• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Herkules

Herkules är en 1997 amerikansk animerad musikalisk fantasifilm producerad av Walt Disney Feature Animation för Walt Disney Pictures. Den 35: e Disney-animerade långfilmen och den åttonde animerade filmen som producerades under Disney-renässansen, regisserade filmen av Ron Clements och John Musker. Filmen är löst baserad på den legendariska hjälten Heracles (känd i filmen med sitt romerska namn, Hercules), son till Zeus, i grekisk mytologi.

 

Utvecklingen av Herkules började 1992 efter en tonhöjdsanpassning av Heracles mytologiska berättelser av animatören Joe Haidar. Under tiden utvecklade Clements och Musker sin idé för Treasure Planet efter Aladdins kritiska och kommersiella framgång. Deras projekt togs bort från utveckling 1993 och Musker och Clements gick med i Herkules senare samma år. Efter en oanvänd behandling av Haidar studerade Clements och Musker flera tolkningar av grekisk mytologi innan de övergav Zeus äktenskapsaffär med Alcmene. Projektet genomgick flera berättelser och ett första manusutkast inspirerades av komediefilmerna från den klassiska Hollywood-eran och populärkulturen på 1990-talet. Donald McEnery, Bob Shaw och Irene Mecchi togs ombord för att revidera manuset. Den brittiska tecknare Gerald Scarfe rekryterades som produktionsdesigner och producerade över sjuhundra visualiseringsdesigner av karaktärerna. Forskningsresor till Grekland och Turkiet gav inspiration till bakgrundsdesignerna. Animationen för filmen gjordes i Kalifornien och Paris. Datoranimering användes i flera scener, huvudsakligen i Hydras stridsekvens.

Herkules släpptes den 13 juni 1997 till positiva recensioner från filmkritiker som berömde James Woods prestation som Hades, men animationen (särskilt den visuella stilen) och musiken fick ett blandat svar. Trots det positiva kritiska mottagandet underpresterade filmen i sin teatralska, särskilt i jämförelse med sina föregångare, innan den slutligen tjänade 252,7 miljoner dollar i kassakontor över hela världen. Hercules följdes senare av direkt-till-video-prequellen Herkules : Zero to Hero, som fungerade som pilot till Herkules: The Animated Series, en syndikerad Disney-tv-serie med fokus på Hercules under sin tid vid Prometheus Academy.

I Forntida Grekland har gudarna Zeus och Hera en son som heter Herkules. Medan de andra gudarna är glada, planerar Zeus 'griniga och svartsjuka bror Hades att störta Zeus och styra Olympus. När han vänder sig till öden för att få hjälp får Hades veta att om 18 år kommer en planetarisk inriktning att göra det möjligt för honom att befria Titans för att erövra Olympus, men bara om Herkules inte stör. Hades skickar sina demonhanterare Pain and Panic för att mörda Herkules och förse dem med en dryck som kan ta bort en gud för odödlighet. De två kidnappar barnet och tar honom ner till dalen där de matar honom drycken, men innan Herkules dricker den sista droppen passerar bonden Amphitryon och hans fru Alcmene i närheten och skrämmer demonerna och får dem att släppa flaskan och spilla sista droppen. Herkules är borttagen från odödlighet men behåller sin gudliknande styrka. Smärta och panik försöker mörda barnet men Herkules övermäktar dem lätt. Smärta och panik beslutar att inte rapportera deras misslyckande till Hades.

År senare blir den tonåriga Hercules en utstött för sin oförmåga att kontrollera sin styrka och undrar var han kom ifrån. Efter att hans fosterföräldrar avslöjat det olympiska halsbandet de hittade honom med, bestämde Herkules sig för att besöka Zeus tempel för svar. Templets staty av Zeus vaknar till liv och avslöjar allt för Herkules och berättar för honom att han kan tjäna tillbaka sin gudom genom att bli en sann hjälte. Zeus skickar Hercules och hans glömda nyfödda vän Pegasus till satyren Philoctetes ("Phil") som är känd för att utbilda hjältar. Phil har gått i pension i frustration efter att ingen av hans tidigare studenter lyckades tjäna en konstellation i skey. Zeus tvingar Phil att träna Herkules ändå. Efter att ha avslutat utbildningen går Phil och Herkules mot Thebes. På vägen möter de Megara ("Meg"), en sarkastisk flicka som Herkules räddar från centauren Nessus. När Herkules och de andra lämnar avslöjas Meg som en tjänare av Hades, efter att ha sålt sin själ till honom för att rädda en älskare som sedan lämnade henne. När Meg nämner sitt möte med Herkules inser Hades att Pain och Panic misslyckades med honom och planerar att avsluta Herkules ordentligt.

När Herkules anländer till Thebe möts han av skepsis av lokalbefolkningen, men då dyker Meg upp och säger att två pojkar har fastnat i en ravin. Herkules räddar dem, omedvetna om att de är smärtor och panik i förklädnad, och släpper oavsiktligt Hydra. Herkules besegrar det och blir en berömd hjälte. Herkules fortsätter att besegra många andra monster och hans popularitet och förmögenhet växer, men Zeus berättar för Herkules att han ännu inte är en "riktig" hjälte och vägrar att förklara vad det betyder. Bedrövad och frustrerad tillbringar Herkules en dag med Meg, som inser att hon har blivit kär i honom.

Hades får reda på detta och strax före hans övertagande håller han Meg som gisslan och erbjuder henne i utbyte mot att Herkules överlämnar sina krafter under en dag. På villkoret att Meg kommer att bli oskadd accepterar han och är hjärtskadad när Hades avslöjar att Meg hela tiden arbetade för Hades.
Hades släpper ut Titans, som klättrar i Olympus och fångar gudarna, medan Cykloperna går till Theben för att döda Herkules. Hercules besegrar cyclops, men Meg skadas dödligt när en pelare kollapsar på henne. Detta bryter mot Hades löfte att Meg inte skulle skadas, så Hercules återfår sin styrka. Herkules och Pegasus flyger till Olympus där de befriar gudarna och besegrar titanerna, men Meg dör innan han återvänder till henne.
Hercules går till underjorden och hoppar in i floden Styx för att återställa Megs själ. Denna handling skulle vara dödlig för en dödlig, men hans villighet att offra sig själv är en tillräckligt heroisk handling för att återställa hans gudom. Herkules klättrar ut ur Styx med Megs själ och slår Hades in i den. Efter att ha återupplivat Meg kallas hon och Herkules till Olympus, där Zeus och Hera välkomnar sin son hem. Men Hercules väljer att stanna kvar på jorden med Meg. Herkules och hans vänner återvänder till Thebes, där de ser Zeus bilda en konstellation till Herkules ära.
Herkules släpptes först på VHS och widescreen laserskiva i USA den 3 februari 1998, inkluderad som en del av Walt Disney Masterpiece Collection-serien. Sommaren 1998 hade försäljningen och uthyrningen av VHS-versionen ackumulerats till 165 miljoner dollar. Släppt den 9 november 1999 släpptes Herkules på en "Limited Issue" DVD under en begränsad sextiodagarsperiod innan han gick in i moratorium. Walt Disney Home Video lanserades i januari 2000 och inledde Gold Classic Collection, med Herkules som återutgavs på VHS och DVD den 1 augusti 2000. DVD: n innehöll filmen i bildförhållandet 1,66: 1 och THX-certifierat och åtföljdes. med specialfunktioner inklusive "The Making of Hercules" dokumentärvideo och "Go The Distance" musikvideo som sjungits av Ricky Martin, samt ett aktivitetshäfte "Animals of the Outback". Filmen släpptes på en specialutgåva Blu-ray, DVD och Digital HD den 10 juni 2014.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen