• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Mulan

Mulan är en 1998 amerikansk animerad musikhistorisk actionäventyrsfilm producerad av Walt Disney Feature Animation för Walt Disney Pictures. Den är baserad på den kinesiska legenden om Hua Mulan och var Disneys 36:e animerade funktion och den nionde animerade filmen som producerades och släpptes under Disney-renässansen.

Det regisseras av Tony Bancroft och Barry Cook, med berättelse av Robert D. San Souci och manus av Rita Hsiao, Philip LaZebnik, Chris Sanders, Eugenia Bostwick-Singer och Raymond Singer. Ming-Na Wen, Eddie Murphy, Miguel Ferrer och BD Wong spelar i den engelska versionen, medan Jackie Chan gav kapten Li Shang röst för filmens kinesiska dubbar. Filmens intrig äger rum i Kina under Han-dynastin, där Fa Mulan, dotter till den åldrade krigaren Fa Zhou, utger sig för att en man ska ta sin fars plats under en allmän värnplikt för att motverka en Hun-invasion.

Mulan producerades och släpptes under Disney-renässansen och var den första av tre funktioner som huvudsakligen producerades i Disney-animationsstudion på Disney-MGM Studios (nu Disneys Hollywood Studios) i Bay Lake, Florida. Utvecklingen för filmen började 1994, då ett antal konstnärliga handledare skickades till Kina för att få konstnärlig och kulturell inspiration. Mulan mottogs väl av kritiker och allmänheten som berömde animationen, handlingen, karaktärerna (särskilt den eponymiska karaktären) och musikaliska poäng och tjänade över 304 miljoner dollar. Det fick en Golden Globe och Oscar-nominering och vann flera Annie Awards, inklusive bästa animerade funktion. En 2004-uppföljare direkt till video, Mulan II, följde. En live-action-anpassning regisserad av Niki Caro släpptes den 4 september 2020.

Filmen släpptes först på VHS den 2 februari 1999 som en del av Walt Disney Masterpiece Collection-serien. Mulan släpptes på DVD den 9 november 1999 som en Walt Disney Limited-utgåva under en begränsad sextiodagarsperiod innan den gick i moratorium. Den 1 februari 2000 släpptes den på nytt på VHS och DVD som en del av Walt Disney Gold Classic Collection-serien. VHS och DVD åtföljdes av två musikvideor av "Reflection" och "True to Your Heart" medan DVD-skivan dessutom innehöll teatraliska trailern och karaktärskonstverk. Utgivningen av Gold Collection återlämnades till Disney Vault den 31 januari 2002. Den 26 oktober 2004 släppte Walt Disney Home Entertainment ett återställt tryck av Mulan på VHS och som en DVD-skiva med 2 skivor.
I mars 2013 släppte Walt Disney Studios Home Entertainment Mulan och Mulan II på Blu-ray och DVD för att sammanfalla med filmens 15-årsjubileum.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen