• Fri frakt vid köp över 1069 kr (ord. 45kr)
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 69000 produkter

 

Batman

Batman är en fiktiv superhjälte som visas i amerikanska serietidningar publicerade av DC Comics. Karaktären skapades av konstnären Bob Kane och författaren Bill Finger, och uppträdde först i Detective Comics # 27 1939.

Ursprungligen kallad "Bat-Man", karaktären kallas också Caped Crusader, Dark Knight och världens största detektiv.
Batmans hemliga identitet är Bruce Wayne, en rik amerikansk playboy, filantrop och ägare av Wayne Enterprises. Batman härstammar från en incident i Bruce barndom; efter att ha bevittnat mordet på sina föräldrar Dr. Thomas Wayne och Martha Wayne, svor han hämnd mot brottslingar, en ed mildrad av en känsla av rättvisa. Bruce tränar sig fysiskt och intellektuellt och skapar en fladdermus-inspirerad person för att bekämpa brott.
Batman verkar i den fiktiva Gotham City med hjälp från olika biroll, inklusive hans butler Alfred, poliskommissionär Jim Gordon och allierade som Robin. Till skillnad från de flesta superhjältar har Batman inga omänskliga supermakter. Han har emellertid ett genialt intellekt och är en oöverträffad kampsportare, och hans stora rikedom ger honom en extraordinär arsenal av vapen och utrustning. Ett stort sortiment av skurkar utgör Batmans skurkgalleri, inklusive hans nemesis, Jokern.
Karaktären blev populär snart efter introduktionen 1939 och fick sin egen serietitel, Batman, året därpå. 1943 gjorde en anpassad version av karaktären sitt första filmutseende i filmserien Batman, följt sex år senare av en uppföljningsserie. När årtiondena gick fram kom olika tolkningar av karaktären. I slutet av 1960-talet användes Batmans tv-serie, som fortsatte att associeras med karaktären i flera år efter att showen slutade. Olika skapare arbetade för att återställa karaktären till sina mörka rötter på 70-talet och kulminerade 1986 med The Dark Knight Returns av Frank Miller. Framgången med Warner Bros. Pictures live-action Batman-långfilmer har hjälpt till att upprätthålla karaktärens framträdande roll i den vanliga kulturen.
Batman har licensierats och presenterats i olika anpassningar, från radio till TV och film, och visas i varor som säljs över hela världen, såsom kläder, leksaker och videospel. Kevin Conroy, Rino Romano, Anthony Ruivivar, Peter Weller, Bruce Greenwood, Jason O'Mara och Will Arnett har bland annat gett karaktärens röst för animerade anpassningar. Batman har avbildats i både film och tv av Lewis Wilson, Robert Lowery, Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Bruce Thomas, Christian Bale, Ben Affleck, David Mazouz, Iain Glen, Kevin Conroy och Warren Christie. Robert Pattinson kommer att skildra karaktären i den kommande filmen The Batman från 2021.
I början av 1939 uppmanade framgången för Superman in Action Comics redaktörer vid National Comics Publications (den framtida DC Comics) att begära fler superhjältar för sina titlar. Som svar skapade Bob Kane "Bat-Man". Samarbetsman Bill Finger erinrade om att "Kane hade en idé för en karaktär som heter" Batman ", och han skulle vilja att jag skulle se ritningarna. Jag gick över till Kanes, och han hade ritat en karaktär som såg väldigt ut som Superman med typ av ... tror jag, med röd stövlar, med stövlar ... inga handskar, inga handskar ... med en liten domino-mask, svängande på ett rep. Han hade två styva vingar som sticker ut, ser ut som fladdermusvingar. Och under det var ett stort tecken ... BATMAN ". Den fladdermus-liknande kappan föreslogs av Bob Kane, inspirerad som barn av Leonardo Da Vincis skiss av en ornitopterflygningsanordning.
Finger föreslog att ge karaktären en kåpa istället för en enkel domino-mask, en kappa istället för vingar och handskar; han rekommenderade också att ta bort de röda sektionerna från den ursprungliga dräkten. Finger sa att han tog fram namnet Bruce Wayne för karaktärens hemliga identitet: "Bruce Waynes förnamn kom från Robert Bruce, den skotska patriot. Wayne, som en playboy, var en man av gentry. Jag sökte efter ett namn som skulle föreslå kolonialism. Jag försökte Adams, Hancock ... då tänkte jag på Mad Anthony Wayne. ”Senare sa han att hans förslag påverkades av Lee Falks populära The Phantom, en syndikerad serietidning som Kane också var bekant med.
Batmans första filmupplevelser bestod av 1943-serien Batman och dess uppföljare 1949 Batman och Robin, som båda skildrade en regeringsstödd version av Batman och Robin (misstro skulle inte ha gjort det möjligt för vaktmän att avbildas som obehöriga kriminella). Serierna (särskilt den första) är dock ökända för sin accentuering av anti-japanska känslor på grund av deras inställning under andra världskriget. 1966 producerade 20th Century Fox den första Batman-långfilmen, med titeln Batman, som spelades i universum och med de flesta skådespelare från TV-serien.
1989 släppte Warner Bros. live-actionfilmen Batman, regisserad av Tim Burton och med Michael Keaton i huvudrollen. Filmen blev en enorm framgång; det var inte bara årets högst intjänande film utan var vid den tiden den femte mest intjänande filmen i historien. Filmen vann också Oscar för bästa art direction. Filmens framgång skapade tre uppföljare: Batman Returns (1992), Batman Forever (1995) och Batman & Robin (1997), varav de två senare regisserades av Joel Schumacher istället för Burton och ersatte Keaton som Batman med Val Kilmer respektive George Clooney. Den andra Schumacher-filmen misslyckades med att överträffa några av sina föregångare och kritiserades kritiskt, vilket fick Warner Bros. att avbryta den planerade fjärde uppföljaren, Batman Unchained, och avsluta den inledande filmserien.
2005 släpptes Batman Begins av Warner Bros. som en omstart av filmserien, regisserad av Christopher Nolan och med Christian Bale i rollen som Batman. Uppföljaren, The Dark Knight (2008), satte rekordet för den mest intäktsfulla öppningshelgen någonsin i USA, tjänade cirka 158 miljoner dollar och blev den snabbaste filmen som nådde 400 miljoner dollar i amerikansk filmhistoria (artonde) dag för frisläppande). Dessa rekordstora deltagare såg The Dark Knight avsluta sin körning som den näst högsta inhemska intäktsfilmen (på den tiden) med $ 533 miljoner, bäst då bara av Titanic. Filmen vann också två Oscar-priser, inklusive bästa biroll för sena Heath Ledger. Det följdes så småningom av The Dark Knight Rises (2012), som fungerade som en avslutning på Nolans filmserie.
Sedan 2008 har Batman också spelat i olika animerade filmer direkt till video under DC Universe Animated Original Movies-bannern. Kevin Conroy har repriserat sin röstroll som Batman för flera av dessa filmer medan andra kändisröster som vi hör kommmer från Jeremy Sisto, William Baldwin, Bruce Greenwood, Ben McKenzie och Peter Weller. En Lego-version av Batman presenterades också som en av huvudpersonerna i den animerade filmen The Lego Movie (2014), med Will Arnett som gav rösten. Arnett repriserade röstrollen för spin-off-filmen The Lego Batman Movie (2017) [191] (som bland annat visar Batmans första möte med både Barbara Gordon och Dick Grayson, och hur de blir Batgirl respektive Robin / Nightwing) , och för uppföljaren The Lego Movie 2: The Second Part (2019), som nyfiket visar Batmans bröllop till en originalkaraktär.
2016 började Ben Affleck skildra Batman i DC Extended Universe med släppet av filmen Batman v Superman: Dawn of Justice, regisserad av Zack Snyder, en yngre barnversion av karaktären spelades av Brandon Spink i samma film. Affleck kom också fram som Batman i David Ayers film Suicide Squad (2016). Affleck repriserade rollen i 2017 års film Justice League, som också spelas i DC Extended Universe.
Dante Pereira-Olson skildrar en ung Bruce Wayne i filmen Joker från 2019.
År 2019 castades Robert Pattinson för att spela Batman i en kommande omstart av franchisen, The Batman, som släpps 2021.
 

Läs mer om Batman

 

Se alla våra merchandise

Produkten har blivit tillagd i varukorgen