Aladdin

Aladdin är en 1992 amerikansk animerad musikalisk fantasifilm producerad av Walt Disney Feature Animation och släppt av Walt Disney Pictures. Filmen är den 31:e Disney-animerade långfilmen och var den fjärde som producerades under Disney-filmens era, känd som Disney-renässansen. Den producerades och regisserades av Ron Clements och John Musker, och är baserad på den arabiska folksaga med samma namn från tusen och en natt.

Bland rösterna hör vi Scott Weinger, Robin Williams, Linda Larkin, Jonathan Freeman, Frank Welker, Gilbert Gottfried och Douglas Seale. Filmen följer Aladdin, ett arabiskt gatubarn, som hittar en magisk lampa som innehåller ett geni. Han förklarar sig som en rik prins och försöker imponera på sultanen och hans dotter.

Textförfattaren Howard Ashman slog först upp idén och manuset gick igenom tre utkast innan dåvarande Disney Studios-president Jeffrey Katzenberg gick med på dess produktion. Animatörerna baserade sin design på karikatör Al Hirschfelds arbete och datorer användes för att både avsluta konstverket och skapa några animerade element. Musikpartituren skrevs av Alan Menken och innehåller sex låtar med texter skrivna av både Ashman och Sir Tim Rice, som tog över efter Ashmans död.

Aladdin släpptes den 25 november 1992 för kritisk och kommersiell framgång och blev den mest intjänande filmen 1992 med en intjäning på över 504 miljoner världen över. Efter utgivningen blev det den första animerade funktionen för att nå en halv miljard dollar och var den mest intjänande animerade filmen genom tiderna tills den överträffades av Lejonkungen. Aladdin fick två Academy Awards, liksom andra utmärkelser för sitt soundtrack som hade det första och enda numret från en Disney-funktion som fick en Grammy Award för årets sång för filmens temasång som sjöng av Regina Belle. Filmens hemvideo VHS-utgåva satte också ett försäljningsrekord och tjänade cirka 500 miljoner dollar i USA. Aladdins framgång ledde till olika härledda verk och annat material inspirerat av filmen, inklusive två direkt-till-video-uppföljare, Jafars återkomst (1994) och Aladdin and the Thieves King (1996); en animerad tv-serie med samma namn; och en Broadway-anpassning. En live-action-filmatisering regisserad av Guy Ritchie släpptes den 24 maj 2019.

 

Jafar, den kungliga visiren i den fiktiva staden Agrabah, placerad nära Jordanfloden, och hans papegoja Jago söker en lampa gömd i undergrottan. De får höra att endast en person är värdig att komma in: "diamanten i grovet", som Jafar senare identifierar som Aladdin, en Agrabah gatubarn. Prinsessan Jasmine av Agrabah, upprörd över att lagen kräver att hon gifter sig med en prins istället för en hon älskar, flyr från palatset och träffar Aladdin och hans apa, Abu. Slottsvakterna fångar Aladdin på Jafars order. Jasmine konfronterar Jafar för att kräva Aladdins frisläppande, men han ljuger och säger att Aladdin har avrättats.

Förklädd till en gammal man befriar Jafar Aladdin och Abu och för dem till grottan och beordrar dem att hämta lampan. Efter att ha uppmanats att inte röra vid något annat än lampan hittar Aladdin en magisk matta inuti och hämtar lampan. Glömmer grottans styre och tar tag i en juvel. Aladdin, Abu och mattan rusar för att undkomma grottan när den kollapsar. Aladdin ger lampan till Jafar, som kastar både Aladdin och Abu tillbaka i grottan, men inte innan Abu stjäl lampan tillbaka. Fångad gnider Aladdin lampan och möter Anden som bor i den. Anden ger Aladdin tre önskningar. Aladdin lurar Andenn att befria dem alla från grottan utan att använda en önskan. Han använder sin första önskan för att anta en prinsidentitet för att bejaka Jasmine och lovar att använda sin tredje önskan för att befria Anden från slavar.

 

På Jagos förslag planerar Jafar att bli sultan genom att gifta sig med Jasmine. Aladdin, som "Prince Ali Ababwa", anländer till Agrabah med en stor värd, men Jasmine blir arg när han diskuterar hennes öde med sin far Sultanen och Jafar utan henne. Som ett sätt att be om ursäkt tar Aladdin Jasmine på en tur på den magiska mattan. När hon härleder sin sanna identitet övertygar han henne om att han bara klär sig som en bonde för att undkomma det kungliga livets stress. Efter att Aladdin har tagit hem Jasmine, fångar palatsvakterna Aladdin på Jafars uppdrag och slänger honom i havet. Andenn dyker upp och räddar honom på bekostnad av hans andra önskan. Aladdin återvänder till palatset och avslöjar Jafars onda plan. Jafar flyr efter att ha upptäckt lampan och därmed upptäckt Aladdins sanna identitet.

I rädsla för att han kommer att förlora Jasmine om sanningen avslöjas bryter Aladdin sitt löfte och vägrar att befria Anden. Jago stjäl lampan och Jafar blir Andens nya mästare. Han använder sina två första önskningar för att bli Sultan och världens mäktigaste trollkarl. Han avslöjar sedan Aladdins identitet och förvisar honom, Abu, och mattan till en frusen ödemark. De flyr och återvänder till palatset. Jasmine försöker hjälpa Aladdin att stjäla lampan, men Jafar märker och övermannar hjältarna med sin magi. Aladdin hånar Jafar för att vara mindre kraftfull än Anden och lurar Jafar att använda sin sista önskan att själv bli en allsmäktig Anden. Nu bunden till sin nya lampa hamnar Jafar fast i den och tar Jago med sig.

När Agrabah återvände till det normala förvisar Anden Jafars lampa och råder Aladdin att använda sin tredje önskan att återfå sin kungliga titel så att lagen tillåter honom att stanna hos Jasmine. Aladdin bestämmer sig istället för att hålla sitt löfte och frigör Anden. Genom att förstå Aladdin och Jasmines kärlek ändrar sultanen lagen så att Jasmine kan gifta sig med vem hon väljer. Andenn lämnar för att utforska världen medan Aladdin och Jasmine börjar sitt nya liv tillsammans.

 

Media

Filmen släpptes först i VHS den 1 oktober 1993 som en del av Walt Disney Classics-linjen. Under sin första tillgänglighetsvecka sålde Aladdin över 10,6 miljoner exemplar och tjänade cirka 265 miljoner dollar i USA. På mindre än tre veckor sålde VHS-utgåvan av Aladdin över 16 miljoner enheter och omsatte över 400 miljoner dollar i USA. I december 1993 hade den toppat 21 miljoner försäljningar och tjänat cirka 500 miljoner dollar i USA. År 1994 fortsatte det att sälja över 25 miljoner enheter totalt (ett rekord som bara slogs av senare utgåvan av Lejonkugnen). Denna VHS-upplaga gick i moratorium den 30 april 1994. En THX-certifierad widescreen LaserDisc utfärdades den 21 september 1994 och en spansk-dubbad VHS för den amerikanska marknaden släpptes den 14 april 1995. I Japan, 2,2 miljoner hemmavideo enheter såldes 1995.

Den 5 oktober 2004 släpptes Aladdin om till VHS och släpptes för första gången på DVD som en del av Disneys Platinum Edition-serie. DVD-utgåvan innehöll retuscherad och rensad animation, förberedd för Aladdins planerade men slutligen avbrutna IMAX-omgivning 2003 och en andra skiva med bonusfunktioner. Tillsammans med en marknadsföringskampanj på 19 miljoner dollar sålde DVD: n cirka 3 miljoner enheter under sin första månad. Filmens soundtrack fanns i det ursprungliga Dolby 5.1-spåret eller i en ny Disney Enhanced Home Theater Mix. DVD: n gick i moratorium i januari 2008 tillsammans med dess uppföljare.

Enligt ett inlägg i Lady and the Tramp Diamond Edition-utgivningsfallet skulle Aladdin släppas på Blu-ray Disc som en Diamond Edition våren 2013. Istället släpptes Peter Pan på Blu-ray som Diamond Edition i februari 5, 2013 för att fira sitt 60-årsjubileum. En icke-Diamond Edition Blu-ray släpptes i några utvalda europeiska länder i mars 2013. Den belgiska upplagan (släppt utan reklam, reklam eller någon form av fanfare) kommer som en skivversion med dess tillbehör överförda från Platinum Utgåva DVD. Samma skiva släpptes i Storbritannien den 14 april 2013. Walt Disney Studios Home Entertainment släppte filmen på en Diamond Edition Blu-ray den 13 oktober 2015. Filmen släpptes på Digital HD den 29 september 2015. Upon den första veckan som släpptes på hemmamedia i USA toppade filmen Blu-ray Disc-försäljningstabellen och debuterade som nummer 2 på Nielsen VideoScan First Alert-tabellen, som spårar den totala skivförsäljningen bakom katastroffilmen San Andreas. Filmens Blu-ray-utgåva i USA sålde 1,81 miljoner enheter och omsatte 39 miljoner dollar från och med 2017.

Aladdin släpptes på nytt på HD och 4K digital nedladdning den 27 augusti 2019, med en ny mediefilm på Blu-ray och Ultra HD Blu-ray den 10 september 2019, som en del av Walt Disney Signature Collection.

 

Aladdin är en amerikansk live-action animerad musikalisk fantasifilm från 2019 producerad av Walt Disney Pictures. Regisserad av Guy Ritchie, från ett manus han skrev tillsammans med John August, är det en live-action-anpassning av Disneys animerade film från 1992 med samma namn, som i sig bygger på den eponyma berättelsen från tusen och en natt. I filmen spelar Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen och Numan Acar, samt rösterna från Alan Tudyk och Frank Welker. media. Handlingen följer Aladdin, ett gatubarn, när han blir kär i prinsessan Jasmine, blir vän med en önskningsAnden och kämpar mot den onda Jafar.

I oktober 2016 tillkännagav Disney att Ritchie skulle styra en live-action Aladdin-remake. Smith var den första medlemmen i rollen som gick med och undertecknade Anden i juli 2017 och Massoud och Scott bekräftades för de två huvudrollerna senare samma månad. Huvudfotografering började den september i Longcross Studios i Surrey, England, där de också spelade in i Wadi Rum-öknen i Jordanien och varade till januari 2018. Ytterligare filmning och upphämtningar ägde rum i augusti 2018.

Aladdin släpptes teatraliskt i USA den 24 maj 2019. Den tjänade 1 miljard dollar över hela världen och blev den nionde bästsäljande filmen från 2019, och den 34: e mest intjänande filmen genom tiderna. Filmen fick blandade recensioner från kritiker, med beröm för sin musikaliska poäng, kostymdesign, humor och framträdanden av Smith, Massoud och Scott, men kritik för Ritchies regi och manus. En uppföljare är under utveckling.

 

Utveckling och gjutning

Den 10 oktober 2016 tillkännagavs att Guy Ritchie skulle regissera en live-action Aladdin-film för Walt Disney Pictures, med John August som skrev manuset och Dan Lin och Jonathan Eirich bifogade som producenter. Studion sa att filmen skulle vara "en ambitiös och icke-traditionell" ta på berättelsen om Aladdin som skulle behålla de musikaliska elementen i originalfilmen. I den icke-traditionella aspekten hade studion ursprungligen planerat att filmen skulle berättas i ett icke-linjärt format.

I februari 2017 sa Lin att de letade efter en mångfaldig roll och att de inte skulle försöka "göra Prince of Persia." Ett världsomspännande rollbesök för huvudrollerna för Aladdin och prinsessan Jasmine påbörjades i mars 2017, med huvudproduktion som kommer att äga rum i Storbritannien från juli 2017 till januari 2018. Den 19 april 2017 rapporterades det att antingen Gabriel Iglesias eller Will Smith var i samtal för att spela Anden, för vilken den senare bekräftades i juli. I maj 2017 var Little Mix-medlem Jade Thirlwall i samtal för prinsessan Jasmines del.

Den 11 juli 2017 tillkännagavs att huvudproduktionen på Aladdin hade skjutits tillbaka med en månad till augusti 2017 på grund av kamp för att hitta rätt skådespelare för att skildra titelrollen. Över 2000 skådespelare och skådespelerskor hade prövat för rollerna som Aladdin och Jasmine, men det var svårt för producenterna att hitta en manlig huvudman av Mellanöstern eller indisk härkomst i 20-talet, som kunde agera och sjunga. Naomi Scott och Tara Sutaria var de sista två skådespelerskorna i jakten på rollen som Jasmine, men ingen av dem kunde gjutas förrän ett kemitest gjordes med vem som skulle kastas som Aladdin. Studion var ursprungligen intresserad av Dev Patel eller Riz Ahmed för Aladdin, men beslutade senare att kasta en relativ nykomling. Achraf Koutet, Mena Massoud och George Kosturos var bland skådespelarna som testades för rollen. Två veteraner från musikfilmen, Marc Platt och Chris Montan, rådfrågades innan ett slutgiltigt beslut fattades.

Vid D23 Expo 2017, den 15 juli, tillkännagavs att Massoud skulle spela som Aladdin och Scott som Jasmine, och avsluta det fyra månader långa öppna casting-samtalet. Den 17 juli 2017 tillkännagavs att Disney hade anställt Vanessa Taylor för att polera det ursprungliga manuset i augusti, speciellt något "karaktärsarbete" och vad som kallas "manusdoktorering". Under tiden fokuserade Richie och studion på att sköta de andra huvudrollerna med filminspelningar för att börja i augusti i London. I augusti gick den holländska skådespelaren Marwan Kenzari med i rollerna som Jafar, med Nasim Pedrad i en nyskapad roll som "ett hembiträde och vän till Jasmine" som fungerar som en "komisk lättnad". Numan Acar skulle spela Hakim. Följande månad gick Billy Magnussen med i rollerna i en nyskapad roll som prins Anders, tillsammans med Navid Negahban som sultanen. I november 2017 spelades Robby Haynes som Razoul, medan Frank Welker tillkännagavs att återuppta sin roll som apa Abu.

På frågan om Ritchies uppfattning om filmen beskrev Pasek & Paul den som "väldigt muskulös och actionfylld." Den 20 december 2018 sa Gilbert Gottfried att han inte ombads att återuppta sin roll som Jago, Jafars husdjurspapegoja. I mars 2019 tillkännagavs att Alan Tudyk skulle göra rösten till karaktären istället. I maj 2019 tillkännagavs Welker att han repriserade sin roll som Rajah, Jasmines husdjurtiger, och trailern hade bekräftat att Welker också skulle återupprepa sin roll som Cave of Wonders.

Filmning

Filmningen började den 6 september 2017 i Longcross Studios i Surrey, England, och inslagen den 24 januari 2018. En del av filmen spelades in i Wadi Rum Desert, Jordanien. Royal Film Commission stödde produktionen under filmningen och hjälpte till att underlätta logistik. Reshoots ägde rum under augusti 2018. Filmens produktionsuppsättningar designades av Game of Thrones produktionsdesigner Gemma Jackson.

Den "Prince Ali" musikaliska sekvensen innehåller 1000 dansare och extrafunktioner. Smith improviserar ofta under hela filmen. Massoud avslöjade också att det fanns en hel scen, där prins Ali och Anden möter kungafamiljen för första gången, som improviserades av spelarna.

Se alla våra merchandise

 

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen