• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Ghostbusters

Ghostbusters är en amerikansk övernaturlig komedifilm från 1984 regisserad av Ivan Reitman och skriven av Dan Aykroyd och Harold Ramis. Den spelar Bill Murray, Aykroyd och Ramis som Peter Venkman, Ray Stantz och Egon Spengler, en trio av excentriska parapsykologer som startar ett spökfångande företag i New York City.

I filmen spelar också Sigourney Weaver och Rick Moranis, och Annie Potts, William Atherton och Ernie Hudson har biroller.
Baserat på sin egen fascination med andlighet, tänkte Aykroyd Ghostbusters som ett projekt för sig själv och John Belushi. Huvudpersonerna skulle resa genom tid och rum för att bekämpa en mängd demoniska och övernaturliga hot. Efter Belushis död, och med Aykroyds koncept som ansågs ekonomiskt opraktiskt, parades han med Ramis för att skriva om manuset för att sätta det i New York City och göra det mer realistiskt. Ghostbusters var den första komedifilmen som använde dyra specialeffekter. Det fanns oro över budgeten som den skulle kräva, och liten tro på dess potential för framgång på bio. På en budget på ungefär 25–30 miljoner dollar ägde inspelningen rum mellan oktober 1983 och januari 1984, på plats i New York City och Los Angeles, och på scener i Burbank Studios, Los Angeles. Tävling om specialeffektstudior bland olika filmer som utvecklades vid den tiden innebar att en del av budgeten användes för att grunda en ny studio under Richard Edlund. Han använde en kombination av praktiska effekter, miniatyrer och dockor för att leverera de gulliga bilderna.


Ghostbusters släpptes den 8 juni 1984 och hyllades av kritikerna och blev ett kulturellt fenomen. Det mottogs väl för sin skickliga blandning av komedi, action och skräck, och Murrays framträdande utsågs upprepade gånger för beröm. Filmen tjänade 282,2 miljoner dollar under sin första teaterkörning, vilket gjorde den till den näst bäst intjänande filmen för det året och den mest intäktsfulla komedin genom tiderna vid den tiden. Det var den främsta filmen i teatrarna i sju veckor i rad och var en av endast fyra filmer som tjänade mer än 100 miljoner dollar det året. Ytterligare teaterutgåvor har ökat det totala bruttotillskottet till cirka 295,7 miljoner dollar, vilket gör den till den mest framgångsrika komedifilmen på 1980-talet. År 2015 valde kongressbiblioteket det för bevarande i National Film Registry och fann det "kulturellt, historiskt eller estetiskt viktigt". Dess temasång, "Ghostbusters" av Ray Parker Jr., var också en nummer ett hit.
Med sin inverkan på populärkulturen och en dedikerad fan som följer lanserade Ghostbusters framgång en multimediamarknadsfranchise för flera miljarder dollar. Detta inkluderar den populära animerade tv-serien The Real Ghostbusters (som i sig skapade en mediefranchise), dess uppföljningsserie Extreme Ghostbusters, videospel, brädspel, serietidningar, kläder, musik, böcker, mat, leksaker, samlarföremål och hemsökta attraktioner. Ghostbusters följdes 1989 av en uppföljare, Ghostbusters II, som gick mindre bra ekonomiskt och kritiskt. Upprepade försök att utveckla en ytterligare uppföljare hade avslutats efter Ramis död 2014. En omstart 2016, även kallad Ghostbusters, släpptes till blandade recensioner och ekonomiskt misslyckande. En andra, direkt uppföljare, Ghostbusters: Afterlife, planeras släppas 2021.


Peter Venkman, Raymond "Ray" Stantz och Egon Spengler är forskare vid Columbia University som undersöker det paranormala. Efter deras första möte med ett spöke som manifesterades vid New York Public Library, avfyrar dekanen dem och avfärdar trovärdigheten i deras forskning. Som svar skapar de "Ghostbusters", en paranormal utrednings- och elimineringstjänst. De omvandlar en nerlagd brandstaion till ett kontor, och utvecklar högteknologisk utrustning för att fånga och innehålla spöken och omvandlar en kombinationsbil till "Ectomobile" för att stödja deras verksamhet.
En som ser deras tv-annons är en skeptisk cellist, Dana Barrett, initialt avvisande men kallar motvilligt dem efter ett paranormalt möte i hennes kök. När hon berättar om händelsen beskriver hon att hon öppnar sitt kylskåp och ser en varelse som säger ett enda ord: "Zuul." Venkman lugnar henne och blir romantiskt intresserad, medan Ray och Egon undersöker hennes påståenden. Affären går långsamt tills de anställs för att ta bort ett spöke från Sedgewick Hotel. Där varnar Egon gruppen för att aldrig korsa energiströmmarna i sina protonpaketvapen, eftersom detta kan orsaka en katastrofal explosion. De fångar sitt första spöke och deponerar det i en speciell inneslutningsenhet i brandstationen.


Snart växer deras affärer när paranormal aktivitet ökar över New York City. För att klara efterfrågan anställer de en fjärde medlem, Winston Zeddemore. Walter Peck, inspektör för miljöskyddsbyrån, misstänksam mot deras verksamhet, ber att utvärdera deras utrustning men lämnar efter att Venkman förolämpar honom. Privat varnar Egon teamet för att ökningen av övernaturlig aktivitet blir farlig och deras utrustning riskerar att misslyckas under stressen.
Venkman träffar Dana. Han delar att Zuul var en halvgud som dyrkades som en tjänare till "Gozer the Gozerian", en formförskjutande gud för förstörelse. Han övertygar Dana att diskutera hennes fall vidare under middagen. Men när Dana återvänder hem blir hon övernaturligt angripen och besatt av Zuul. I en närliggande lägenhet manifesterar sig en nästan identisk enhet, jagar sedan och äger sin granne, Louis Tully. Venkman anländer och hittar den besatta Dana / Zuul som påstår sig vara "Gatekeeper." Louis, också besatt, hittas av poliser och hävdar att han är "Vinz Clortho, Keymaster of Gozer." Ghostbusters är överens om att de måste omgruppera men hålla paret åtskilda.


Peck återvänder med brottsbekämpande och stadsarbetare för att få Ghostbusters arresterade och beordrar att avaktivera deras spökinnehållssystem. Stressad utöver kapacitet orsakar avstängningen en explosion som släpper de fångade spökena och Ghostbusters hålls kvar. Louis / Vinz lyckas fly i förvirringen och tar sig till lägenhetsbyggnaden där han möter Dana / Zuul. I fängelset avslöjar Ray och Egon att Danas byggnad är den sanna källan till den övernaturliga ökningen. Arkitekten, Ivo Shandor, ett geni och kultledare för Gozer-dyrkare, designade den för att kanalisera spöken i syfte att avsluta världen. Inför kaos i staden övertygar Ghostbusters borgmästaren att släppa dem över Pecks protester.


På taket i hyreshuset öppnar Dana / Zuul och Louis / Vinz porten mellan måtten och förvandlas till övernaturliga varelser precis när Ghostbusters anländer. Gozer, i form av en kvinna, anländer och Ray försöker resonera med sin första. När detta misslyckas attackerar Gozer och tvingar Ghostbusters att försöka fånga henne, men hon försvinner. Hennes kroppslösa röst kräver att Ghostbusters "väljer formen för destruktören." Raymond påminner oavsiktligt om en älskad maskot från sin barndom och Gozer dyker upp igen i form av en jätte "Stay Puft" marshmallow man som fortsätter att attackera staden. Egon ber teamet att ignorera hans tidigare råd och korsa deras protonenergiströmmar på Gozers portal. Den resulterande explosionen förstör Gozers marshmallow man form, förvisar den från denna dimension och stänger portalen. Ghostbusters räddar Dana och Louis från vraket och välkomnas på gatan som hjältar.
Huvudfotografering började i New York City den 28 oktober 1983 med en budget på cirka 25–30 miljoner dollar. Under den första dagen tog Reitman Murray till scenen, fortfarande osäker på om han hade läst manuset. På en separat dag körde besättningen runt staden och filmade spontana scener på ikoniska platser, inklusive ett skott på Rockefeller Center där skådespelarna jagades av en riktig säkerhetsvakt; det visas i filmen. En scen sköts i Central Park West med statister som skrek "Ghostbusters" innan namnet hade rensats. Detta uppmanade associerande producent Joe Medjuck att kontakta studion och uppmanade dem att få tillstånd att använda ordet som titel. När Reitman arbetade med komiker uppmuntrade han improvisation och anpassade flera tagningar för att hålla gjutna insatser som fungerade, men riktade dem tillbaka till manus.


Inspelningen på plats i New York varade i ungefär sex veckor och avslutade strax före jul Reitman var medveten om att de var tvungna att slutföra New York-fasen innan de stötte på ogästvänligt väder i december. Vid den tiden ansågs det vara riskabelt att välja att skjuta i New York City. I början av 1980-talet såg många staden som synonymt med finanspolitisk katastrof och våld, och Los Angeles sågs som centrum för underhållningsindustrin. I en intervju 2014 sa Reitman att han valde New York eftersom "Jag ville att filmen skulle vara ... min New York-film."


Byggnaden på 55 Central Park West fungerade som hem för Weavers karaktär och inställningen för Ghostbusters klimatiska strid med Gozer. Konstavdelningen lade till extra golv och utsmyckningar med hjälp av matta målningar, modeller och digitala effekter för att skapa centrum för spöklig aktivitet. . Detta påverkade trafiken över en stor del av staden. Gross påpekade att de från toppen av byggnaden kunde se trafik i kö hela vägen till Brooklyn. Vid olika tillfällen drog en polis sin pistol mot en taxichaufför som vägrade ordrar; i en liknande incident drog en annan officer en förare genom sitt limo-fönster. När arga medborgare frågade Medjuck vad som filmades, beskyllde han Francis Ford Coppola som filmade The Cotton Club. Aykroyd mötte science-fiction-författaren Isaac Asimov, en man han beundrade, som klagade: "Ni besvärar den här byggnaden, det är bara hemskt. Jag vet inte hur de kom undan med det här!" Direkt bredvid 55 Central Park West är Holy Trinity Lutheran Church, som trappas upp av Marshmallow Man.


Andra platser inkluderade New York City Hall, New York Public Library, Lincoln Center for Performing Arts, Tavern on the Green (där Louis är hörnet av den demoniska hunden), Columbus Circle och Firehouse, Hook & Ladder Company 8 i Tribeca stadsdel används som Ghostbusters huvudkontor. Columbia University tillät sin Havemeyer Hall att stå in för den fiktiva Weaver Hall, under förutsättning att universitetet inte identifierades med namn. Irving Trust Bank på Fifth Avenue fungerade som banken där Aykroyds karaktär tar upp en tredje inteckning för att ge Ghostbusters startpengar.
Filmen flyttade till Los Angeles, återupptogs strax efter jul och före nyåret. Trots sin inställning i New York filmades de flesta av Ghostbusters på plats i Los Angeles eller på scener i Burbank Studios. Platsundersökningar sökte efter byggnader som skulle kunna replikera interiören i byggnader som filmades i New York. Reitman försökte använda det inre av Hook & Ladder 8, men kunde inte ta över det tillräckligt länge eftersom det var en aktiv brandstation. Inre eldstadsskott togs istället på det avvecklade brandhuset nr 23 i centrala Los Angeles. Byggnadsdesignen, även om den var vanlig i New York, var en sällsynthet i Los Angeles. Ett arkivfoto av ett aktivt besättning i Fire House nr 23 från 1915 hängdes i bakgrunden av Ghostbusters kontor och dök upp i filmen.


Eftersom filmen använde praktiska effekter behövde de skickliga tekniker som huvudsakligen bodde i staden och ljudsteg som på den tiden inte fanns i New York. Medan inspelningen ägde rum i läsrummet på New York Public Library (de kunde bara filma tidigt och var tvungna att vara ute klockan 10:00) representerades staplarna i källaren av Los Angeles Central Library, eftersom Reitman sa att de var utbytbar. Staplarna förstördes vid en brand från 1986 och området fungerar nu som utrymme för lagring och frakt. Millennium Biltmore Hotel stod för scenerna på det fiktiva Sedgwick Hotel. Huvudfotografering avslutades i slutet av januari 1984, efter mellan 55 och 62 dagars filmning.


Filmen visades först för testgrupper den 3 februari 1984 med oavslutade effekter för att avgöra om komedin fungerade. Även vid denna tidpunkt var Reitman fortfarande orolig att publiken inte skulle reagera bra på Marshmallow Man på grund av dess avvikelse från resten av filmen. Reitman erinrade om att cirka 200 personer rekryterades från gatorna för att se filmen i en teater på Burbank-tomten. Det var under den inledande biblioteksscenen att Reitman visste att filmen fungerade. Publiken reagerade med rädsla, skratt och applåder när biblioteksspöket förvandlades från en dam till ett monster. Den ödesdigra Marshmallow-scenen möttes med en liknande reaktion, och Reitman visste att han inte skulle behöva fotografera några scener. Screeningen för andra branschmedlemmar gick mindre bra. Price påminde sig om att skratta när resten av publiken satt död och rationaliserade att en branschpublik vill ha misslyckande. Murray och Aykroyds dåvarande agent Michael Ovitz påminde sig om en verkställande som sa till honom: "Oroa dig inte: vi gör alla misstag", medan Roberto Goizueta, dåvarande ordförande för Columbias förälder, The Coca-Cola Company, sa: "Hej, vi" kommer att tappa våra tröjor. "
Under månaderna före sin debut släpptes en teasertrailer med fokus på "No ghosts" -logotypen, vilket hjälpte ikonen att bli igenkännlig långt i förväg och genererade intresse för filmen utan att nämna dess titel eller dess stjärnor. En separat teatertrailer för filmen innehöll ett funktionellt avgiftsfritt telefonnummer med ett meddelande från Murray och Aykroyd som väntade på de 1000 uppringarna per timme den fick under en sexveckorsperiod. De uppträdde också i en video för ShoWest, en teaterägarkonvention, för att marknadsföra filmen. Columbia spenderade cirka 10 miljoner dollar på marknadsföring, inklusive 2,25 miljoner dollar på tryck, 1 miljon dollar på reklammaterial och 7 miljoner dollar på reklam och diverse kostnader inklusive en premiär på 150 000 dollar för ett sjukhus och hotellkostnaderna för pressen. Inklusive budget och marknadsföringskostnader uppskattades det att filmen skulle behöva tjäna minst 80 miljoner dollar för att göra vinst.


Ghostbusters hade snabbt blivit en succé och överträffade Indiana Jones och Temple of Doom som den som tjänade mest på den sommaren. När den lämnade biograferna hade den tjänat 229,2 miljoner dollar, vilket gjorde den till den näst mest intjänande filmen 1984, cirka 5 miljoner dollar bakom Eddie Murphys actionkomedi Beverly Hills Cop (234,8 miljoner dollar) som släpptes i mitten av december. Dess biljettkassa brutto gjorde den till den mest intjänande komedifilmen för sin tid, och ersatte Animal House, en titel som den innehade i sex månader innan den ersattes av Snuten i Hollywood.
Columbia hade förhandlat fram 50% av kassaintäkterna eller 90% av brutto efter kostnader, beroende på vilken som var högre. Eftersom det sistnämnda var fallet fick studion en andel på 73% av filmens vinst, uppskattningsvis 128 miljoner dollar. De viktigaste rollmedlemmarna fick var och en procentsatser av bruttovinsten eller nettodeltagandet av filmen. Även om siffror inte finns för alla inblandade, uppskattade en rapport från 1987 att Murray ensam hade tjänat mellan 20–30 miljoner dollar från sin andel. Detaljerade biljettuppgifter är inte tillgängliga för territorier utanför Nordamerika, men det uppskattas ha tjänat cirka 53 miljoner dollar, vilket innebär att Ghostbusters världsomfattande uppgår till 282,2 miljoner dollar. Det året släpptes flera filmer som senare skulle betraktas som ikoniska för eran, inklusive: Gremlins, The Karate Kid, The Terminator, A Nightmare on Elm Street, Romancing the Stone och The Never Ending Story. Detta var första gången i kassakonstens historia som fyra filmer, inklusive Ghostbusters, tjänade över 100 miljoner dollar.


Ghostbusters släpptes på nytt i Nordamerika i augusti 1985 och tjänade ytterligare 9,4 miljoner dollar under fem veckor, vilket höjde filmens brutto till 238,6 miljoner dollar, vilket överträffade Beverly Hills Cop för att bli den mest framgångsrika komedin på 1980-talet. En restaurerad och remastrade versionen av filmen släpptes för att fira Ghostbusters 30-årsjubileum, som spelades i tre veckor med början i augusti 2014 på 700 biografer över hela Nordamerika. Filmen tjänade ytterligare 3,5 miljoner dollar, vilket uppgick till 242,2 miljoner dollar. Filmen har också fått mycket begränsade releaser för speciella evenemang och jubileer. I kombination med tillgängliga siffror för territorier utanför Nordamerika har filmen tjänat uppskattningsvis 295,2 miljoner dollar över hela världen. Justerat för inflation är dess nordamerikanska livstid totalt 576 miljoner dollar. Enligt box office tracker Box Office Mojos egna beräkningar, baserat på beräknade antagningar och genomsnittliga biljettpriser under 2019, har Ghostbusters sålt motsvarande 641,2 miljoner dollar i biljetter, vilket gör den till en av de mest inkomsbringande filmerna någonsin.


Ghostbusters släpptes på VHS i oktober 1985, i tävling med Beverly Hills Cop-hemsläpp. Paramount hade planerat filmen att släppas dagen innan Ghostbusters. Som svar flyttade Columbia Ghostbusters släpp en vecka tidigare. Borttagen från direkt konkurrens förutspåddes det att sälja bra, även om man förväntade sig att den lika populära Beverly Hills Cop skulle göra bättre, med tanke på priset på 29,95 dollar jämfört med Ghostbusters 79,95 dollar. Columbia utvecklade en annonskampanj på 1 miljon dollar för att marknadsföra VHS-utgåvan. Det var den tionde bästsäljande VHS under lanseringsveckan. Köp av rättigheter att tillverka och sälja kassetter beräknades ha gjort ytterligare 20 miljoner dollar för Columbia. Därefter beställdes 410 000 initiala VHS-enheter av filmen (överskridits några månader senare av Rambo: First Blood Part II: s 425 000 enhetsorder). I februari 1986 beräknades det ha sålt 400 000 exemplar och tjänat 32 miljoner dollar i intäkter, vilket gör det till det tredje bästsäljande VHS 1985, efter Star Trek III: The Search for Spock (425 000 enheter, 12,7 miljoner dollar) och Beverly Hills Cop (1,4 miljoner sålda enheter, 41,9 miljoner dollar).


Filmen släpptes 1989 på LaserDisc, ett format som sedan upplevde en återgång i popularitet. Ghostbusters släpptes som en CLV-version med en skiva och en CAV-version med två skivor, specialutgåva med raderade scener, en delad skärmdemonstration av filmens effekter, manus och andra specialfunktioner. I en intervju 1999 för den första DVD-utgåvan av filmen medgav Reitman att han inte hade varit inblandad i LaserDisc-versionen och hade varit generad av de visuella förändringarna som "pumpade upp ljusnivån så mycket att du såg alla de matta linjerna", belysa brister i specialeffekterna. Ghostbusters var också den första filmen i full längd som släpptes på ett USB-minne när PNY Technologies gjorde det 2008.


Blu-ray-skivutgåvor släpptes för att fira filmens 25, 30 och 35-årsjubileum 2009, 2014 respektive 2019. De presenterade remastrade 4K-upplösningskvalitet, raderade scener, alternativa tar, fläktintervjuer och kommentarer av besättningsmedlemmar och skådespelare inklusive Aykroyd, Ramis, Reitman och Medjuck. 35-årsjubileumsversionen kom i en begränsad upplaga av stålbokomslag och innehöll osedda bilder inklusive den borttagna scenen "Fort Detmerring". Parker Jr.s "Ghostbusters" fick specialutgåvor av vinylskivor, den ena som en glöd i mörkret - den andra en vit skiva presenterad i en marshmallow-doftjacka. En remaster av Bernsteins poäng släpptes också i juni 2019 på CD-, digital- och vinylformat. Den innehåller fyra låtar som inte har släppts och kommentarer från Bernsteins son Peter.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen