• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 68000 produkter

 

Clockwork Orange

A Clockwork Orange är en dystopisk brottsfilm från 1971 anpassad, producerad och regisserad av Stanley Kubrick, baserad på Anthony Burgess 1962-roman med samma namn. Den använder störande, våldsamma bilder för att kommentera psykiatri, ungdomsbrottslighet, ungdomsgrupper och andra sociala, politiska och ekonomiska ämnen i ett dystopiskt närmast Storbritannien.

Alex (Malcolm McDowell), den centrala karaktären, är en karismatisk, asocial brottsling vars intressen inkluderar klassisk musik (särskilt Beethoven), begår våldtäkt, stöld och vad som kallas "ultravåld". Han leder ett litet gäng böner, Pete (Michael Tarn), Georgie (James Marcus) och Dim (Warren Clarke), som han kallar sina droogs (från det ryska ordet друг, "vän", "kompis"). Filmen berättar om det grymma brottet i hans gäng, hans fångst och rehabiliteringsförsök via en experimentell psykologisk konditioneringsteknik ("Ludovico-tekniken") som främjats av inrikesministern (Anthony Sharp). Alex berättar det mesta av filmen i Nadsat, en frakturerad ungdomsslang som består av slaviska (särskilt ryska), engelska och Cockney rimande slang.
Soundtracket till A Clockwork Orange innehåller mestadels klassiska musikval och Moog-synthesizer-kompositioner av Wendy Carlos. Konstverket för affischen av A Clockwork Orange skapades av Philip Castle med layouten av designern Bill Gold.

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen