101 dalmatiner

101 dalmatiner är en amerikansk komediäventyrsfilm från 1996. Filmen är en live-action-anpassning av Walt Disneys animerade film från 1961 med samma namn, i sig en anpassning av Dodie Smiths roman The Hundred and One Dalmatians från 1956.

Regisserad av Stephen Herek och samproducerad av John Hughes och Ricardo Mestres, med stjärnorna Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson, Joan Plowright, Hugh Laurie, Mark Williams och Tim McInnerny. Till skillnad från filmen från 1961 har ingen av djuren röster i den här versionen.
101 dalmatiner släpptes den 27 november 1996. De tjänade 320,6 miljoner dollar i teatrar mot en budget på 75 miljoner dollar. Close nominerades till Golden Globe-priset för bästa skådespelerska - filmmusik eller komedi. Filmen nominerades också till BAFTA-priset för bästa makeupeffekter. En uppföljare, 102 dalmatiner, släpptes den 22 november 2000 med Close och McInnerny som återupptog sina roller; en live-action spin-off / prequel regisserad av Craig Gillespie släpps den 28 maj 2021.


Den amerikanska videospeldesignern Roger Dearly bor med sitt husdjur dalmatinen Pongo i London. En dag riktar Pongo blicken mot en vacker kvinnlig dalmatiner som heter Perdy. Efter en hektisk jagning genom Londons gator som slutar i St. James's Park, upptäcker Roger att Pongo gillar Perdy. Hennes ägare, Anita Campbell-Green, blir kär i Roger när de träffas. De faller båda i sjön till följd av att deras hundar jagar varandra, men de återvänder till Rogers hem och Anita accepterar hans förslag. De gifter sig tillsammans med Perdy och Pongo. Anita arbetar som modedesigner på House of de Vil. Hennes chef, den bortskämda och mycket glamorösa Cruella de Vil, har en djup passion för päls och går så långt att en taxidermist, Mr. Skinner, flår en vit tiger i London Zoo för att göra det till en matta för henne. Anita, inspirerad av sin dalmatiner, designar en kappa gjord med fläckig päls. Cruella fascineras av idén att göra kläder av verkliga dalmatiner och tycker att det är underhållande att det verkar som om hon hade på sig Anitas hund.


Anita upptäcker snart att Perdy är gravid och informeras sedan om att hon (Anita) är för mycket till hennes chock. Någon gång senare besöker Cruella sitt hem och uttrycker förakt när han träffar Roger. Hennes ursprungliga avsky för att de får barn blir till spänning när hon får reda på att Perdy förväntar sig också. Flera veckor senare återvänder hon när en kull med 15 valpar föds och erbjuder Roger och Anita 7500 pund för dem, men de vägrar. Vred, Cruella avfärdar Anita och lovar hämnd mot henne och Roger. En vinterkväll får hon sina hantlangare, Jasper och Horace, bryta sig in i sitt hem och stjäla valparna, medan Roger och Anita går i parken med Pongo och Perdy. Tillsammans med 84 andra dalmatiner som tidigare stulits levererar de dem till hennes gamla herrgård, De Vil Mansion. Jasper och Horace ber också Skinner att döda och hyra dem för att skapa sin kappa.


Med familjen förstörda efter förlusten av sina valpar använder Pongo skymningsbarken för att förmedla meddelandet via hundarna och andra djur i Storbritannien, medan Roger och Anita meddelar Metropolitan Police. En hund som hade bevittnat de stulna valparna följer Jasper och Horace till herrgården och hittar dem alla innanför innan de hjälper dem att fly under duos näsa. De tar sig till en närliggande gård, där de senare får sällskap av Pongo och Perdy. Cruella anländer till herrgården och upptäcker snart vad som har hänt. Arg på tjuvarnas misslyckande bestämmer hon sig för att utföra jobbet själv, medan Jasper och Horace också försöker söka efter dem. Efter flera missöden upptäcker Jasper och Horace närliggande poliser på jakt efter Cruella och hennes hantlangare och lämnar in sig och går med i Skinner som misshandlades tidigare när de försökte döda Lucky (en av de 15 valparna), som hade blivit kvar. Under tiden spårar Cruella valparna till gården där de gömmer sig och försöker hämta dem. Djuren överlistade henne dock och fick henne att falla i en behållare med melass och kastas genom ett fönster i en gris. Strax därefter hittas de flyktande dalmatinerna (inklusive Lucky) och skickas hem via Suffolk Constabulary, medan de som letar efter Cruella anländer till gården för att gripa henne. I polisbilen föraktar hon Jasper, Horace och Skinner för deras inkompetens innan de sprutas av en skunk som hon hade förväxlat med sin handväska. Pongo, Perdy och deras valpar återförenas med Roger och Anita.
Efter att ha fått information om att de återstående 84 valparna inte har något hem att besöka, eftersom de ännu inte har hävdats av sina ursprungliga ägare, bestämmer de sig för att adoptera dem, vilket innebär att summan blir 101. Roger designar ett framgångsrikt videospel med dalmatiska valpar huvudpersoner och Cruella som skurken och de flyttar till landsbygden med sina miljoner. Roger och Anita har en dotter, och ett år senare har valparna vuxit upp med egna valpar.


101 dalmatiner [a] är en amerikansk animerad komedifilm från 1961 som producerats av Walt Disney Productions och baserad på 1956-romanen The Hundred and One Dalmatians av Dodie Smith. Regisserad av Clyde Geronimi, Hamilton Luske och Wolfgang Reitherman, var det Disneys 17: e animerade långfilm. Filmen berättar historien om en kull med dalmatiska valpar som kidnappas av den skurkiga Cruella de Vil ("deVille"), som vill använda pälsen för att göra kappor. Deras föräldrar, Pongo och Perdita, bestämde sig för att rädda sina barn från Cruella och räddade under tiden ytterligare 84 valpar som köptes i djuraffärer, vilket ledde till att antalet dalmatiner blev 101.


Filmen släpptes ursprungligen i teatrarna den 25 januari 1961 och var en framgång och drog studion ur den ekonomiska nedgången orsakad av Törnrosa, en dyrare produktion som släpptes två år tidigare. De använde billiga animationstekniker - som att använda xerografi under processen att måla och måla traditionella animeringsceller - som höll produktionskostnaderna nere. Disney släppte senare en live-action-adaptation med namnet 101 dalmatiner 1996 och dess uppföljare, 102 dalmatiner 2000. En direkt till video-animerad uppföljare till 1961-filmen 101 dalmatiner II: Patch's London Adventure släpptes 2003. En live-action spin-off / prequel kallad Cruella regisserad av Craig Gillespie planeras släppas den 28 maj 2021.


Roger Radcliffe är en låtskrivare som bor i en ungkarlslägenhet i London, med sitt husdjur Dalmatiner, Pongo, som bestämmer sig för att hitta en fru till Roger och en kompis för sig själv, eftersom han är uttråkad av ungkarlslivet. Medan han tittar på olika kvinnor med sin kvinnliga hund ser ut genom fönstret, ser han det perfekta paret, en kvinna som heter Anita och hennes dalmatiska kvinnliga, Perdita. Han tar snabbt Roger ut ur huset och drar honom genom parken för att ordna ett möte. Roger och Anita blir så småningom kär och gifter sig med sina hundar.


Senare föder Perdita en kull med 15 valpar. Samma natt besöks de av Cruella De Vil, en förmögen före detta skolkamrat till Anita. Hon erbjuder att köpa hela kullen, men Roger säger att de inte är till salu, vilket leder till att det faller ut. Några veckor senare anställer hon sina hantlangare, Jasper och Horace, för att stjäla dem. När Scotland Yard inte hittar dem använder Pongo och Perdita "Twilight bark", en skvallerlinje för hundar, för att be om hjälp från de andra hundarna i London.


Budskapet sprids till landsbygden; där den tas emot av en gammal engelsk fårhund med namnet överste, tillsammans med sina landsmän, en grå häst som heter kapten och en tabbykatt som heter sergeant Tibbs, som hittar valparna på en plats som heter Hell Hall (Cruellas övergivna och förfallna familjegods, också De Vil Place i Suffolk), tillsammans med 84 andra dalmatiska valpar som hon hade köpt från olika hundaffärer. När Tibbs får reda på att de kommer att göras till pälsar i hundskinn skickar översten snabbt tillbaka till London. Efter att ha fått meddelandet lämnar Pongo och Perdita staden för att hämta sina valpar. Vintern har kommit, och de måste korsa Stourfloden som löper snabbt och laddad med bräckta isplattor. Samtidigt hör Tibbs att Cruella beordrar Jasper och Horace att döda valparna den kvällen av rädsla att polisen snart kommer att hitta dem. Som svar försöker Tibbs rädda dem medan Jasper och Horace är upptagna av att titta på tv, men de avslutar sin show och kommer efter dem innan han kan få ut dem ur huset. Pongo och Perdita bryter in och konfronterar Jasper och Horace precis när de håller på att döda valparna. Medan de vuxna hundarna attackerar dem, leder översten och Tibbs valparna från huset.


Efter en lycklig återförening med sina egna valpar inser Pongo och Perdita att det finns dussintals andra med dem, 99 totalt inklusive sina egna. Chockade över Cruellas planer bestämmer Pongo och Perdita att anta de andra 84 valparna, säkra på att Roger och Anita aldrig kommer att avvisa dem. Dalmatierna börjar ta sig tillbaka till London genom djup snö, eftersom allt öppet vatten är fryst. Andra djur hjälper dem på vägen, medan Cruella, Jasper och Horace jagar dem. I staden Dinsford täcker de sig med sot för att dölja sig som labradorer och staplar sedan in i en rörlig skåpbil på väg mot London. När den sista går ombord rensar smältande snö bort sotet på Lucky och Cruella ser dem köra iväg. Upprörd följer hon skåpbilen i sin bil och ramlar på den, men Jasper och Horace, som försöker klippa av den med sin skåpbil, kolliderar med henne. Båda fordonen kraschar in i en djup ravin och lämnar Cruella och hennes handlangare strandsatta och besegras äntligen när den rörliga skåpbilen kör iväg.


Tillbaka i London försöker Roger och Anita fira jul och hans första stora hit, en låt om Cruella. De saknar sina hundkamrater, men de hör skällande utanför och huset är fyllt med hundar efter att deras barnflicka öppnar dörren. Efter att ha torkat bort resten av sotet är de mycket glada att de inser att deras husdjur har återvänt hem. Efter att ha räknat 84 extra valpar för totalt 101 husdjur, bestämmer de sig för att behålla alla valparna och använder pengarna från Rogers sång för att köpa ett större hus i landet så att de kan ha en dalmatisk plantage.


Hundra och en dalmatiner släpptes först på VHS den 10 april 1992 som en del av Walt Disney Classics-videoserien. I juni 1992 hade den sålt 11,1 miljoner exemplar. Vid den tiden var det den sjätte bästsäljande videon genom tiderna. Den släpptes på nytt den 9 mars 1999 som en del av Walt Disney Masterpiece Collection-videoserien. På grund av tekniska problem släpptes den senare på LaserDisc och försenades flera gånger innan den släpptes på DVD. Filmen släpptes på nytt på VHS, och för första gången på DVD, i december 1999, som en Walt Disney Limited-utgåva under en begränsad 60-dagarsperiod innan den gick i moratorium. En DVD med två skivor Platinum Edition släpptes den 4 mars 2008. Den släpptes på Blu-ray Disc i Storbritannien den 3 september 2012. En Blu-ray-version av Diamond Edition släpptes i Nordamerika den 10 februari. , 2015. En begränsad upplaga från Disney Movie Club släpptes på Blu-ray och DVD-kombinationen den 6 november 2018. Sedan släpptes den på nytt på HD-digital nedladdning och Blu-ray den 24 september 2019 som en del av Walt Disney Signatursamling.

Se alla våra merchandise

 

Leveranstid: ca 4-10 arbetsdagar

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen