• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

E.T

E.T. the Extra-Terrestrial är en amerikansk science fiction-film från 1982 producerad och regisserad av Steven Spielberg och skriven av Melissa Mathison. Den berättar historien om Elliott, en pojke som blir vän med en utomjordisk, kallad "E.T.", som är strandad på jorden.

Filmen spelar Dee Wallace, Peter Coyote och Henry Thomas, och har specialeffekter av Carlo Rambaldi och Dennis Muren.
Konceptet baserades på en imaginär vän som Spielberg skapade efter sina föräldrars skilsmässa 1960. 1980 träffade Spielberg Mathison och utvecklade en ny berättelse från det misslyckade projektet Night Skies. Inspelningen ägde rum från september till december 1981 med en budget på 10,5 miljoner dollar. Till skillnad från de flesta filmer spelades den i grov kronologisk ordning för att underlätta övertygande känslomässiga föreställningar från den unga rollen.


Släpptes den 11 juni 1982 av Universal Pictures, E.T. var en omedelbar storfilm och överträffade Star Wars för att bli den mest intjänande filmen genom tiderna - ett rekord som den hade i elva år tills Jurassic Park, en annan Spielberg-regisserad film, överträffade den 1993. E.T. hyllades av kritiker och anses vara en av de största filmerna genom tiderna. Det släpptes igen 1985 och igen 2002 för att fira 20-årsjubileum med förändrade skott och ytterligare scener.
filmen förhandsvisades i Houston, Texas, där den fick höga betyg från tittarna. Den hade premiär vid Cannes filmfestivals avslutningsgala 1982 och släpptes i USA den 11 juni 1982. Den öppnade som nummer ett med en brutto på 11 miljoner dollar och stannade på toppen av topplistan i sex veckor.

 

den fluktuerade sedan mellan första och andra positioner fram till oktober, innan den återvände till topplatsen för sista gången i december under en kort semestersäsong av filmen. Under den andra helgen spelade den in den mest intäktsgenom andra helgen av alla tider som överträffade rekordet på 10 765 687 dollar som Superman II fick 1981. Under sin fjärde helg spelade den in den mest intäktsgenomgången genom tiderna som överträffade tidigare rekord. året av Rocky III med $ 16,706,592. Det höll rekordet 8 helger med en brutto på över 10 miljoner dollar, en bedrift som inte matchades förrän Ensam hemma kom (1990) och satte rekord för att vara nummer ett i totalt 16 veckor.


Filmen började sin internationella lansering i Australien den 26 november 1982 och tjänade 839 992 dollar under de första tio dagarna från 9 biografer och satte 5 rekord varje vecka och 43 dagliga rekord. I Sydafrika kom den i slutet av november och tjänade 724340 dollar på 8 dagar från 14 biografe. I Frankrike kom den 1 december och hade 930 000 inträde under de första 5 dagarna på 250 biografer, vilket satte rekord i Paris för de flesta dagliga antagningarna (lördag 4 december). Det kom lördagen den 4 december 1982 i Japan och tjänade 1 757 527 dollar på två dagar från 35 biografer i 11 städer och satte 10 biorekord på lördag och 14 på söndag. Den kom 9 december till Storbritannien efter en välgörenhetsföreställning i London på torsdagen. Det lade till ytterligare 138 biografer i Japan på lördag den 11 december med en försäljning på 1,3 miljoner biljetter.


1983, E.T. överträffade Star Wars som den mest intäktsfulla filmen genom tiderna, och i slutet av sin bioperiod hade den tjänat in 359 miljoner dollar i Nordamerika och 619 miljoner dollar över hela världen. Box Office Mojo uppskattar att filmen sålde mer än 120 miljoner biljetter i USA i sin första teaterkörning. Spielberg tjänade 500 000 dollar per dag av sin andel av vinsten, medan The Hershey Company vinster ökade med 65% på grund av dess framstående användning av Reese's Pieces. Den "officiella E.T.-fanklubben" erbjöd fotografier, ett nyhetsbrev som låter läsarna "relive the film's unforgettable moments [and] favorite scenes" och en fonografisk skiva med "phone home" och andra ljudklipp.


Filmen släpptes på nytt 1985 och 2002 och tjänade ytterligare 60 miljoner dollar respektive 68 miljoner dollar, för totalt 792 miljoner dollar över hela världen, med Nordamerika för 435 miljoner dollar. Det höll det globala rekordet tills det överträffades av Jurassic Park - en annan Spielberg-regisserad film - 1993, även om det lyckades hålla fast vid det inhemska rekordet i ytterligare fyra år, där en Star Wars-nyutgåva återkallade den. Den släpptes så småningom på VHS och laserdisc den 27 oktober 1988; för att bekämpa piratkopiering var bandskydden och bandnaven på videokassetterna färgade gröna, själva bandet fästes med en liten, holografisk klistermärke av Universal-logotypen 1963 (ungefär som hologramen på ett kreditkort) och kodad med Macrovision. Bara i Nordamerika uppgick VHS-försäljningen till 75 miljoner dollar.

 

1991 började Sears sälja E.T. videokassetter uteslutande i sina butiker som en del av en semesterkampanj. Det gavs ut på VHS och Laserdisc igen 1996. Laserdiscen innehöll en 90-minuters dokumentär. Producerad och regisserad av Laurent Bouzereau, inkluderade den intervjuer med Spielberg, producent Kathleen Kennedy, kompositör John Williams och andra medverkande och besättningsmedlemmar. Det inkluderade också två teatraliska trailers, en isolerad musikpartit, raderade scener och stillgallerier.

 

VHS inkluderade en 10-minutersversion av samma dokumentär från Laserdisc.
Filmen sålde över 15 miljoner VHS-enheter i USA och omsatte mer än 250 miljoner dollar i intäkter från video. VHS-kassetten hyrdes också över 6 miljoner gånger under de första två veckorna 1988, ett rekord som E.T. hölls fram till VHS-utgåvan av Batman året därpå. 2012-utgåvan av E.T. på DVD och Blu-ray hade 24,4 miljoner dollar i försäljningsintäkter från och med 2017 i USA. E.T. genererade också mer än 1 miljard dollar i försäljning av varor från och med 1998.


En utökad version av filmen, kallad "Special Edition" (för närvarande ur cirkulation), inklusive förändrad dialog och visuella effekter, hade premiär på Shrine Auditorium i Los Angeles den 16 mars 2002; den släpptes på hemmamedia sex dagar senare. Vissa bilder av E.T. hade stört Spielberg sedan 1982, eftersom han inte hade tillräckligt med tid för att göra animeringen perfekt. Datorgenererade bilder (CGI), tillhandahållet av Industrial Light & Magic (ILM), användes för att modifiera flera bilder, inklusive bilder av E.T. springa i öppningssekvensen och ses i majsfältet.

 

Rymdskeppets design ändrades också för att inkludera fler lampor. Scener som tagits för men inte inkluderats i originalversionen introducerades. Dessa inkluderade E.T. badade och Gertie berättade för Mary att Elliott åkte till skogen på Halloween. Marys dialog under off-screen-argumentet med Michael om hans Halloween-kostym ändrades för att ersätta ordet "terrorist" med "hippie". Spielberg lade inte till scenen med Harrison Ford och kände att det skulle omforma filmen för drastiskt. Han blev mer känslig för scenen där vapenhanterande federala agenter konfronterar Elliott och hans flyktande vänner och lät dem ersättas digitalt med walkie-talkies.


Vid premiären genomförde John Williams en liveframträdande av noten. Den nya utgåvan tjänade totalt 68 miljoner dollar, varav 35 miljoner dollar kom från Kanada och USA. Förändringarna, särskilt flyktplatsen, kritiserades som politisk korrekthet. Peter Travers från Rolling Stone undrade: "Remember those guns the feds carried? Thanks to the miracle of digital, they're now brandishing walkie-talkies. ... Is this what two decades have done to free speech?" Chris Hewitt från Empire skrev: "The changes are surprisingly low-key ... while ILM's CGI E.T. is used sparingly as a complement to Carlo Rambaldi's extraordinary puppet." South Park förlöjligade många av förändringarna i avsnittet "Free Hat" från 2002.


DVD-utgåvan med två skivor, som följde den 22 oktober 2002, innehöll de ursprungliga teater- och 20-årsjubileumsversionerna av filmen. Spielberg krävde personligen att utgåvan skulle innehålla båda versionerna. Funktionerna på skiva 1 inkluderade en introduktion med Steven Spielberg, en premiärfilm med 20-årsjubileum, John Williams uppträdande vid premiären 2002 och ett Space Exploration-spel. Skiva två innehöll en 24-minuters dokumentär om 20-årsjubileumsupplagets ändringar, en "Reunion" -film, en trailer, roll- och filmskapare-bios, produktionsanteckningar och stillgallerierna från 1996 års LaserDisc-uppsättning.

 

Två-skivans utgåva, liksom en samlingsutgåva med tre skivor som innehåller en "tillverkning av" bok, ett äkthetsintyg, en filmcell och specialfunktioner som inte var tillgängliga på två-skivutgåvan, placerades i moratorium på 31 december 2002. Senare släpptes den på nytt på DVD som en nyutgåva 2005 med endast 20-årsjubileumsversionen.


I en intervju i juni 2011, sade Spielberg,
“[In the future,] ... There's going to be no more digital enhancements or digital additions to anything based on any film I direct. ... When people ask me which E.T. they should look at, I always tell them to look at the original 1982 E.T. If you notice, when we did put out E.T. we put out two E.T.s. We put out the digitally enhanced version with the additional scenes and for no extra money, in the same package, we put out the original '82 version. I always tell people to go back to the '82 version.”


För filmens 30-årsjubileum på Blu-ray 2012 och för dess 35-årsjubileum på Ultra HD Blu-ray 2017, liksom dess motsvarande digitala utgåvor; släpptes endast den ursprungliga bioupplagan, med 20-årsjubileumsutgåvan nu ur omlopp.

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen