• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

fantastiska vidunder

fantastiska vidunder och var man hittar de är en fantasifilm från 2016 regisserad av David Yates. En gemensam brittisk och amerikansk produktion, det är en spin-off av och prequel till Harry Potter-filmserien.

Den producerades och skrevs av J. K. Rowling i sin manusdebut, inspirerad av hennes 2001 "guide book" med samma namn. Filmen har en ensemblebesättning som inkluderar Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Carmen Ejogo och Colin Farrell. Det är den första delen i fantastiska vidunder-filmserien, och nionde totalt i serien Wizarding World som började med Harry Potter-filmerna.
fantastiska vidunder och var man hittar de hade premiär i New York City den 10 november 2016 och öppnade i teatrar över hela världen den 18 november 2016 i 3D, IMAX 3D 4K Laser, 4DX och andra stora formatteatrar. Det fick generellt positiva recensioner från kritiker och blev en kommersiell framgång efter att ha tjänat 814 miljoner dollar över hela världen, vilket gjorde den till den åttonde mest intjänande filmen 2016.
Filmen nominerades till fem BAFTA, inklusive bästa brittiska film, och vann för bästa produktionsdesign. Det nominerades till två Oscar-utmärkelser och vann för bästa kostymdesign, och blev den första Wizarding World-filmen som vann ett Oscar. Den första uppföljaren, fantastiska vidunde: Grindelwalds brott, släpptes den 16 november 2018. Inspelningen av en andra uppföljare, ännu ej namngiven, skulle börja våren 2020 med ett förväntat släppdatum i november 2021. Den 16 mars 2020 , samma dag som skjutningen skulle börja, uppmanade COVID-19-pandemin Warner Bros. att skjuta upp produktionen.
År 1926 anlände den brittiska trollkarlen och "magizoologen" Newton Artimus Fido Scamander, känd som Newt Scamander, till New York på väg till Arizona. Han möter Mary Lou Barebone, en icke-magisk kvinna ("No-Maj" eller "Muggle") som är chef för New Salem Philanthropic Society. När Newt lyssnar på att hon talar om att häxor och trollkarlar är verkliga och farliga, flyr en Niffler från Newts magiskt expanderade resväska, som rymmer olika magiska varelser. När Newt försöker fånga Niffler möter han No-Maj konserveringsarbetare och blivande bagare Jacob Kowalski, och de byter oavsiktligt resväskor. Porpentina "Tina" Goldstein, en degraderad auror (högutbildad magisk brottsbekämpande tjänsteman) vid Förenta staternas magiska kongress (MACUSA), arresterar Scamander och tar honom till MACUSAs huvudkontor, som bryter mot magiska lagar. Eftersom Jacobs resväska, som för närvarande är i Scamanders ägo, endast innehåller bakverk, släpps han till förlägenhet för Miss Goldstein. Under tiden, vid Jacob Kowalskis hyreslägenhet, när han öppnade vad han trodde var hans resväska men är Newts, flyr flera varelser ut i det fria, några till och med bort från hans lägenhet.
Efter att Tina och Newt hittat Jacob och resväskan tar Tina dem till sin lägenhet och presenterar dem för Queenie, hennes Legilimens-syster. Jacob och Queenie lockas ömsesidigt, även om amerikanska trollkarlar är förbjudna att ha någon kontakt med No-Majs. Newt tar Jacob in i sin magiskt expanderade resväska, där Jacob möter en innesluten Obscurus, en parasit som utvecklas inuti magiskt begåvade barn om de undertrycker sina magiska förmågor. Newt extraherade det från en ung flicka som dog (de drabbade lever sällan efter tio års ålder). Newt övertalar Jacob att hjälpa till att söka efter de saknade varelserna. Efter att de åter fångat två av de tre flydda djuren returnerar Tina resväskan till MACUSA. Tjänstemän arresterar dem och tror att ett av Newts djur är ansvarigt för att döda senator Henry Shaw Jr., även om Obscurus verkligen var ansvarig. Direktören för magisk säkerhet, Percival Graves, anklagar Newt för att ha konspirerat med den ökända mörka trollkarlen Gellert Grindelwald och bestämmer sig för att förstöra Newts resväska och glömma bort Jacobs senaste minnen av magi. Newt och Tina döms till omedelbar död i hemlighet, men de flyr, med hjälp av Queenie och Jacob, som också hämtar Newts resväska från MACUSA. Efter ett tips från Tinas gamla goblininformatör Gnarlack hittar de fyra och återfångar de sista av de flyktiga varelserna.
Under tiden närmar sig Graves Mary Lou Barebones adopterade son, Credence, och erbjuder sig att befria honom från sin kränkande mor. I utbyte vill Graves att Credence ska hitta en obscurus som han tror har orsakat de mystiska destruktiva incidenterna runt staden. Credence hittar en trollstav under sin adopterade syster Modestys säng. Mary Lou antar att det är Credences trollstav. När Credence håller på att straffas, dödar Credences Obscurus Mary Lou och hennes äldsta dotter Kyskhet. Graves anländer, och efter att Credence leder honom till Modesty, som han antar är Obscurus värd, avfärdar han Credence som en squib och vägrar att lära honom magi som han tidigare hade lovat. Trovärdighet avslöjar att han är den verkliga värden, efter att ha levt längre än någon annan värd på grund av intensiteten i hans magi. Och i raserianfall förvandlas Credence igen och attackerar staden i dagsljus.
Newt hittar Credence gömma sig i en tunnelbanetunnel, men han attackeras av Graves. Tina, som känner till Credence (hon tappade jobbet för att skydda honom från Mary Lou), anländer och försöker lugna honom, medan Graves försöker övertyga Credence att lyssna på honom. När trovärdighet börjar sätta sig tillbaka i mänsklig form anländer Aurors från MACUSA tillsammans med president Picuery och motattack och därmed sönderdelar The Obscurus för att skydda det magiska samhället från No-Maj kunskap och vedergällning. Graves erkänner sin plan att släppa lös Obscurus, utsätta det magiska samhället för No-Majs och rama in Newt för det. Han hävdar ilsket att MACUSA skyddar No-Majs mer än sig själva. När presidenten beordrar Aurors att gripa Graves, attackerar han och börjar besegra dem alla. Newt lyckas döda honom med ett av sina djur och använder en Revelio-charm för att avslöja Graves som Gellert Grindelwald i förklädnad. Efter att ha besegrats tas Grindewald nu i förvar.
MACUSA fruktar att deras hemliga värld har blivit utsatt, men Newt släpper sin Thunderbird för att sprida en dryck som regn över staden och därmed glömma bort alla New Yorkeres senaste minnen medan MACUSA-trollkarlar reparerar förstörelsen i hela staden. Queenie kysser Jacob adjö när regnet raderar hans minnen.
Newt återvänder till England. Jacob öppnar ett bageri: några av hans produkter ser ut som de djur som han tidigare stött på. Queenie kommer in och Jacob ler mot henne och börjar tycka att han kommer ihåg de händelser som han har gått igenom.
fantastiska vidunder och var man hittar de hade världspremiär på Alice Tully Hall i New York City den 10 november 2016. Filmen släpptes över hela världen den 18 november 2016 i 2D, 3D och det nya IMAX 3D 4K lasersystemet. en dag tidigare i ett antal andra länder, inklusive Argentina, Australien, Brasilien, Tyskland och Italien, den 17 november. Filmen skulle släppas till totalt 1 028 IMAX 3D-skärmar över hela världen (388 skärmar i USA och Kanada, 347 skärmar i Kina, 26 skärmar i Japan och 267 skärmar i andra länder). Detta markerade andra gången - efter Doctor Strange - att en film säkerställde en release på mer än 1000 IMAX 3D-skärmar över hela världen.
fantastiska vidunder och var man hittar de intog 234 miljoner dollar i USA och Kanada och 580 miljoner dollar i andra länder för totalt 814 miljoner dollar.  Filmen gjordes med en budget på 175 miljoner dollar och ytterligare 150 miljoner dollar spenderades på marknadsföring. Över hela världen tjänade filmen 219,9 miljoner dollar under sin öppningshelg på cirka 64 marknader på 24200 skärmar, båda de femte största i Rowlings trollkarlsfilmuniversum, och den sjunde största för november 2016. IMAX uppgick till 15 miljoner dollar från 605 skärmar. Deadline Hollywood beräknade filmens nettovinst till 164 miljoner dollar, när alla utgifter och intäkter för filmen beaktades, vilket gjorde den till den nionde- mest lönsamma utgåvan 2016.
Storbritannien och Irland
fantastiska vidunder släpptes i allmänhet i Storbritannien och Irland den 18 november 2016. Det debuterade med £ 15,33 miljoner ($ 19,15 miljoner) från 666 biografer, den största debut av någon film 2016, före den tidigare rekordinnehavaren, Batman mot Superman : Dawn of Justice (£ 14,62 miljoner). Filmen tävlade med Bridget Jones 'Baby och vann kort en första plats, bara för att överträffas under de sista dagarna av 2016 av Rogue One: A Star Wars Story.
USA och Kanada
I USA och Kanada förutspådde uppskattningar att filmen skulle tjäna 68–85 miljoner dollar - eller mer - under öppningshelgen. Filmen släpptes den 18 november i 4 143 biografer, varav 388 IMAX-skärmar och mer än 3 600 visade filmen i 3D. Den tjänade 29,7 miljoner dollar den första dagen, den näst lägsta öppningsdagen bland Rowlings anpassningar (bakom 29,6 $ miljon fredag ​​av Harry Potter och hemlighetskammaren). Detta inkluderade 8,75 miljoner dollar det tjänade genom förhandsvisningar på torsdag-kväll som börjar klockan 18. På 3700 biografer tjänade filmen 74,4 miljoner dollar under sin öppningshelg, i linje med prognoserna och slutade först på kassan, men den spelade in den lägsta öppningen bland filmerna i Rowlings Harry Potter-universum. Det tjänade 8 miljoner dollar från 388 IMAX-skärmar, 9 miljoner dollar från 500 premium-format i stora format och 1,75 miljoner dollar från Cinemark XD.
Filmens öppning ansågs vara en hit, med hänsyn till det faktum att berättelsen inte baserades på en befintlig, populär källa, och själva filmen saknade franchisens huvudperson, Harry Potter. Det var det bästa valet bland filmbesökare, vilket representerade 47% av helgens totala försäljning av 157,6 miljoner dollar. Den andra fredagen minskade den gradvis med 37% (18,5 miljoner dollar) från veckan innan, det näst bästa fredagsfallet för alla Harry Potter-film, bakom The Philosopher's Stone. Detta berodde delvis på Black Friday, den mest lukrativa dagen i Thanksgiving Day-sträckan. Det slutade med att tjäna 45,1 miljoner dollar under sin andra helg (en minskning på bara 39,4%) och slutade som 2: a på biljettkontoret efter nykomlingen Vaiana.
Andra marknader
Utanför Nordamerika debuterade filmen dag och dag i 63 länder, tillsammans med sin nordamerikanska release, där den beräknades uppgå till 90–125 miljoner dollar under sin öppningshelg. Den öppnade 16 november 2016 i 9 länder och tjänade 6,9 ​​miljoner dollar från 5 070 skärmar. Den öppnade i 38 fler länder den 18 november och tjänade 16,6 miljoner dollar för totalt 23,5 miljoner dollar på två dagar. På tre dagar tjänade den 53,6 miljoner dollar. Under söndagen den 20 november hade filmen en öppningshelg på fem dagar på 145,5 miljoner dollar från 63 länder, ovanför de ursprungliga prognoserna. Det tjänade ytterligare 132 miljoner dollar under sin andra helg efter en stor debut i Kina och Japan.
Det spelade in den största öppningsdagen någonsin bland Harry Potter-franchisen i Korea (1,7 miljoner dollar), Filippinerna (1,2 miljoner dollar), Förenade Arabemiraten (429000 dollar) och Ukraina, den näst största i Mexiko (1,8 miljoner dollar), Ryssland och OSS (1,7 miljoner dollar), Brasilien (1,3 miljoner dollar) och i Indonesien (480 000 dollar), allt bakom Harry Potter och dödsrelikerna - del 2 och den tredje största i Storbritannien (5,4 miljoner dollar), bakom del 1 och del 2. Det gjorde också den näst största Warner Bros.-öppningen genom tiderna i Tjeckien och Slovakien. Framför allt öppnade Frankrike med 1,8 miljoner dollar, Spanien med 1,4 miljoner dollar och Tyskland med 1 miljon (2 miljoner dollar inklusive betalda förhandsgranskningar). När det gäller öppningshelger publicerade filmen den största öppningen bland Harry Potter-franchisen på 16 marknader, inklusive Sydkorea (14,2 miljoner dollar, också den tredje största öppningen för studion), Ryssland (9,8 miljoner dollar) och Brasilien (6,4 miljoner dollar) , årets största öppnare i Tyskland (10,2 miljoner dollar), Sverige, Belgien och Schweiz och den största Warner Bros.-debut i dessa tillsammans med Frankrike (10,2 miljoner dollar), Holland och Danmark. Italien debuterade med 6,6 miljoner dollar, den största för en amerikansk film i landet. Australien öppnade med 7,4 miljoner dollar, följt av Mexiko (5,8 miljoner dollar) och Spanien (4,5 miljoner dollar).
Det öppnade i Kina den 25 november tillsammans med Disneys animerade Vaiana men möttes inte av någon betydande konkurrens från den. Det tjänade 11,2 miljoner dollar den första dagen från 11 600 skärmar, det bästa bland Rowlings filmuniversum. Totalt hade den en öppningshelg på 41,1 miljoner dollar och dominerade 60% av de fem bästa filmerna med 70 000 visningar per dag. Detta enbart överträffade hela livstidens totala antal av alla Harry Potter-filmer, förutom den sista. På samma sätt i Japan - vanligtvis den största eller näst största marknaden för de tidigare Harry Potter-filmerna - debuterade den med $ 15,5 miljoner och bäst den totala livstiden för alla tidigare filmer förutom Harry Potter och Half-Blood Prince and Deathly Hallows - Del 2.
Filmen satte också upp ett antal IMAX-rekord. Totalt var öppningshelgen värt 7 miljoner dollar från 276 skärmar, vilket är den näst högsta någonsin i Trollkarlsvärlden, bakom dödsrelikerna - Del 2. I 33 länder öppnade den som nummer ett. Dessutom är det också den tredje IMAX-öppningen i november någonsin som har störst intäkter och IMAX nr 1 startar i november i 19 länder inklusive Japan (1,1 miljoner dollar), Storbritannien, Ryssland, Tyskland och Nederländerna. I Kina hade den den största IMAX-öppningen bland franchisen med 5,1 miljoner dollar från 347 IMAX-skärmar. Sammantaget har filmen tjänat sammanlagt totalt 19,1 miljoner dollar från formatet.
Det har blivit den mest intjänande filmen i Rowlings filmuniversum i Ryssland (16,7 miljoner dollar) och den näst högsta i Sydkorea (24,6 miljoner dollar). Kina (41,1 miljoner dollar) Storbritannien (37,6 miljoner dollar), följt av Tyskland (18,4 miljoner dollar), Frankrike (16,7 miljoner dollar) och Spanien (13,3 miljoner dollar) är filmens mest intjänade marknader.

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar
läs mer om Fantastiska vidunder

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen