• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Big Bang Theory

The Big Bang Theory är en amerikansk tv-sitcom skapad av Chuck Lorre och Bill Prady, som båda fungerade som verkställande producenter i serien, tillsammans med Steven Molaro. Alla tre fungerade också som huvudförfattare.

Showen hade premiär på CBS den 24 september 2007 och avslutades den 16 maj 2019 med totalt 279 avsnitt över tolv säsonger.
Showen centrerades ursprungligen på fem karaktärer som bor i Pasadena, Kalifornien: Leonard Hofstadter och Sheldon Cooper, båda fysiker vid Caltech, som delar en lägenhet; Penny, en servitris och blivande skådespelerska som bor tvärs över hallen; och Leonard och Sheldons liknande nördiga och socialt besvärliga vänner och kollegor, flygteknik Howard Wolowitz och astrofysiker Raj Koothrappali. Med tiden främjades stödpersoner till huvudrollerna, inklusive neurovetenskapsmannen Amy Farrah Fowler, mikrobiologen Bernadette Rostenkowski, den experimentella fysikern Leslie Winkle och serietidningsägaren Stuart Bloom.
Showen filmades framför en levande publik och producerades av Warner Bros. Television och Chuck Lorre Productions. The Big Bang Theory fick blandade recensioner från kritiker under hela sin första säsong, men mottagningen var mer gynnsam under andra och tredje säsongen. Senare årstider såg en återgång till ett ljummet mottagande, där showen kritiserades för en nedgång i komisk kvalitet. Trots de blandade recensionerna har sju säsonger av showen rankats bland de tio bästa i de sista tv-säsongens betyg och slutligen nått nr. 1 plats under sin elfte säsong. Showen nominerades till Emmy Award for Outstanding Comedy Series från 2011 till 2014 och vann Emmy Award for Outstanding Lead Actor i en komedieserie fyra gånger för Jim Parsons. Totalt vann den sju Emmy Awards från 46 nomineringar. Parsons vann också Golden Globe för bästa skådespelare i en tv-komedieserie 2011. År 2017 skapade serien en prequel-serie, Young Sheldon, baserad på Parsons karaktär, Sheldon Cooper; den sänds också på CBS.
Showens pilotavsnitt hade premiär den 24 september 2007. Detta var den andra piloten som producerades för showen. En annan pilot producerades för TV-säsongen 2006–07 men sändes aldrig. Strukturen för den ursprungliga orörda piloten skilde sig väsentligt från seriens nuvarande form. De enda huvudpersonerna som behölls i båda piloterna var Leonard (Johnny Galecki) och Sheldon (Jim Parsons), som är uppkallade efter Sheldon Leonard, en långvarig figur i episodisk tv som producent, regissör och skådespelare. En mindre karaktär, Althea (Vernee Watson), dök upp i den första scenen för båda piloter som behölls i allmänhet som den är. Den första piloten inkluderade två kvinnliga huvudpersoner - Katie, "a street-hardened, tough-as-nails woman with a vulnerable interior" (spelad av den kanadensiska skådespelerskan Amanda Walsh) och Gilda, en vetenskapskollega och vän till de manliga karaktärerna (spelad av Iris Bahr). Sheldon och Leonard träffar Katie efter att hon har gått ut med en pojkvän och de bjuder in henne att dela sin lägenhet. Gilda hotas av Katies närvaro. Testgrupper reagerade negativt på Katie, men de gillade Sheldon och Leonard. Den ursprungliga piloten använde Thomas Dolbys hit "She Blinded Me with Science" som temasång.
Även om den ursprungliga piloten inte hämtades, fick dess skapare möjlighet att omarbeta den och producera en andra pilot. De tog in den återstående rollen och omarbetade showen till sitt slutliga format. Katie ersattes av Penny (Kaley Cuoco). Den ursprungliga unaired piloten har aldrig släppts officiellt, men den har cirkulerat på Internet. På utvecklingen av showen sa Chuck Lorre, "Vi gjorde" Big Bang Pilot "för ungefär två och ett halvt år sedan och det suger ... men det fanns två anmärkningsvärda saker som fungerade perfekt, och det var Johnny och Jim. Vi skrev om saken helt och sedan välsignades vi med Kaley och Simon och Kunal. "We did the 'Big Bang Pilot' about two and a half years ago, and it sucked ... but there were two remarkable things that worked perfectly, and that was Johnny and Jim. We rewrote the thing entirely, and then we were blessed with Kaley and Simon and Kunal." As to whether the world will ever see the original pilot on a future DVD release, Lorre said, "Wow, that would be something. We will see. Show your failures..."
De första och andra piloterna i The Big Bang Theory regisserades av James Burrows, som inte fortsatte med showen. Den omarbetade andra piloten ledde till en beställning på 13 avsnitt av CBS den 14 maj 2007. Innan den sändes på CBS distribuerades pilotavsnittet gratis på iTunes. Showen hade premiär den 24 september 2007 och plockades upp för en hel säsong av 22 avsnitt den 19 oktober 2007. Showen filmades framför en levande publik och produceras av Warner Bros. Television och Chuck Lorre Productions. . Produktionen avbröts den 6 november 2007 på grund av Writers Guild of America-strejken. Nästan tre månader senare, den 4 februari 2008, ersattes serien tillfälligt av en kortlivad sitcom, Welcome to The Captain. Serien återvände den 17 mars 2008 i en tidigare tidslucka och i slutändan producerades bara 17 avsnitt för den första säsongen.
Efter att strejken avslutats togs showen upp för en andra säsong, sänds under säsongen 2008–2009, med premiär i samma tidslucka den 22 september 2008. Med ökande betyg fick showen en tvåårig förnyelse genom 2010 –11 säsongen 2009. 2011 hämtades showen i ytterligare tre säsonger. I mars 2014 förnyades showen igen i ytterligare tre år under säsongen 2016–17. Detta markerade andra gången serien fick en treårig förnyelse. I mars 2017 förnyades serien för ytterligare två säsonger, vilket ger totalt 12 och pågår tv-säsongen 2018–19.
Flera av skådespelarna i The Big Bang Theory arbetade tidigare tillsammans på sitcom Roseanne, inklusive Johnny Galecki, Sara Gilbert, Laurie Metcalf (som spelar Sheldons mor, Mary Cooper) och Meagen Fay (som spelar Bernadettes mor). Dessutom var Lorre författare på serien i flera säsonger.
Vetenskapskonsulter
David Saltzberg, professor i fysik och astronomi vid University of California, Los Angeles, kontrollerade manus och tillhandahöll dialog, matematiska ekvationer och diagram som användes som rekvisita. Enligt verkställande producent / medskapare Bill Prady, "Vi arbetar med att ge Sheldon ett verkligt problem som han kommer att arbeta med under hela [första] säsongen så det går faktiska framsteg i styrelserna ... all vetenskap rätt. " David Saltzberg, som har en doktorsexamen inom fysik, har fungerat som vetenskapskonsult för showen i sex säsonger och deltar i varje tejpning. Han såg tidiga versioner av manus som behövde vetenskaplig information läggas till dem, och han påpekade också var författarna, trots sin kunskap om vetenskap, hade gjort ett misstag. Han behövdes vanligtvis inte under tejpning om inte mycket vetenskap, och särskilt tavlan, var inblandad.
Ibland behövde han hjälp från Mayim Bialik, som har en doktorsexamen. inom neurovetenskap.
Det kanadensiska alternativa rockbandet Barenaked Ladies skrev och spelade in showens temasång, som beskriver universums och jordens historia och bildning. Co-lead sångaren Ed Robertson ombads av Lorre och Prady att skriva en temasång för showen efter att producenterna deltog i en av bandets konserter i Los Angeles. Av en slump hade Robertson nyligen läst Simon Singhs bok Big Bang, och vid konserten improviserade han en freestyle-rap om universums ursprung. Lorre och Prady ringde honom strax därefter och bad honom skriva temasången. Efter att ha blivit ombedd att skriva låtar till andra filmer och föreställningar, men slutligen avvisas eftersom producenter gynnade låtar av andra artister, gick Robertson med på att skriva temat först efter att ha fått veta att Lorre och Prady inte hade bett någon annan.
Den 9 oktober 2007 släpptes en fullängdsversion (1 minut och 45 sekunder) av låten kommersiellt. Även om vissa inofficiella sidor identifierar sångtiteln som "History of Everything" identifierar omslagsbilden för singeln titeln som "Big Bang Theory Theme." En musikvideo släpptes också via specialfunktioner på The Complete Fourth Season DVD och Blu-ray-set. Temat ingick på bandets mest hitsalbum, Hits from Yesterday & the Day Before, släppt den 27 september 2011. I september 2015 avslöjade TMZ domstolshandlingar som visade att Steven Page stämde före detta bandkamrat Robertson för låten och påstod att han var lovade 20 procent av intäkterna, men att Robertson har sparat pengarna för sig själv.
Skådespelarnas löner
Under de första tre säsongerna fick Galecki, Parsons och Cuoco, de tre huvudstjärnorna i showen, högst 60 000 dollar per avsnitt. Lönen för de tre gick upp till $ 200 000 per avsnitt för den fjärde säsongen. Deras lön per avsnitt ökade med ytterligare 50 000 dollar under var och en av de följande tre säsongerna, vilket kulminerade med 350 000 dollar per avsnitt under den sjunde säsongen. I september 2013 omförhandlade Bialik och Rauch kontrakten som de hade sedan de introducerades till serien 2010. På sina gamla kontrakt tjänade vardera $ 20 000– $ 30 000 per avsnitt, medan de nya kontrakten fördubblades så att de började på $ 60 000 per avsnitt och ökade stadigt till $ 100.000 per avsnitt vid slutet av kontraktet, samt lägga till ytterligare ett år för båda.
Vid säsong sju fick Galecki, Parsons och Cuoco också 0,25 procent av seriens back-end-pengar. Innan produktionen började den åttonde säsongen, såg de tre plus Helberg och Nayyar att omförhandla nya kontrakt, med Galecki, Parsons och Cuoco som sökte cirka 1 miljon dollar per avsnitt, samt mer backend-pengar. Kontrakt undertecknades i början av augusti 2014, vilket ger de tre huvudaktörerna uppskattningsvis 1 miljon dollar per avsnitt i tre år, med möjlighet att förlänga till ett fjärde år. Affären inkluderar också större delar av showen, signeringsbonusar, produktionsavtal och framsteg mot back-end. Helberg och Nayyar kunde också omförhandla sina kontrakt, vilket gav dem en lön per avsnitt "mid-six-figure range", upp från cirka 100 000 dollar per avsnitt som de fick år innan. Duon, som ville ha löneparitet med Parsons, Galecki och Cuoco, undertecknade sina kontrakt efter att studion och producenterna hotade att skriva karaktärerna ur serien om en överenskommelse inte kunde nås innan produktionsstart på säsong åtta. . Vid säsong 10 nådde Helberg och Nayyar $ 1 miljon per avsnitt paritet med Galecki, Parsons och Cuoco, på grund av en klausul i deras affärer som undertecknades 2014.
I mars 2017 tog de viktigaste rollmedlemmarna (Galecki, Parsons, Cuoco, Helberg och Nayyar) en lönesänkning på 10 procent för att möjliggöra för Bialik och Rauch att öka sina inkomster. Detta satte Galecki, Parsons, Cuoco, Helberg och Nayyar till $ 900 000 per avsnitt, med Parsons, Galecki och Helberg fick också övergripande erbjudanden med Warner Bros. Television. I slutet av april hade Bialik och Rauch tecknat erbjudanden för att tjäna 500 000 $ per avsnitt vardera, med erbjudanden som också innehåller en separat utvecklingskomponent för båda aktörerna. Affären var en ökning från 175 000–200 000 dollar duon hade gjort per avsnitt.
Huvudpersonerna
• Johnny Galecki som Leonard Hofstadter: En experimentell fysiker med en IQ på 173, som fick sin doktorsexamen när han var 24 år. Leonard är en nörd som älskar videospel, serietidningar och Dungeons & Dragons. Leonard är rak man i serien, där han delar en lägenhet i Pasadena, CA, med Sheldon Cooper. Leonard slås med sin nya granne Penny när de träffas första gången och de gifter sig så småningom.
• Jim Parsons som Sheldon Cooper: Ursprungligen från Galveston, Texas, var Sheldon ett underbarn med ett eidetiskt minne som började på college vid elva års ålder och fick doktorsexamen vid sexton års ålder. Han är en teoretisk fysiker som forskar på kvantmekanik och strängteori, och trots sin IQ från 187 finner han många rutinmässiga aspekter av sociala situationer svåra att förstå. Han är fast besluten att ha sitt eget sätt, skryter ständigt av sin intelligens och har ett extremt ritualiserat sätt att leva. Trots dessa konstigheter börjar han ett förhållande med Amy Farrah Fowler, och de gifter sig så småningom.
• Kaley Cuoco som Penny: En blivande skådespelerska från Omaha, Nebraska. Penny flyttar in över korridoren från Sheldon och Leonard. Hon väntar på bord och ställer ibland baren på The Cheesecake Factory. Efter att ha gett upp hoppet om att bli en framgångsrik skådespelerska blir Penny läkemedelsförsäljningsrepresentant. Penny blir vän med Bernadette och Amy, och de hänger ofta i varandras lägenheter. Penny och Leonard bildar ett förhållande och gifter sig så småningom.
• Simon Helberg som Howard Wolowitz: En flygtekniker som fick sin magisterexamen vid Massachusetts Institute of Technology. Howard är judisk och bodde hos sin mamma Debbie (Carol Ann Susi). Till skillnad från Sheldon, Leonard, Raj, Bernadette och Amy har Howard ingen doktorsexamen. Han går ut i rymden, tränar som astronaut och tjänar som nyttolastspecialist. Howard tänker inledningsvis på sig själv som en kvinna, men han börjar senare träffa Bernadette, och de förlovar sig och gifter sig. Howard har också en tendens att slösa pengar på leksaker och argumenterar med Bernadette på grund av hans konstigt låga inkomst som ingenjör och hennes höga inkomst som läkemedelsbiokemiker.
• Kunal Nayyar som Rajesh Koothrappali: En astrofysiker från ursprungligen New Delhi, Indien. Ursprungligen hade Raj selektiv mutism, vilket gjorde att han inte kunde prata med eller vara i närheten av kvinnor om han inte var påverkad av alkohol. Raj har också mycket feminin smak och tar ofta en stereotyp kvinnlig roll i sin vänskap med Howard såväl som i gruppen av fyra män. Raj träffar senare Lucy (Kate Micucci), som också lider av social ångest, men det slutar slutligen. Han talar senare till Penny utan alkohol och övervinner sin selektiva mutism. Han börjar träffa Emily Sweeney och deras förhållande blir senare exklusivt. Raj har också en Yorkshire Terrier som heter Cinnamon.

Se alla våra merchandise

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen