en två-skiva digitalt omgjord "samlarutgåva", men ändå som innehåller samma specialfunktioner.

Walt Disney Studios Home Entertainment släppte The Nightmare Before Christmas på Blu-ray 3D den 30 augusti 2011. Släppet inkluderade en Blu-ray 3D-skiva, Blu-ray-skiva och en DVD som innehåller både en DVD och digital kopia av filmen.

År 2018 utfärdade Disney en singalongversion av filmen, åtföljd av teaterklipp och en kopia av Movies Anywhere, som en skivversion för filmens 25-årsjubileum.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen