Alice i underlandet

Alice in Wonderland är en amerikansk live-action / animerad dark fantasy-äventyrsfilm från 2010 regisserad av Tim Burton från ett manus skrivet av Linda Woolverton. I filmen spelar Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover, Matt Lucas och Mia Wasikowska, och har rösterna från Alan Rickman, Stephen Fry, Michael Sheen och Timothy Spall.

Löst inspirerad av Lewis Carrolls fantasyromaner, Alice's Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass, och Walt Disneys animerade film från 1951 med samma namn, berättar filmen historien om en nitton år gammal Alice Kingsleigh, som får höra att hon kan återställa den vita drottningen till sin tron med hjälp av Mad Hatter. Hon är den enda som kan döda Jabberwocky, en drakliknande varelse som kontrolleras av den röda drottningen och terroriserar invånarna i landet. I denna situation kämpar Alice mot den röda drottningen för att skydda världen.
Alice in Wonderland producerades av Walt Disney Pictures och sköts i Storbritannien och USA. Filmen hade premiär i London på Odeon Leicester Square den 25 februari 2010 och släpptes i Storbritannien och USA via Disney Digital 3D, RealD 3D och IMAX 3D-format samt i konventionella teatrar den 5 mars, 2010. Det är också den näst mest intjänande filmen från 2010.
Alice i underlandet fick blandade recensioner när de släpptes; även om den berömdes för sin visuella stil, kostymer, musikpartitur och specialeffekter, kritiserades filmen för sin brist på berättande sammanhang och dyster ton. Det fick tre nomineringar vid 68: e Golden Globe Awards, inklusive bästa film - musikal eller komedi. Vid den 83: e Oscar-utmärkelsen vann Alice in Wonderland för bästa konstdirektion och bästa kostymdesign, och nominerades också för bästa visuella effekter. Filmen genererade över 1.025 miljarder dollar i biljettförsäljning och blev den femte mest intjänande filmen genom tiderna.
Även om det inte var den första filmen i allmänhet, startade Alice in Wonderland en trend med levande saga och fantasifilmer som var gröna, särskilt från Walt Disney Studios. En uppföljare, med titeln Alice Through the Looking Glass, släpptes den 27 maj 2016.
År 1871 deltar den 19-årige Alice Kingsleigh i en trädgårdsparty på Lord Ascots egendom, besvärad av en konstig återkommande dröm och sörjer för farens förlust. Där konfronteras hon med ett oönskat förslag till äktenskap av Lord Ascots son, Hamish, och de kvävande förväntningarna hos det samhälle där hon bor. Osäker på hur man ska gå vidare följer hon en kanin som bär en blå väst och bär ett fickur och faller ner i ett stort kaninhål under ett träd. Hon går in i en liten dörr genom att dricka från en flaska märkt 'Drink Me' (kallad Pishsalver) och dyker upp till en skog på en magisk plats som heter Wonderland där hon hälsas av en vit kanin, en dormouse, en Dodo, Talking Flowers och identiska tvillingar som heter Tweedledee och Tweedledum som alla uppenbarligen känner henne. Alice föreslår att det hela är en dröm medan de andra diskuterar om Alice är "rätt Alice" som måste döda den röda drottningens Jabberwocky på Frabjous Day och återställa den vita drottningen (som är den röda drottningens syster) till makten, som förutsagt av Absolem the Blue Caterpillar and his Oraculum (en rullliknande kalender som berättar Wonderlands historia och framtid). Gruppen bakhålls sedan av ett glupsk odjur som kallas Bandersnatch och en armé av spelkort som kallas Red Knights ledd av Knave of Hearts (den röda drottningens höga general och älskare). Alice och Tweedles flyr ut i skogen. Knaven stjäl Caterpillars Oraculum. Dormouse lämnar de andra med en av Bandersnatchs ögon i hennes ägo. Tweedlarna fångas sedan av Röda drottningens stora Jubjub-fågel.
Knaven informerar den röda drottningen att Alice hotar hennes regeringstid, vilket får henne att beordra honom, de röda riddarna och en blodhund (som har en fru och barn fängslade) att hitta Alice omedelbart. Under tiden går Alice in i Tulgey Woods där hon hälsas av en flinande försvinnande Cheshire-katt som leder henne till Mad Hatter, March Hare och Dormouse's tea party. Hattern förklarar för Alice att han gick med i motståndet eftersom den röda drottningen förstörde hela sin by och dödade hans familj när hon först regerade underlandet. Han hjälper senare Alice att undvika fångst genom att låta sig gripas istället. Senare hittas Alice av Bloodhound, men Alice insisterar på att hjälpa hattaren. På Salazen Grums slott märker den röda drottningen Alice när hon åt Upelkuchen (en tårta märkt 'Eat Me' som får konsumenten att växa) under en omgång Croquet med flamingor och igelkottar, men är inte medveten om hennes sanna identitet eftersom Alice låtsades vara kallas "Um" och välkomnar henne därför som gäst. Alice får reda på att vorpalsvärdet, det enda vapnet som kan döda Jabberwocky, är låst inuti bandersnatchens hål. Knaven försöker förföra Alice, men hon avvisar honom och orsakar den avundsjuka röda drottningen som kräver att Alice ska halshöggs. Alice hämtar svärdet och blir vän med Bandersnatch genom att återvända. Hon flyr sedan på baksidan av den tacksamma Bandersnatch och levererar svärdet till den vita drottningen. Den vita drottningen ger Alice en dryck som returnerar sin normala storlek och belönar henne med en rustning när hon kämpar mot Jabberwocky. Cheshire Cat räddar Mad Hatter från bödeln genom att förkläda sig som honom i utbyte mot att låna sin älskade hatt. Hattern uppmanar till uppror mot den röda drottningen, som alla hennes undersåtar är överens om att börja ropa "Ner med det blodiga stora huvudet." Upproret läggs snabbt ner när Jubjub-fågeln börjar döda de illojala ämnena, men motståndet lyckas befria Bloodhounds familj och fly till den vita drottningens slott; båda arméerna förbereder sig för strid på Frabjous Day. Larven får äntligen Alice att komma ihåg att hon har varit i Underlandet när hon var liten flicka och råder henne att slåss mot Jabberwocky strax innan han slutförde sin förvandling till en puppa.
På Frabjous Day samlar drottningarna sina arméer på ett schackbrädliknande slagfält och skickar Alice och Jabberwocky för att avgöra striden i en enda strid. Uppmuntrad av råd från sin avlidne far kämpar Alice mot Jabberwocky bland ett rivet spiraltorn som omger slagfältet. Under denna kamp dödar en katapultsten Jubjub-fågeln; Alice besegrar slutligen Jabberwocky genom att hoppa från toppen av tornet på halsen och halshögg den. Frabjous Day har äntligen upphört och de röda riddarna vänder sig mot sin härskare. Som straff för deras brott förvisar den vita drottningen sin syster och kniven i exil tillsammans. Knaven försöker döda den röda drottningen eftersom han blev sjuk av hennes tillgivenhet, men Mad Hatter skyddar den röda drottningen från hans attack. När Hatter utför en festdans som heter Futterwacken, ger den vita drottningen Alice en flaska med Jabberwockys lila blod vars kraft kommer att ge henne vad hon än vill. Hon bestämmer sig för att återförenas med vardagen efter att ha sagt farväl till sina vänner. Tillbaka i England vägrar Alice Hamishs förslag och imponerar Lord Ascot med sin idé att etablera oceaniska handelsvägar till Hong Kong och inspirerar honom att ta henne som sin lärling. När Alice förbereder sig på ett handelsfartyg landar en ljusblå fjäril med mörka venmarkeringar på hennes axel och Alice känner igen honom som den tidigare Caterpillar.
Walt Disney Studios Home Entertainment släppte ett Blu-ray-kombinationspaket med tre skivor (som inkluderar Blu-ray, DVD och en digital kopia), Blu-ray och singel-DVD med en skiva den 1 juni 2010 i Nordamerika och 1 juli 2010 i Australien. DVD-utgåvan innehåller tre korta funktioner om filmtillverkningen, med fokus på Burtons vision för Underlandet och karaktärerna till Alice och Mad Hatter. Blurayversionen har ytterligare nio funktioner med extra karaktärer, specialeffekter och andra aspekter av filmens produktion. I viss förvirring lades ett litet antal kopior i hyllor en vecka före schemat i mindre butiker, men togs snabbt bort, även om en handfull kopior bekräftades köpta före schemat.

Se alla våra merchandise

 

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen