• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Jaws

Jaws är en amerikansk thrillerfilm från 1975 regisserad av Steven Spielberg och baserad på Peter Benchleys 1974-roman med samma namn. I filmen attackerar en manätande stor vit haj strandbesökare i en sommarortstad och uppmanar polischef Martin Brody (Roy Scheider) att jaga den med hjälp av en marinbiolog (Richard Dreyfuss) och en professionell hajägare (Robert Shaw) ).

Murray Hamilton spelar borgmästaren och Lorraine Gary skildrar Brodys fru. Manuset krediteras Benchley, som skrev de första utkasten, och skådespelaren-författaren Carl Gottlieb, som skrev om manuset under huvudfotografering.


Jaws sköts mestadels på plats på Marthas Vineyard i Massachusetts och var den första stora filmen som togs på havet och hade följaktligen en orolig produktion, över budget och tidigare schema. Eftersom konstavdelningens mekaniska hajar ofta inte fungerade, bestämde sig Spielberg för att för det mesta föreslå hajens närvaro och använde ett olycksbådande och minimalistiskt tema skapat av kompositören John Williams för att indikera dess förestående framträdande.

 

Spielberg och andra har jämfört detta suggestiva tillvägagångssätt med regissören Alfred Hitchcock. Universal Pictures gav filmen den då en exceptionellt bred version för en större studiobild, på över 450 skärmar, åtföljd av en omfattande marknadsföringskampanj med stor tonvikt på TV-spots och kopplingsvaror.
Jaws var den prototypiska sommarblocksprången, betraktad som ett vattendrag i filmhistorien, och den vann flera priser för sin musik och redigering.

 

Det var den mest intjänande filmen fram till utgivningen av Star Wars 1977. Båda filmerna var avgörande för att upprätta den moderna Hollywood-affärsmodellen, som eftersträvar höga kassakassor från action- och äventyrsfilmer med enkla konceptlokaler som släpptes under sommar i tusentals teatrar och starkt annonserade. Jaws följdes av tre uppföljare, alla med varken Spielberg eller Benchley, och många imitativa thrillers.

 

År 2001 valdes det av Library of Congress för bevarande i USA: s nationella filmregister som "kulturellt, historiskt eller estetiskt viktigt".
MCA Home Video släppte först Jaws på VHS 1980. För filmens 20-årsjubileum 1995 utgav MCA Universal Home Video ett nytt Collector's Edition-band med en retrospektiv framställning. Denna version sålde 800 000 enheter i Nordamerika.

 

En annan, sista VHS-utgåva, som markerade filmens 25-årsjubileum 2000, kom med ett följeslagerband som innehöll en dokumentär, raderade scener, uttag och en trailer.


Jaws släpptes först på DVD 2000 för filmens 25-årsjubileum, åtföljd av en massiv reklamkampanj. Den presenterade en 50-minuters dokumentär om filmtillverkningen (en redigerad version av den som presenterades i LaserDisc-utgåvan 1995), med intervjuer med Spielberg, Scheider, Dreyfuss, Benchley och andra besättningsmedlemmar.

 

Andra extrafunktioner inkluderade borttagna scener, uttag, trailers, produktionsfoton och storyboards. DVD: n skickades en miljon exemplar på bara en månad. I juni 2005 släpptes en 30-årsjubileumsutgåva på JawsFest-festivalen på Marthas Vineyard. Den nya DVD: n hade många extrafunktioner i tidigare hemvideoutgåvor, inklusive hela två-timmars Bouzereau-dokumentären, och en tidigare otillgänglig intervju med Spielberg genomförd på uppsättningen Jaws 1974.

 

På den andra JawsFest i augusti 2012, Blu-ray Disc of Jaws släpptes, med över fyra timmar extra, inklusive The Shark Is Still Working. Blu-ray-utgåvan var en del av firandet av Universals 100-årsjubileum och debuterade på fjärde plats i listorna, med över 362 000 sålda enheter. Filmen släpptes på 4K Ultra HD Blu-ray den 1 juni 2020.

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen