• Fri frakt vid köp över 999 kr (ord. fr 39kr)
  • 100% officiell merch
  • 30 dagars öppet köp
  • Brett sortiment med över 63000 produkter

 

Bambi

Bambi är en amerikansk animerad dramafilm från 1942 regisserad av David Hand (övervakar ett team av sekvensregissörer), producerad av Walt Disney och baserad på boken Bambi, ett liv i skogen från 1923 av den österrikiska författaren och jägaren Felix Salten.

Filmen släpptes av RKO Radio Pictures den 13 augusti 1942 och är den femte Disney-animerade långfilmen.
Huvudpersonerna är Bambi en hjort; hans föräldrar (skogens stora prins och hans namnlösa mor); hans vänner Stampe (en rosa noskanin); och blomma (en skunk); och hans barndomsvän och framtida kompis, Faline. För filmen tog Disney sig friheten att byta Bambis art till en hjort från sin ursprungliga art av rådjur, eftersom rådjur inte är infödda i Nordamerika, och hjortar är mer utbredd i USA. Filmen fick tre Oscar-nomineringar: Bästa ljudet (Sam Slyfield), Bästa sången (för "Love Is a Song" sjungit av Donald Novis) och Original Music Score.
I juni 2008 presenterade American Film Institute en lista över sina "10 topp 10" - de bästa tio filmerna i var och en av de tio klassiska amerikanska filmgenrerna - efter att ha röstat över 1500 personer från det kreativa samhället. Bambi placerade sig som tredje i animering. I december 2011 lades filmen till National Film Registry of the Library of Congress.
I januari 2020 meddelades att en live-action-anpassning var under utveckling.
Bambi är ett rådjur som föddes i ett snår av en ung rådjursget på slutet av våren ett år. Under sommaren, lär hans mor honom om de olika invånarna i skogen och hur rådjur lever. När hon känner att han är tillräckligt gammal, tar hon med sig honom till ängen vilken han lär sig är en underbar men också farlig plats som lämnar rådjur utsatta i det fria. Efter en inledande rädsla över sin mors försiktighet, njuter Bambi av upplevelsen. På en senare utflykt, möter Bambi sin moster Ena och hennes tvillingskid Feline och Gobo. De blir snabbt vänner och berättar för varandra vad de har lärt sig om skogen. Medan de leker träffar de på råbockar för första gången. När hjorthannarna ger sig iväg, får kiden lära sig att detta var deras fäder, men att fäderna sällan bor med eller pratar med honorna och ungarna.
När Bambi blir äldre börjar hans mor lämna honom ensam. Medan han letar efter henne en dag, möter han en människa, vilket skrämmer honom. Mannen tar upp ett skjutvapen och siktar mot honom; Bambi flyr i full fart, i sällskap av hans mor. Efter att ha blivit grälad på av en hjorthanne för att ha ropat på sin mor, blir Bambi van vid att vara ensam ibland. Han lär sig senare att hjorthannen kallas för den gamla prinsen, den äldsta och största hjorten i skogen som är känd för sin slughet och reserverade natur. Under vintern möter Bambi en ung hind som heter Marena, en gammal hind som heter Nettla och två råbockar som heter Ronno och Karus. Mitt i vintern kommer jägare in i skogen och dödar många djur, inklusive Bambis mor. Gobo försvinner också och antas vara död.
Efter detta hoppar berättelsen framåt ett år och konstaterar att Bambi vårdades av Nettla, och att när han fick sin första uppsättning horn blev han misshandlad och trakasserad av de andra hanarna. Det är sommar och Bambi stilar nu sin andra uppsättning horn. Han återförenas med Feline. Efter att ha stridit med och besegrat både Karus och Ronno, uttrycker Bambi och Feline sin kärlek till varandra. De tillbringar mycket tid tillsammans. Under denna tid, räddar den gamla prinsen Bambis liv när Bambi nästan springer fram till en jägare som imiterar en hinds läte. Detta lär den unga råbocken att vara försiktig med att blint rusa mot någon hjorts rop. Under sommaren återvänder Gobo till skogen efter att ha vuxit upp med en man som hittade honom kollapsad i snön under jakten där Bambis mor dödades. Medan Gobos mor och Marena välkomnar honom och firar honom som en människas vän, tycker den gamla prinsen och Bambi synd om honom. Marena blir hans maka, men flera veckor senare dödas Gobo när han närmar sig en jägare på ängen, i den felaktiga tron om att grimman han hade på sig skulle hålla honom säker från alla män.
När Bambi fortsätter att växa, börjar han tillbringa den mesta av sin tid ensam, och undviker Feline trots att han älskar henne på ett tungsint sätt. Flera gånger träffar han den gamla prinsen som lär honom om snaror, hur man befriar ett djur från en sådan och uppmuntrar honom att inte använda spår för att undvika fällor. När Bambi senare blir skjuten av en jägare, visar den gamla prinsen hur han ska gå i cirklar för att förvirra mannen och hans hundar tills blödningen stannar, och tar sedan Bambi till en säker plats där han kan återhämta sig. De håller ihop tills Bambi är stark nog att lämna stället. När Bambi har vuxit sig grå och är "gammal", visar den gamla prinsen honom att människan inte alls är allsmäktig, genom att visa honom en död kropp av en man som blev skjuten och dödad av en annan människa. När Bambi bekräftar att han förstår att människan inte är allsmäktig, berättar hjorthannen att han alltid har älskat honom och kallar honom "min son" innan han lämnas för att dö.
I slutet av berättelsen möter Bambi två tvillingskid som ropar efter sin mamma, och han grälar på dem för att de inte klarar att vara ensamma. Efter att ha lämnat dem, tänker han att hinden påminde om Feline, och att råbocken var lovande och att Bambi hoppades få träffa honom igen när han blev äldre.

Se alla våra merchandise

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen