• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Lejonkungen

Lejonkungen är en amerikansk animerad musikfilm från 1994 producerad av Walt Disney Feature Animation och släppt av Walt Disney Pictures. Det är den 32: e Disney-animerade långfilmen och den femte animerade filmen som producerats under en period som kallas Disney-renässansen.

Lejonkungen regisserades av Roger Allers och Rob Minkoff, producerad av Don Hahn, och har ett manus krediterat Irene Mecchi, Jonathan Roberts och Linda Woolverton. Dess originallåtar skrevs av kompositören Elton John och textförfattaren Tim Rice, med ett partitur av Hans Zimmer. Filmen innehåller en ensemble röstbesättning som inkluderar Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons, Jonathan Taylor Thomas, Moira Kelly, Nathan Lane, Ernie Sabella, Rowan Atkinson, Robert Guillaume, Madge Sinclair (i hennes senaste filmroll), Whoopi Goldberg , Cheech Marin och Jim Cummings. Berättelsen äger rum i ett rike av lejon i Afrika och påverkades av de bibliska berättelserna om Joseph och Moses och William Shakespeares Hamlet.
Lejonkungen berättar historien om Simba (swahili för lejon), ett ungt lejon som ska efterträda sin far, Mufasa, som kung av Pride Lands; Men efter Simbas farbror Scar mördar Mufasa manipuleras Simba till att tro att han var ansvarig och flyr i exil. Efter att ha vuxit upp i sällskap med de bekymmerslösa utstötta Timon och Pumbaa får Simba värdefullt perspektiv från sin barndomsvän, Nala, och hans shaman, Rafiki, innan han återvänder för att utmana Scar för att avsluta sin tyranni och ta sin plats i livets cirkel som den rättmätiga kungen.
Utvecklingen av Lejonkungen började 1988 under ett möte mellan Jeffrey Katzenberg, Roy E. Disney och Peter Schneider medan han främjade Oliver & Company i Europa. Thomas M. Disch skrev en filmbehandling, och Woolverton utvecklade de första manusen, medan George Scribner undertecknades som regissör och senare anslöt sig till Allers. Produktionen började 1991 samtidigt med Pocahontas, som använde många av Disneys främsta animatörer. Någon tid efter att personalen reste till Hell's Gate National Park i Kenya för att undersöka filmens miljö och djur, lämnade Scribner produktionen, då han inte ville göra filmen till en musikal och ersattes av Minkoff. När Hahn gick med i projektet var han missnöjd med manuset och berättelsen skrevs om omedelbart. Nästan 20 minuter med animationssekvenser producerades i Disney-MGM Studios temapark i Florida. Datoranimering användes också i flera scener.
Lejonkungen släpptes den 15 juni 1994 till en positiv reaktion från kritiker som berömde filmen för sin musik, berättelse, teman och animering. Med en första världsomspännande brutto på 766 miljoner dollar, avslutade den sin som den mest intäktsgivande filmen 1994, den bäst säljande animerade filmen och den näst mest säljande filmen genom tiderna. Det är också den mest intjänande traditionella animerade filmen genom tiderna, liksom den bästsäljande filmen på hemmavideo, som har sålt över 30 miljoner VHS-band. Vid lanseringen drog filmen en del kontroverser i Japan för sina likheter med Osamu Tezukas anime-serie 1960-tal Kimba the White Lion. Lion King fick två Oscar för sin prestation i musik och Golden Globe Award för bästa film - musikal eller komedi. Filmen har lett till många härledda verk, till exempel en Broadway-anpassning; två direktuppföljningar direkt till video - uppföljaren, The Lion King II: Simba's Pride (1998), och uppföljaren, The Lion King 1½ (2004); två tv-serier, Timon och Pumbaa och The Lion Guard; en 3D-re-release 2011; och en fotorealistisk remake 2019, som också blev den bästsäljande animerade filmen när den släpptes.
År 2016 valdes filmen ut för konservering i United States National Film Registry av Library of Congress som "culturally, historically, or aesthetically significant". Det är från och med december 2019 den enda Disney-filmen som har dubbats i Zulu, det enda afrikanska språket bortsett från arabiska som har använts för en Disneylångfilm.
Lejonkungen släpptes först på VHS och laserskivor i USA den 3 mars 1995 under Disneys "Masterpiece Collection" -videoserie. VHS-utgåvan av den här utgåvan innehöll en speciell förhandsvisning av Walt Disney Pictures då kommande animerade film Pocahontas, där titelkaraktären (rösten görs av Judy Kuhn) sjunger det musikaliska numret "Colors of the Wind". Dessutom släpptes Deluxe Editions av båda formaten. VHS Deluxe Edition innehöll filmen, en exklusiv litografi av Rafiki och Simba (i vissa upplagor), en minnesmärke "Circle of Life" epigraf, sex koncept konstlitografier, en annan film med halvtimmes TV-special The Making of The Lion King , och ett äkthetsintyg. CAV laserdisc Deluxe Edition innehöll också filmen, sex konceptkonstlitografier och The Making of The Lion King, och lade till storyboards, karaktärsdesignkonstverk, konceptkonst, grov animering och en regissörskommentar som VHS-upplagan inte hade, på totalt fyra dubbelsidiga skivor. VHS-bandet blev snabbt det bästsäljande videobandet genom tiderna: 4,5 miljoner band såldes den första dagen och i slutändan uppgick försäljningen till mer än 30 miljoner innan dessa hemvideoversioner gick i moratorium 1997. VHS-utgåvorna har sålt totalt 32 miljoner enheter i Nordamerika och omsatte 520 miljoner dollar i försäljningsintäkter. Dessutom transporterades 23 miljoner enheter utomlands till internationella marknader.
Den 7 oktober 2003 släpptes filmen på VHS och släpptes på DVD för första gången, med titeln Lejonkungen: Platinum Edition, som en del av Disneys Platinum Edition-serie av DVD-skivor. DVD-utgåvan innehöll två versioner av filmen på den första skivan, en remastrad version skapad för IMAX-utgåvan 2002 och en redigerad version av IMAX-utgåvan som påstås vara den ursprungliga teatralversionen från 1994. En andra skiva med bonusfunktioner ingick också i DVD-utgåvan. Filmens soundtrack tillhandahölls både i det ursprungliga Dolby 5.1-spåret och i en ny Disney Enhanced Home Theatre Mix, vilket gjorde detta till en av de första Disney-DVD-skivorna så utrustade. Genom sömlös förgrening kunde filmen ses antingen med eller utan en nyskapad scen - en kort konversation i filmen ersattes med en komplett låt ("The Morning Report"). En Special Collector's Gift Set släpptes också, innehållande DVD-setet, fem exklusiva litografiska karaktärsporträtt (nya skisser skapade och signerade av de ursprungliga karaktärsanimatörerna) och en inledande bok med titeln The Journey. Platinautgåvan av Lejonkungen presenterade ändringar som gjordes i filmen under dess IMAX-re-release, inklusive återtagna krokodiler i sekvensen "I Just Can't Wait to Be King" samt andra förändringar. Mer än två miljoner exemplar av Platinum Edition DVD- och VHS-enheter såldes den första dagen för lanseringen. En DVD-låduppsättning av de tre The Lion King-filmerna (i två skivor Special Edition-format) släpptes den 6 december 2004. I januari 2005 gick filmen tillsammans med uppföljarna tillbaka till moratorium. DVD-utgåvorna har sålt totalt 11,9 miljoner enheter och tjänat 220 miljoner dollar.
Walt Disney Studios Home Entertainment släppte Diamond Edition av Lejonkungen den 4 oktober 2011. Detta är första gången som filmen släpps i HD-Blu-ray och Blu-ray 3D. Den ursprungliga utgåvan producerades i tre olika paket: en två-skivversion med Blu-ray och DVD; en fyrskivversion med Blu-ray, DVD, Blu-ray 3D och digital kopia; och en låduppsättning med åtta skivor som också innehåller uppföljare The Lion King II: Simba's Pride och The Lion King 1½. En fristående DVD-utgåva med en enda skiva följde också den 15 november 2011. Diamond Edition toppade Blu-ray-listorna med över 1,5 miljoner sålda exemplar. Filmen sålde 3,83 miljoner Blu-ray-enheter totalt, vilket ledde till en inkomst på 101,14 miljoner dollar.
Lejonkungen släpptes återigen till hemmamedia som en del av Walt Disney Signature Collection som först släpptes på Digital HD den 15 augusti 2017 och på Blu-ray och DVD den 29 augusti 2017.
Lejonkungen släpptes på Ultra HD Blu-ray och 4K-nedladdning den 3 december 2018. Det var den första traditionellt animerade, "klassiska" Disney-filmen som släpptes på nytt i 4K.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen