• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Mupparna

Mupparna är en amerikansk franchise- och ensemblebesättning av dockkaraktärer känd för en absurd, burlesk och självrefererande stil av sort-skisskomedi. De skapades av Jim Henson 1955 och är namnen på den Disney-ägda mediefranchisen som omfattar tv, film, musik och andra medier som är associerade med karaktärerna.

Mupparna härstammar från den kortformade tv-serien Sam and Friends, som sändes från 1955 till 1961. Efter framträdanden på sena nattprogram och i reklam under 1960-talet började Mupparna visas på Sesame Street (1969 - nu) och uppnådde kändisstatus och internationellt erkännande genom The Muppet Show (1976–1981), som fick fyra Primetime Emmy Award-vinster och 21 nomineringar under sin femårsperiod.

Under 1970- och 1980-talet diversifierade Mupparna till biofilmer, inklusive The Muppet Movie (1979); The Great Muppet Caper (1981); och The Mupparna Take Manhattan (1984). Disney började engagera sig med dem i slutet av 1980-talet, under vilket Henson gick in i förhandlingar för att sälja The Jim Henson Company. Mupparna fortsatte sin närvaro i media på tv med Muppet Babies (1984–91), liksom The Jim Henson Hour (1989) och Mupparna Tonight (1996–98), som båda var liknande i formatet The Muppet Show; och tre filmer: The Muppet Christmas Carol (1992), Muppet Treasure Island (1996) och Mupparna from Space (1999).

Disney förvärvade Mupparna i februari 2004, så att karaktärerna fick större allmänhetsexponering än tidigare år. Under Disney inkluderade efterföljande projekt två filmer: The Mupparna (2011) och Mupparna Most Wanted (2014); en kortlivad primetime-serie (2015–2016) en omstart av Muppet Babies (2018 – nu); och webbtv-serien Mupparna Now (2020 – nu).

Under sin sex-decenniers karriär har Mupparna betraktats som en häftklammer för underhållningsindustrin och populärkulturen i USA och engelsktalande område i allmänhet, och erkänns av olika kulturinstitutioner och organisationer, inklusive American Film Institute, Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Library of Congress och Hollywood Walk of Fame.

 

Mupparna skapades av dockspelaren Jim Henson på 1950-talet; bland hans tidigaste skapelser var grodan Kermit, som blev Hensons mest igenkännliga karaktär. Ursprungligen tänkt för en vuxen publik, hävdade Henson och återkallade senare att han myntade termen "Muppet" som en blandning av orden "marionett" och "marionett". 1955 introducerades Mupparna i Sam and Friends, en kortformad tv-serie som producerades för WRC-TV i Washington DC. prosceniumbåge som är typiskt för sådana verk och istället förlitar sig på den naturliga inramningen av TV-apparaten genom vilken den sågs.

Under 1960-talet uppträdde karaktärerna - i synnerhet Kermit och Rowlf the Dog - i skits i flera talkshower sent på kvällen och i tv-reklam, inklusive The Ed Sullivan Show. Rowlf blev den första Muppet-karaktären som uppträdde regelbundet på nätverks-tv när han började med Jimmy Dean i The Jimmy Dean Show. 1966 började Joan Ganz Cooney och Lloyd Morrisett utveckla ett pedagogiskt tv-program för barn och närmade sig Henson för att utforma en gjutning av Muppet-karaktärer under detta skede. Programmet producerades av Children's Television Workshop och debuterade som Sesame Street 1969.

Henson och hans kreativa team blev nära involverade i Sesame Street under de följande åren; Henson avstod från sin prestationsavgift i utbyte mot att behålla äganderätten till Muppet-karaktärerna som skapats för programmet. Sesame Street fick ett positivt svar, och Mupparna engagemang i serien sägs vara en viktig komponent i dess ökande popularitet, vilket ger en "effektiv och behaglig visning" -metod för presentation av sin utbildningsplan.

1970-talet: The Muppet Show och strejka in i film

I början av 1970-talet fortsatte Mupparna sin närvaro i tv, främst i segmentet The Land of Gorch under den första säsongen av Saturday Night Live. När hans engagemang med Sesame Street fortsatte, började Henson utveckla en nätverks-tv-serie med fokus på Mupparna; i motsats till Sesame Street, skulle denna serie dock riktas till en mer vuxen publik och till stor del fokusera på skisskomedi. Två tv-piloter, Mupparna Valentine Show och The Muppet Show: Sex and Violence, sändes på ABC 1974 respektive 1975.

Efter att ABC skickat piloter och andra nätverk i USA uttryckte lite intresse för projektet, kontaktade den brittiska producenten Lew Grade Henson och gick med på att samproducera serien för Associated Television. Debuterade 1976 introducerade The Muppet Show nya karaktärer som Miss Piggy, Fozzie Bear och Gonzo, tillsammans med befintliga karaktärer som Kermit och Rowlf. The Muppet Show sändes i första gången i USA och blev allt populärare på grund av dess skiss-format, unika form av humor i vaudeville-stil och produktiv rost av gäststjärnor. Den nominerades till 21 Primetime Emmy Awards under sin körning och vann fyra, inklusive Outstanding Variety Series 1978. Framgången med The Muppet Show gjorde det möjligt för Henson Associates att diversifiera till biofilmer, varav den första, The Muppet Movie, släpptes. 1979.

 

Efter The Muppet Movie kom The Great Muppet Caper och Mupparna Take Manhattan, som släpptes 1981 respektive 1984. Sammantaget fick de tre filmerna fyra Oscar-nomineringar. Muppet Show avslutade sin fem-säsongskörning 1981. 1983 debuterade Henson på Fraggle Rock, som sändes på HBO i USA fram till 1987.

1989 inledde Henson förhandlingar med Michael Eisner och The Walt Disney Company, där de senare skulle förvärva Jim Henson Productions och i sin tur Mupparna. Disney uttryckte intresse för att köpa företaget för 150 miljoner dollar. Eisner var också intresserad av att förvärva Sesame Street Muppet-karaktärerna. Henson tackade nej till förslaget, men ansåg det som en "icke-start" för affären. När diskussionerna fortsatte började Henson och Walt Disney Imagineering förebyggande utveckla attraktioner med Mupparna-tema för Disney-MGM-studiorna på Walt Disney World.

Den föreslagna fusionen avbröts emellertid efter Hensons död 1990. Inte desto mindre initierade Disney ett licensavtal med Henson för att fortsätta utveckla Mupparna attraktioner. Året därpå debuterade Muppet * Vision 3D i Disney – MGM Studios, den enda attraktionen som framgångsrikt utvecklats från de ursprungliga planerna. Disney samproducerade också den fjärde och femte Mupparna-filmen, The Muppet Christmas Carol (1992) och Muppet Treasure Island (1996), tillsammans med Henson. Karaktärerna spelade därefter i Mupparna Tonight, som sändes på ABC 1996 till 1998; och en sjätte film, Mupparna from Space, släppt av Columbia Pictures 1999.

År 2000 såldes Henson till EM.TV & Merchandising AG för 680 miljoner dollar. EM.TVs lager kollapsade dock och Henson-familjen återförvärvade företaget 2003, med undantag av Sesame Street-karaktärerna, som under tiden såldes till Sesame Workshop.

2000-talet: Disney-förvärv

Fjorton år efter det att de inledande förhandlingarna började förvärvade Disney Mupparna immateriella egendom från Henson för 75 miljoner dollar den 17 februari 2004. Förvärvet bestod av det mesta av Mupparna film- och tv-bibliotek, liksom The Bear in the Big Blue House TV-serie. Undantag inkluderade Sesame Street-karaktärerna; Fraggle Rock-karaktärerna, som behölls av Henson; och distributionsrättigheterna till fyra filmer: Mupparna Take Manhattan, Mupparna from Space och Kermits Swamp Years, som behölls av Sony Pictures Entertainment; och It's a Very Merry Muppet Christmas Movie, behållen av NBCUniversal Television Distribution. Efter förvärvet bildade Disney Mupparna Studio (ursprungligen Mupparna Holding Company), ett helägt dotterbolag som ansvarar för att hantera karaktärerna och franchisen. Som ett resultat blev termen "Muppet" ett lagligt varumärke som tillhör Disney; på licens från Disney fortsätter Sesame Workshop att använda termen för deras karaktärer, liksom arkivfilmer av Kermit the Frog.

Henson behåller rättigheterna till flera produktioner med Disney-ägda Muppet-karaktärer, inklusive Emmet Otters Jug-Band Christmas; Julleksaken; Sesame Street: 20 and Still Counting; Henson's Place; Billy Bunny's Animal Songs; den ursprungliga Dog City specialen; och Donna's Day. Medan några av dessa sedan har släppts oklippta, utelämnar de flesta aktuella utgåvorna av Emmet Otter's Jug-Band Christmas och The Christmas Toy Kermit the Frog. ABC-familjen 2015, DVD-skivan 2017 och Blu-ray-utgåvorna 2018 av Emmet Otters Jugband Christmas och Amazon Prime Video-utgåvan av The Christmas Toy återinsätter Kermits scener.

 

Efter att förvärvet var klart började Disney gradvis återinföra franchisen till mainstream och främja Mupparna över olika delar av företaget. Mupparna spelade upp på Disney Channel och spelade i ABC-tv-filmen Mupparna 'Wizard of Oz (2005). En tv-special, A Mupparna Christmas: Letters to Santa, hade premiär på NBC den 17 december 2008. Som en metod för att återfå en bredare publik producerade Disney en serie vinjetter för YouTube och Disney.com. En "Bohemian Rhapsody" -omslagsversion var bland dessa projekt och blev omedelbart viral, till slut samlade 90 miljoner visningar och vann två Webby Awards. År 2010 spelade Mupparna i Mupparna Kitchen with Cat Cora, som var co-star Cat Cora och visade matlagningsdemonstrationer. Samma år använde Disney Mupparna för att marknadsföra sitt volontärprogram i företagets nöjesparker. En Halloween-special med Mupparna utvecklades under den tiden och förväntades sändas på ABC den oktober, men avbröts.

2010-talet: Förnyad framgång; nuvarande projekt

2011 presenterades Mupparna i en sjunde film med samma namn, avsedd att fungera som en "kreativ omstart" för karaktärerna. Walt Disney Pictures hade utvecklat en Mupparna-film sedan 2008, då den övervägde att anpassa ett oanvänt manus av Jerry Juhl. Regisserad av James Bobin; skriven av Jason Segel och Nicholas Stoller; och med Segel, Amy Adams, Chris Cooper och Rashida Jones i huvudrollen var Mupparna en kritisk och kommersiell framgång och vann ett Oscar för bästa originalsång. Under filmens publicitetskampanj dök Mupparna upp i reklamannonser och flitiga marknadsföringsinsatser från Disney och presenterades också i en reklamfilm för Google+. I mars 2012 fick Mupparna en kollektivstjärna på Hollywood Walk of Fame. Det året var Mupparna värd för en komediegala Just for Laughs i Montreal.

Efter den framgångsrika föreställningen av Mupparna tillkännagav Disney en åttonde film 2012, där Bobin och Stoller återvände för att regissera respektive skriva. Mupparna Most Wanted släpptes 2014 och spelade Ricky Gervais; Tina Fey; och Ty Burrell. Filmen fick positiva recensioner, men var en kommersiell besvikelse på biljettkontoret.

Disney Theatrical Productions meddelade 2013 att en liveshow baserad på Mupparna var i aktiv utveckling och att en 15-minuters show hade genomförts av Thomas Schumacher för att se hur de tekniska komponenterna skulle fungera. Muppet Moments, en interstitiell tv-serie, hade premiär på Disney Junior i april 2015. Serien med kort form innehåller samtal mellan Mupparna och små barn.

Efter den svaga utgåvan av Mupparna Most Wanted var Disney intresserad av att utöka Mupparna närvaro över andra medieplattformar, särskilt inom tv. Diskussioner om en ny primetime-serie började internt inom Mupparna Studio. I april 2015 fick Bill Prady i uppdrag att skriva ett manus till en pilot med arbetstiteln Mupparna 2015. I maj 2015 beställde ABC en eponym serie, som utvecklades av Prady och Bob Kushell och regisserad av Randall Einhorn. Mupparna utvecklades som en parodi på andra serier med mockumentary-stil som The Office, Modern Family och Parks and Recreation, och porträtterade Mupparna vardagliga personliga och professionella liv i Los Angeles, eftersom de producerade en talkshow på kvällen som värd av Fröken Piggy. Serien hade premiär den 22 september 2015 i USA och fick blandade recensioner, med kritiker som berömde showens vuxna humor, men kritiserade skrivandet och karaktäriseringen. Mupparna avbröts efter en säsong, som avslutades den 1 mars 2016.

I september 2017 framförde Mupparna en live konsertserie på Hollywood Bowl, värd Bobby Moynihan. Denna föreställning följdes av ett andra evenemang i juli 2018 på Londons O2 Arena, deras första utanför USA.

 

I februari 2018 tillkännagav Disney att en omstart-serie för webb-tv var under utveckling för Disney +. Projektet, känt som Mupparna Live Another Day, var avsett som en begränsad serie som spelades ut på 1980-talet efter händelserna i Mupparna Take Manhattan och avbildade Kermit som rekryterade Mupparna för att hitta Rowlf the Dog efter hans försvinnande. Serien var tänkt att regisseras av Jason Moore; skriven av Josh Gad, Adam Horowitz och Eddy Kitsis; producerad av ABC Signature Studios och Mupparna Studio och med originalmusik av Robert Lopez och Kristen Anderson-Lopez. Efter en verkställande förändring på Mupparna Studio som föranledde en annan kreativ riktning för Mupparna avbröt Disney utvecklingen av projektet i september 2019 En andra Disney + -serie, Mupparna Now, en kortformerad improvisationsserie, tillkännagavs i augusti 2019. och släpptes den 31 juli 2020.

 

De viktigaste karaktärerna i The Muppet Show och efterföljande media inkluderar Kermit the Frog; Fröken Piggy; Fozzie Bear; Gonzo; Hunden Rowlf; Skoter; Rizzo the Rat; Pepe King Prawn; Dr. Bunsen Honeydew; Bägare; Statler och Waldorf; den svenska kocken; Sam Eagle; Walter; och Electric Mayhem, frontad av Dr. Teeth (sång, tangentbord) och bestående av Animal (trummor), Floyd Pepper (bas, bakgrundssång), Janice (gitarr, bakgrundssång), Zoot (saxofon) och ibland Lips ( trumpet).

Förutom The Muppet Show är karaktärerna populära för sina framträdanden på Sesame Street och Fraggle Rock; och även med i The Jimmy Dean Show, The Jim Henson Hour, Mupparna Tonight, Bear in the Big Blue House, Statler och Waldorf: From the Balcony och Mupparna. Ett vuxenorienterat segment, The Land of Gorch, var en vanlig funktion i den första säsongen av Saturday Night Live. Gäststjärnor på Saturday Night Live inkluderar ibland både Mupparna och Sesame Street-karaktärerna, liksom Muppet-likheter av riktiga människor; dessa likheter förekommer återkommande i tidiga avsnitt av The Muppet Show och på Sesame Street, och dyker upp ibland i andra serier som 30 Rock.

Efter Disneys förvärv av Mupparna kallas dockor som skapats av The Jim Henson Company inte längre Mupparna. Dockor som skapats av Jim Hensons Creature Shop, inklusive de i Labyrinth och The Dark Crystal, har aldrig ansetts som Mupparna, eftersom de i allmänhet är mer komplexa i design och prestanda än vanliga Mupparna. På Hensons förslag framfördes Star Wars-karaktären Yoda ursprungligen av Frank Oz och har löst beskrivits som en mupp i media och referensverk; det är han dock inte, och Henson hade annars inget engagemang i karaktärens uppfattning.

 

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen